Een werfkast huren of kopen: dit moet je weten

Voorzie tijdig een werfkast voor je bouw- of renovatieproject en kom nooit zonder elektriciteit te zitten. In dit artikel vind je alles wat je moet weten over het kopen of huren van een werfkast.  Met een handig stappenplan van aanvraag tot aansluiting ben je in een mum van tijd klaar voor de start van de werken.

Wat is een werfkast?

Een werfkast is de tijdelijke oplossing voor je elektrische installatie tijdens je bouw- of renovatiewerken. Vaak is de definitieve installatie nog niet aanwezig, aan vervanging toe of tijdelijk afgesloten. Met behulp van een werfkast los je dat probleem op en kun je je woning of werf tijdelijk van elektriciteit voorzien.

Werfkast als tijdelijke elektricitietsvoorziening

Een werfkast is de tijdelijke oplossing voor je elektrische installatie tijdens bouw- of renovatiewerken.

Een werfkast kopen of huren: verschillen, voordelen en prijs

Wanneer je een werfkast nodig hebt, heb je de keuze om die aan te kopen of te huren. We zetten de kosten, verschillen en voordelen even op een rijtje zodat je eenvoudig de juiste beslissing neemt. Heb je geluk, voorziet je aannemer zelf de werfkast en hoef je dus zelfs geen keuze te maken. Vraag dat zeker na! 

Een werfkast kopen

De prijs voor de aankoop van een werfkast begint vanaf €500, maar kan oplopen tot meer dan €1.000 of €2.000. De prijs is afhankelijk van de eisen van de meterkast. Wanneer de werken meer dan 2 jaar zullen duren of wanneer je geen zicht hebt op de duur van de werken, is het goedkoper om een werfkast te kopen dan te huren. Je elektricien helpt je graag bij de aankoop ervan. We raden af om je verdeelkast tweedehands te kopen. Je weet dan namelijk niet of die volledig in orde is.

Een werfkast huren

Naast eentje kopen kun je er ook voor kiezen om een werfkast te huren. Huren is voordeliger wanneer de werken minder dan 2 jaar in beslag zullen nemen. Voor de huur betaal je ongeveer €10-€30 per maand. Net als bij kopen is de huurprijs afhankelijk van het type werfkast en de bijhorende eisen. Ook voor de huur van een werfkast huren zet een elektricien je graag op weg!

De prijs van werfkast

Het totale prijskaartje wordt bepaald door verschillende factoren waarbij de duur van de werken en de keuze voor kopen of huren doorslaggevend zijn.


Het totale prijskaartje

De totale kostprijs wordt beïnvloed door verschillende factoren. Naast de werfkast zelf, kosten uiteraard ook de aansluiting, plaatsing en keuring geld. Reken hiervoor ongeveer €800-€1.000.  

Nu je de keuze tussen kopen en huren hebt gemaakt, is het tijd om de werfkast aan te vragen. Van aanvraag tot plaatsing, keuring en uiteindelijke aansluiting moet je ongeveer 6 maanden rekenen. Hoe zwaarder de aansluiting, hoe langer dat proces duurt. Benieuwd hoe dat in z'n werk gaat? Lees dan snel verder!

 

Werfkast installeren: het stappenplan

Stap 1: Vraag de aansluiting voor de werfkast aan

Met een beetje geluk brengt de aannemer de werfkast mee en hoef je ze dus niet zelf te voorzien. De aansluiting ervan aanvragen is wel een van jouw verantwoordelijkheden. Een aanvraag indienen verloopt van een leien dakje als je de volgende acties onderneemt:

Allereerst vraag je een tijdelijke aansluiting aan bij je netbeheerder, Fluvius. Om te weten hoe zwaar de werfkast moet zijn, heb je een indicatie nodig van het type werken dat moet worden uitgevoerd. Op basis hiervan bepaalt de netbeheerder welke aansluiting nodig is. Er zijn namelijk drie soorten aansluitingen mogelijk. Zal er bijvoorbeeld een bouwkraan aan te pas komen, dan heb je wellicht het zwaarste model van aansluitkabel nodig, een 3-fasige kabel met neuter dus. Wordt er enkel gewerkt met elektrisch handgereedschap zoals een boormachine, dan heb je genoeg aan een 1-fasige kabel.

Nu de aanvraag is gebeurd, ontvang je de EAN-code van de aansluiting voor de werfkast. De EAN-code is de barcode van de aansluiting. Die geef je door aan de energieleverancier wanneer je een contract afsluit. Via de barcode vindt de energieleverancier snel jouw dossier snel terug en verloopt alle communicatie vlot.

Ten slotte sluit je een contract af met je energieleverancier. Je neemt contact op met de leverancier van jouw keuze en vervolledigt zo je aanvraag.

Tip! Vergelijk de mogelijkheden van verschillende energieleveranciers om meteen de juiste keuze te maken voor de toekomst. Afhankelijk van de duur van je contract kun je steeds van energieleverancier veranderen.

Stap 2: Laat je werfkast plaatsen

Wie komt de werfkast plaatsen?

Voor de plaatsing van de werfkast doe je een beroep op een erkend elektricien of aannemer. Vergelijk eenvoudig offertes en vind snel een elektricien in jouw buurt om de werfkast te komen plaatsen.

Werfkast aangesloten op het distributienet

De werfkast wordt door de aannemer of elektricien geplaatst.

Waar plaats je een werfkast?

Bij een nieuwbouw wordt de werfkast meestal aan de rand van de bouwlijn geplaatst. In het geval van een renovatie wordt de tijdelijke verdeelkast meteen in de woning geïnstalleerd op de plaats waar later ook de definitieve installatie zal komen. De plaats van een werfkast verschilt van werf tot werf en van project tot project. 

Belangrijk: plaats een werfkast niet zelf! Ook al is de verdeelkast nog niet aangesloten op het net, dat is de taak van de elektricien. Hij weet precies wat hij moet doen en waar de werfkast moet staan.

 

Stap 3: Laat je werfkast keuren

Vooraleer je de werfkast kunt gebruiken, moet je die, net zoals elke andere elektrische installatie, laten keuren. De keuring van je werfkast gebeurt door een erkend bureau. Na keuring is de installatie klaar om veilig in gebruik te nemen. 

Een (goed)gekeurde werfkast krijgt een AREI-gelijkvormigheidsattest. Alleen na ontvangst van dat document sluit Fluvius de werfkast aan en mogen de werken starten.

De keuring van een werfkast

Om de werken veilig te kunnen starten moet de werfkast gekeurd worden.

Stap 4: Laat je werfkast aansluiten

Wanneer de werfkast geplaatst en gekeurd is, kan ze worden aangesloten. Hiervoor is opnieuw – net als voor de goedkeuring van de aanvraag – netbeheerder Fluvius verantwoordelijk.

Vergelijk offertes voor de plaatsing van een werfkast

Ben je op zoek naar een elektricien om je werfkast te plaatsen, maar weet je niet goed waar te beginnen met je zoektocht? Via het netwerk van Offrea vergelijk je snel en eenvoudig 3 offertes voor de plaatsing van een werfkast, geheel gratis en vrijblijvend.

 

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Elektriciens in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes