Domotica

Domotica

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 installateurs domotica
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Domotica maakt je woning slimmer en je leven aangenamer. Hoe? Zo!

De garage openen vanuit je auto als het pijpenstelen regent, waarna je kan binnenkomen in een opgewarmde woonkamer waar de radio al staat te spelen. Wie droomt er niet van zo'n scenario? Dat is wat domotica voor jou doet! Benieuwd hoe zo'n systeem voor jou een voordeel kan zijn? Ontdek het in dit artikel!

Domotica: een zinvolle investering

Domotica, wat is dat?

De rolluiken die automatisch naar beneden gaan, de verwarming die je enkel opzet in de ruimtes waar je warmte nodig hebt: het zijn maar twee van de talloze voorbeelden van domotica. Wat domotica dan eigenlijk doet? Alle technische voorzieningen in je huishouden automatiseren! Al je toestellen staan met elkaar én met jou in contact via wifi of Bluetooth. Vandaar dat domotica ook wel eens huisautomatisering of smart home wordt genoemd. Het uiteindelijke doel? Jouw leven zo veilig en comfortabel mogelijk maken, nu en op je oude dag.

domotica systeem

De 4 grote voordelen op een rijtje

Domotica is dus meer dan luxe alleen. De voordelen van een domotica systeem zijn eindeloos. Er is voor elke situatie een slimme oplossing en voor elke wens een tegemoetkoming. Een installateur licht alle voordelen graag toe, maar we zetten de vier belangrijkste alvast op een rijtje:

 • Comfort

  Dankzij domotica is het mogelijk heel wat zaken vanop afstand te bedienen, waardoor het leven gemakkelijker wordt. De deur openen wanneer je op kantoor bent en de poetsvrouw komt aan bij je thuis? Dat kan!

 • Veiligheid

  Enerzijds kan je je alarmsysteem integreren in je domotica systeem en in- of uitschakelen vanop afstand, zelfs als je niet thuis bent. Anderzijds zijn zulke systemen in staat brand- of gaslekken te detecteren en kunnen ze zelfs iemands gezondheidstoestand monitoren. Valt je grootmoeder? De bewegingssensor detecteert het en stuurt meteen een melding naar de buurvrouw. Veilig genoeg?

 • Energiebesparing

  Domotica zorgt op termijn voor een beter energiebeleid. Je bepaalt zelf hoeveel energie er op bepaalde plaatsen wordt verbruikt. Zo kan je instellen dat de wasmachine pas begint te draaien wanneer het nachttarief geldt, zonder ze handmatig te moeten aanzetten.

 • Communicatie

  Het mag duidelijk zijn: alles kan vanop afstand. Je communiceert dus eigenlijk met je eigen woning. Benieuwd naar wat je hond of kat aan het doen is terwijl jij niet thuis bent? Dan vraag je gemakkelijk foto's of video's op.

communiceren dankzij domotica

Je kan via je smartphone of tablet je huis voortdurend in de gaten houden. Veiligheid & communicatie in één!

Goed nieuws: domotica is minder ingewikkeld dan je denkt

Actoren, sensoren en hoe ze met elkaar communiceren

Hoewel de installatie van domotica vaak wat complexer is dan een klassiek systeem, is het niet per se moeilijker. Zo is het eendraadschema dat je op voorhand moet maken nagenoeg hetzelfde.

Hoe het dan werkt? Domotica bestaat uit actoren enerzijds en sensoren anderzijds. Sensoren zijn bijvoorbeeld je lichtschakelaars of temperatuursensoren. Wanneer de sensor voelt dat hij geactiveerd wordt, omdat je het licht aanknipt of omdat de temperatuur onder een bepaald getal daalt, stuurt die een signaal naar alle actoren die erbij horen. Actoren zijn dus bijvoorbeeld lichten of de motoren van je verwarming: de eindpunten van je huisautomatisering.

Talloze toepassingen doorheen het hele huis

Je maakt je domotica systeem zo volledig als je zelf wilt. Alles kan, maar is alles ook nuttig voor jou? Bepaal op voorhand welke toepassingen jou interesseren, en bekijk nadien samen met de installateur de mogelijkheden. De mogelijkheden? Die lees je hieronder!

domotica iconen

Verlichting is een vaak gebruikte toepassing bij huisautomatisering. Je kan vanop afstand meerder lichtpunten tegelijk aan- of uitschakelen, dimmen of feller laten branden. Via een applicatie is het zelfs mogelijk om programma's op te stellen voor bepaalde situaties. Vrienden op bezoek? Via het programma 'bezoek' dim je eenvoudig alle lampen in de woonkamer en laat je sfeermuziek uit de boxen komen in één klik.

domotica verlichting dimmen

Als je de verwarming en ventilatie (of airco) van je woning automatiseert, bespaar je energie én creëer je comfort. Dat kan via zoneverwarming. Je kiest je zones zo groot of zo klein als je zelf wilt, zoals bijvoorbeeld de hele benedenverdieping of één enkele slaapkamer. Je slaapkamer alvast opwarmen als je laat thuiskomt in de winter wordt zo een extra luxe. Op die manier verwarm je nooit onnodig of te veel.

Zonwering & rolluiken die automatisch naar boven of beneden gaan, zijn niet zo uitzonderlijk, maar met domotica breid je die toepassing nog uit. Je hoeft niet alle verschillende items apart te bedienen, maar doet het eenvoudig vanop afstand, met één klik. Het is zelfs mogelijk de hoogte in te stellen of de zonwering automatisch te laten sluiten wanneer het te warm wordt.

deur openen met domotica

Iedereen herkent het: je bent bijna op kantoor als je je afvraagt of je de voordeur wel op slot hebt gedraaid. Dankzij domotica is die onzekerheid verleden tijd. Ramen, deuren en poorten openen of sluiten doe je nu van overal.

Via een videofoon met camera hoor én zie je elke bezoeker voor je ze effectief moet binnenlaten. Je weet dus perfect wie er aan de deur staat. Veilig van huis vertrekken? Dat doe je dan weer dankzij een alarmsysteem, dat je in staat stelt om altijd en overal op de hoogte te zijn van wat er in huis gebeurt.

Dankzij domotica is het mogelijk om heel wat elektrische apparaten te bedienen. Zo kan je de radio aanzetten in het hele huis, maar bijvoorbeeld ook de tv opzetten als je niet thuis bent, om je aanwezigheid te veinzen.

Wist je dat...

Domotica is overal en bestaat in allerlei vormen, maten en gewichten. Je kan werkelijk alles in je woning automatiseren voor het ultieme comfort. Vind je dimlichten en automatische rolluiken voldoende? Dan houd je het daarbij. Zelfs zulke kleine aanpassingen zorgen al voor heel wat extra luxe.

Domotica installeren? Laat je adviseren!

Heb je de knoop doorgehakt en wil je in je nieuwe of bestaande woning een domotica systeem installeren, doe dan een beroep op een erkend installateur. Er zijn immers, naast de toepassingen, nog heel wat keuzes te maken. Een ervaringsdeskundige loodst je door het hele proces, van keuze tot installatie.

Je hebt de keuze tussen een open of een gesloten systeem. Maar wat is het verschil? In het geval van een open systeem wordt universele codering gebruikt. Verschillende merken van domotica kunnen dan aangesloten worden op jouw systeem. Handig, want je bent vrij in de toekomst wat eventuele uitbreidingen betreft.

Kies je daarentegen voor een gesloten systeem, dan hang je vast aan één merk of fabrikant en is er niet de mogelijkheid om verschillende types of fabrikanten te combineren. Een gesloten systeem is een goede optie als je meteen je hele woning laat automatiseren. Jouw fabrikant doet alles ineens: praktisch en goedkoper.

Bij een centraal systeem werkt alles met één centraal toestel. Heel handig, maar ook riskant. Als de centrale unit het niet meer doet, werkt er niets meer van de hele installatie. In een decentraal systeem zijn alle onderdelen intelligent, waardoor de andere onderdelen kunnen blijven werken als er een element het begeeft.

Ten slotte heb je de keuze tussen een bekabeld of draadloos systeem. Bij een bekabeld systeem zijn alle onderdelen verbonden via - hoe kan het ook anders - kabels. Voor een nieuwbouwwoning of totaalrenovatie is dat de ideale manier, omdat het een handig centraal bedieningspunt heeft en omdat het meer functies heeft dan een draadloos systeem. De toestellen in je woning communiceren dan via een apart netwerk. Neem het wel tijdig op in je (ver)bouwplannen als je voor een bekabeld systeem gaat.

Kies je voor een draadloos systeem, dan moet er niet gebroken worden. Zo'n systeem werkt prima voor een bestaande woning.

Factoren die de prijs van domotica beïnvloeden

Domotica is duurder dan een gewone elektrische installatie, vanwege de complexiteit van het systeem en de materialen die erbij komen kijken. Om te bepalen of domotica iets voor jou is en om een idee te krijgen van het prijskaartje, lijst je het best voor jezelf even op waarvoor je jouw systeem wilt gebruiken. Een standaardinstallatie voor een vrijstaande gezinswoning kost je tussen de €2.000 en €4.000. Voor een volledige automatisering kom je al snel aan €8.000-€10.000.

hoe meer functies, hoe duurder

Hoe meer functionaliteiten jouw domotica systeem heeft, hoe complexer en hoe duurder.

Houd dus zeker rekening met de volgende factoren wanneer je de optelsom maakt:

 • De complexiteit. Hoe meer opties & functionaliteiten, hoe duurder. Wil je bijvoorbeeld ook je verwarming en alarm in het systeem integreren, dan kost je dat extra geld.
 • De afwerking. Een design stopcontact is nu eenmaal duurder dan een standaardmodel.
 • De installatiekosten. Die worden mede bepaald door de vakman zelf.
 • Het merk. Niko Home Control, KNX en Loxone zijn de meest gebruikte merken in België. De bekendste merken daarentegen zijn Google Home en Philips Hue, maar die hebben beperkte functies. Zo werkt Philips Hue enkel voor verlichting. Merken verschillen onderling in prijs.

Vergelijk offertes voor de installatie van een domotica systeem

Overtuigd van de vele voordelen van domotica, maar weet je niet goed waar te beginnen? Via het netwerk van Offrea vergelijk je met één enkele aanvraag 3 verschillende offertes voor domotica systemen. Geheel gratis en vrijblijvend! Op die manier vind je snel en eenvoudig de juiste installateur voor jouw wensen.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Spreekt een leven met minder zorgen en meer comfort jou wel aan? Dan is een smart home iets voor jou!

Ontvang gratis offertes van 3 Installateurs domotica in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes