Elektriciteitswerken

Elektriciteitswerken

  • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
  • Vergelijk tot 3 elektriciens
  • Volledig gratis en vrijblijvend
  • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Elektriciteitswerken: op een veilige manier voorzien van stroom

Sta je op het punt elektriciteitswerken te laten uitvoeren en ben je nog op zoek naar meer informatie over de mogelijkheden? Dan ben je bij Offrea aan het juiste adres! Wij informeren jou over elektrische installaties, keuringen, domotica, verlichting en meer. We brengen je bovendien snel en eenvoudig in contact met een betrouwbare elektricien.

TIP: Meteen een antwoord op je meest prangende vragen? Check dan snel onze pagina met veelgestelde vragen!

Draden van een elektrotechnische installatie in verschillende kleuren

Kan jij je het inbeelden hoe het zou zijn om te wonen of werken in een gebouw waar geen elektriciteit voorhanden is? Vergeet tv-kijken, met de computer werken, je kleren in de wasmachine gooien of het licht aansteken om een goed boek te lezen. Elektriciteit maakt ons alledaags leven inderdaad heel wat eenvoudiger én aangenamer. Het belang van correct uitgevoerde elektriciteitswerken mag dus zeker niet onderschat worden! Dat is niet enkel zo om je leefcomfort te verhogen, maar ook om de veiligheid van de bewoners of gebruikers van het pand te waarborgen.

Welke klussen vallen er allemaal onder elektriciteitswerken?

Elektriciteitswerken is een verzamelterm voor een hele reeks karweien, waaronder:

  • Elektriciteit aanleggen in een nieuwbouw

    Van plan een nieuwe woning te zetten? Denk dan op voorhand goed na over je elektriciteitsplan! Daarop staat in elektrische symbolen hoeveel stopcontacten, schakelaars en lichtpunten je nodig hebt en waar die het best geïnstalleerd worden. Dankzij dat elektriciteitsplan weet je elektricien meteen hoe hij/zij je elektriciteit moet leggen. Zo weet die bijvoorbeeld ook welke kabeldiktes en zekeringen (of overspanningsbeveiligingen) waarvoor nodig zijn. Naast voor een correcte plaatsing, zorgt hij/zij ook voor de aansluiting van de elektriciteit op het net.

  • Huren en installeren van een werfkast

    Tijdens de opbouw van een woning, is de definitieve elektriciteitskast nog niet aangesloten. Toch is er al stroom nodig om alle elektrische toestellen die de werkmannen nodig hebben te doen draaien. Daarom wordt er een tijdelijke werfkast of werfinstallatie geïnstalleerd!

  • Moderniseren, herstellen of uitbreiden van een bestaande installatie

    Beschikt je woning nog over oude elektriciteitsdraden en -aansluitingen? Die kunnen mettertijd aanleiding geven tot kortsluitingen! Stopcontacten zonder aarding vormen eveneens een veiligheidsrisico. Je laat je elektriciteit best vernieuwen! Daarnaast kan je ook voor het verzwaren of uitbreiden van je installatie of het herstellen van een mankement de hulp van een elektricien inroepen!

  • Keuring elektriciteit

    Sinds 2008 is het verplicht om je elektriciteit te keuren:

    • bij een nieuwbouw
    • bij de wijziging, renovatie, uitbreiding of verzwaring van de bestaande elektrische installatie
    • bij de plaatsing van een tijdelijke werfkast
    • wil je een woning verkopen die dateert van voor 1 oktober 1981? De keuring van elektriciteit bij verkoop van een woning is een verplichting! Wanneer de installatie afgekeurd is, mag de woning nog steeds verkocht worden, maar de nieuwe eigenaar moet dan na uiterlijk 12 of 18 maanden de nodige aanpassingen doorvoeren.
    • een herkeuring van je elektriciteit moet elke 25 jaar gebeuren

    Het afleveren van een keuringsattest voor elektriciteit gebeurt via een erkend controleorganisme. Er wordt onder andere nagegaan of je installatie voldoet aan de eisen van het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI), of de bedradingsschema’s correct zijn, enz. Indien de installatie goedgekeurd wordt, ontvang je een gelijkvormigheidsverslag. Wordt hij afgekeurd, dan moeten de gebreken aangepakt worden. Hierna moet de elektriciteit herkeurd worden binnen de vooropgestelde termijn van 12 maanden.

    keuring elektriciteit door erkend controleorganisme
  • Elektriciteitskast vervangen

    Renoveer je een oude woning? Die beschikt mogelijk nog over een zekeringskast met een trek- of messchakelaar. Dan is je elektrische installatie zonder twijfel afgekeurd en moet de zekeringskast vervangen worden door eentje met een last- of hoofdschakelaar!

  • Installeren van domotica

    Wil je de bediening van jouw elektrische voorzieningen automatiseren zodat je ze via 1 centraal systeem en vanop afstand kan besturen? Bij het slapengaan zou je dankzij domotica met één simpele klik zowel je alarm kunnen inschakelen, je verwarming lager zetten, de rolluiken laten zakken en de verlichting uitschakelen. Gelukkig is dit niet langer toekomstmuziek! Schakel een gespecialiseerde domotica installateur in om met jou te overlopen welke toestellen je automatisch wil bedienen en welke elementen met elkaar in verbinding moeten staan!

  • Plaatsen van een parlofoon en/of videofoon

    Wanneer iemand aanbelt en je over een parlofoon of “deurtelefoon” beschikt, kan je met hen communiceren zonder dat je de deur moet gaan openmaken. Een dergelijk systeem verhoogt niet enkel je comfort, maar is ook heel wat veiliger. Met een videofoon, hoor je niet enkel de stem van de persoon aan de andere kant van de deur, maar kan je hem/haar ook zien.

    Lees hier meer over de verschillende soorten alarmsystemen, waaronder parlofonie en videofonie.

    poort of voordeur uitgerust met videofoon

    Door het installeren van een parlofoon of videofoon, hoef je niet steeds naar de voordeur te lopen wanneer er iemand aanbelt. Realisatie door Deborco

  • Databekabeling plaatsen

    Ook het plaatsen van bekabeling voor data, telefonie of video kan je overlaten aan een elektrotechnisch installateur. Het leggen van een netwerk zorgt voor een vlotte tele- en datacommunicatie! Denk maar aan je computer, printer, netwerkapparatuur, vaste telefoon, televisie, ...

  • Stopcontacten, aarding & aardlekschakelaar plaatsen

    Vergeet naast het plaatsen van je stopcontacten, ook het leggen van aarding niet. Dat is noodzakelijk om van een veilige elektrische installatie te kunnen spreken. Het voorkomt immers dat je een stroomschok krijgt wanneer een toestel of stopcontact bijvoorbeeld defect of slecht geïsoleerd is. Beschik je over aarding, dan wordt de stroom namelijk meteen naar de aarde afgevoerd, zonder elektrocutiegevaar. Om dezelfde reden laat je best ook een aardlekschakelaar of verliesstroomschakelaar plaatsen. Wanneer er een lekstroom optreedt, stelt deze schakelaar de installatie buiten werking, zodat er geen elektrocutie kan plaatsvinden.

  • Het plaatsen van binnen- of buitenverlichting

    Het aansluiten van je verlichting is niet louter functioneel. Verlichting kan ook ingezet worden om een bepaalde sfeer, zowel binnen- als buitenshuis, te creëren. Afhankelijk van het doel van de verlichting, kan je kiezen voor een spaarlamp, gloeilamp, halogeenlamp of ledlamp, elk met hun eigen voordelen (lichtintensiteit, energieverbruik, …).

  • Zelfbouw elektriciteit onder begeleiding

    Ben je een handige harry en wil je zelf elektriciteit leggen onder begeleiding van een ervaren vakman? Doe-het-zelf elektriciteit behoort ook tot mogelijkheden! De elektricien helpt je bij het uittekenen van de plannen, de plaatsing en aansluiting van de zekeringkast, de opbouw van de stopcontacten, tot het aansluiten van de lichtschakelaars en het regelen van de verplichte controle.

 

Premies voor het vernieuwen van elektrische installaties

Om het vernieuwen of vervangen van jouw elektrische installatie financieel te ondersteunen, maak je mogelijk recht op een renovatiepremie en een verbeteringspremie. Wil je graag snel een overzicht van de premies/subsidies waarvoor jij in aanmerking komt? Surf dan naar de handige premiezoeker of vind het antwoord simpelweg op de website van Offrea.

Welke factoren bepalen de prijs van elektriciteitswerken?

Omwille van de vele mogelijkheden, is het niet eenvoudig om mee te delen wat jouw elektriciteitswerken precies zouden kosten. Daarom lijsten we voor jou even de elementen op die de prijs voor het inhuren van een elektricien beïnvloeden:

  • de aard van de elektriciteitswerken
  • nieuwbouw- of renovatieproject
  • industriële of algemene elektriciteitswerken
  • de te beslagen oppervlakte
  • indien het om een totaalproject gaat: de gekozen afwerking (armaturen, lichtschakelaars, stopcontacten, …)

Wil je de exacte prijs van jouw project kennen? Dan raden we je aan om vrijblijvende offertes aan te vragen via onze gratis offerteservice!

 

Vergelijk offertes van elektriciens in jouw buurt

Elektricien gezocht? Via ons netwerk van gespecialiseerde elektriekers kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor elektriciteitswerken vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je snel en eenvoudig de elektrotechnische installateur met de beste prijs-kwaliteitverhouding!

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Is je elektrische installatie afgekeurd? Lees hier wat je dan moet doen!

Nieuws

De eenmaking van de renovatiepremie belooft meer transparantie.

Ontvang gratis offertes van 3 Elektriciens in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes