Dakrenovatie platte of hellende daken: advies, prijzen & premies in 2021

Is jouw dak aan een opknapbeurt toe? Dan ben je hier aan het juiste adres! Wij informeren je over de laatste technieken voor het vernieuwen van je dak of dakbedekking (overzetdak, sarkingdak, dakpanplaten, …). Ontdek daarnaast op welke premies voor dakrenovatie je in 2021 kan terugvallen & welke prijzen je kan verwachten.

Via ons netwerk brengen we je snel en eenvoudig in contact met een geschikte dakwerker uit jouw buurt die de klus voor jou kan klaren!

Vergelijk offertes voor dakrenovatie

Je dak in goede staat houden is belangrijk voor de gezondheid van je woning: het beschermt tegen de meest barre weersomstandigheden en voorkomt dat koude of warme lucht, alsook water zich een weg naar binnen zou banen. Een goed geïsoleerde en luchtdichte dakconstructie staat dan ook synoniem voor een energiezuinige woning. En dat zal je merken aan je energiefactuur! Daarnaast vervult het dak ook een esthetische functie: het bepaalt voor een groot deel het uitzicht van je woning.

gerenoveerd dak

Een mooi dak zorgt zowel voor bescherming als uitstraling. Realisatie door VHN Renovaties.

Het dak is echter ook een van de meest kwetsbare onderdelen van een woning. Zo kunnen losliggende of gebarsten dakpannen bijvoorbeeld al gauw voor lekken gaan zorgen. Isolatie die niet correct is aangebracht kan leiden tot koudebruggen, enz. Na vele jaren blootgesteld te zijn aan de weerselementen, is het bijna onvermijdelijk dat jouw dak aan een gedeeltelijke of totale dakrenovatie toe is.

Dakbedekking vervangen of complete dakrenovatie?

Om te weten of een totale dakrenovatie aan de orde is, moet het onderliggende probleem eerst geïdentificeerd worden. Een lek na een hevige storm kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een gesneuvelde of verschoven dakpan. In dat geval volstaat een kleine reparatie. Ook scheurtjes in de dakbedekking van een plat dak kunnen eenvoudig worden hersteld.

Het is echter ook mogelijk dat de gehele dakbedekking zijn maximale levensduur bereikt heeft. Dan zal je een nieuwe laag dakbedekking moeten voorzien. Je kan er dan voor kiezen om de oude laag eerst te verwijderen of om een nieuwe dakbedekking over de bestaande aan te brengen.

In vele gevallen volstaat het vervangen van de dakbedekking om weer jaren zorgeloos van je dak te kunnen genieten. Toch kan versleten dakbedekking ook wijzen op een bijkomend probleem. Het hout van de dragende structuur kan immers aangetast zijn. In dat geval dringt een totale dakrenovatie zich op. Die is nodig om de stabiliteit van de constructie te waarborgen én om aan de huidige isolatienormen te voldoen.

beschadigde en verschoven dakpannen

Laat een dakwerker bepalen of een kleine reparatie volstaat of dat een complete dakrenovatie noodzakelijk is. Foto door Egeïsche Zee

Ook al zijn er ogenschijnlijk geen problemen, toch raden we je aan om elke 5 à 10 jaar jouw dak te laten controleren. Als problemen vroegtijdig worden gesignaleerd, zijn ze vaak op een eenvoudige en goedkope manier op te lossen. Laat deze controle uitvoeren door een gespecialiseerde dakwerker. Hij of zij weet immers als geen ander waar je op moet letten en wat de onderliggende oorzaken kunnen zijn. Hij zal je ook de gepaste oplossing aanreiken!

Laat mijn dak controleren

Hellend dak renoveren

Is jouw hellend dak aan vervanging toe of moeten er enkele herstellingen worden uitgevoerd? Dit zijn de mogelijkheden waarvoor je een professional kan inschakelen:

Leien en dakpannen vervangen of recupereren?

Verkeert je dakconstructie nog in goede staat en moet alleen de dakbedekking vernieuwd worden? Dan zullen de kosten beperkt blijven! De dakwerker moet namelijk enkel de oude dakpannen of leien verwijderen en nieuwe dakbedekking plaatsen. Hiervoor kan je kiezen uit de volgende opties: dakpannen, leien, metaal of zelfs riet.

Isolatiemateriaal tussen kepers

Grijp de kans om samen met je dakbedekking ook meteen je dakisolatie aan te pakken. Realisatie door Dakwerken en Renovatiewerken Vanderydt

Heeft je dakwerker vastgesteld dat het wel degelijk de dakconstructie is die problemen oplevert en dat de dakbedekking nog in goede staat is? Dan kan je het eventueel overwegen om de oude dakpannen te recupereren. Let wel dat dit een tijdsintensief werkje is. De pannen moeten namelijk zorgvuldig verwijderd en geïnspecteerd worden. Het hergebruiken van oude dakpannen kan daarom duurder uitvallen dan het kiezen voor nieuwe dakbedekking.

Wil je de dakpannen voornamelijk recupereren voor esthetische doeleinden? Dan is er goed nieuws: er zijn nu ook dakpannen met verweerd uitzicht op de markt, met dezelfde kwaliteitsgarantie als nieuwe pannen. Zo loop je geen risico op problemen die ontstaan als gevolg van niet-zichtbare schade aan hergebruikte dakpannen, maar bekom je toch dezelfde authentieke look.

Tip: Laat je bij het vernieuwen van een leien dak bijstaan door een ervaren dakwerker: hij of zij is gespecialiseerd in het omgaan met mogelijk asbesthoudende dakbedekking.

Overzetdaken: nieuw dak over bestaand dak

dakrenovatie met dakpanplaten

Snel en goedkoop je dak vernieuwen? Ga dan voor een overzetdak! Je geniet van heel wat voordelen én kan extra besparen op afbraakwerken. Realisatie door Hofmans Renovatie

Een overzetdak biedt een snel en goedkoop alternatief voor het verwijderen en vervangen van oude dakbedekking zoals leien, roofing, golfplaten of shingles. Er komen immers geen afbraakwerken aan te pas, waardoor je flink kan besparen op de plaatsingskosten! Men brengt simpelweg een nieuw lattenwerk aan bovenop het bestaande dak. Op het daktimmerwerk worden er vervolgens voorgevormde metalen dakpanelen, ook wel dakpanplaten genoemd, gemonteerd. Deze dakpanelen hebben het uitzicht van traditionele dakpannen maar zijn zes à zeven keer groter. Ze zijn bovendien beschikbaar in diverse vormen en kleuren gaande van zwart, antraciet en groen tot terracotta.

Graag lijsten we de voornaamste voordelen en nadelen van een overzetdak nog even voor jou op:

 • goedkoper dan dakbedekking vervangen
 • snelle plaatsing (1 à 2 dagen) en geen afbraakwerken
 • lichte constructie: geen versteviging van bestaande houtwerk nodig
 • uiterlijk van traditioneel pannendak
 • beschermende laag tegen roestvorming, verkleuring door uv-straling, mos en algen
 • extra isolatielaag: isolerende werking van oude bedekking blijft intact
 • oude leien kunnen asbest bevatten: om de veiligheid te garanderen, laat je dit werkje best uitvoeren door een specialist. Opgelet: het is verboden om een overzetdak over een dak met asbest te plaatsen! Laat asbest dus eerst door een professional verwijderen.
 • gevoelig voor condensvorming: goede ventilatie en een onderdakfolie zijn noodzakelijk om dakconstructie tegen condensvocht te beschermen
 • inspectie van oorspronkelijke constructie wordt bemoeilijkt: problemen zoals lekkages zijn minder eenvoudig op te sporen

Let wel dat een overzetdak niet aan te raden is bij het renoveren van een traditioneel pannendak. Om de stevigheid van de constructie te garanderen, moeten de dakpannen immers eerst verwijderd worden.

Tip: een correcte montage is noodzakelijk om te voorkomen dat de nieuwe dakbedekking zou bewegen of loskomen. Bij het plaatsen van een overzetdak, schroeft men eerst panlatten bovenop de bestaande dakbedekking, waarna de dakpanelen hier dwars over gemonteerd worden.

Dakpanplaten: alternatief voor dakpannen

Dakpanplaten zijn niet enkel een geschikt materiaal bij overzetdaken, maar kunnen ook gebruikt worden wanneer je de bestaande dakbedekking volledig wil vervangen. Zowel de lichte structuur als het grote formaat zijn erg voordelig.

We raden je dan wel aan om te werken met geïsoleerde dakpanplaten. Zo niet, kan een hevige regenbui mogelijk voor geluidsoverlast zorgen.

Hellend dak bedekt met dakpanplaten

Dakpanplaten zien eruit als gewone dakpannen, maar zijn heel wat lichter. Realisatie door Coverite

Sarkingdak: isoleren langs buiten

Bij een traditioneel hellend dak, wordt het isolatiemateriaal meestal aan de binnenzijde van het dak bevestigd, namelijk tussen de spanten of kepers. Een dergelijke constructie is echter niet altijd even wenselijk: isolatie aan de binnenzijde plaatsen betekent bijvoorbeeld dat de hele binnenafwerking opnieuw moet gebeuren. Dat zou kostbare tijd in beslag nemen én de kostprijs voor het vernieuwen van je dak zou hoog oplopen. Daarom wordt er vaak geopteerd voor een sarkingdak, waarbij het isolatiemateriaal aan de buitenzijde van de draagconstructie gemonteerd wordt.

dakwerker die sarkingdak plaatst

Een sarkingdak heeft heel wat voordelen. Zo verlies je geen plaats aan de binnenzijde van de woning.

De plaatsing van een sarkingdak gebeurt in volgende stappen:

 1. Dakbedekking afbreken 
 2. Isolatieplaten op blote dakconstructie plaatsen
 3. Onderdakfolie aanbrengen
 4. Tengellatten in keperwerk vastmaken
 5. Panlatten monteren
 6. Nieuwe dakbedekking leggen

Samengevat zijn dit de voor- en nadelen van een sarkingdak:

 • de houten dakconstructie is beter beschermd tegen weersomstandigheden
 • geen koudebruggen
 • geen plaatsverlies aan de binnenzijde
 • binnenafwerking blijft behouden
 • snelle plaatsing
 • isolatieplaten zijn minder geluidswerend dan glas- en rotswol
 • eventueel bouwvergunning nodig, m.b.t. hoogteverschil met dak van de buren
 • expertise vereist om constructie luchtdicht te maken

Vergelijk offertes voor mijn hellend dak


Plat dak vernieuwen

Moet jouw plat dak opnieuw onder handen genomen worden? Dan vraag je je wellicht af welke werken hieraan te pas komen. We lijsten de belangrijkste mogelijkheden voor je op:

Volledige renovatie

blote dakconstructie plat dak

Is je dragende structuur aangetast door vocht of insecten? Dan zal het timmerwerk volledig vervangen moeten worden. Realisatie door Dakwerken Antony

Een eerste mogelijkheid is je plat dak volledig renoveren, inclusief de dakconstructie. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer de nieuwe dakbedekking te zwaar is voor de dragende structuur. Hetzelfde geldt wanneer je zonnepanelen laat plaatsen. Ook dan kan het dat de dakconstructie steviger gemaakt moet worden om dit extra gewicht te dragen. Een complete dakrenovatie is ook noodzakelijk wanneer het houtwerk is aangetast door vocht of insecten.

In de meeste gevallen volstaat het echter om je plat dak simpelweg van een nieuwe laag dakbekleding voorzien. Je hebt hiervoor de keuze uit drie materialen: bitumen, EPDM en pvc.

Nieuwe dakbedekking: bitumen, EPDM of pvc?

Bitumen was vroeger het meest gebruikte type van dakbedekking bij platte daken en blijft ook vandaag enorm populair. Misschien ken je dit materiaal beter als roofing? Bitumen wordt in lange stroken geleverd en als het ware op het dakoppervlak gebrand met een gasbrander. Daardoor is deze techniek niet geheel zonder gevaar en schakel je het best een vakman in.

Beschik je reeds over een roofingdak, maar wil je deze oude dakbedekking vervangen door een nieuwe laag roofing? In de meerderheid van de gevallen zal de bestaande laag dan eerst verwijderd moeten worden vooraleer de nieuwe laag bitumen hierover geplaatst kan worden.

Lees hier meer over de voor- en nadelen van bitumen (roofing) als dakbedekking voor platte daken.

Daarom wordt er meer en meer gebruik gemaakt van een kunststoffen dakbekleding uit EPDM of pvc. Die kunnen moeiteloos over het bestaande dak geplaatst worden. Ze worden bovendien vastgelijmd of mechanisch bevestigd, waardoor een geen brandgevaar is. Door hun elasticiteit, zijn zij ook beter bestand tegen uitzetten of krimpen als gevolg van warmte of vrieskou. Hun levensduur bedraagt dan ook minstens 40 jaar, gemiddeld zo’n tien à vijftien jaar langer dan bitumen.

Plat dak bedekt met EPDM

EPDM is op weg om het meest populaire materiaal voor platte daken te worden. Realisatie door EPDM Solutions

Lees hier meer over de voor- en nadelen van EPDM als dakbedekking voor platte daken.

Plat dak isoleren: koud, warm of omgekeerd dak?

Het renoveren van een plat dak is daarnaast ook meteen de uitgelezen kans om (extra) isolatie aan te brengen. Zeker als je weet dat 30 à 40% van de warmte via het dak verdwijnt én dat dakisolatie sinds 2020 verplicht is. Afhankelijk van de positie van de dakisolatie, worden platte daken onderverdeeld in drie types: een koud, warm of omgekeerd dak.

Vroeger werden daken geïsoleerd volgens het principe van het koude dak: de isolatie zit onder of tussen de balken van de dragende structuur verwerkt. Deze techniek wordt nog nauwelijks toegepast omwille van het verhoogd risico op vochtproblemen.

Bij een warm dak wordt het isolatiemateriaal bovenop de dragende constructie aangebracht om de dakconstructie beter te beschermen tegen temperatuurschommelingen. Het enige nadeel van deze methode is dat er steeds nieuwe dakbedekking geplaatst moet worden, wil men een plat dak op deze manier isoleren.

warm dak

Bij een omgekeerd dak komt de isolatie niet onder, maar net bovenop de dakbedekking te liggen. Om de isolatielaag te beschermen en op z’n plaats te houden, wordt deze bedekt met een ballastlaag uit grind, tegels, keien of hout. Bij dakrenovaties biedt deze techniek een groot voordeel: de isolatie kan simpelweg bovenop de bestaande dakbedekking geplaatst worden zonder dat er iets moet worden afgebroken. De plaatsing kan dus snel gebeuren, waardoor je flink kan besparen op montagekosten.

Wil je meer weten over de verschillende isolatiemethodes? Lees er alles over op onze pagina over platte daken.

Vergelijk offertes voor mijn plat dak


Premies en subsidies voor het renoveren van daken in 2021

Investeren in dakrenovatie of -isolatie kan financieel een zware last zijn. Daarom hebben zowel de overheid als de netbeheerders ondersteunende maatregelen getroffen. Om je hierin wegwijs te maken, lichten we de verschillende premies & subsidies waarop je aanspraak maakt graag toe.

Wil je in één oogopslag een overzicht krijgen van de premies en subsidies waarvoor je in aanmerking komt, maak dan gebruik van de handige premiezoeker. Zo kom je in een mum van tijd te weten of het financieel interessant is om je dak te herstellen, isoleren of vernieuwen.

 • Vlaamse renovatiepremie

  De Vlaamse renovatiepremie biedt financiële steun aan eigenaars van een woning die meer dan 30 jaar oud is en renovatiewerken aan hun dak willen uitvoeren. Onder deze noemer vallen werken aan het dakgebinte, de dakbedekking, de goten en de afvoer. Je krijgt maximaal 20% van je eindfactuur terugbetaald, ofwel maximum 2.500 euro. Een laag inkomen? Dan liggen de maximumgrenzen op 30% en 3.333 euro.

  Tip: plan je een grondige renovatie van je gehele woning en is het isoleren van je dak daar slechts één onderdeeltje van? Bekijk dan ook of een totaalrenovatiebonus van toepassing is voor jouw project.

 • Premie voor dakisolatie (netbeheerder)

  Laat je dakisolatie aanbrengen, dan kan je een deel van de factuur terugvorderen van de netbeheerder. De vereisten zijn dat de woning voor 2006 werd aangesloten op het net en dat de isolatiewaarde (R-waarde) van het gebruikte materiaal minimum 4,5 m²K/W bedraagt. Je ontvangt een vergoeding van €4/m² wanneer de werken zijn uitgevoerd door een aannemer en €2/m² wanneer je de werken zelf uitvoert.

 • Gemeentelijke of provinciale premie voor dakisolatie

  Tot slot geven sommige gemeentes nog een bijkomende gemeentelijke of provinciale premie voor dakisolatie. Benieuwd of jij daarvoor in aanmerking komt? Check dan zeker de website energiesparen.

Tip: om aanspraak te maken op veel van de vermelde premies en subsidies, moet je een gedetailleerde factuur van een erkende dakwerker kunnen voorleggen. Vind via onze offerteservice de geschikte vakman voor al jouw dakwerken!

Vraag offertes aan

Welke factoren bepalen de prijs van dakrenovatie?

Gezien de vele mogelijkheden, kan de prijs voor een dakrenovatie aanzienlijk variëren afhankelijk van de gemaakte keuzes. Om je een idee te geven van factoren die de prijs beïnvloeden, zetten we deze graag voor jou op een rijtje:

prijs dakrenovatie
 • welke dakbedekking kies je?
 • welke dakvorm kies je?
 • gaat het om een reparatie/vervanging of een totale dakrenovatie?
 • moet het dak geïsoleerd worden?
 • wat is de totale dakoppervlakte?
 • moeten er dakramen/dakkapellen vervangen worden?
 • Zijn er zonnepanelen aanwezig? In dat geval betaal je meer. Voor een de-installatie en herinstallatie na de renovatie betaal je zo'n €500 - €1.000.

Om de exacte prijs van jouw dakrenovatie te kennen, raden we je aan om geheel gratis en vrijblijvend offertes op te vragen bij onze vakmannen!

Vergelijk offertes van dakwerkers in jouw buurt

Wil je je door een ervaren dakwerker verder laten adviseren over de geschikte oplossing voor jouw dakproblemen? Via ons netwerk van gespecialiseerde dakdekkers kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor dakrenovatie vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor jouw dakwerken!

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Dakwerkers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes