Dakgoten en regenpijpen plaatsen: soorten, materialen & prijzen

Wil je dakgoten laten plaatsen of juist je oude dakgoten vervangen? Dan wil je je vast eerst informeren over de mogelijke soorten en materialen. Op deze pagina adviseren we je over

 • de voor-en nadelen van de verschillende vormen: zo heb je de keuze uit bak-, mast-, kil- en zakgoten.
 • de mogelijke materialen waaruit ze vervaardigd worden: van zink, aluminium en polyester tot pvc.
 • het onderhoud van je dakgoten

Op zoek naar een professional? Via onze vrijblijvende offerteservice vind je de dakwerker met de beste prijs-kwaliteit! 👉

Vergelijk gratis offertes

Dakgoot en regenpijp tijdens regenbui

Dakgoten en regenpijpen hebben als taak de vlotte afvoer van regen- en smeltwater. Vermijd problemen en zorg er dus voor dat deze in perfecte staat zijn!

Soorten dakgoten en regenpijpen

Dakgoten en regenpijpen vormen een essentieel onderdeel van elke woning: zij zorgen er immers voor dat regen- en smeltwater dat op het dak terechtkomt opgevangen wordt en daarna zo efficiënt mogelijk afgevoerd wordt. Daarvoor heb je de keuze uit volgende soorten:

 • Bakgoot
 • Mastgoot
 • Kilgoot
 • Zakgoot
 • Regenpijpen
Bakgoot

Bakgoot

Van alle dakgoten, zal je de bakgoot het vaakst tegenkomen, en dat voornamelijk bij traditionele woningen. Zoals de naam doet vermoeden, heeft deze goot de vorm van een rechthoekig bakje. Ze bestaat uit een platte bodem met twee verticale randen en wordt meestal reeds bij de ruwbouw geïntegreerd in de kroonlijst. Gootklossen, kleine korte balken die in de muur gemetseld zijn, kunnen extra versteviging bieden. De bakgoot kan echter ook worden vastgemaakt een het dak door middel van gootbeugels. Deze worden op ongeveer 50cm van elkaar geplaatst om doorzakkingen te vermijden.

Dit zijn de voornaamste voordelen van bakgoten:

 • snelle plaatsing
 • aantrekkelijk prijskaartje
 • onderhoudsvriendelijk en makkelijk te herstellen
 • in verschillende materialen verkrijgbaar
 
Bakgoot en regenpijp in zinken uitvoering

Bakgoten kunnen mooi in het dak weggewerkt worden. Realisatie door Neirynck Serge bvba.

Bakgoot met gootklosssen

Voorbeeld van een bakgoot. Realisatie door Dak- & bouwwerken Johan Bamps.

Mastgoot

Mastgoot

In tegenstelling tot de bakgoot, heeft de mastgoot de vorm van een halve cirkel. De bodem is met andere woorden rond in plaats van plat. De naam ‘mastgoot’ is afgeleid van de mastbomen waaruit deze goot vroeger werd gehakt. Tegenwoordig, is de mastgoot echter in vele materialen te verkrijgen. Soms wordt er naar deze soort van goot ook verwezen als “hanggoot”. Dat komt omdat dit type vrijwel altijd voorkomt in een hangende constructie die rust op gootbeugels.

Dit zijn de pluspunten van mastgoten:

 • stevige constructie
 • eenvoudige bevestiging
 • maatwerk: kan volledig worden afgestemd op de stijl van je woning
 • betere waterafloop en minder kans op verstoppingen door ronde bodem
 
Mastgoot in pvc uitvoering
dakwerker bevestigt mastgoot aan gootbeugels
Kilgoot

Kilgoot

Op de plaats waar twee hellende dakvlakken samenkomen (de “snijlijn”) heb je een verhoogd risico op lekken. Daarom worden er op deze plek vaak kilgoten (of kielgoten) gemonteerd. Deze hebben meestal een V-vorm. Dankzij een kilgoot, kan het water vanaf het hoogste punt van de snijlijn naar een lager gelegen dakgoot stromen. De kilgoot loopt met andere woorden onder dezelfde schuine hoek af als het dak. De dakgootbekledig is veelal in zink en lood, maar is evenzeer mogelijk in kunststof.

kielgoot tussen twee pannendaken

Door het plaatsen van een kilgoot op de snijlijn, worden lekken vermeden. Realisatie door Van Kesbeeck Gunther.

 
Zakgoot

Zakgoot

Op het punt waar twee hellende daken (of een hellend dak en een muur) samenkomen, wordt vaak een zakgoot geïnstalleerd. Deze situatie doet zich onder andere voor bij gesloten of halfopen bebouwingen. Herinner je dat een kilgoot vertrekt vanaf het hoogste punt van de snijlijn en beneden uitmondt in een andere dakgoot. Bij de zakgoot, daarentegen, ligt de goot niet in een helling maar plat tussen de twee daken. Aangezien het water van twee daken opgevangen moet worden, zijn deze goten vaak een heel stuk breder dan de traditionele mast- of bakgoten. Meestal bestaan ze uit zink of kunststof.

 
Regenpijpen

Regenpijpen

Wat gebeurt er met het hemelwater nadat het de goot bereikt heeft? Het vloeit af richting de afvoerbuizen of regenpijpen, die langs de gevel gemonteerd worden of in sommige gevallen erin weggewerkt worden. De regenpijpen kunnen in hetzelfde materiaal als de goten worden geleverd.
De doorsnede van de regenbuis wordt bepaald door de grootte van het dakoppervlak en daarmee samenhangend de hoeveelheid af te voeren regenwater. De gemiddelde diameter bedraagt zo’n 7 à 15 cm.

Het hemelwater vloeit meestal af naar het riool of een nabijgelegen waterloop. Toch kan het de moeite lonen om het regenwater op te vangen via een regenton, regenwaterput of ander regenwatersysteem. Omdat dit water relatief zuiver is, kan het ingezet worden voor een hele reeks huishoudelijke toepassingen. Denk maar aan het doorspoelen van je wc, het poetsen van je wagen, het bewateren van je planten, enz. Door regenwater in plaats van leidingwater te gebruiken, bespaar je jaarlijks vele euro’s op je waterfactuur.

Tip: gratis advies

Bak-, mast- of kilgoot: zie je door het bos de bomen niet meer? Onze professionals adviseren je graag. Treed nu in contact met dakwerkers uit de buurt! 👉

Ja, ik wil het advies van een dakwerker

Materialen en bekleding

Het populairste materiaal voor dakgoten en regenpijpen is zonder twijfel zink. En terecht, want een zinken dakgoot biedt vele voordelen:

 • het is een sterk materiaal
 • heeft een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding
 • is eenvoudig te herstellen
 • is duurzaam en heeft een lange levensduur
Zinkwerken aan zijgevel woning

Zink is het meest gebruikte materiaal voor regenpijpen en dakgoten. Foto door Hofmans Vof

Hou er wel rekening mee dat de verschillende onderdelen van een zinken dakgoot ter plaatse aan elkaar gesoldeerd moeten worden. Deze soldeernaden zijn “zwakke plekken” die bij temperatuurverschillen krimpen en uitzetten en zo na verloop van tijd kunnen gaan lekken. Daarom is het van belang dat je dit werkje aan een vakman overlaat. Hij of zij zorgt er immers voor dat de naden stevig genoeg zijn om jarenlang mee te gaan.

Koper staat garant voor kwaliteit en een lange levensduur. Koperen dakgoten zie je voornamelijk opduiken bij landelijke villa’s of statige herenhuizen. De reden hiervoor is dat dit materiaal in aanschaf tot één van de duurdere opties behoort. Daarnaast wegen de kosten voor het onderhoud en reparaties ook zwaar door. Je krijgt er echter wel een unieke en luxueuze look voor in de plaats!

Net zoals zink, moet ook koper ter plekke worden gesoldeerd. Koperen dakgoten zijn met andere woorden niet naadloos, waardoor de kans op lekken na verloop van tijd toeneemt. Hou er ook rekening mee dat koper door blootstelling aan de weerselementen een groenige schijn krijgt.

koperen mastgoot voorkant woning

Wil je een luxueuze afwerking? Ga dan voor een koperen uitvoering! Realisatie door Westdak.

Dakgoten uit kunststof zoals pvc of polyester zie je het vaakst voorkomen op tuinhuisjes of andere bijgebouwen. Ze vormen de meest voordelige optie. Dat is niet enkel omdat de grondstof relatief goedkoop is, maar ook omdat ze snel en eenvoudig kunnen geplaatst worden. Ze moeten namelijk niet gesoldeerd of gelast worden zoals dat het geval is bij metalen goten. Goten uit polyester worden veelal in één geheel geleverd en pvc-dakgoten worden ter plekke gelijmd. Het beperkte aantal werkuren dat nodig is voor de plaatsing drukt uiteraard de totaalprijs. Bovendien heeft dit materiaal nog andere sterktes, waaronder:

 • de duurzaamheid en lange levensduur
 • de onderhoudsvriendelijkheid
 • de variëteit aan kleuren
bakgoot uit pvc aan voorgevel

Dakgoten uit kunststof vormen een budgetvriendelijke oplossing! Realisatie door Frinculet Claudiu florentin.

Toch moet je er rekening mee houden dat, zeker de goedkopere pvc-varianten, erg gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen. Hierdoor kunnen ze gaan verkleuren of zelfs doorhangen. Bij eventuele beschadigingen of lekken, zal je dakgoten uit pvc bovendien volledig moet vervangen. Polyester dakgoten, daarentegen, zijn beter bestand tegen weersinvloeden en behouden ook langer hun kleur.

Tot slot, kan je ook kiezen voor dakgoten uit aluminium. Deze worden meestal voorzien van een coating om ze te beschermen tegen alle weersinvloeden. Hierdoor zijn ze uiterst corrosiebestendig. Het grootste voordeel van aluminium dakgoten ten opzichte van de andere materialen is dat ze volledig naadloos zijn. Je zal met andere woorden geen last zal krijgen van lekkende naden!

Ondanks het feit dat aluminium als grondstof een hoog prijskaartje, is het totale kostenplaatje erg vergelijkbaar met zink. Dat komt omdat aluminium dakgoten sneller en gemakkelijker te monteren zijn, waardoor je bespaart op de plaatsingskosten. Het loont dus zeker de moeite om prijsoffertes voor beide materialen te vergelijken!

Naast het feit dat aluminium dakgoten naadloos zijn en een goede prijs-kwaliteitsverhouding hebben, bieden ze ook nog volgende voordelen:

 • sterk en licht
 • duurzaam (evenwaardig aan koper)
 • milieuvriendelijk (kan gerecycleerd worden)
 • in diverse kleuren verkrijgbaar (zelfs koperimitatie en zinklook)
 • roest- en onderhoudsvrij

Welke factoren bepalen de prijs van dakgoten?

Gezien de vele mogelijkheden qua vorm en materialen, kan de prijs van dakgoten aanzienlijk variëren afhankelijk van de gemaakte keuzes. Om je een idee te geven van de elementen die de prijs kunnen beïnvloeden, lijsten we deze even voor je op:

 • vorm (bak-, mast-, kil- of zakgoot)
 • ingewerkte of hangende constructie
 • montagekosten (moet de goot bv. ter plaatse gesoldeerd worden?)
 • materiaal van de goten en regenpijpen (zink, aluminium, koper, pvc of polyester)
 • eventuele installatie van systeem voor regenwaterrecuperatie
 • toegankelijkheid van de werken (moeten er bv. stellingen worden geplaatst?)
 • plaatsing, herstelling of vervanging van dakgoten

Tip: offertes op maat zijn gratis bij Offrea

Om de exacte prijs van jouw dakwerken te kennen, raden we je aan om gratis en vrijblijvende offertes aan te vragen bij onze vakmannen. Zij houden steeds rekening met jouw noden en wensen bij het opstellen van een offerte op maat! 

ONTVANG PRIJZEN OP MAAT

Close-up dakgoot aan pannendak

Vergelijk prijzen voor het herstellen, plaatsen of vervangen van dakgoten & bespaar! Realisatie door G & R Projects

Vergelijk offertes van dakwerkers in jouw buurt

Wil je je door een ervaren dakwerker verder laten adviseren over dakgoten en/of regenpijpen? Via ons netwerk van gespecialiseerde dakdekkers kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor dakwerken vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor het plaatsen, vervangen of herstellen van je dakgoten en regenpijpen.

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Dakwerkers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes