Investeer in een duurzame oplossing voor je plat dak

Platte daken winnen steeds meer aan populariteit, mede doordat moderne bouwstijlen aan een opmars bezig zijn. Daarnaast, leent een aanbouw met plat dak zich ook perfect voor het uitbreiden van een woning in welke stijl dan ook. Lees hier meer over de voordelen, isolatiemogelijkheden en soorten dakbedekking voor platte daken (roofing, EPDM of pvc).

De prijs voor de plaatsing of herstelling van je plat dak kennen? Via onze vrijblijvende & gratis offerteservice vind je de dakwerker met de beste prijs-kwaliteit! 👉

Vergelijk gratis offertes

vooraanzicht modern huis met plat dak

Platte daken zijn geschikt voor moderne en traditionele stijl. Realisatie door Bouwwerken de Ruyck

Voordelen van een plat dak

 • Indeling ruimte

  Met een plat dak benut je de ruimte onder het dak optimaal. Er zijn immers geen schuine wanden, waardoor de indeling vrij te bepalen is. Wil je ook buitenshuis meer ruimte creëren? Dan kan je op een plat dak ook een dakterras laten aanleggen!

 • Moderne uitstraling

  Een traditioneel hellend dak met rode dakpannen staat soms haaks op de uitstraling die je wil nastreven met een moderne architectuur. Een plat dak sluit daarentegen perfect aan bij de strakke contouren van hedendaagse woningen.

  Heb je toch de voorkeur voor een hellend dak? Ontdek hier hoe ook hellende daken perfect te verzoenen zijn met een moderne bouwstijl.

 • Eenvoudige constructie

  Een plat dak is relatief makkelijk te plaatsen, zeker wanneer je dit vergelijkt met de timmerwerken er bij een hellend dak aan te pas komen.

 • Zonnepanelen

  Ben je van plan zonnepanelen te laten plaatsen ? Een zonne-installatie is perfect combineerbaar met een plat dak: de panelen worden op een frame gemonteerd en in de gewenste richting en helling geplaatst om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Bij een hellend dak is de oriëntatie en de hellingsgraad soms niet optimaal.

plat dak uitgerust met zonnepanelen

Zonnepanelen op een plat dak? Met een frame plaats je ze in de gewenste richting en helling! Realisatie door Elcubi

Minpunten

 • Levensduur

  Voorheen werden platte daken meestal bedekt met roofing, die een gemiddelde levensduur heeft van zo’n 25 jaar. Dat is beduidend minder dan de levensduur van een hellend pannendak (+/- 50 jaar). Tegenwoordig wordt er echter meer en meer gebruik gemaakt van bewerkte roofing of kunststoffen dakbedekkingen zoals EPDM, die de levensduur van dakpannen benaderen.

 • Waterafvoer

  Een plat dak is nooit echt helemaal plat, maar watert af richting de afvoerpijp. Dit om te vermijden dat hemelwater te lang op het dak blijft stilstaan. Is dat wel het geval, dan kunnen er lekkages ontstaan. Om een vlotte waterafvoer te garanderen moet de dakwerker daarom zorgen voor een minimale hellingsgraad.

Soorten platte daken: hoe zijn ze opgebouwd?

Op basis van de opbouw van een plat dak, kunnen we drie soorten onderscheiden: koude, warme of omgekeerde daken. Het gaat hier voornamelijk over de positie van het isolatiemateriaal t.o.v. de andere dakonderdelen.

Principe van het koud dak

Bij een koud dak, wordt het isolatiemateriaal onder of tussen de balken van de dragende structuur aangebracht. Het timmerwerk is hierdoor niet beschermd tegen temperatuurschommelingen. De dakconstructie kan met andere woorden gaan uitzetten en krimpen, met een verhoogd risico op scheuren en barsten in de dakbedekking tot gevolg.

Daarnaast kan opstijgend vocht uit de onderliggende ruimtes leiden tot condensatie en bijhorende vochtproblemen. Het vocht kan immers niet ontsnappen, waardoor het timmerwerk kan gaan rotten. Daarom wordt deze techniek vandaag nauwelijks nog toegepast.

Doorsnede structuur van koud dak

Principe van het warm dak

Een warm dak is de meest gebruikte constructievorm bij platte daken. In tegenstelling tot een koud dak, wordt de isolatie niet onder of tussen, maar bovenop de dragende houtstructuur gemonteerd.

Vaak worden deze twee lagen verder van elkaar gescheiden door een dampscherm, die het isolatiemateriaal beschermt tegen condensatievocht uit ondergelegen ruimtes. Ook de dragende structuur is optimaal beschermd tegen invloeden van buitenaf, enerzijds door het dampscherm en anderzijds door de bovenliggende isolatielaag. Omdat het isolatiemateriaal zich net onder de dakbedekking bevindt, is de onderliggende dragende structuur minder onderhevig aan temperatuurverschillen. Dat verkleint het risico op scheuren of barsten in de dakbedekking.

Ben je van plan je plat dak te renoveren? Hou er dan wel rekening mee dat isoleren volgens het principe van een warm dak inhoudt dat je ook een nieuwe dakbedekking zal moeten laten plaatsen.

Detail van opbouw warm dak

Principe van het omgekeerd dak

Het enige verschil tussen een warm en een omgekeerd dak is dat het isolatiemateriaal en de dakbedekking van plaats gewisseld zijn. Dat betekent dat de isolatielaag bovenop de dakbedekking komt te liggen.

Een ballastlaag, meestal uit grind, tegels of keien, beschermt het isolatiemateriaal tegen uv-stralen en temperatuurschommelingen. Deze laag zorgt er bovendien voor dat de isolatielaag op z’n plaats blijft liggen.

Wil je een bestaand plat dak isoleren? Dan biedt deze techniek een groot voordeel. Is de dakbedekking nog in goede staat, dan hoeft deze niet vervangen te worden maar kan de isolatielaag er simpelweg bovenop aangebracht worden. Hou er wel rekening mee dat de isolatielaag niet boven de dakrand van het plat dak mag uitsteken. Ook moet de onderstructuur van een plat dak bij dit type renovatie stevig genoeg zijn om het extra gewicht van de isolatie en de ballast te kunnen dragen.

structuur van omgekeerd dak
 
Tip: wil je meer licht binnenhalen in je woning? Overweeg dan om een lichtstraat, lichttunnel of koepel te integreren in je plat dak!

Koud, warm of omgekeerd dak: zie je door het bos de bomen niet meer? Onze professionals adviseren je graag. Treed nu in contact met dakwerkers uit de buurt! 👉

Ja, ik wil het advies van een dakwerker

Isolatie van platte daken

Wil je warmteverliezen beperken, dan doe je er goed aan om te investeren in dakisolatie. Welk isolatiemateriaal geschikt is voor jouw plat dak, hangt voor een groot deel af van de gekozen dakopbouw (koud, warm of omgekeerd dak).

Isolatie #1: minerale wollen

Wil je je plat dak langs onder isoleren (volgens ‘koud dak’-principe)? Dan kan je kiezen voor minerale wollen, zoals glaswol of rotswol. Deze zijn erg populair als isolatiemateriaal voor platte daken voor volgende redenen:

 • Deze materialen worden geleverd in soepele platen, rollen of dekens.
 • Minerale wollen bieden uitstekende thermische en akoestische isolatie en zijn bovendien brandwerend.
 • Het grote voordeel is dat ze makkelijk geplaatst kunnen worden en daardoor relatief goedkoop zijn.

Isolatie #2: isolatieplaten

Isolatie warm dak

Naast minerale wollen, kan je platte daken ook gaan isoleren met isolatieplaten. Zij zijn het meest gebruikte isolatiemateriaal bij warme daken, mede doordat ze sterk en drukvast zijn. Isolatieplaten kunnen daarom ook ingezet worden voor beloopbare daken of het dragen van zonnepanelen. De isolatiewaarde van de isolatieplaten hangt af van het gekozen materiaal:

 • Geëxpandeerd polystyreen of EPS - beter gekend als piepschuim - is goedkoop, maar de isolatiewaarde ervan ligt lager dan bij andere platen.
 • Polyurethaan-platen of PUR-isolatieplaten zijn aan beide zijden voorzien van gebitumineerd glasvlies. Omwille van hun hoog isolatievermogen, heb je een minder dikke isolatieplaat nodig om hetzelfde effect te bekomen als bij EPS-platen.
 • De polyisocyanuraat-isolatieplaat of PIR-plaat is de opvolger van de PUR-plaat en scoort nog beter wat betreft isolatie.
isolatieplaten op dakbedekking plat dak

Isolatieplaten zijn het meest gebruikte isolatiemateriaal voor platte daken. Realisatie door GAC Reno

Isolatie omgekeerd dak

Voor omgekeerde daken is er maar één type dat in aanmerking komt, namelijk harde geëxtrudeerde polystyreenplaten of XPS-platen. De vochtbestendigheid van deze platen is hierbij de doorslaggevende factor. Het isolatiemateriaal bij een omgekeerd dak wordt immers enkel door de ballastlaag beschermd. Een nadeel van dit materiaal is dat het minder goed scoort op vlak van isolatie dan PIR- of PUR-platen.

Samengevat: de isolatiewaarde stijgt van EPS-, naar XPS-, PUR- en tot slot PIR-isolatieplaten. Geïnteresseerd? Hier lees je nog meer info over dakisolatie voor platte daken!

De prijs voor het isoleren van je plat dak? Ontvang nu gratis offertes van dakwerkers uit de buurt! 👉

Stuur mij gratis offertes voor dakisolatie

Wat zijn de verschillen tussen de soorten dakbedekking voor platte daken?

Naast de keuze voor het isolatiemateriaal, sta je best ook even stil bij de verschillende soorten dakbedekking. Vroeger werd bitumen (roofing) veelal gekozen voor de afwerking van platte daken. Vandaag heeft deze soort dakbedekking concurrentie gekregen van kunststoffen alternatieven zoals EPDM en pvc. Wij sommen de voordelen van elk type dakbedekking hier voor je op.

 • Bitumen
 • EPDM
 • PVC
Bitumen

Bitumen dakbedekking (of roofing)

Bitumen is al decennialang de meest voorkomende dakafdichting voor platte daken, maar is vooral gekend onder de naam roofing. Toch heeft bitumen niet altijd een vlekkeloze reputatie gehad. Het materiaal maakte de laatste jaren echter een positieve evolutie door. Het toevoegen van elastische kunststoffen heeft ervoor gezorgd dat de levensduur van roofing er sterk is op vooruitgegaan.

Bitumen wordt geleverd in lange stroken. Die worden meestal met een gasbrander opgewarmd en als het ware aan het dakoppervlak gebrand. Ook de naden worden op die manier aan elkaar gezet. Een correcte montage voorkomt dat er lekken zouden ontstaan bij deze zwakke plekken.

Enkele voordelen van een bitumen dakbedekking zijn:

 • de levensduur (minimum 25 à 30 jaar)
 • het aantrekkelijke prijskaartje
 • eenvoudig te repareren
 • geschikt voor detailafwerking

Twijfel je tussen roofing of EPDM? 👉 Neem dan eens een kijkje op onze pagina die beide materialen met elkaar vergelijkt!

EPDM

EPDM dakbedekking

Een populair alternatief voor bitumen is EPDM, een synthetisch rubber. De afkorting EPDM staat voor ethyleen, propyleen, copolymeer en dieen monomeer. Deze kunststof - ook wel dakrubber genoemd - is slechts sinds een tiental jaar verkrijgbaar, maar is de markt helemaal aan het veroveren. Dat komt door volgende voordelen:

 • elastisch: gaan niet scheuren of barsten onder invloed van temperatuurschommelingen
 • platte daken uit EPDM hebben een levensduur van 50 jaar of meer
 • naadloos en in één geheel geplaatst: verlaagd risico op lekken
 • geen brandgevaar: wordt verlijmd of mechanisch bevestigd
 • niet onderhevig aan schadelijk effect van uv-licht
 • kan over de bestaande dakbedekking aangebracht worden
 • onderhoudsvriendelijk: EPDM is makkelijk te herstellen m.b.v. een zelfklevende folie
naadloos plat dak bedekt met EPDM

EPDM is een erg interessante optie bij dakrenovaties, omdat het simpelweg over de oude dakbedekking kan worden geplaatst. Realisatie door EPDM Solutions

PVC

Pvc dakbedekking

Naast roofing en EPDM kan je ook kiezen voor pvc (polyvinylchloride). Deze kunststoffen dakbedekking heeft opnieuw een hele reeks voordelen:

 • levensduur van +/- 30 jaar
 • in vele kleuren verkrijgbaar
 • onderhoudsvriendelijk
 • recycleerbaar
 • brandveilig: wordt meestal vastgelijmd
 • goedkoper dan EPDM-prijs
lichtgrijze pvc dakbedekking

Pvc is een betaalbaar kunststoffen alternatief voor bitumen, met een vergelijkbare levensduur. Realisatie door Hofmans

 

Welke factoren bepalen de prijs van een plat dak?

Om je een idee te geven van de richtprijs van een plat dak, zetten we de prijsbepalende elementen even voor jou op een rijtje:

 • soort dakwerken: plaatsen, herstellen of renoveren van plat dak (bv. moet dakconstructie vernieuwd worden of enkel de dakbedekking?)
 • soort dakbedekking (pvc, roofing of EPDM)
 • koud, warm of omgekeerd dak
 • totale oppervlakte
 • type isolatiemateriaal (minerale wollen of isolatieplaten)

Plan je een dakrenovatie? Om je renovatieproject financieel te ondersteunen, bieden de overheid en de netbeheerders ook subsidies of premies aan.

Tip: offertes op maat zijn gratis bij Offrea

Om de kosten voor de herstelling, vernieuwing of plaatsing van jouw plat dak te kennen, raden we steeds aan om gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen bij onze vakmannen. Zo kom je snel en eenvoudig de kostprijs van jouw plat dak te weten!

ONTVANG PRIJZEN OP MAAT

Vergelijk offertes van dakwerkers in jouw buurt

Wil je je door een ervaren dakwerker verder laten bijstaan tijdens het herstellen, plaatsen of vernieuwen van jouw plat dak? Via ons netwerk van gespecialiseerde dakdekkers kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor platte daken vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je in een mum van tijd de juiste vakman voor je dakwerken!

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Dakwerkers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes