Overzicht soorten daken: ga je voor een plat, hellend of groendak ?

Ben je van plan een nieuw dak te leggen of een bestaand dak te renoveren? Dan wil je vast meer weten over de verschillende soorten daken. Op deze pagina informeren wij je over de opbouw en de voor- en nadelen van iedere daksoort, waaronder het zadeldak (spantendak of gordingendak), plat dak en groen dak. Daarnaast vind je via onze offerteservice snel en eenvoudig de geschikte dakwerker!

zadeldak met asymetrische dakvlakken

De dakvorm is bepalend voor de uitstraling van je woning.
Realisatie door Coverite

 

Soorten hellende daken

Wanneer je aan een kind vraagt een huis te tekenen, zal je hoogstwaarschijnlijk een woning met een hellend dak op papier zien verschijnen. Het hellend dak is immers de meest voorkomende daksoort in België. Kiezen voor een hellend dak is erg slim, want zo wordt er extra bruikbare vloeroppervlakte gecreëerd. Bovendien bestaat er een geschikte dakvorm voor elke bouwstijl, gaande van het populaire zadeldak tot het lessenaarsdak, mansardedak, puntdak, schilddak en tentdak.

Van alle hellende daken, is het zadeldak het populairste. Deze daksoort bestaat uit twee hellende dakvlakken die elkaar snijden bij de nok. Het is als het ware een omgekeerde V-constructie. De vorm van het zadeldak is uiterst geschikt om hemelwater vlot te laten afvloeien.

De opbouw van een hellend dak, zoals een zadeldak kan op twee manieren gebeuren: met traditionele gordingen of met dakspanten.

tekening zadeldak bovenaanzicht

Gordingendak (of keperdak)

De opbouw van een gordingendak kan als volgt samengevat worden:

 1. Muurplaten, gordingen en kepers vormen samen het dakgebinte.
 2. De muurplaten zijn bevestigd aan het metselwerk en dragen het gewicht van de hele dakconstructie.
 3. Evenwijdig met de dakgoot liggen de gordingen (m.a.w. horizontaal). Dit zijn stevige houten balken die ingemetseld zijn in de muren. Zij vormen de ondersteuning voor de kepers.
 4. Op de gordingen, worden de kepers (of ‘ribben van het dak’) gemonteerd, die van de nok tot de dakgoot lopen (m.a.w. verticaal).
 5. Op de kepers rust het onderdak, die de dragende constructie beschermt tegen vocht. Ook de gelijklopende tengellatten zijn op de kepers bevestigd.
 6. De panlatten liggen horizontaal op de tengellatten. Hierop komt de dakbedekking. Dat zijn meestal pannen of leien, maar je kan ook kiezen voor een rieten dak.
Blote dakconstructie gordingendak

De muurplaten, gordingen en kepers zijn de fundamenten van het dakgebinte. Realisatie door Algemene Dakwerken Roggeman & Co

onderdak met tengellaten en panlatten

De dakbedekking rust op de panlatten. Je kan kiezen uit dakpannen, leien, dakpanplaten, riet, enz. Realisatie door Egeïsche Zee

Samengevat: De dakbelasting op de kepers, balken die van de goot naar de nok lopen, wordt via de gordingen, balken die evenwijdig lopen met de dakgoot en waarop de kepers rusten, overgebracht naar de muren/muurplaten.

Spantendak (of sporendak)

Naast een gordingendak, kan je ook kiezen voor een spantendak. Deze structuur is zelfdragend, m.a.w. deze moet niet ondersteund worden door de muren. Daardoor krijg je meer flexibiliteit bij het inrichten van de ruimtes onder het dak. Ook zijn er grotere overspanningen mogelijk.

Een spantendak bestaat uit driehoekige houten elementen of ‘spanten’. Die worden samengehouden door metalen of houten verbindingsstukken en op regelmatige afstand van elkaar geplaatst. De punt van de driehoek loopt tot in de nok, terwijl de onderste hoeken op de zoldervloer steunen.

Spanten kunnen ter plaatse in elkaar getimmerd worden door een dakwerker, maar kunnen evenzeer geprefabriceerd worden en met een kraan op hun plaats gehesen worden. Dat zorgt voor een snellere plaatsing en aantrekkelijker prijskaartje in vergelijking met een traditioneel gordingendak.

Blote dakconstructie spantendak

Realisatie door Luxwood

Ook lessenaarsdaken zie je af en toe opduiken. Deze dakvorm is opgebouwd uit één enkel hellend dakvlak. Deel een zadeldak via de lange kant in twee gelijke delen en je verkrijgt een lessenaarsdak! Deze daksoort past zowel bij moderne als traditionele bouwstijlen, maar komt vooral mooi tot zijn recht in woningen met grote raampartijen. Door de hoogte van de muur aan de kant van de nok, beschik je over een groot geveloppervlak waar je jouw creativiteit kan op loslaten.

plaatje lessenaarsdak met 1 hellend dakvlak

Net zoals bij een zadeldak, komen de twee bovenste dakvlakken van het mansardedak samen in de nok. De onderste vlakken knikken echter naar buiten, waardoor ze steiler lopen dan die aan de bovenkant. Vandaar dat deze dakvorm ook vaak de naam gebroken kap of dak krijgt.

Spreekt deze stijl je aan? Hou er dan wel rekening mee dat het prijskaartje van een mansardedak hoger ligt dan dat van een traditioneel zadeldak. Deze daksoort creëert wel meer ruimte op de zolderverdieping, wat vooral handig is bij kleinere huizen. Het is dus aan jou om de afweging tussen prijs en ruimte te maken.

afbeelding mansardedak met geknikte dakvlakken
woning met mansardedak of gebroken kap

Een mansardedak zorgt niet enkel voor een unieke look, maar zorgt ook voor meer ruimte op de zolderverdieping. Realisatie door VHN Renovaties

Een wolfsdak is een speciale variant op het zadeldak: aan de korte kanten, heeft deze dakvorm twee afgeschuinde en driehoekige vlakken. Deze afgeschuinde zijkanten worden ook wel “wolfseinden” genoemd. Deze daksoort geeft net iets meer verfijning aan je woning dan een traditioneel zadeldak.

tekening wolfsdak met afgeschuinde dakvlakken

Een tentdak is opgebouwd uit minstens vier driehoekige dakvlakken die elkaar snijden in de nok van het dak. De grootte van de dakvlakken kan variëren, waardoor er verschillende varianten mogelijk zijn. Zijn alle vier de vlakken even groot, krijgt het dak de vorm van een piramide. Doordat alle dakvlakken van een tentdak schuin lopen, kan je slechts op een beperkte oppervlakte rechtop staan.

afbeelding woning met tentdak en dakkapel

Het schilddak bestaat uit vier dakvlakken. Aan de korte kant, hebben ze een driehoekige vorm. De twee grote dakoppervlakken aan de lange kant zijn trapeziumvormig. Deze dakvorm is, samen met het tentdak, erg goed bestand tegen windstoten. Het wordt dan ook voornamelijk toegepast bij vrijstaande woningen op het platteland.

schets woning met schilddak
appartementscomplex met schilddak - vooraanzicht

Een schilddak heeft vier dakvlakken, twee driehoekige en twee trapeziumvormige. Realisatie door Inter I.D.

Soorten platte daken

Hoewel hellende daken nog steeds in de meerderheid zijn, zijn platte daken de voorbije jaren ook aan een forse opmars bezig. Platte daken worden van elkaar onderscheiden op basis van de dakopbouw. De bepalende factor is de positie van de isolatie t.o.v. de andere dakelementen. Zo zijn er drie types van platte daken: koude, warme of omgekeerde daken.

Bij een koud dak, bevindt het isolatiemateriaal zich onder of tussen de balken van de dragende structuur. Hierop komt de dakbedekking. Vandaag wordt deze methode nauwelijks nog toegepast omwille van het risico op vochtproblemen. In de ruimte tussen de isolatie en de dakbedekking - de luchtspouw - kan er immers condensvocht ontstaan.

Bij een warm dak, wordt de isolatie bovenop de dragende constructie en onder de dakbedekking geplaatst. De isolatie bevindt zich met andere woorden vlak onder de dakbedekking. Een warm dak is hierdoor minder onderhevig aan vochtproblemen en temperatuurschommelingen. Ben je van plan een bestaand dak te isoleren? Hou er dan wel rekening mee dat je ook nieuwe dakbedekking zal moeten voorzien, indien je voor een warm dak kiest.

Bij een omgekeerd dak komt de isolatielaag boven de dakafdichting te liggen. Een ballastlaag uit grind, tegels of keien zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal op z’n plaats blijft liggen en beschermd blijft tegen temperatuurschommelingen en uv-stralen. Bij een renovatie, kan dit type dak interessant zijn omdat de dakbedekking niet vervangen hoeft te worden, indien die nog in goede staat verkeert.

Isolatieplaten op plat dak

Isoleren volgens het principe van een omgekeerd dak is de makkelijkste manier om een bestaand plat dak van isolatie te voorzien. Realisatie door GAC Reno

Soorten groendaken

Naast een traditioneel hellend en plat dak, kan je ook kiezen voor een groendak, waarbij het dakoppervlak bedekt wordt met begroeiing (bv. vetplanten). Dit concept biedt vele voordelen. Laten we starten met het meest voor de hand liggende pluspunt: iedereen kijkt liever uit op een groene tuin dan op een kale dakbedekking. Het is dus zeker een aanrader vanuit esthetisch standpunt.

Het verhoogt daarnaast ook de levensduurte, de isolatiewaarde en de brandweerstand van je dak. Door de dikke begroeiing, kunnen uv-stralen de waterdichte laag niet bereiken. Bovendien bevindt er zich een extra isolerende laag op je dak. Dat bespaart alweer op je energiefactuur!

sedumplanten op groendak (plat dak)

Een groen dak heeft ook een positief effect op het klimaat: CO2 wordt immers omgezet in zuurstof. Maar er zijn ook voordelen voor je gezondheid: groendaken nemen immers fijnstof op, waardoor de luchtkwaliteit verbetert. Sommige energiemaatschappijen en gemeentebesturen geven dan ook premies voor het plaatsen van een groen dak.

Ruwweg kunnen we twee soorten groendaken onderscheiden:

Intensief groen dak: de begroeiing is gelijkaardig aan die van een gewone tuin; beloopbare zones (bv. dakterrassen) zijn mogelijk wat groendaken interessant maken in stadsomgevingen waar er maar beperkte ruimte voor tuinen is

Extensief groen dak: heeft voornamelijk lage begroeiing (mossen, vetplanten, …) waardoor weinig onderhoud vereist is; een mooi voorbeeld hiervan is een sedumdak: sedums of vetplanten gedijen zowel in droge als warme periodes; dit type is niet beloopbaar.

Tip: Niet alleen platte daken zijn geschikt voor groendaken. Hellende daken met een maximum hellingsgraad van 35 graden kunnen ook voorzien worden van een vegetatielaag. Let wel dat de dakconstructie stevig genoeg moet zijn om dit extra gewicht te kunnen dragen. Benieuwd naar de prijs van een groen dak? Vraag hier een vrijblijvende offerte voor jouw groendak aan!

Welke factoren bepalen de prijs van dakwerken?

Omwille van de vele mogelijkheden, is het niet eenvoudig om een eenduidige prijs voor dakwerken mee te delen. We raden je daarom steeds aan om offertes op maat te laten opstellen door onze ervaren vakmannen. Deze service is gratis en vrijblijvend!

Om je een idee te geven van de gemiddelde prijs van dakwerken, lijsten we kort de doorslaggevende elementen op die de prijs kunnen beïnvloeden:

 • soort dakbedekking
 • herstelling, renovatie of plaatsing in een nieuwbouw
 • gekozen isolatiemateriaal en -methode
 • de dakoppervlakte
 • plat of hellend dak (en dakvorm)
 • moeten er dakramen/dakkapellen geplaatst worden?

Vergelijk offertes van dakwerkers in jouw buurt

Wil je je door een ervaren dakwerker verder laten adviseren over de geschikte dakvorm voor jouw woning? Via ons netwerk van gespecialiseerde dakdekkers kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor dakwerken vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor het plaatsen, herstellen of vernieuwen van je dak.

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Dakwerkers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes