EPDM dakbedekking: voor een plat dak zonder lekken

Heb je dakwerken gepland en zou je graag meer te weten komen over EPDM als mogelijke dakbedekking? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij lichten de eigenschappen van dit materiaal, alsook de voordelen t.o.v. bitumen (of roofing) toe.

Op zoek naar een expert in EPDM? Via onze vrijblijvende offerteservice vind je de dakwerker met de beste prijs-kwaliteit! 👉

Vergelijk gratis offertes

Plat dak bedekt met EPDM

EPDM is op weg om het meest populaire materiaal voor platte daken te worden. Realisatie door EPDM Solutions

Voordelen en nadelen van EPDM dakrubber

Hoewel platte daken voorheen meestal met bitumen (roofing) werden afgewerkt, wint EPDM steeds meer terrein. Deze synthetische rubber bestaat uit Ethyleen, Propyleen, Copolymeer en Dieen monomeer. Vandaar de afkorting naar EPDM. Andere benamingen zijn ‘dakrubber’ of ‘dakleer’.

Vraag: Kan EPDM ook gebruikt worden als dakbedekking voor een hellend dak? Ja, dat kan zeker, zolang de hellingsgraad dit toestaat!

De populariteit van dit materiaal is te wijten aan de hele reeks voordelen die het biedt:

 • elastisch en naadloos

  Onder invloed van de weersomstandigheden kan je dakbedekking gaan uitzetten en krimpen. EPDM geeft mee waardoor het risico op scheuren of barsten minimaal is. Omdat EPDM in één geheel geplaatst wordt, zal je dus geen last krijgen van lekken.

 • levensduur van 40 à 50 jaar

  Wettelijk gezien kan je rekenen op een garantie van 10 jaar. EPDM is een erg sterk en duurzaam materiaal en kan daardoor tot wel vijftig jaar meegaan.

 • makkelijk te herstellen

  Zijn er beschadigingen aan je dakbedekking? Je EPDM dakbedekking kan eenvoudig gerepareerd worden door middel van een zelfklevende folie die over het beschadigde deel aangebracht wordt.

 • ideale ondergrond voor een groendak

  EPDM is wortelbestendig en kan daardoor prima dienen als onderlaag voor een groendak. Dit is niet enkel vanuit esthetisch standpunt erg interessant, maar werkt ook energiebesparend.

 • geschikt voor dakrenovatie

  Tot slot, is EPDM ook erg geschikt voor de renovatie van platte of lichthellende daken. Dit materiaal kan meestal makkelijk overheen de bestaande dakbedekking (bv. roofing) geplaatst worden, zonder dat hier afbraakwerken of structurele werken aan te pas komen.

zwarte EPDM op bijgebouw

EPDM is een duurzaam materiaal met een levensduur van 40 jaar of meer. Realisatie door EPDM Solutions

Vraag: In welke kleuren is EPDM dakbedekking beschikbaar? De meest voorkomende kleuren zijn zwart, grijs en wit.

Tegenover deze voordelen, staan slechts een beperkt aantal nadelen:

 • het prijskaartje

  De prijs van EPDM ligt doorgaans hoger dan dat van de andere materialen, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door de vele voordelen die we net toelichtten.

 • gevoelig voor chloor

  EPDM is niet bestand tegen chloor en hierdoor ook minder geschikt als dakbedekking voor een poolhouse of voor andere gebouwen in de nabijheid van een zwembad.

Advies gezocht?

Raad van een professional gezocht over EPDM op jouw plat dak? Onze dakwerkers adviseren je met plezier! 👉

Vind de beste dakwerker

Kiezen voor bitumen (roofing) of EPDM?

Wil je (een nieuwe) dakbedekking laten plaatsen, maar twijfel je tussen EPDM en roofing (bitumen)? Dan zetten we de belangrijkste verschillen even voor je op een rijtje.

👉 EPDM wordt meestal gelijmd (geen brandgevaar)

Een eerste verschil tussen de twee materialen is de manier waarop ze bevestigd worden. Roofing zijn lange stroken die met een gasbrander aan het dakoppervlak gebrand worden. Dat houdt natuurlijk enig brandgevaar in. EPDM-folie, daarentegen, wordt meestal op maat gemaakt en dan vastgelijmd of mechanisch bevestigd. Ook kan EPDM los geplaatst worden. Het wordt dan op zijn plaats gehouden met een ballastlaag. Die laag kan bijvoorbeeld bestaan uit grind, kiezels, …

👉 EPDM is naadloos (geen lekken)

Dit verschil wat betreft de bevestiging, heeft ook gevolgen voor de naadloosheid. Bij een bitumineuze dakbedekking, worden de naden aan elkaar gebrand. Indien deze naden niet correct gedicht worden, vormen ze zwakke plekken die kunnen gaan lekken. Dat is nu net het grote voordeel van een rubberen dakbedekking als EPDM: het wordt in één geheel geleverd en geplaatst, zodat je een minimaal risico op lekken hebt.

👉 EPDM is minder budgetvriendelijker

Een derde belangrijk punt is uiteraard de prijs van EPDM versus die van roofing. Voor roofing tel je ruwweg €40 à €60 per m2 neer, terwijl EPDM je eerder €50 à €80 per m2 zal kosten.

Plat dak met ballastlaag uit grind

EPDM kan gelijmd of op mechanische wijze bevestigd worden aan het dakoppervlak, alsook los geplaatst worden. In dit laatste geval is een ballastlaag noodzakelijk. Realisatie door GAC Reno

Dakwerker brandt naden bitumen aan elkaar.

Het risico op lekken is groter bij roofing, omwille van de naden.

👉 EPDM gaat langer mee

Toch mag je je niet enkel blindstaren op de aankoopprijs, maar moet je ook de levensduur van beide materialen in rekening brengen. EPDM gaat namelijk langer mee (40 à 50 jaar) dan bitumen (25 à 30 jaar). Roofing zal je daarnaast vaker moeten controleren op lekkages of beschadigingen, bijvoorbeeld als gevolg van ingroeiende wortels. En elke keer je je op het dak begeeft, is er steeds het gevaar dat je de roofing beschadigt. Een EPDM dakdichting daarentegen is onderhoudsvriendelijk en beloopbaar zonder risico op beschadiging.

👉 EPDM geschikt voor groendaken

Ben je op zoek naar de juiste onderlaag voor een groendak? Beide materialen zijn hier in principe voor geschikt. Wanneer je kiest voor roofing, hou er dan wel rekening mee dat er een wortelwerende folie moet worden aangebracht om te voorkomen dat er beschadigingen zouden ontstaan. EPDM is van nature reeds wortelbestendig.

Bovenaanzicht dak met roofing en dakkoepel

Roofing zal je na 25 à 30 jaar moeten vervangen, terwijl EPDM 40 jaar of langer meegaat. Realisatie door Dakwerken Antony

Groendak bedekt met vetplanten op EPDM dak

Deze tabel vat alle belangrijke verschillen tussen EPDM en roofing nog even samen:

  Roofing/bitumen EPDM
Brandveiligheid - +
Naadloos - +
Prijs + -
Levensduur en onderhoud - +
Groen dak + +
Vraag: Kan een EPDM dakbedekking gecombineerd worden met zonnepanelen? Of je nu een plat of hellend dak hebt, zonnepanelen kunnen steeds bevestigd worden bovenop de EPDM-folie. Doorgaans gebeurt dit door het plaatsen van een dragende structuur die het gewicht van de zonnepanelen perfect verspreidt.

 

 

Welke factoren bepalen de prijs van een dak uit EPDM?

De gemiddelde prijs van dakbedekking uit EPDM varieert tussen de 50 en 80 euro per m2. Gezien de vele mogelijke afwerkingen, wordt de prijs verder beïnvloed door volgende elementen:

 • totale oppervlakte
 • dikte EPDM-laag
 • type bevestiging (gelijmd, mechanisch bevestigd of met ballastlaag)
 • type dak: hellend of plat dak
 • moet er ook isolatie worden voorzien?
 • moet er eerst oude dakbedekking worden verwijderd?
 • gaat het om een groendak?

Tip: offertes op maat zijn gratis bij Offrea

Om de kosten voor de herstelling, vernieuwing of plaatsing van een dak uit EPDM te kennen, raden we dan ook aan om gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen bij onze vakmannen. Zo vergelijk je snel en eenvoudig de kostprijs van jouw dakwerken!

Ja, ik wil weten wat EPDM kost

Vergelijk offertes van dakwerkers in jouw buurt

Wil je je door een ervaren dakwerker verder laten bijstaan tijdens het herstellen, plaatsen of vernieuwen van jouw dak uit EPDM? Via ons netwerk van gespecialiseerde dakdekkers kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor daken uit EPDM vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor je dakwerken!

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Dakwerkers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes