Meer daglicht? Dakramen plaatsen: voordelen, merken & prijzen

Ben je van plan om dakramen te laten plaatsen en wil je hier meer over te weten komen? Dan ben je aan het juiste adres! Wij informeren je over de voordelen, soorten, verschillende merken en courante prijzen van dakvensters. Ook bieden we antwoord op de vraag of je een vergunning nodig hebt om dakramen te plaatsen. Tot slot, brengen we je snel en eenvoudig in contact met dakwerkers uit jouw buurt.

We hoeven je wellicht niet te overtuigen van de heilzame werking van daglicht op je gezondheid. Toch is het niet altijd even eenvoudig om genoeg natuurlijk licht in je woning binnen te laten, zeker niet in die ruimtes die zich onder het dak bevinden.

Een dakraam plaatsen is een eenvoudige manier om extra lichtinval te creŽren! Dakramen zijn niet enkel een bron van licht, maar zorgen ook voor natuurlijke verluchting en verhogen zo je wooncomfort. Een leuk pluspunt is dat je er een mooi uitzicht op de omgeving bovenop krijgt.

Tip: Kies voor beglazing met goede thermische isolatiewaarden (hoogrendements- of driedubbelglas).

Extra woonruimte door het plaatsen van zolderramen

De zon doen schijnen in je zolderruimtes? Dat kan eenvoudigweg door het plaatsen van dakramen.

In dit artikel kom je alles te weten over

 • de vergunningsvoorwaarden,
 • de voordelen van een dakraam t.o.v. een dakkapel,
 • de soorten dakramen,
 • de verschillende merken
 • en de factoren die de prijs bepalen.

Kiezen voor een dakraam of dakkapel?

Een dakraam en dakkapel dienen grotendeels dezelfde functie: donkere ruimtes voorzien van meer natuurlijk daglicht! Maar welke optie is het meest geschikt voor jouw situatie?

Eerst en vooral, moet je voor ogen houden wat het doel is van het plaatsen van een dakraam of -kapel. Heb je meer beloopbare vloeroppervlakte nodig om de ruimte naar wens in te richten? Dan kies je best voor een dakkapel. Zo niet, geeft een dakraam ook meer dan voldoende lichtinval om een donkere zolderkamer om te toveren in een volwaardige leefruimte!

Indien je je eerder laat leiden door budgettaire overwegingen, laat dan een dakvenster plaatsen: deze kost minder dan de helft van wat een dakkapel je zou kosten. Bovendien hoef je geen vergunning aan te vragen. Hou er wel rekening mee dat de hogere investeringskost van een dakkapel zich vaak vertaalt naar een grotere meerwaarde bij verkoop van je woning.

Voordelen van een dakraam

 • budgetvriendelijk
 • meer lichtinval in donkere ruimtes, zonder ingrijpende aanpassingen
 • geen vergunning vereist

Voordelen van een dakkapel

 • extra beloopbare vloeroppervlakte: meer mogelijkheden
 • hogere meerwaarde bij verkoop
dakkapel plat dak - vier ramen

Een dakkapel zorgt ook voor meer licht ťn daarbovenop voor meer beloopbare ruimte. Realisatie door VHN Renovaties.

Lees hier meer over de voordelen, kenmerken en prijzen van dakkapellen.

Weetje: Voor een optimaal wooncomfort zou de oppervlakte van je dakvenster minimaal 12% van de vloeroppervlakte van de kamer moeten bedragen.

Soorten dakramen

De scharnieren bij een wentelend dakraam (of tuimelraam) bevinden zich aan de zijkant van het venster. Hierdoor kan het venster 180 graden rond zín as draaien. Dat is bijvoorbeeld erg handig voor het reinigen van (de buitenkant van) het raam.

Wil je een meubel kwijt onder een wentelend dakraam? Kies dan voor een handgreep aan de bovenzijde van het raam zodat je het raam nog steeds makkelijk kan bedienen. Dit is vooral een erg interessante optie wanneer je ruimte te kort hebt!

Makkelijk onderhoud van een tuimeldakraam

Tuimeldakramen zijn al jaren de standaard. Mede doordat ze makkelijk te onderhouden zijn.

De meeste merken voorzien bovendien een geÔntegreerd ventilatierooster of -klep aan de bovenkant om frisse lucht binnen te laten.

Tip: plaats je een dakraam in een slaapkamer? Investeer dan zeker in ramen met geluidsdempende beglazing. Die verminderen het contactgeluid van regen en hagel zodat je bijvoorbeeld ís nachts geen last hebt van het geluid van een stortbui.

Omdat de scharnieren van een uitzetbaar dakvenster aan de bovenkant bevestigd worden, draait dit soort dakraam niet om zín eigen as, maar opent het naar buiten toe (max. 45 graden). Het grote voordeel van een uitzetbaar dakraam is het ruimtegevoel dat hierdoor gecreŽerd wordt.

wentelend en uitzetbaar dakvenster op hetzelfde dak

Dakramen kunnen zowel wentelend als uitzetbaar zijn. Realisatie door Wim At Work

Tip: Wil je het beste van beide werelden combineren? Dat kan met een uitzetbaar-tuimeldakvenster, dat je zowel in de tuimel- als uitzetstand kan zetten.

Beschik je over een plat dak en wil je meer daglicht binnenlaten zonder extra ramen in de buitenmuren te voorzien? Dan is het plaatsen van een platdakvenster zeker het overwegen waard. Dit kan een vlakke of hellende constructie zijn, al dan niet bedekt met een dakkoepel.

Ook lichttunnels en lichtstraten behoren tot de opties. Lichttunnels vormen de perfecte oplossing voor ruimtes waar geen natuurlijk zonlicht aan kan, bijvoorbeeld voor kamers zonder ramen. Het licht wordt namelijk via een buissysteem naar de gewenste ruimte geleid, zonder dat er een effectief raam aanwezig is.

Dakkoepel op plat dak

Ook platte daken kunnen uitgerust worden met dakramen om meer daglicht binnen te laten. Realisatie door Dakwerken Roofit

Voor maximale lichtinval, kan je beroep doen op lichtstraten die meestal uit een aaneenschakeling van meerdere dakramen bestaan.

Er zijn drie mogelijkheden voor het bedienen van een dakraam:

 • Je kan de ramen manueel openen (handmatig of met een stang).
 • Daarnaast kan de bediening van het dakraam ook elektrisch gebeuren, door middel van een afstandsbediening. Dit is bijzonder interessant voor ramen die moeilijk te bereiken zijn of voor mensen met lichamelijke beperkingen.
 • Tot slot, kan je ook gebruik maken van zonne-energie om je dakvensters automatisch te openen en sluiten. Die wordt opgewekt door een zonnecel en opgeslagen in de ingebouwde batterij.

Merken van dakramen

Wil jij je verzekeren van een kwaliteitsproduct? De meeste dakwerkers kiezen voor ramen van gerenommeerde merken, zoals Velux, Fakro of Roto. Wij zetten hier voor jou de sterktes van elk merk op een rijtje.

Dakramen van Velux

dakraam schuin dak Velux

Velux levert al jaren kwaliteitsvolle en innovatieve producten, met bijzondere aandacht voor ventilatie en isolatie. Realisatie door EgeÔsche Zee.

De naam Velux doet allicht een belletje rinkelen: zoín zestigtal jaar levert dit bedrijf uit Denemarken al dakramen van topkwaliteit. De naam is een samenvoeging van Ve(ntilatie) en Lux, wat licht betekent. Velux is dan ook gekend voor de innovaties dat het bedrijf aangebracht heeft op vlak van ventilatietechnieken. In ieder dakraam zit standaard een zelfregulerend ventilatiesysteem verwerkt (lees hier meer over ventilatiesystemen). Je zal dus nooit zelf de ventilatieklep moeten openen of sluiten, naargelang de weersomstandigheden. De hoeveelheid aangevoerde lucht wordt door deze technologie immers constant gehouden. Zo wordt je woning verlucht zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het weer. De ingebouwde luchtfilter zorgt verder voor een optimale luchtkwaliteit.

Ook op het vlak van beglazing levert Velux kwaliteit: naast de standaardbeglazing, kan je ook kiezen voor driedubbele, zonwerende, energiebesparende en regengeluiddempende beglazing.

Aan de binnenkant bestaan de vensters uit 100% PEFC gecertificeerd hout. Wil je een onderhoudsvriendelijk materiaal? Kies dan voor de kunststoffen uitvoering met een houten kern! Voor de buitenkant, wordt meestal een aluminium profiel gebruikt.

Ook beschikt Velux over een uitgebreid gamma aan verduistering, waaronder rolluiken, rolgordijnen en jaloezieŽn. Die reguleren het geluid, alsook de hoeveelheid licht en warmte die binnenkomt.

Kortom, Velux is een erg compleet merk dat innovatie op alle vlakken hoog in het vaandel draagt! En het prijskaartje? Dat is natuurlijk in verhouding met de kwalitatieve afwerking van Velux-ramen!

Dakvensters van Fakro

Een relatief nieuwe speler op de markt is Fakro, de voornaamste concurrent van Velux. De kwaliteit van beide merken is van een vergelijkbaar niveau, maar Fakro is prijsvriendelijker. Fakro zet sterk in op het gebied van isolatie en inbraakwering, maar ook op vlak van design moet het merk niet onderdoen. Andere pluspunten van Fakro zijn de makkelijke bediening via de onderkant van de ramen en de diverse verluchtingsmogelijkheden. Opnieuw kan je kiezen tussen een afwerking in grenenhout (naturel of wit gelakt) of pvc. Deze laatste optie is vooral interessant in vochtige ruimtes zoals badkamers.

Roto

Een derde kwalitatieve speler op de markt is Roto. Het Duitse merk heeft zoín 80 jaar ervaring in de branche en dat toont zich. Ook zij leveren kwalitatief hoogwaardige producten, met oog voor veiligheid, ventilatie en isolatie. De afwerking kan opnieuw in grenenhout of pvc. Dakramen van Roto bevinden zich in dezelfde prijsklasse als Fakro.

Welke factoren bepalen de prijs van dakramen?

Gezien de vele mogelijkheden, kan de prijs van dakramen aanzienlijk variŽren afhankelijk van de gemaakte keuzes. Daarom lijsten we even de doorslaggevende elementen op die de prijs van dakvensters kunnen beÔnvloeden:

 • beglazing: superisolerend, driedubbelglas, geluiddempend, inbraakwerend, Ö
 • merk: Velux, Fakro, Roto, Ö
 • soort raam: tuimelvenster, valvenster, platdakvenster, Ö
 • bediening: manueel of automatisch
 • accessoires: rolgordijnen, rolluiken, jaloezieŽn, zonwering, Ö

Om de exacte prijs van het plaatsen van dakramen te kennen, raden we je aan om gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen bij onze vakmannen. Zij houden steeds rekening met jouw noden en wensen bij het opstellen van een offerte.†

Vergelijk offertes van dakwerkers in jouw buurt

Ben je op zoek naar ervaren dakwerker†die jouw dakramen snel en vakkundig komt plaatsen? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met ťťn enkele aanvraag tot 3†offertes voor dakwerken†vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste dakdekker voor jouw klus!

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Dakwerkers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes