Gevelreiniging

Gevelreiniging

  • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
  • Vergelijk tot 3 gevelreinigers
  • Volledig gratis en vrijblijvend
  • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

De voordelen van professionele gevelreiniging: soorten & prijzen

Last van een vuile gevel, mosgroei of misschien wel vocht binnenshuis? Dan is het hoog tijd om je gevel te reinigen! Op deze pagina kom je meer te weten over de verschillende behandelingen (zandstralen, impregneren, …) en prijzen voor gevelreiniging. Verder brengen we je graag in contact met een geschikt schoonmaakbedrijf die jouw klus komt klaren.

Waarom je gevel laten reinigen?

Je vraagt je wellicht af waarom je aanslag of vervuiling best van je gevel laat verwijderen. De meest voor de hand liggende reden is uiteraard om je woning op te frissen: een slecht onderhouden gevel geeft immers een onverzorgde indruk.

Daarnaast is het reinigen van je gevel ook noodzakelijk om vochtproblemen te vermijden. Hij wordt immers het hele jaar door blootgesteld aan de weerselementen. Hierdoor kunnen bacteriën, algen, schimmels en mos zich op je buitenmuren gaan nestelen. Na verloop van tijd, zal dit je gevel gaan aantasten en zal het geveloppervlak poreus worden. Je buitenmuren zullen mettertijd vochtdoorlatend worden, met schade binnenin de woning als mogelijk gevolg. Denk maar aan vochtplekken en schimmels. En een dergelijk ongezond leefklimaat wil je absoluut vermijden!

gevelreiniging met hogedrukreiniger

Vermijd vochtproblemen en laat je gevel regelmatig reinigen. Foto door Verbeke Simon

 

Welke behandelingen kunnen jouw gevel weer doen stralen?

Er zijn tal van methoden om vervuilde gevels aan te pakken, maar het is belangrijk om de geschikte techniek te selecteren. Je zou je porselein toch ook niet proper maken met een hogedrukreiniger? Om te vermijden dat je gevel beschadigd raakt, vertrouw je deze taak best toe aan een schoonmaakbedrijf gespecialiseerd in gevelreiniging. Zij maken een inschatting van de sterkte van de ondergrond en de hardnekkigheid van de vervuiling, en passen op basis hiervan de correcte techniek toe!

Het zandstralen van een gevel is geschikt voor het verwijderen van het meest hardnekkige vuil, zoals graffiti. Men spuit een straalmiddel (bv. gritkorrels) onder druk op het geveloppervlak. Door de schurende werking van het straalmiddel, zal vuil, maar ook oude afwerkingslagen (roest, verf, vernis, …) makkelijk verdwijnen.

Vanwege het gezondheidsrisico, wordt er niet langer met echt kwartszand gewerkt. De term ‘zandstralen’ is dus ietwat verwarrend. Daarom spreekt men ook vaak over ‘gritstralen’.

Graffiti laten verwijderen door een reinigingsbedrijf

Zelfs het meest hardnekkige vuil zoals graffiti kan met zandstralen worden verwijderd. Foto door Id-cleaning

Omwille van de sterkte van de stralen, moet de ondergrond voldoende bestand zijn tegen de hoge luchtdruk. Poreuze oppervlakken komen met andere woorden niet in aanmerking. Deze techniek wordt ook vaak toegepast om een egaal schoon oppervlak te bekomen alvorens men gevelbepleistering aanbrengt.

Gevels die te kampen hebben met lichte vervuiling (mos, klimop, …) laat je best stoomreinigen. Water wordt verhit tot een temperatuur van meer dan 100°C en onder druk tegen de gevel gespoten. Het vuil komt zo makkelijk los zonder jouw muur te beschadigen. Kortom, stoomreinigen is een erg milieuvriendelijke oplossing zonder chemicaliën!

Zware vervuiling zoals verfresten of roet verwijderen? Dan kan soms enkel het chemisch reinigen van jouw gevel een oplossing bieden. Een onschadelijk chemisch reinigingsproduct wordt op je muur aangebracht. Nadat het product voldoende is ingewerkt en het vuil is losgekomen, wordt de muur met een hogedrukreiniger afgespoten.

Je muren reinigen kan ook door ze te laten droogijsstralen. Dit is een vergelijkbare techniek met zandstralen, maar men gebruikt als straalmiddel CO2-korrels in plaats van gritkorrels. Wanneer de korrels tegen hoge snelheid het vervuilde oppervlak raken, krijgt deze als het ware een thermische shock, waardoor zelfs het meest hardnekkige vuil loslaat. Zo kan stralen met droogijskorrels zelfs ingezet worden om brandsporen te verwijderen.

Voegen uitslijpen, vervangen en reinigen

Ook je voegwerk heeft te lijden onder de weersomstandigheden. Afhankelijk van de staat van de voegen, kan het volstaan om deze simpelweg te laten reinigen. Wanneer het voegwerk echter aangetast is en volledig begint af te brokkelen, is het aangeraden om de voegen te verwijderen en de gevel opnieuw te voegen.

Lees hier meer over soorten voegen en voegwerken.

verwijderen en herstellen van voegen

Ook jouw voegen kunnen na ettelijke jaren toe zijn aan een opknapbeurt. Foto door Gvh Painting Projecten

Is de schade aan je gevel van die aard dat enkel nog het vernieuwen van je gevel soelaas kan bieden (bv. scheuren in de gevelbekleding)? Dan is het hoog tijd om je gevel een grondige renovatiebeurt te geven. Dit is ook meteen het ideale moment om je gevelisolatie aan te pakken!

Surf naar onze pagina’s over gevelrenovatie en gevelisolatie voor meer informatie over deze onderwerpen.

Nadat je gevel schoongemaakt is, laat je best ook een beschermlaag aanbrengen. Bij gevelimpregnatie, gebruikt men een chemische vloeistof of impregneermiddel om je buitenmuren (opnieuw) vuil- en waterafstotend te maken. Je gevel is zo beter bestand tegen vochtproblemen en schimmels. Ook kan mos of vuil zich minder snel een het oppervlak hechten. Door deze beschermlaag, blijft je muur met andere woorden langer schoon en zal je bijgevolg minder moeten uitgeven aan periodiek gevelonderhoud.

Welke factoren bepalen de prijs van gevelreiniging?

Benieuwd naar wat het kost om je gevel te laten reinigen? Dit zijn alvast enkele richtprijzen per m2 voor de verschillende technieken:

ReinigingsmethodePrijsDoel
Stoomreiniging€5-10/m2Milde vervuiling (bv. mos, klimop) verwijderen
Zandstralen€12-15/m2Hardnekkige vervuiling (bv. graffiti) verwijderen
Chemisch reinigen€15-18/m2Hardnekkige vervuiling (bv. verfresten, roet) verwijderen
Voegwerk vervangen€40-50/m2Barsten in voegwerk herstellen of afgebrokkelde voegen herstellen
Impregneren€10-15/m2Buitenmuren water- en vuilafstotend maken

Naast de toegepaste techniek, zijn er nog enkele doorslaggevende elementen die de kostprijs van gevelreiniging beïnvloeden, zoals:

  • het type ondergrond,
  • de totale geveloppervlakte,
  • de toegankelijkheid van de werken,
  • en de hardnekkigheid van de vervuiling.

Hierdoor is het niet eenvoudig om een algemene prijs voor gevelreiniging te geven. Daarom raden wij je steeds aan om gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen bij onze vakmannen. Zo vergelijk je eenvoudig prijzen én kan je fiks besparen!

Vind een gevelreinigingsbedrijf in jouw buurt

Wil je je door een gevelreinigingsbedrijf laten bijstaan tijdens het schoonmaken van jouw façade? Zij weten precies hoe je je gevel best reinigt én beschermt! Via ons netwerk van gespecialiseerde aannemers kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor gevelreiniging vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Ontdek nu welke gevelreiniger jou de beste prijs-kwaliteitverhouding kan aanbieden!

 

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Vochte gevel voorkomen? Impregneren is de oplossing!

Artikel

Een gevel vol mos, groene aanslag of klimop? Dan is het hoog tijd om je gevel te reinigen! Lees hier alle nuttige tips!

Ontvang gratis offertes van 3 Specialisten in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes