EPC keuring

EPC keuring

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 energiedeskundigen
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

EPC keuring in vraag & antwoord: dit moet je erover weten

Ga je je woning verkopen of verhuren? Dan heb je een hele checklist aan zaken die je niet mag vergeten, waaronder de EPC keuring. In dit artikel geven we je een antwoord op al je vragen over het wat, waarom, hoe & wanneer.

Wil je beroep doen op een professional voor de keuring, maar weet je niet goed waar te beginnen? Vergelijk dan gratis & vrijblijvend offertes.

Vergelijk gratis offertes

Wat is EPC?

EPC staat voor energieprestatiecertificaat. Dat certificaat toont aan hoe energiezuinig een wooneenheid is. Daaronder vallen isolatie, verwarming, beglazing… In het attest worden hoofdzakelijk 3 zaken vermeld:

labels energieprestatie
 • Label voor energiezuinigheid. De labels gaan van F (slechte score) tot A+ (beste score).
 • Energiescore in kWh. Hoe lager die is, hoe beter.
 • Aanbevelingen om de woning energiezuiniger te maken.

Wanneer is de keuring verplicht?

Een EPC keuring is verplicht wanneer je je autonome wooneenheid wil verkopen of verhuren. Onder autonome wooneenheid vallen alle woonruimtes die een badkamer, keuken & toilet hebben, zoals studentenkoten, appartementen, huizen… Is aan die voorwaarden niet voldaan, maar worden de keuken & badkamer bijvoorbeeld gedeeld, dan is 1 attest voor het hele gebouw voldoende.

Daarnaast zal je pand opnieuw gekeurd moeten worden wanneer het EPC na 10 jaar niet meer geldig is of wanneer je werken hebt laten uitvoeren die de energieprestatie beïnvloeden.

Waarom is een EPC keuring & attest nodig?

Het EPC is nuttig om een beeld te krijgen over de energiezuinigheid van je woning. Dankzij het EPC attest weet je waar je staat & wat je kan doen om de score te verbeteren.

Als potentiële koper of huurder kan je zo verschillende woningen vergelijken. Als eigenaar vermijd je zo boetes die kunnen oplopen tot €5.000

Wie voert de keuring uit?

Een EPC keuring wordt uitgevoerd door een erkend energiedeskundige type A. Die experts worden aangeduid door de Vlaamse overheid.

De energiedeskundige is ook verantwoordelijk voor de opmaak van het EPC attest.

energiedeskundige keurt boiler

Ik zoek een energiedeskundige

Hoe gaat het bezoek in zijn werk?

Je zou een EPC audit kunnen opdelen in 2 stukken, namelijk de voorbereiding (die je zelf kan doen) en de keuring zelf.

De voorbereiding: dit kan je zelf doen

Hoe beter je voorbereid bent, hoe vlotter de keuring zal verlopen. Dit kan je zelf doen:

 1. De keuring aanvragen. Via ons netwerk vind je snel & eenvoudig een energiedeskundige uit je buurt en kan je snel een afspraak maken.
 2. De juiste documenten bij elkaar zoeken. Het gaat in dit geval om de technische informatie over de woning, zoals de bouwplannen, subsisdieaanvragen, facturen, lastenboeken… Ben je niet zeker of je alles gevonden hebt? Vraag dan raad aan je expert!
 3. Het pand vrijmaken. Zorg ervoor dat alle ruimten makkelijk toegankelijk zijn.

De keuring: dit doet de energiedeskundige

Het bezoek zelf gaat als volgt in zijn werk:

 1. Het opmeten van de woning, inclusief de ramen & deuren (tenzij er gedetailleerde bouwplannen aanwezig zijn).
 2. Het controleren van een aantal vaste elementen. Dat zijn de verwarmingsinstallatie, de ventilatie, de isolatie en de warmwaterproductie.
 3. Het verwerken van de gegevens en het opstellen van het EPC attest. Die stap gebeurt pas na de keuring.

Wat is de prijs van een EPC keuring?

Een EPC keuring is niet zo duur. De exacte prijs is afhankelijk van het type woning, hoe groter de woning, hoe duurder de keuring. Daarnaast hebben ook de regio & de energiedeskundige een kleine invloed op de prijs. Over het algemeen kan je volgende richtprijzen aanhouden:

Type woning Richtprijs
Studio €100 - €140
Appartement €130 - €170
Gesloten bebouwing €140 - €200
Halfopen bebouwing €160 - €220
Open bebouwing €200 - €250
prijs epc-keuring

Naast deze keuring, zijn er in Vlaanderen nog heel wat verplichte keuringen in de bouw, zoals de elektrische keuring. Meer info over die keuringen vind je hier.

Vergelijk gratis offertes van energiedeskundigen

Wil je de woning waarvan je eigenaar bent verkopen of verhuren & ben je nog op zoek naar een specialist om de EPC keuring uit te voeren? Dan ben je bij Offrea aan het juiste adres! Via ons netwerk vergelijk je snel & eenvoudig offertes van energiedeskundigen. Met één enkele aanvraag ontvang je tot 3 offertes voor de keuring!

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Energiedeskundigen in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes