Droom jij van een groendak, maar wil je je eerst informeren over de mogelijkheden? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit artikel geven we je alle essentiële informatie over groendaken mee: de voordelen, soorten daken en beplantingen, prijzen, enz. Daarnaast zorgen we ervoor dat je snel en eenvoudig in contact treedt met specialisten in groendaken uit je buurt!
Het concept van een groendak of vegetatiedak is relatief nieuw: in plaats van voor een traditionele dakbedekking te kiezen, wordt het dakoppervlak bedekt met begroeiing. Een groendak is aantrekkelijk vanuit esthetisch standpunt. Geef toe, het is toch veel leuker om naar een daktuin te kijken dan naar een kale dakbedekking! Daarnaast biedt deze dakvorm nog vele voordelen:
het verhoogt de isolatiewaarde van je dak: de dikke vegetatielaag werkt verkoelend op warme dagen en zorgt ervoor dat warmte ook minder snel via het dak kan ontsnappen. Besparen op je energiefactuur: check!
de levensduur van je dak gaat erop vooruit: door de begroeiing kunnen uv-stralen de waterdichte laag niet bereiken en dus ook niet aantasten.
het is positief voor het klimaat: de beplanting zet de CO2 die in de lucht hangt om naar zuurstof
het is positief voor je gezondheid: groendaken nemen fijnstof op en zorgen zo voor een verbetering van de luchtkwaliteit
een groendak zuivert niet enkel de lucht, maar werkt ook als buffer voor regenwater. Dat wordt door het groendak vastgehouden en via geleidelijke verdamping weer vrijgegeven. Bij zware regenval raken de riolen zo niet overbelast.
Vraag: is een groendak een slim idee in combinatie met zonnepanelen?
Dat is het zeker! De verkoelende werking van een groendak zorgt ervoor dat het dakoppervlak minder snel opwarmt. Dat is voordelig voor het rendement (tot + 5%) van je zonnepanelen.
Ruwweg heb je de keuze uit twee soorten groendaken die qua opbouw verschillen:
Vraag: Is een groene dakbedekking enkel mogelijk bij platte daken?
Nee, ook daken met een hellingsgraad van maximaal 35 graden komen in aanmerking.
Een eerste mogelijkheid is om een sedumdak aan te leggen. Sedums of vetplanten worden vaak als beplanting gekozen omdat ze zowel in droge als warme periodes goed gedijen. Om een sedumdak te maken, kan je sedummatten, sedumstekken of sedum cassettes gebruiken. Kies je voor sedumstekken die zich nog in de substraatlaag moeten wortelen, hou er dan wel rekening mee dat het 2 tot 3 jaar kan duren vooraleer de sedums het volledige dak bedekken. Voor onmiddellijk resultaat, kies je dus beter voor sedummatten of sedum cassettes.
Sedum dakbedekking kan ook gecombineerd worden met andere beplanting zoals mossen, kruiden of (sier)grassen. Een mosdak, grasdak en kruidendak zijn, net als een sedumdak, erg onderhoudsvriendelijk.
Vraag: Is een bitumen dakbedekking (roofing) of EPDM-folie (dakleer) een geschikte ondergrond voor een groendak?
Ja, beide materialen komen in aanmerking! Heb je EPDM op je dak liggen? Perfect! Een EPDM-dakbedekking is namelijk van nature reeds wortelbestendig. Roofing, daarentegen, moet voorzien worden van een wortelwerende folie om te voorkomen dat de beplanting de dakbedekking zou beschadigen.
Kies je voor een intensief en dus beloopbaar dak, dan behoren ook bomen en grote struiken tot de mogelijkheden. De wortels van de planten kunnen zich namelijk nestelen in een veel dikkere substraatlaag. De vaste beplanting kan afgewisseld worden met vegetatiematten uit grassen, kruiden of sedums! Zo krijg je haast het gevoel dat je in een gewone tuin vertoeft.
Wil je ook dieren naar je tuin aantrekken? Overweeg dan om voor een biodiversiteitsdak te kiezen. Zo maak je van je dak een paradijs voor vogels, bijen, vlinders en andere diersoorten!
Tip: voor je een groendak laat aanleggen, besteed je best voldoende aandacht aan de isolatie van je dak. Omdat de dakisolatie heel wat gewicht moet kunnen verdragen, mag er enkel gewerkt worden met drukvaste isolatiematerialen (bv. PUR-, PIR- of XPS-platen).
De vegetatie hoeft niets steeds rechtstreeks op de dakbedekking te komen, maar kan ook in bakken aangeplant worden. Plantenbakken lenen zich ook perfect om je eigen fruitgroenten of tuinkruiden in te telen. Een eigen moestuin op je dak, wie droomt daar niet van?!
Tip: Waarom je gevel niet omtoveren in een verticale tuin? Een muurtuin biedt gelijkaardige voordelen als een groendak: een groengevel zuivert de lucht, buffert het regenwater, houdt de koude buiten en beschermt je gevel tegen de weersomstandigheden. En niet te vergeten: je woning krijgt een werkelijk unieke uitstraling!
Benieuwd naar hoeveel een groendak aanleggen kost? Reken op zo’n €50 à 200€ per m2 voor het plaatsen van een groendak. De prijs wordt voornamelijk bepaald door volgende factoren:
Het aanleggen van een groendak wordt daarnaast door een aantal gemeentebesturen beloond met subsidies die kunnen oplopen tot 1950 euro. Omdat een groendak water buffert, kan je ook in aanmerking komen voor een vermindering op je saneringsbijdrage. Groen op je dak kan dus zeker financieel interessant zijn!
Overtuigd door de vele voordelen van een groendak of verticale tuin? En wil je het aanleggen hiervan overlaten aan een expert in groene daken en/of gevels? Via ons netwerk van specialisten kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor groendaken vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je in een mum van tijd de geschikte partner voor de aanleg van je groendak.
Wil je deze interessante informatie delen?
Hoe een groendak aanleggen? Wij vertellen het je in 4 eenvoudige stappen!
Copyright © 2008 - 2021 Offrea bvba - Alle rechten voorbehouden - Cookieverklaring