Leien: de dakbedekking bij uitstek voor een duurzaam resultaat

Ben je op zoek naar een duurzame dakbedekking? Waarom dan niet kiezen voor leien op je dak? In dit artikel, kom je meer te weten over de voordelen van kunst- en natuurleien, alsook over de afwerkingsmogelijkheden (vormen, patronen & kleuren) en merken. Tot slot, geven we je een richtprijs voor het leggen van leien. Voor een exacte prijs, kan je beroep doen op onze gratis offerteservice!

Voor wie houdt van een strakke, moderne stijl zijn leien de dakbedekking bij uitstek! Maar ook zij die een voorkeur hebben voor een klassieke of pastorijstijl zullen hun gading vinden: er zijn immers dakleien op de markt voor allerlei soorten dakvormen. Leisteen oogt niet enkel erg mooi bij eender welke bouwstijl, maar het is ook een duurzaam product dat uiterst bestand is tegen de weersomstandigheden. We vertellen jou er dan ook graag meer over.

hellend dak bedekt met grijze dakleien

Leien zijn een duurzaam product die passen bij eender welke bouwstijl. Realisatie door Frinculet Claudiu Florentin

 

Dakpannen of leien dak?

Als dakbedekking voor hellende daken wordt er naast leien, ook vaak gekozen voor dakpannen. Twijfel je nog tussen de twee? Dan zetten wij de belangrijkste verschillen en overeenkomsten even voor jou op een rijtje:

 • Duurzaamheid: zowel kunstleien en betonpannen, als natuurleien en kleidakpannen hebben een vergelijkbare levensduur
 • Stormbestendigheid: elk lei wordt afzonderlijk door middel van leihaken vastgemaakt of vastgespijkerd aan de panlatten. Ze zullen dan ook minder snel loskomen bij een windvlaag of hevige storm dan dakpannen.
 • Gewicht: leien zijn lichter dan dakpannen en dus beter geschikt voor een dakconstructie die weinig gewicht kan dragen. Ondanks hun lichte gewicht, is het ook perfect mogelijk om zonnepanelen op een leien dak te monteren.
 • Plaatsing: het plaatsen van leien is arbeidsintensiever dan het leggen van dakpannen
 • Prijs: omwille van de hogere plaatsingskosten, ligt de prijs van een leien dak hoger dan die van een pannendak.
 • Wil je een strakke uitstraling? Hiervoor zijn zowel leien als vlakke dakpannen of tegelpannen geschikt.

Kortom, de keuze tussen leien of dakpannen is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur!

Kunstleien of natuurleien plaatsen

Wanneer je voor dakleien kiest, heb je de keuze uit twee materialen: kunstleien of natuurleien.

 • Kunstleien
 • Natuurleien
Kunstleien

Kunstleien laten plaatsen

Zoals de naam doet vermoeden, zijn kunstleien geen natuurlijk product. Ze worden namelijk fabrieksmatig geproduceerd op basis van vezelcement. Dat betekent dat deze leien vorm- en maatvast zijn. Doordat elke lei er exact hetzelfde uitziet, verkrijg je een strak en egaal resultaat.

De levensduur van kunstleien schommelt rond de 30 jaar. De reden waarom dit lager ligt dan bij natuurleien is omdat het oppervlak van kunstleien poreuzer is. Dat houdt in dat ze meer vocht vasthouden, waardoor mossen en algen zich makkelijker aan het oppervlak kunnen hechten. Een periodieke reiniging en ontmossing elke 15 jaar is daarom aangewezen. Laat na een dakreiniging ook zeker een beschermende coating aanbrengen om de aangroei van algen en mossen te minimaliseren.

dakdekker die leien in ruitvorm plaatst

Kunstleien zijn een goedkoper alternatief voor natuurleien, maar zorgen voor hetzelfde esthetisch effect. Realisatie door Dewit Dirk Bouw

Tot slot, komen we bij wat vaak als grootste voordeel wordt aangehaald: de prijs van kunstleien per m2. De kunststoffen leien kosten tot ruwweg 50 euro per vierkante minder dan de natuurlijke variant.

Natuurleien

Natuurleien laten plaatsen

Natuurleien zijn een natuurlijk product, gewonnen uit steengroeven overheen de hele wereld. Omdat elke leisoort afkomstig is van een andere steengroeve, verschillen ze onderling sterk qua kleur en structuur. Kies je voor een dak uit natuurleien, dan ben je met andere woorden verzekerd van een unieke en authentieke uitstraling.

Ten opzichte van kunstleien, ligt de prijs van natuurleien hoger. Dit wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de levensduur van natuurleien: die bedraagt 80 jaar of meer. Zoals reeds aangehaald, gaan natuurleien langer mee omdat ze minder poreus zijn dan kunstleien. Uiteraard is de levensduur van elk dak ook afhankelijk van omgevingsfactoren, zoals de oriëntatie van het dak en de locatie van de woning. Daken naar het noorden gericht of woningen die omgeven zijn door bomen vangen weinig zon en veel schaduw. Als gevolg, blijven ze langer vochtig waardoor ze gevoeliger zijn voor mos- en algengroei.

leien worden door dakdekker vastgespijkerd op panlatten

Graag zetten we de verschillen tussen kunst- en natuurleien nog even voor je op een rijtje:

Kunstleien
Natuurleien
vervaardigd uit vezelcement
vervaardigd uit leisteen
kunstmatig product met egale en strakke uitstraling
natuurlijk product met authentieke uitstraling
gunstige prijs-kwaliteitverhouding
duurder dan kunstleien
levensduur van 25 à 30 jaar
levensduur van 80 jaar of meer
poreuzer: reiniging & coating om de 15 jaar
weinig poreus en dus onderhoudsvriendelijker
vorm- en maatvast
kleine imperfecties en kleurverschillen

Vraag: zijn leien nog in andere materialen beschikbaar? Ja, er bestaan ook leien uit bitumen, beter gekend als ‘shingles’. Deze kunststof leien zijn goedkoper en lichter dan traditionele leien en hierdoor uiterst geschikt voor gebouwen met lichte dakstructuren (tuinhuizen, carports, …). Je mag uitgaan van een gemiddelde levensduur van 25 jaar.

Populaire merken

Cupa Pizarras is met recht en rede de marktleider wat de productie van natuurleien betreft. Dit bedrijf levert leien van de hoogste kwaliteit uit een van hun zestien steengroeves en houdt daarbij het milieu in het achterhoofd. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hun leien één op drie daken in de wereld sieren. Een vaak gekozen soort zijn natuurleien ‘Cupa 4’, rechthoekige leien met een zwart blauwachtige kleur.

Dakleien van Cupa Pizarras

Ben je toch eerder overtuigd door de voordelen van kunststofleien? Dan zijn Eternit leien iets voor jou! Eternit is reeds meer dan een eeuw specialist in dakmaterialen uit vezelcement. Je hebt bij hen de keuze uit 4 verschillende modellen en 15 kleurschakeringen. Bovendien geven ze dertig jaar garantie op de intrinsieke kwaliteiten van de leien. Ook Eternit draagt het milieu hoog in het vaandel en probeert hoofdzakelijk met natuurlijke materialen en energievriendelijke technieken te werken.

Eternit leien

Naast Eternit, produceert ook Tapco kunstleien met uitzonderlijke kwaliteiten. Tapco leien hebben de uitstraling van natuurleien, maar zijn aantrekkelijker geprijsd. Daarnaast kan je kiezen uit een uitgebreid kleurenpalet en zijn de leien 100% recycleerbaar. Kortom, je dak zal stralen als je kiest voor leien van Tapco.

Tapco slates kunstleien

Tip: Wil je jouw leien dak laten renoveren, maar dateert het reeds van voor 1998? Dan is de kans reëel dat je te maken hebt met asbesthoudende leien. Omdat het bewerken van asbestmateriaal een gezondheidsrisico vormt, laat je asbestleien best verwijderen door een ervaren vakman die weet hoe je veilig te werk gaat.

 

Vormen, patronen & kleuren

opbouw leien dak

Leien zijn beschikbaar in diverse vormen en kleuren, en kunnen in verschille patronen worden geplaatst.
Realisatie door G & R Projects

Vormen

Leien zijn zowel in vierkante als rechthoekige vorm verkrijgbaar en ook de leiranden kunnen recht of afgerond geleverd worden. Natuurleien en kunstleien verschillen vaak qua grootte. Kunstleien hebben doorgaans een groter formaat. Hierdoor zijn ze sneller te plaatsen en dus goedkoper. Afhankelijk van het gekozen formaat (40x20 tot 60x40), varieert het aantal leien dat je nodig hebt per m2.

Kleuren

Hoewel grijs veruit de meest populaire kleur voor leien is, zijn ze ook verkrijgbaar in verschillende tinten blauw, bruin, rood, groen of zelfs gevlamd. Doorgaans is het kleuraanbod bij kunstleien uitgebreider. Bij natuurleien, wordt de kleur immers sterk bepaald door de steengroeve waar de leisteen van afkomstig is.

Vraag: Is er een specifieke hellingsgraad nodig om leien te kunnen leggen? Ja, de fabrikanten hebben voor elke lei een reeks voorschriften opgesteld. Doorgaans moet je dak minimum 20 graden hellen voor het in aanmerking komt voor een leien dakbedekking.

Patronen

Leien kunnen op verschillende manieren gelegd worden. Elke plaatsingsmethode zorgt voor een ander, uniek patroon en dakuitzicht. We lijsten hier de 4 meest voorkomende legpatronen op:

patronen van dakleien

 

 • Dubbele dekking (of maasdak): deze methode van leien plaatsen wordt het vaakst toegepast bij rechthoekige leien: de leien op de bovenliggende rij overlappen ongeveer twee derde van de onderliggende rij, maar twee leien die naast elkaar liggen overlappen niet. De voeg, het punt waar twee leien van dezelfde rij samenkomen, ligt in het midden van de onderliggende lei. De leien liggen overigens verticaal.
 • Enkelvoudige horizontale dekking: bij dit legpatroon zijn de leien opnieuw rechthoekig, maar liggen ze horizontaal. Ze overlappen elkaar zowel horizontaal als verticaal, maar slechts voor één vierde. Omdat de overlappingen minder ruimte innemen, heb je minder leien nodig om het gehele dak te bedekken en is deze techniek dus goedkoper dan de dubbele dekking.
 • Enkelvoudige ruitdekking: een enkelvoudige dekking kan je ook toepassen met leien die een vierkante of ruitvorm hebben. Hierdoor creëer je een erg sierlijk patroon.
 • Dekking in halfsteenverband: bij deze techniek, legt men rechthoekige leien zowel in de lengte als in de breedte voor de helft over elkaar. Het gevolg is een strak en horizontaal verlengend effect. Wil je juist een verticaal effect creëren? Ga dan voor de quarto-techniek!

Vraag: Hoe gebeurt de nokafwerking van een leien dak? De fabrikant biedt bij elke leisoort bijpassende nokvorsten, meestal in lood, zink of koper.

 

Wat is de gemiddelde prijs van een leien dak per m2?

Voor kunstleien moet je rekenen op een gemiddelde prijs van €65 à €85 per m2, terwijl je zo’n €110 à €130 per m2 moet neertellen voor natuurleien. Uiteraard is de prijs van een leien dak ook nog sterk afhankelijk van een aantal andere factoren waaronder de vorm, de kleur, het formaat, het type dakwerken (nieuw dak of renovatie), de bereikbaarheid van de werken, enz. Om de exacte prijs te kennen, raden we je daarom aan om geheel gratis en vrijblijvend offertes op te vragen bij onze vakmannen!

 

Vergelijk offertes van dakwerkers in jouw buurt

Wil je je door een ervaren dakwerker verder laten adviseren over het leggen van een leien dak? Via ons netwerk van gespecialiseerde dakdekkers kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor dakwerken vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor het plaatsen, herstellen of vernieuwen van je dak uit kunstleien of natuurleien.

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Dakwerkers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes