Laat je verrassen door de voordelen van een hellend dak

Ben je van plan een hellend dak te laten plaatsen, herstellen of volledig renoveren? Op deze pagina kom je meer te weten over de verschillende soorten hellende daken en mogelijke dakbedekkingen, zoals dakpannen & leien. We besteden daarnaast ook de nodige aandacht aan de verschillende isolatiematerialen. Lees snel verder & ontdek er alles over!

Op zoek naar een ervaren dakwerker? We brengen je op een snelle en eenvoudige manier in contact met een dakwerker uit jouw buurt!

Vergelijk gratis offertes

moderne woning met twee lessenaarsdaken

Met een hellend dak kan je meer richtingen uit dan enkel een traditioneel zadeldak. Een lessenaarsdak bijvoorbeeld, oogt erg mooi bij een moderne bouwstijl. Realisatie door Dak- & Bouwwerken Johan Bamps

Als je aan iemand vraagt een typisch huis voor de geest te halen, zal die persoon hoogstwaarschijnlijk een woning met een hellend dak omschrijven. In België zie je deze dakvorm dan ook overal opduiken. De populariteit van hellende daken heeft meerdere redenen:

  • ze zijn veelzijdig: diverse dakvormen (zadel-, lessenaars-, mansardedak, …) die passen bij alle bouwstijlen
  • ze creëren extra ruimte: oppervlakte onder het dak wordt optimaal benut
  • ze regelen de regenafvoer: door de hellingsgraad vloeit hemelwater vlot af en kan je tot 95% ervan recupereren voor huishoudelijk gebruik

In wat volgt bespreken we de meest voorkomende vragen over hellende daken, waaronder deopbouw, de isolatiemogelijkheden, de soorten dakbedekkingen & de courante prijzen.

Soorten hellende daken

De opbouw van een hellend dak kan op twee manieren gebeuren: enerzijds door gebruik te maken van traditionele gordingen en anderzijds door middel van een dakspantenstructuur.

Hellende daken zijn meestal opgebouwd uit een dakstructuur met gordingen en kepers.

Kepers zijn de houten balken die van de goot naar de nok lopen (m.a.w. verticaal) en op de gordingen worden bevestigd. De gordingen lopen dan weer evenwijdig met de dakgoot en dus horizontaal. Gordingen worden ingemetseld in de muren en ondersteunen de kepers. De dakbelasting op de kepers wordt via de gordingen verder overgebracht naar de muren of muurplaten.

dakgebinte gordingendak

Het houten geraamte van een traditioneel hellend dak bestaat uit gordingen en kepers. Realisatie door Dewit Dirk Bouw

Daarnaast kan een hellend dak ook opgebouwd zijn uit spanten. Dat zijn driehoekige houten elementen die samengehouden worden door metalen (of soms ook houten) verbindingsstukken. Terwijl een gordingendak ondersteund wordt door de muren waarin de gordingen verwerkt worden, is een spantenstructuur zelfdragend. Een spantendak kan zowel ter plaatse gemonteerd worden, als geprefabriceerd worden en op z’n plaats worden gehesen.

Op deze pagina kom je alles te weten over de verschillende daksoorten zoals het zadeldak, lessenaarsdak, mansardedak, schilddak, tentdak en wolfsdak.

dakstructuur spantendak langs binnenzijde

Een geprefabriceerd spantendak kan sneller worden geplaatst dan een traditioneel gordingendak, wat de plaatsingkosten drukt. Realisatie door Egeïsche Zee

Isolatie voor hellende daken

Dakisolatie verplicht sinds 1 januari 2020

Good to know: sinds januari 2020 is dakisolatie verplicht! Zorg ervoor dat je dak in orde is om boetes te vermijden.

Vergelijk offertes voor dakisolatie

Wist je dat tot 40% van de warmte in jouw woning via het dak verdwijnt? Het belang van dakisolatie is dus niet te onderschatten. De overheid verplicht nieuwbouw- en renovatieprojecten dan ook te voldoen aan strenge EPB-normen. Een onderdeel hiervan zijn de verplichte isolatienormen voor je dak. Een niet-geïsoleerd dak heeft bijvoorbeeld een U-waarde van 2 à 3 W/m2K, terwijl de maximale U-waarde slechts 0.24 W/m2K mag bedragen. Zonder isolatie ligt de hoeveelheid energie die verloren gaat dus veel te hoog. Om de vooropgestelde waarde te behalen, zal de volledige ruimte tussen onderdak en dragende structuur moeten worden gevuld met isolatiemateriaal van ruwweg 15 cm dik.

Vraag: Wat als mijn zolderruimte niet regelmatig gebruikt wordt als leefruimte, maar enkel als bergruimte? Dan kan het volstaan om enkel je zoldervloer te isoleren. Zo kan de warmte van de onderliggende kamers niet ontsnappen via het plafond.

 

Wil je meer te weten komen over hoe hellende daken worden geïsoleerd en welke dakisolatie hiervoor wordt gebruikt?

 

Soorten dakbedekking

De dakbedekking beschermt jouw woning niet enkel tegen de meest extreme weersomstandigheden, maar is ook bepalend voor het uitzicht. Het is daarom belangrijk om even stil te staan bij de voor- en nadelen van de verschillende soorten dakbedekking.

Dakpannen zijn nog steeds het meest populaire type dakbedekking voor hellende daken. Zowel in aankoopprijs als in plaatsing zijn dakpannen immers een voordelige optie. Qua materiaal heb je de keuze uit twee soorten dakpannen: keramische of betonnen dakpannen.

hellend pannendak met dakraam

Een pannendak kan je volledig personaliseren. Er bestaan immers verschillen vormen en soorten dakpannen, voor elke smaak en budget. Realisatie door Italz

 

Keramische dakpannen: jarenlange charme

  • bestaan uit gebakken klei,
  • staan voornamelijk bekend om hun natuurlijke uitstraling,
  • zijn kleurvaster en vorstbestendiger dan betonnen dakpannen,
  • zijn makkelijk in onderhoud,
  • zijn geschikt voor complexe dakvormen
  • zijn beschermd tegen de meest extreme weersomstandigheden,
  • gaan 50 jaar of langer mee.

Betonnen dakpannen: budgetvriendelijk & milieubewust

  • zijn vervaardigd uit een mengsel van zand, water, cement en eventuele supplementen
  • hebben een gemiddelde levensduur van 30 jaar, maar deze kan verlengd worden door het aanbrengen van een speciale coating zodat vuil, algen en mossen zich minder snel aan het oppervlak kunnen hechten
  • zijn doorgaans goedkoper en milieuvriendelijker dan keramische pannen: de energiekost ligt lager omdat betonpannen niet op erg hoge temperaturen moeten worden gebakken

Beide materialen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en in een vlakke of gegolfde uitvoering!

Wil je meer weten over de verschillende soorten dakpannen en de afwerkingsmogelijkheden? Neem dan een kijkje op onze pagina over dakpannen!

Na dakpannen zijn ook leien een populair type dakbedekking voor hellende daken. Leien zijn vooral erg gegeerd wanneer men een strakke uitstraling wilt nastreven. Opnieuw zijn er twee soorten leien waaruit je kan kiezen: natuur- en kunstleien.

close-up hellend dak met leien

Ben je op zoek naar een dakbedekking die jouw woning een strakke look kan geven, maar ook erg duurzaam is? Ga dan voor een leien dak! Realisatie door G & R Projects

 

Natuurleien: authentiek & onderhoudsvriendelijk

  • zijn vervaardigd uit leisteen
  • hebben een authentieke uitstraling
  • hebben een levensduur van 80 jaar of meer
  • zijn goed bestand tegen temperatuurverschillen en weersinvloeden
  • vergen weinig onderhoud
  • zijn een natuurproduct en kunnen daarom kleine imperfecties en kleurverschillen vertonen

Kunstleien: groot aanbod & prijs-kwaliteit

Tegenwoordig zie je ook vaker kunstleien uit vezelcement opduiken. De voornaamste kenmerken van deze dakleien zijn:

  • de uitstekende prijs-kwaliteit verhouding (goedkoper dan natuurleien)
  • een levensduur van 25 à 30 jaar
  • een groter aanbod aan formaten en kleuren (voornamelijk zwart, maar ook grijs-, rood-, bruin- en blauwtinten)
  • een kunstmatig product: egalere, maar minder authentieke uitstraling
  • kunnen voorzien worden van een vuil- en vochtafstotende coating waardoor onderhoud beperkt wordt tot elke 10 à 15 jaar

Zowel kunst- als natuurleien zijn verkrijgbaar in vierkante en rechthoekige vorm, met rechte of afgeronde hoeken.

De plaatsing kan op verschillende manieren gebeuren: een enkelvoudige horizontale dekking, een dubbele dekking, in ruitvorm en in halfsteensverband. Afhankelijk van de gekozen plaatsingsmethode, verkrijg je een ander patroon.

Kunst- en natuurleien verbanden

 

Tip: ben je van plan een leien dak te vervangen of renoveren? Laat dan door een dakwerker nakijken of je te maken hebt met asbesthoudende leien. Indien dit het geval is, zal hij of zij de nodige maatregelen treffen om de veiligheid van alle partijen te garanderen. Bovendien heb je mogelijks recht op een premie voor asbestverwijdering.

 

Of je het best kiest voor dakpannen of leien, hangt af van wat jouw persoonlijke voorkeuren zijn.

  • Kijk je voornamelijk naar de kostprijs? Ga dan voor dakpannen, die zijn goedkoper in aanschaf en sneller geplaatst!
  • Zoek je een lichte dakbedekking die voor een strakke uitstraling zorgt? Kies dan voor leien!

Wil je meer weten over de verschillende soorten leien voor daken en de afwerkingsmogelijkheden?

Hou je van het uitzicht van een traditioneel pannendak? Dan kan je als dakbedekking ook opteren voor dakpanplaten. Dat zijn geprefabriceerde platen uit staal, aluminium of kunststof die in de vorm van dakpannen zijn geperst. Het verschil met echte pannen is nauwelijks merkbaar!

dakpanplaten in diverse kleuren

De platen zijn doorgaans zes tot zeven keer groter dan traditionele dakpannen, waardoor de plaatsing erg snel kan verlopen. Hierdoor zijn dakpanplaten betaalbaarder dan traditionele dakpannen. Daarnaast zijn dakpanplaten verkrijgbaar in vele kleuren: van antraciet en groen tot zwart en terracotta. De levensduur bedraagt minstens 20 jaar.

Omdat dakpanplaten erg licht zijn, zijn ze uiterst geschikt om te gebruiken bij renovaties: je kan ze over bijna elke ondergrond laten plaatsen zonder de oude dakbedekking (shingles, golfplaten, riet, leien, …) af te breken. Doordat ze zo licht zijn, worden ze ook vaak gebruikt voor minder sterke constructies zoals carports, tuinhuizen, etc.

Ook voor leien bestaat er een goedkoper en lichter alternatief, namelijk bitumenleien of dakshingles. Dat zijn lange stroken bitumen, die makkelijk in de gewenste leivorm kunnen worden gesneden. Ook zijn ze omwille van de grote keuze aan kleuren en vormen geschikt voor allerlei architecturale stijlen. Bovendien zijn shingles erg licht en dus geschikt als dakbedekking voor daken die geen zware belasting kunnen verdragen, zoals tuinhuizen, uitbouwen, etc. De gemiddelde levensduur bedraagt 25 jaar.

huis in cottage stijl met rieten dak

Ben je op zoek naar dakbedekking die charme uitstraalt en tegelijk goed isoleert? Dan is een rieten dak de perfecte oplossing!

Vaak wordt er van rieten daken gezegd dat ze niet brandveilig zouden zijn. Terwijl dat vroeger misschien het geval was, wordt het rieten dak nu aangebracht op een gesloten onderconstructie waardoor het heel wat minder brandgevoelig is. Duurdere verzekeringspremies zijn dus verleden tijd!

De gemiddelde levensduur van een rieten dak is 40 jaar, tenminste wanneer je regelmatig een onderhoud uitvoert. Dit om te vermijden dat het riet vocht zou vasthouden en zou gaan schimmelen of rotten. Ook de hellingsgraad is bepalend voor de levensduur: rietgedekte huizen hebben idealiter een dak met een hellingsgraad van 45 graden of meer.

Tip: laat het plaatsen van een rieten dak over aan een gespecialiseerde rietdekker! Het vergt immers heel wat vakmanschap om dit werkje tot een goed einde te brengen.

Heb je ondertussen een keuze gemaakt wat betreft de dakbedekking of heb je graag extra informatie van een professional? Via ons netwerk vind je wie je zoekt!

Vraag raad aan een dakwerker

Welke factoren bepalen de prijs van een hellend dak?

Gezien de vele afwerkingsmogelijkheden, kan de prijs van hellende daken aanzienlijk variëren afhankelijk van de gemaakte keuzes. Doorslaggevende elementen zijn onder andere:

  • soorten dakwerken - Gaat het om het plaatsen, herstellen of renoveren van een hellend dak? Moet bijvoorbeeld enkel de dakbedekking vervangen worden of moet ook de dakconstructie vernieuwd worden?
  • soort dakbedekking (dakpannen, leien, shingles, riet, …)
  • totale oppervlakte
  • isolatie - Moet er isolatie voorzien worden, en in welk materiaal (minerale wollen, isolatieplaten, …)?

Om de kosten voor de herstelling, vernieuwing of plaatsing van jouw hellend dak te kennen, raden we steeds aan om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen bij onze vakmannen. Zo vergelijk je snel en eenvoudig prijzen voor jouw hellend dak! Plan je een renovatie? Om je investering financieel interessant te maken, hebben de overheid en de netbeheerders ondersteunende maatregelen getroffen. Lees er alles over op onze pagina over subsidies en premies voor dakwerken.

Vergelijk offertes van dakwerkers in jouw buurt

Wil je een ervaren dakwerker onder de arm nemen om jouw hellend dak te plaatsen, herstellen of renoveren? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor dakwerken vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je snel en eenvoudig de geknipte expert voor jouw dakwerken!

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Dakwerkers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes