Gevelbekleding

Gevelbekleding

  • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
  • Vergelijk tot 3 gevelbekleders
  • Volledig gratis en vrijblijvend
  • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Gevelbekleding: bepalend voor het karakter van je bouwproject

Een moderne look voor je woning? Of toch liever een huis dat een landelijke sfeer uitademt? Veel hangt af van de gevelbekleding. Van leien tot koper, hout, kunststof, steenstrips en spuitkurk: de mogelijkheden voor je buitenmuren zijn bijna eindeloos. Kleuren, texturen, isolatiewaarde én prijzen: wie aan de vooravond van een bouw- of renovatieproject staat, kan zich maar beter goed informeren vooraleer gevelbekleding te kopen. Wij vertellen jou er in dit artikel alles over! Nog meer info nodig? Vraag het aan onze experts in gevelbekleding via de gratis en vrijblijvende offerteservice van Offrea.

Welke soorten gevelbekleding zijn er?

De bouwsector staat niet stil en dat heeft er de jongste jaren voor gezorgd dat er een immens aanbod aan gevelbekleding en gevelbeplating is ontstaan. Van natuurlijke materialen tot kunststoffen: met de juiste technieken en goed vakmanschap kan een gevel de meest uiteenlopende karakters aangemeten krijgen. Die afwerking is allesbepalend voor de uitstraling van je woning. Maar niet alleen op vlak van uiterlijk zijn de verschillen immens. Ook als het gaat over onderhoud, prijs, duurzaamheid en isolatie zijn geen twee materialen hetzelfde. Wij lijsten daarom de meest courante soorten gevelbekleding voor je op.

Zink: veelzijdig én onderhoudsvriendelijk

Een eerste soort gevelbekleding is zink. Bij zink denk je in eerste instantie misschien aan dakbedekking, maar ook voor een buitenmuur is het een zeer nuttig materiaal. Het is onderhoudsvriendelijk en past bij verschillende stijlen. Meestal zie je het echter opduiken in de moderne architectuur en in combinatie met een andere soort gevelbekleding.

Koper: van oranje naar groen

Als wandbekleding is koper vergelijkbaar met zink, maar het heeft een nóg aparter uiterlijk. Koper kan een natuurlijke kleur hebben maar kan ook van kleur veranderen naarmate de grondstof wordt blootgesteld aan het klimaat. Van fel oranje, naar kopergroen. De kleur mag dan wel veranderen, de duurzaamheid blijft: koper gaat jarenlang mee! Je kan ook verschillende effecten creëren, afhankelijk van hoe je het materiaal bevestigt: met platen, banen, hetzij over elkaar geplooid, hetzij met naden.

Leien: echt of imitatie?

grijze leien tegen gevel

Op zoek naar een duurzaam materiaal voor tegen je gevel? Dan zijn leien een prima oplossing!

Daarnaast kan je kiezen voor leien, die onderverdeeld kunnen worden in twee soorten: natuurleien en kunstleien. De eerste soort wordt gezaagd uit ontgonnen leisteenblokken, terwijl de tweede wordt gefabriceerd met gelijk uitziende, maar niet-natuurlijke materialen. Of leien nu gebruikt worden voor dakbedekking of als gevelbekleding, het legpatroon (of verband) van de leien is bepalend voor de uitstraling.

Het grootste voordeel aan leien is de duurzaamheid: van dit type gevelbekleding kan je jarenlang zonder zorgen genieten. Hou er wél rekening mee dat leistenen na een tijdje mos kunnen vergaren, en dat vrieskou al eens een barst kan veroorzaken.

Spuitkurk: warmte vasthoudend en decoratief

Spuitkurk is een decoratieve vorm van gevelbekleding, op basis van natuurlijke kurk. Het wordt – letterlijk – op de gevel gespoten, meestal in twee lagen. De afwerking kan zowel met een fijne korrel als met een groffe. Kurk is een honderd procent natuurlijk materiaal en heeft als grote kwaliteit dat het warmte vasthoudt. Let wel: spuitkurk is geen alternatief voor het plaatsen van isolatie: voorzie steeds nog een ander isolatiemateriaal.

Hout: als authenticiteit belangrijk is

Hout als gevelbekleding heeft een karaktervol effect op de uitstraling van je woning. Verschillende houtsoorten komen in aanmerking: hardhout, Europese eik, red ceder, enz. De ene soort vergrijst, de andere behoudt grotendeels zijn kleur. Maar 1 ding is zeker: met houten gevelbekleding of planchetten kies je voor warmte, voor authenticiteit en een natuurlijk effect!

gevel bekleed met hout

Ga je voor natuurlijk effect? Dan gaat er niets boven hout!

Gevelsteen: de klassieker der klassiekers

Gevelsteen is de klassieker onder de gevelbekleding, waardoor er een enorme keuzemogelijkheid is. Gevelstenen bestaan werkelijk in alle kleuren, alle materialen (mét of zonder ruw oppervlak), in alle formaten en in alle prijsklassen. Sommige soorten gevelsteen hoeven ook niet meer gemetst te worden: gevelsteen verlijmen wordt steeds populairder! Zo heb je extra dunnen voegen, voor een strak effect.

klein bakstenen huisje

Gevelsteen blijft nog steeds de populairste keuze, mede door de ruime keuzemogelijkheden qua textuur, kleur en formaat.

Gevelbepleistering: betaalbaar en strak

witte gevel kaleien

Door de gevel te kaleien, behoud je de structuur van de onderliggende gevelbekleding. Een frisse look, met het traditionele uitzicht van bakstenen dus!

Hou je van die strakke look, maar ben je geen fan van bakstenen? Dan is er nog gevelbeleistering. In de Vlaamse architectuur is dit voor twee redenen een echte klassieker geworden: het is betaalbaar én strak.

Voor gevelbepleistering wordt meestal crepi gebruikt, waarvan er twee varianten bestaan. Er is minerale crepi, maar ook synthetische. De tweede soort is iets beter bestand tegen extreme weersomstandigheden. Een tweede, gekende techniek voor gevelbepleistering is die van het 'kaleien'. In dat geval gaat de aannemer de buitenmuur bekleden met kalkpleister. De onderliggende structuur, van bijvoorbeeld bakstenen, blijft zo mooi zichtbaar.

Geïsoleerde sandwichpanelen: 2 vliegen in 1 klap

Sandwichpanelen zijn een erg handige oplossing voor uw dak én gevel. Het grote voordeel van sandwichpanelen is de snelheid waarmee ze geplaatst kunnen worden. Je pand wordt niet alleen razendsnel geïsoleerd, het krijgt ook een strak, esthetisch uitzicht mee. Sandwichpanelen hebben een lange levensduur, zijn in één keer ook je buitenisolatie en zijn desgewenst, en afhankelijk van de oppervlakte, zelf te plaatsen.

Vezelcementplaten voor je gevel

Vezelcement wordt bijna volledig vervaardigd uit minerale grondstoffen. Het wordt afgewerkt met een coating en kan zowel een effen als een gestructureerd uiterlijk hebben. De meest courante toepassingsvormen zijn gevelbeplating of panelen (sidings). Meestal worden vezelcementplaten op een beperkt gedeelte van de gevel bevestigd, in combinatie met een ander materiaal.

Steenstrips: de look van bakstenen

Ook steenstrips zijn een prima vorm van bekleding voor je gevel. Je kan steenstrips het best vergelijken met hele dunne bakstenen, van maar een tweetal centimeter dikte. Ze kunnen op een bestaande gevel of op isolatiepanelen worden geplaatst. Steenstrips bestaan in baksteen, maar zijn ook beschikbaar in beton, natuursteen, gips en kunststof. Ze worden gelijmd. Modern bouwen of eerder rustiek? Er bestaan steenstrips voor alle woningstijlen!

grijze steenstrips

PVC: werkelijk in álle kleuren

PVC wordt meestal geplaatst in de vorm van panelen en is een nagenoeg onderhoudsvrije soort van gevelbekleding: het volstaat om het één keer per jaar af te spuiten met wat water. Beplating van PVC bestaat in moderne looks, maar ook imitaties van steen en hout zijn courant. Doordat PVC een kunststof is, kan het vervaardigd worden in eender welke kleur.

Natuursteen: garant voor grote klasse

Natuursteen tegen een gevel zorgt altijd voor grote klasse. Het kan zowel geplaatst worden in panelen, in strips of in steenvorm. Soorten natuursteen die in aanmerking komen zijn graniet, marmer, leisteen, kalksteen en kwartsiet. Natuursteen kan mechanisch bevestigd worden aan een gevel, het kan gelijmd worden, of het kan gemetst worden. Wel opletten: niet elk soort natuursteen leent zich tot lijmen. Sommige materialen hechten niet goed, en ook het gewicht kan een spelbreker zijn.

Wat is de prijs van gevelbekleding?                 

Er zijn nogal wat factoren die de prijs van je buitenbekleding of de beplating van je gevel bepalen. Op de eerste plaats staat natuurlijk het soort gevelbekleding dat je kiest. Maar ook een heleboel randomstandigheden bepalen mee het uiteindelijke kostenplaatje. Voor de start van je bouwproject neem je die best even onder de loep:

  • Kan de plaatser je gevel makkelijk bereiken? Moet er een stelling worden geplaatst? Alle hindernissen zorgen namelijk voor een meerkost.
  • Misschien gaat het om een renovatieproject en moet je de bovenlaag van de bestaande gevel eerst verwijderd worden, voor je daar een extra gevelbekleding op kan aanbrengen.
  • Wordt de gevelbekleding ook aangebracht rondom dakranden, schuifpuien, deuren, kozijnen, dakkapellen, dorpels, afvoerpijpen …? Vele hoekjes en kantjes zorgen voor extra werkuren
  • Moet je nog boeidelen voorzien, die het bekleden van je gevel complexer kunnen maken?
  • En een laatste element die de prijs voor een groot deel bepaalt: de isolatie. Er zijn gevelbekledingen die van nature erg goed isoleren en amper tot geen extra isolatie vragen. Andere materialen vragen dan weer wél een extra isolatielaag.

Weten welke gevelbekleding over het algemeen het minst duur is? Dan kan dit lijstje misschien handig zijn. Te beginnen met de minst dure gevelbekleding, oplopend tot de duurdere soorten.

Soort gevelbekleding Prijs gevelbekleding
Spuitkurk vanaf € 40/m²
Crepi vanaf € 40/m²
Leien Kunstleien vanaf € 75/m² / Natuurleien vanaf € 110/m²
Pvc vanaf € 75/m²
Vezelcementplaten vanaf € 100/m²
Hout vanaf € 100/m², afhankelijk van de gebruikte houtsoort
Koper, aluminium en zink vanaf € 100/m²
Steenstrips vanaf € 150/m²

Gevelbekleding kiezen = óók nadenken over isolatie en onderhoud

Gevelbekleding kiezen gaat niet enkel om wat je esthetisch mooi vindt. Er zijn ook twee andere factoren die mee moeten bepalen waar je keuze uiteindelijk op valt: isolatie en onderhoud.

Isolatie van wandbekleding

gevelisolatie plaatsen

Je gevel bekleden is het uitgelezen moment om ook je gevelisolatie aan te pakken.

Er zijn gevelbekledingen die uitstekende isolerende kenmerken hebben. Crepi, hout en PVC zijn daar voorbeelden van. Andere gevelbekledingen hebben die isolatiekwaliteit helemaal niet. Een volwaardig alternatief voor isolatie is het echter nooit: hoe dan ook doe je er best aan altijd extra isolatie te voorzien. Hoe vroeger in het bouwproces je daar rekening mee houdt, hoe beter.

De ene gevelbekleding laat zich overigens al gemakkelijker op de isolatie bevestigen dan de andere. Sommige soorten kunnen gewoon gelijmd worden, andere moeten op een dragende structuur bevestigd worden.

Hoe onderhoudsvrij is het materiaal?

Wil je nooit nog naar je gevelbekleding moeten omkijken? Kies dan een soort die geen onderhoud nodig heeft. PVC is in dat opzicht een goeie keuze: één keer per jaar afspuiten met wat water volstaat. Hout, bijvoorbeeld, moet regelmatig behandeld worden omdat het anders gaat vergrijzen of tekenen van verrotting gaat tonen. Natuursteen kan na een tijdje mos vergaren, al is de ene soort daar vatbaarder voor dan de andere. Laat je daarover uitgebreid adviseren door één van onze vakmannen.

Vergelijk offertes van aannemers in jouw buurt

Het kiezen van de juiste gevelbekleding is niet alleen een kwestie van smaak, het is een delicate klus waarvoor je best de juiste vakman onder de arm neemt. Wat zijn voor jouw huis de mogelijkheden? Welke gevelbekleding komt het best in aanmerking? Wat past er binnen jouw budget? Via ons netwerk van zorgvuldig geselecteerde vakmannen kan je met een paar eenvoudige klikken drie offertes voor gevelbekleding opvragen. Dat is gratis én vrijblijvend. Zo vind je in een mum van tijd de geschikte partner voor het plaatsen van jouw gevelbekleding.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Inspiratie

Een prachtige, karaktervolle houten gevel? Vind hier inspiratie!

Nieuws

De eenmaking van de renovatiepremie belooft meer transparantie.

Ontvang gratis offertes van 3 Aannemers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes