Dakpannen leggen: alles over de soorten, merken, vormen & prijzen

Ben je een huis aan het bouwen of een bestaande woning aan het renoveren? Dan zal je vast vragen hebben over dakwerken, en in het bijzonder over mogelijke dakbedekkingen. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over dakpannen. Ontdek de verschillende soorten, merken, vormen & de gemiddelde prijzen.

Wil je snel & eenvoudig in contact komen met dakdekker uit jouw buurt om jouw dak van dakpannen te voorzien? Via ons netwerk vergelijk je gratis & vrijblijvend offertes!

Vraag offertes aan

De bedekking van je dak heeft twee belangrijke functies. Enerzijds beschermt het je woning tegen de invloed van de weerselementen. Anderzijds is de dakbedekking bepalend voor het uitzicht. Je staat dus best even stil bij de geschikte oplossing voor jouw nieuwbouw- of renovatieproject!

Dakpannen zijn nog steeds de meest populaire dakbedekking voor hellende daken, zeker wanneer men een traditionele uitstraling nastreeft. Maar door de verscheidenheid aan materialen, vormen en kleuren passen ze eigenlijk bij eender welke bouwstijl. Ook het aantrekkelijke prijskaartje draagt bij aan de populariteit van dakpannen.

wit huis met zwarte dakpannen

Dakpannen zijn in België nog steeds veruit de meest populaire dakbedekking. Realisatie door Coverite

 

Soorten dakpannen

Dakpannen zijn verkrijgbaar in ruwweg twee materialen: je hebt de keuze uit keramische of betonnen dakpannen, elk met hun eigen kenmerken.

 • Keramische dakpannen
 • Betonnen dakpannen
Keramische dakpannen

Keramische dakpannen of kleidakpannen: een authentieke dakbedekking

Keramische dakpannen (of kleidakpannen) zijn een natuurlijk product, vervaardigd uit gebakken klei. Ze stralen hierdoor meer charme uit dan betonnen dakpannen. Maar dat is zeker niet het enige voordeel van dit materiaal:

 • levensduur van 50-70 jaar: doordat de pannen op hoge temperatuur gebakken zijn, zijn ze beschermd tegen extreme temperaturen
 • kleurvast en vorstbestendig: ze blijven lang mooi
 • makkelijk in onderhoud: het oppervlak is minder ruw en neemt minder vocht op dan dat van betonnen pannen, waardoor vuil zich minder makkelijk hecht
 • gunstige prijs-kwaliteitverhouding
 • geschikt voor complexe dakvormen
close up pannendak

Kleidakpannen hebben van nature een prachtige rode aardkleur. Realisatie door David & Zoon

Vergelijk offertes

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen (betonpannen): ecologisch en betaalbaar   

Betonnen dakpannen of betonpannen bestaan uit een mengsel van cement, water, zand en eventuele supplementen. In tegenstelling tot kleipannen, moeten betonnen pannen niet op hoge temperatuur gebakken worden. De productie ervan is dan ook milieuvriendelijker. Hun uitstraling mag dan wel minder natuurlijk zijn, toch biedt ook dit type vele voordelen:

 • levensduur van 30 jaar of meer: om de levensduur te verlengen kan men een waterafstotende coating laten aanbrengen
 • de betonpan wordt ook wel ‘sneldakpan’ genoemd: vaak geleverd in grote formaten, waardoor de plaatsing sneller kan verlopen
 • prijskaartje: dakpannen uit beton zijn doorgaans budgetvriendelijker dan keramische pannen. Terwijl de ovens voor het bakken van keramische pannen tot 900 à 1200°C moeten worden opgewarmd, is dat voor betonpannen slechts een 40-tal °C. Het energieverbruik dus beperkter waardoor de productiekost lager blijft.

Voor beide materialen is dus iets te zeggen. De geschikte dakpan voor jouw woning hangt dus af van je persoonlijke voorkeuren:

 • Ben je erg prijs- en milieubewust? Dan raden we je aan om betonnen dakpannen te kopen!
 • Wil je juist inzetten op een authentieke look die jarenlang meegaat? Dan zijn keramische pannen iets voor jou!

Vergelijk offertes

Kleuren, vormen en afmetingen   

Het grote voordeel aan dakpannen is dat je de afwerking volledig kan personaliseren door het aanpassen van de kleuren, vormen en afmetingen!

Kleur

Zowel keramische als betonnen pannen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, maar de manier waarop ze hun kleur verkrijgen verschilt tussen de twee materialen.

Betonnen dakpannen worden in de massa gekleurd: de hele dakpan, ook de binnenzijde, heeft met andere woorden dezelfde kleur. Zaagsneden vallen op die manier niet op. De meest voorkomende kleuren zijn blauw, bruin, grijs, rood en zwart, zowel effen als geschakeerd.

Bij keramische dakpannen kan je er eerst en vooral voor kiezen om de pannen onbehandeld te laten en de natuurlijke rode kleur te behouden. Wil je liever een ander kleurtje? Dan kan je kiezen voor een engobe afwerking: de dakpan wordt voorzien van een kleilaag vermengd met oxiden die voor de gewenste kleur zorgen. Deze gekleurde kleilaag wordt vastgebakken op de keramische ondergrond. Meestal wordt er ook hier gekozen voor neutrale kleuren zoals bruin, oker, blauw, grijs of zwart.

Naast engoberen, kunnen keramische dakpannen ook op andere manieren worden afgewerkt. Om de pannen kleurvaster en beter bestand te maken tegen de weersomstandigheden, kan je de pannen voorzien van een glazuurlaag. Deze laag biedt tevens ook extra bescherming tegen algen en mossen.

dak met bruine en zwarte dakpannen

Dakpannen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren & passen zo bij heel wat stijlen. Voor elk wat wils! Realisatie door Bouwwerken De Ruyck

Ben je fan van het uitzicht van verweerde, oude dakpannen? Dan kan je de pannen laten patineren om verschillende kleurschakeringen te bekomen. Hou je meer van de blauwzwarte kleur die eigen is aan natuurleien? Dan zijn gesmoorde dakpannen eerder iets voor jou!

Vormen en afmetingen

Dakpannen zijn niet enkel in vele kleuren, maar ook in een hele reeks formaten beschikbaar. Afhankelijk van de grootte van de dakpannen heb je tussen de 10 en 70 stuks nodig om een vierkante meter te bedekken. Algemeen geldt: hoe groter de dakpannen, hoe sneller de plaatsing en hoe lager de montagekost. Hoe kleiner je gaat, hoe meer stuks je nodigt hebt en hoe exclusiever de dakpannen worden.

Naast kleuren en afmetingen, kan je ook spelen met de vorm van de dakpannen. Dakpannen zijn zowel in een platte als een golvende uitvoering verkrijgbaar. Platte dakpannen zorgen voor een strakke en hedendaagse uitstraling, terwijl je met een golvende afwerking juist een traditionele look bekomt. Enkele van de meest voorkomende vormen zijn:

huis bedekt met platte dakpannen

Grote dakpannen kunnen sneller worden geplaatst en zijn daarom budgetvriendelijker. Realisatie door Dak- & bouwwerken Johan Bamps

 • de Romaanse pan: sterk gewelfde pan, typisch voor mediterraanse bouwstijlen
 • de stormpan: meest gekozen type dakpan, heeft een zachte golving
 • de holle pan: heeft een gebogen vorm, maar naar binnen toe
 • de tegelpan of leipan: kleine platte pan die kruiselings over elkaar wordt geplaatst 
 • de vlakke of platte dakpan: beschikt over sluitingen en wordt soms kruiselings geplaatst
verschillende vormen van dakpannen

Ondertussen heb je al heel wat knopen kunnen doorhakken. Klaar om je dak te laten bedekken met dakpannen?

Vergelijk offertes voor dakpannen

Populaire merken

Wienerberger brengt uitsluitend keramische dakpannen op de markt en dat onder de naam ‘Koramic’. Zij zijn de grootste fabrikant van kleidakpannen in België en leveren reeds 125 jaar duurzame producten. Zo geven ze zelfs een garantie van 30 jaar op de vorstbestandheid van hun dakpannen. Koramic dakpannen zijn met andere woorden erg goed bestand tegen extreme temperaturen. Bovendien voldoen al hun pannen aan de strengste Europese kwaliteitsnormen. Kies je voor Koramic, dan ben je dus verzekerd van kwaliteit!

Dakpannen van Wienerberger

Monier is een van de wereldleiders wat betreft bouwmaterialen voor hellende daken. Zij dragen duurzaamheid, innovatie en milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel. Ze werken bijvoorbeeld uitsluitend met natuurlijke producten. Bij Monier heb je de keuze uit een breed assortiment betonnen en keramische dakpannen, doorgaans aan een betaalbare prijs.

Dakpannen van Monier

Een derde gerenommeerde fabrikant van dakpannen is Eternit. Hun prioriteiten zijn naar eigen zeggen ‘kwaliteit en duurzaamheid’. Ze streven er dan ook naar om dakpannen te produceren met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk. Ook bij Eternit heb je een ruime keuze aan keramische, betonnen én tegelpannen.

Dakpannen van Eternit

Dakpannen als zonnepanelen

Ben je van plan een zonne-installatie te plaatsen op je pannendak? Dat kan! Je hebt dan de keuze uit twee mogelijkheden.

Allereerst kan je zonnepanelen monteren op een frame dat op zijn beurt aan de dakconstructie bevestigd wordt. Deze methode wordt het vaakst toegepast. Sommige mensen ergeren er zich echter aan dat de panelen op die manier sterk in het oog springen.

polykristallijne zonnepanelen met frame op hellend dak gemonteerd

Daarom is er nu een elegantere oplossing op de markt, die jouw woning net zo goed van gratis elektriciteit kan voorzien, namelijk dakpannen met geïntegreerde zonnecellen. Hierdoor vallen de zonnepanelen minder sterk of zelfs niet op! Oplossingen zijn er in betonnen en keramische varianten.

Zonnepanelen met zonnecellen zijn ook beschikbaar in meerdere formaten. Ga je voor de standaardafmeting, dan is elke pan van een afzonderlijk zonnepaneel voorzien. Deze oplossing leunt het dichtst aan bij de uitstraling van een traditioneel pannendak. Om een hoger rendement te bekomen, wordt er soms ook gekozen voor dakpannen die de lengte van vier traditionele dakpannen beslagen. Het dakoppervlak wordt op die manier beter benut: er zijn immers minder punten waar de pannen elkaar overlappen en dus een onderbreking vormen.

dakpannen met zonnecellen

Je mag ervan uitgaan dat deze dakpannen een gemiddeld vermogen van 110Wp per m² leveren, t.o.v. een vermogen van 150 Wp per m² bij traditionele panelen. Je hebt met andere woorden meer dakoppervlakte nodig om dezelfde hoeveelheid energie te produceren!

Kortom: wil je dat de zonnepanelen een harmonieus geheel vormen met de dakbedekking? Dan zijn dakpannen met geïntegreerde zonnecellen de perfecte oplossing! Hou er wel rekening mee dat deze nieuwe technologie vooralsnog een hoger prijskaartje heeft dan de klassieke zonnepanelen.

 

Vraag & antwoord

Zit je nog met specifieke vragen? Dan vind je hier misschien een antwoord! Nog niet gevonden? Vraag dan raad aan onze gespecialiseerde dakwerkers.

Vraag raad aan een specialist

 • Zijn er andere materialen mogelijk dan keramiek & beton?

  Ja, er bestaan ook metalen dakpannen, beter gekend als ‘dakpanplaten’. Deze platen zijn qua formaat groter maar zien er hetzelfde uit als klassieke dakpannen. Er zijn twee grote voordelen verbonden aan metalen dakpanplaten. Enerzijds zijn ze erg licht en dus uitermate geschikt voor dakrenovaties. Anderzijds kan de plaatsing snel verlopen omwille van het grotere formaat.

 • Welke pannen gebruikt men om de nok waterdicht te maken?

  Hiervoor worden er dakpannen met een speciale vorm, namelijk nokpannen gebruikt. Aan de uiteindes van een dakvlak, worden er dan weer gevelpannen of kantpannen geplaatst. Elk type dakpan heeft zijn eigen bijhorende nokpan en gevelpan.

 • Heeft de hellingsgraad van mijn dak een invloed op mijn keuze?

  Ja, niet elke dakpan is geschikt voor eender welk dak. Respecteer de minimum hellingsgraad die door de fabrikant is voorgeschreven om vochtproblemen te vermijden.

Welke factoren bepalen de prijs van dakpannen?

Keramische dakpannen kosten ruwweg €35 à €65/m², terwijl de prijs van betonnen dakpannen eerder schommelt tussen de €25 en €45/m².

Omwille van de vele mogelijkheden, is het niet eenvoudig om een eenduidige kostprijs voor dakpannen mee te delen. We raden je daarom steeds aan om offertes op maat te laten opstellen door onze gespecialiseerde dakwerkers. Deze service is gratis en vrijblijvend!

Vergelijk offertes voor dakpannen

Om je een idee te geven van de gemiddelde prijs van een dak met pannen, lijsten we de elementen op die de prijs beïnvloeden:

 • het materiaal: keramisch, beton of metaal - al dan niet bedekt met zonnecellen
 • de aard van de werken: renovatie (dakpannen vervangen) of nieuwbouw
 • de dakoppervlakte
 • de fabrikant, de afwerking en de kleur
prijs dakpannen

Vergelijk offertes van dakwerkers in jouw buurt

Wil je je door een ervaren dakwerker verder laten adviseren over dakpannen? Via ons netwerk van gespecialiseerde dakdekkers kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor dakwerken vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de geschikte partner voor het plaatsen, herstellen of vernieuwen van je dak.

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Dakwerkers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes