Dakkapel plaatsen: welke stijlen zijn er en wat bepaalt de prijs?

Ben je van plan om de ruimte onder je dak in te richten als leef-, werk- of slaapkamer? Creëer meer beloopbare ruimte door het plaatsen van een dakkapel! Op deze pagina informeren we je over de mogelijkheden qua vorm en stijl. Daarnaast brengen we je ook in contact met een geschikte dakwerker uit de buurt die jouw dakkapel vakkundig komt plaatsen, herstellen of vervangen!

Je vraagt je wellicht af waarom je voor een dakkapel in plaats van een dakraam zou kiezen?

  • Eerst en vooral, wordt er extra ruimte gecreëerd die je voor allerlei doeleinden kan inzetten (leefruimte, badkamer, slaapkamer, …).
  • Daarnaast zorgt een dakkapel ook voor meer lichtinval en zicht naar buiten toe. Hierdoor vergroot het ruimtelijk gevoel.
  • Tot slot, krijgt je woning heel wat meer karakter aan de buitenzijde. Een dakkapel zorgt voor een unieke uitstraling die meteen in het oog springt.

Kortom, een dakkapel vertaalt zich naar een waardestijging van je woning!

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel?

Alvorens je een dakkapel laat plaatsen, ga je best na of een stedenbouwkundige vergunning verplicht is. In principe, is een vergunning steeds vereist. Toch zijn er een aantal uitzonderingen op deze regelgeving. Informeer je hierover bij de dienst Ruimtelijke Ordening van jouw gemeente. Zo bestaat er bijvoorbeeld de mogelijkheid om vergunningsvrij te bouwen wanneer je kiest voor een dakkapel met een plat dak. De vorm van je dakkapel kan dus bepalend zijn.

Welke stijlen zijn mogelijk?

Doorgaans kom je in Vlaanderen de volgende vormen tegen: dakkapellen met een plat, schuin of puntdak. Voor de buitenafwerking heb je de keuze uit verschillende materialen waaronder gevelsteen, hout, polyester en kunststof. Aan de binnenkant worden dakkapellen meestal met gyproc of houten planchetten bedekt.

Een dakkapel met plat dak

Twee dakkapellen met plat dak en Trespa

Een dakkapel met plat dak past zowel bij een landelijke stijl als een pastorijstijl. Realisatie door Dakwerken Johan Bamps

Omwille van de gunstige prijs, kiezen de meeste mensen voor een dakkapel met een plat dak. De kostprijs kan gedrukt worden omdat de plaatsing relatief gemakkelijk en snel kan gebeuren. Er hoeven immers niet al te veel aanpassingen worden gemaakt aan de dakconstructie.

Bovendien past zo’n dakkapel bij vrijwel alle bouwstijlen en kan hij geleverd worden in vele materialen - van hout en polyester tot kunststof. Het dak zelf wordt veelal bedekt met bitumen (roofing) of EPDM.

Wat is een mogelijk nadeel van een plat dak? Omwille van de vorm, zullen bladeren en ander vuil makkelijker op de kapel blijven liggen. Om ervoor te zorgen dat het regenwater vlot afvloeit, zal je het dak frequenter moeten schoonmaken dan bij dakkapel met een puntdak of schuin dak.

Een dakkapel met schuin dak

Een dakkapel met schuin dak staat ook wel bekend als een sleepdakkapel. Het schuine ontwerp zorgt ervoor dat takken en bladeren niet op het dak blijven liggen zodat regenwater makkelijk afgevoerd kan worden. Met een hellende constructie loop je dus weinig risico op verstoppingen of stilstaand water op het dak.

Ook geeft een dakkapel met schuin dak een bijzonder elegante uitstraling aan je woning, zeker wanneer je de dakbedekking laat doorlopen (bv. volledig pannendak). Door de dakbedekking van het dak en de kapel op elkaar af te stemmen, krijg je een harmonieus geheel.

vooraanzicht twee dakkapellen met schuin dak

Je dakbedekking afstemmen op die van je dakkapel geeft een gestroomlijnd effect. Realisatie door Coverite.

Een dakkapel met hellend dak staat je daarnaast ook toe om meer in de hoogte te gaan werken. Om die extra ruimte onder het dak te kunnen vrijmaken, heb je enerzijds een grotere opening in het dak nodig. Anderzijds, moet er een complexere constructie voorzien worden in vergelijking met een plat dak. Hierdoor moet je rekenen op een meerprijs van ruwweg €1000 ten opzichte van een kapel met plat dak.

Tip: je kan je dakkapel in de verf zetten door voor een andere stijl van ramen te kiezen dan die gebruikt in de rest van je woning. Zo creëer je een leuk contrast!

Een dakkapel met puntdak

Ga je voor een karaktervolle uitstraling, laat dan een dakkapel met puntdak (of ‘zadeldak’) plaatsen. Je ziet ze vaak opduiken bij oudere woningen omwille van hun statige en sierlijke uiterlijk. Meestal worden ze bedekt met dakpannen. In dit geval, is het belangrijk te weten dat jouw dak de juiste hellingshoek moet hebben (> 35 graden). Andere afwerkingsmogelijkheden zijn zinken of rieten dakbedekkingen.

dakkapellen met puntdak, bedekt met dakpannen

Meer karakter aan jouw woning geven? Ga dan voor een dakkapel met puntdak. Realisatie door Govaert Frederik

 

Op maat of prefab?

Traditioneel worden dakkapellen ter plaatse in elkaar gezet of getimmerd, waardoor je gemiddeld op enkele dagen tot weken moet rekenen vooraleer de werken volledig afgerond zijn. Het grote voordeel van deze werkwijze is dat het echt maatwerk is. Die flexibiliteit geeft je de mogelijkheid om de vorm, het materiaal, de grootte en de afdekking volledig naar je hand te zetten.

dakkapel met plat dak in opbouw

Een prefabdakkapel of eentje op maat? De keuze is aan jou! Realisatie door Egeïsche zee

Toch winnen kant-en-klare of ‘prefab’ dakkapellen steeds meer aan populariteit. De fabrikant maakt op basis van jouw voorkeuren een dakkapel klaar in zijn werkplaats. De keuzes qua materialen en vormen zijn hierdoor uiteraard beperkter dan bij een dakkapel op maat. Met een kraan monteert de dakwerker vervolgens - meestal op één dag - de dakkapel op jouw dak. De snelle plaatsing zorgt er dan ook voor dat prefab dakkapellen op financieel vlak erg interessant zijn. Je telt hiervoor 30% minder neer dan voor een dakkapel op maat.

Om het gewicht op je dakconstructie te beperken, hebben prefab dakkapellen meestal een kunststoffen of zinken uitvoering, waardoor ze geschikt zijn voor alle types van daken.

Tip: een prefab dakkapel is ook perfect mogelijk bij (de uitbreiding van) een houtskeletbouw!

Welke factoren bepalen de prijs van een dakkapel?

Omwille van de vele mogelijke vormen en materialen, is het niet eenvoudig om een algemene richtprijs voor een dakkapel te geven. We raden je daarom aan om vrijblijvende offertes bij onze vakmannen aan te vragen zodat je eenvoudig prijzen kan vergelijken. Zij houden steeds rekening met jouw noden en wensen bij het opstellen van een offerte.
Om je een idee te geven van de gemiddelde kostprijs voor het plaatsen van een dakkapel, lijsten we hier de doorslaggevende factoren voor je op:

  • de vorm van de dakkapel
  • het materiaal waaruit de kapel bestaat (hout < kunststof < polyester)
  • de dakbedekking (EPDM, dakpannen, riet, ...)
  • prefab of op maat
  • aantal ramen, materiaal (pvc, aluminium of hout) en beglazing
  • de grootte van de kapel
  • de bereikbaarheid van de werken (op grote hoogte zullen er stellingen aan te pas moeten komen)

Vergelijk offertes van dakwerkers in jouw buurt

Wil jij een ervaren dakwerker inschakelen voor het plaatsen, herstellen of vervangen van jouw dakkapel(len)? Via ons netwerk van gespecialiseerde aannemers kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor dakwerken vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste dakdekker!

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Dakwerkers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes