Gevelbepleistering

Gevelbepleistering

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 bezetters
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Geef je gevel een frisse look: advies over gevelbepleistering en crepi

Ben je van plan je gevel te laten bepleisteren en wil je je hierover eerst laten adviseren? Bij Offrea kan je terecht voor meer informatie over gevelbepleistering en -isolatie. Ontdek daarnaast hoe je op een snelle en eenvoudige manier in contact treedt met een gespecialiseerde vakman die een kwalitatief eindresultaat aflevert!

Bepleisteren is het ideale middel om jouw woning te doen stralen. Bepleistering kan simpelweg over nieuwe muren aangebracht worden, maar kan evenzeer ingezet worden om oude gevels een opknapbeurt te geven. In beide gevallen, ben je verzekerd van een frisse look! Een gevel in crepi ziet er niet enkel mooi uit, maar heeft nog vele andere voordelen:

 • ideaal materiaal voor gevelrenovaties: oneffenheden en ouderwetse gevelstenen kunnen makkelijk worden weggewerkt
 • ideaal materiaal om architecturale elementen mee te bekleden (bv. gebogen vormen)
 • vochtwerend en waterdampdoorlatend: beschermt tegen weersinvloeden, insijpelend water en schimmels
 • wanneer je je buitenmuren laat bepleisteren, is dit meteen ook het uitgelezen moment om gevelisolatie aan te brengen
 • strakke, moderne afwerking, eventueel te combineren met andere soorten gevelbekleding zoals steenstrips, sidings, …
 • uitgebreide afwerkingsmogelijkheden: verschillende pleistersoorten, kleuren en korrelgroottes die passen bij elke stijl

Zoek je meer informatie over het bezetten van binnenmuren? Surf dan naar onze pagina over pleisterwerken.

Soorten gevelpleister

Afhankelijk van de look die je beoogt, kan je kiezen voor verschillende soorten gevelbepleistering, namelijk sierpleister/crepi, kaleien, spuitkurk of cementbepleistering.

 • Sierpleister of crepi
 • Kaleien
 • Spuitkurk
 • Cementbepleistering
Sierpleister of crepi

Sierpleister of crepi

Sierpleister of crepi is beschikbaar in twee mogelijke materialen: kunstharspleister en minerale pleister.

Kunstharspleister

Men verwijst naar kunstharspleister ook vaak als synthetische sierpleister of siliconenpleister.

 • kunstharspleister is erg elastisch: gaat deze pleistersoort krimpen en uitzetten onder invloed van temperatuurverschillen, zullen er zelden barsten of scheuren ontstaan
 • ook werkt deze pleister vochtafstotend! Laat je je gevel bepleisteren met kunstharspleister, zal je bijgevolg weinig last hebben van schimmels. Je moet je met andere woorden weinig zorgen maken over gevelreiniging
 • hou er rekening mee dat dit type crepi bij een gevelrenovatie in een dunne laag wordt aangebracht. Wil je een strakke afwerking, is een egale en vlakke ondergrond dus wenselijk. Is het juist de bedoeling om beschadigingen of andere oneffenheden te verdoezelen, ga dan eerder voor een minerale pleister!
witte sierpleister moderne woning

Het plaatsen van een gevel in crepi is prima te combineren met andere soorten gevelbekleding, zoals bijvoorbeeld hout. Realisatie door Bouwwerken de Ruyck

Minerale pleisters

De basis voor minerale pleisters is niet kunsthars, maar kalk en cement.

 • doordat minerale pleisters in een dikkere laag aangebracht worden, zijn ze uiterst geschikt voor gevelrenovaties
 • hou er evenwel rekening mee dat deze soort gevoeliger is voor vocht en aantasting door algen en mossen dan kunstharspleister. Woon je in een bosrijke of groene omgeving, dan is het niet aangeraden om voor minerale pleister te kiezen.

Tip: Om een unieke look te creëren kan je gaan spelen met korreldiktes. Hoe groter de korrel, hoe grover de textuur. Een gladde afwerking is uiteraard ook mogelijk! Ook met de kleur kan je verschillende kanten uit. Stem de kleur van je crepi bijvoorbeeld af op de kleur van je kozijnen en je bekomt een harmonieus geheel!

Kaleien

Kaleien

Ben je eerder op zoek naar een rustieke, authentieke look? Dan is het ook zeker het overwegen waard om je gevel te kaleien. Bij deze techniek brengt de vakman één of meerdere dunne lagen kalkpleister aan op de gevel. Net zoals crepi, beschermt een kaleilaag je gevel tegen de weersinvloeden en camoufleert het oneffenheden. Het grote verschil is dat de onderliggende, meestal bakstenen structuur zichtbaar blijft.

Voorgevel pastorijwoning witte kalei

Het kaleien van de gevel geeft woningen in pastorijstijl een authentieke en unieke uitstraling. Realisatie door Bouwwerken de Ruyck

Spuitkurk

Spuitkurk

Spuitkurk is een relatief nieuwe techniek om je gevel van een esthetische beschermlaag te voorzien. Dit materiaal bestaat voornamelijk uit kurkgranulaat en acrylhars. Deze gevelbekleding heeft isolerende capaciteiten, is waterdicht, alsook rot- en schimmelvrij. Net zoals kaleien, zet ook spuitkurk de structuur van de onderliggende muur in de verf.

grijze spuitkurk op traditionele gevelsteen

De onderliggende structuur van de muur blijft na een behandeling met spuitkurk zichtbaar. Realisatie door CorkSol

Cementbepleistering

Cementbepleistering

Daarnaast kan je je buitenmuur ook voorzien van een laag cementbepleistering. Kies voor een dunne of dikke laag zandcement, afhankelijk van het gewenste effect en doel! Met een dunne laag wordt de structuur van de ondergrond opnieuw benadrukt, wat voor een authentieke look zorgt. Om een strakke, moderne afwerking te bekomen, breng je dan weer best een dikkere laag aan. Die camoufleert ook weer prima oude gevels die zich in een mindere staat bevinden. Wanneer je je gevel bezet met cementbepleistering, is deze ook meteen bestand tegen vocht en vorst.

Waarom gevelbepleistering combineren met gevelisolatie?

We haalden reeds eerder aan dat het bepleisteren van je gevel perfect combineerbaar is met het aanbrengen van gevelisolatie! Maar waarom zou je nu precies je gevel moeten isoleren?

 • door het aanbrengen van buitenmuurisolatie, bespaar je tot 30% op je energiefactuur! Je investering is m.a.w. snel terugverdiend
 • het is financieel interessant: je maakt aanspraak op premies via de netbeheerder
 • je creëert een aangenamer binnenklimaat: lekker warm in de winter en heerlijk fris in de zomer
 • minder kans op scheuren en barsten doordat temperatuurverschillen met binnenmuur worden geminimaliseerd
 • het biedt akoestische isolatie: geen geluidsoverlast van buitenaf
 • het is een ruimtebesparende methode t.o.v. isoleren langs de binnenkant

De goedkoopste manier om je gevel te isoleren is door het opvullen van de spouwmuur met een isolatiemateriaal. Een andere techniek die een hogere isolatiewaarde oplevert, is je gevel langs de buitenzijde isoleren! Het isolatiemateriaal, meestal platen uit polystyreen hardschuim, wordt dan vastgelijmd aan de buitenkant van de gevel. Hierop komt een wapeningsnet, bepleisterd met een waterafstotende cementlaag die als fundament dient. Wanneer deze voldoende gedroogd is, brengt men de afwerkingslaag in sierpleister aan. Deze isolatiemethode mag dan al iets duurder zijn, je ontvangt hiervoor een financiële tegemoetkoming van de netbeheerder. In 2020 heb je recht op een vergoeding van €15/m2 wanneer je je gevel langs buiten laat isoleren. Lees hier meer over de voorwaarden.

 

Welke factoren bepalen de prijs van gevelbepleistering?

Naast de voor- en nadelen van de verschillende soorten gevelpleister, vraag je je waarschijnlijk ook af wat het kost om je gevel te bezetten.

Dit zijn de gemiddelde richtprijzen voor gevelbepleistering (per m2):

  Prijs per m2*
Kunstharspleister € 70 - € 80
Minerale pleister € 60 - € 70
Kaleien € 25 - € 35
Spuitkurk € 40 - € 50
Cementbepleistering € 30 - € 40
*Bovenstaande prijzen zijn indicatief en excl. 6% of 21% btw.

Daarnaast zijn er nog enkele doorslaggevende elementen die de kostprijs verder kunnen beïnvloeden, zoals:

 • dikte van de pleisterlaag
 • gevelisolatie (reken op een meerprijs van ruwweg €25/m2 wanneer je ook isolatie langs de buitenzijde laat aanbrengen)
 • de totale geveloppervlakte

Omwille van de vele afwerkingsmogelijkheden, is het niet eenvoudig om een algemene prijs voor gevelbepleistering mee te delen. Daarom raden wij steeds je aan om gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen bij onze vakmannen. Zo vergelijk je eenvoudig prijzen én kan je dus fiks besparen!

 

Vergelijk offertes van stukadoors in jouw buurt

Wil je je door een ervaren stukadoor verder laten adviseren over de geschikte oplossing voor jouw gevel? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor gevelbepleistering vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor het bezetten van je gevel.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Nieuws

De eenmaking van de renovatiepremie belooft meer transparantie.

Ontvang gratis offertes van 3 Bezetters in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes