Wat moet je weten over bitumen dakbedekking voor je roofing laat plaatsen?

Dakwerken gepland en twijfel je nog over het geschikte type dakbedekking? Dan ben je vast benieuwd naar de voordelen en richtprijs van een dak uit bitumen. In dit artikel kom je meer te weten over dit materiaal, de voor- en nadelen & het prijskaartje.

Wil je snel en eenvoudig in contact komen met een specialist in het plaatsen van roofing? Dat kan! Via ons netwerk vergelijk je gratis & vrijblijvend offertes.

Vraag gratis offertes aan

Wat is bitumen of roofing?

dakwerker die roofingdak plaatst

De hechting van roofing gebeurt met een gasbrander. Foto door Dakwerken Antony

Bitumen, beter gekend als roofing, is een vaste waarde in de bouwsector: reeds decennialang wordt dit materiaal gebruikt als afwerking voor platte daken.

Bitumen wordt gewonnen uit aardolie en geleverd in lange stroken. Die worden door middel van een gasbrander aan het dakoppervlak gebrand. De opwarming van het bitumen zorgt ervoor dat het materiaal vloeibaar wordt en zich zo makkelijk aan de ondergrond kan hechten.

 

Vroeger...

De verschillende stroken laat men enkele centimeters overlappen en brandt men ook aan elkaar vast. Die naden vormen het meest kwetsbare punt van de dakbedekking. Indien ze niet correct zijn dichtgemaakt, kan de roofing loskomen met lekkages tot gevolg. Vroeger was bitumen ook erg gevoelig voor temperatuurverschillen.

Omdat de traditionele roofing weinig elastisch was, ontstonden er barsten en scheuren wanneer het bitumen kromp en uitzette.

... vs. nu

Door technologische innovaties is de kwaliteit van bitumen dakbedekking er echter sterk op vooruit gegaan. Tegenwoordig voegt men elastische kunststoffen toe om problemen te vermijden.

 

Op basis van de toegevoegde stoffen kunnen we twee types bitumen onderscheiden, elk met hun voor- en nadelen & specifieke functies 👇

 • APP bitumen
 • SBS bitumen
APP bitumen

Door de toevoeging van Atactisch PolyPropyleen, is deze bitumen dakbedekking beter bestand tegen extreem lage en hoge temperaturen, alsook uv-stralen.

SBS bitumen

Dit type bitumen hecht makkelijker dan de APP-variant en is hierdoor minder gevoelig voor lekken. Een nadeel van SBS is de gevoeligheid voor uv-straling, waardoor het dakoppervlak naar verloop van tijd poreus kan worden. Daarom is het wenselijk om SBS roofing van een beschermende toplaag (bv. met leislag of grind) te voorzien. Op die manier kunnen schadelijke zonnestralen het bitumen niet bereiken.

Vraag: Voor welke dakvormen is bitumen geschikt? Roofing wordt haast uitsluitend gebruikt voor platte daken en daken met een lage hellingsgraad. Ben je op zoek naar een dakbedekking voor je hellend dak? Neem dan even een kijkje op onze pagina’s over dakpannen en leien.

Vraag offertes aan

 

groot plat dak met roofing en dakkoepel

Gemodificeerde bitumen zijn elastischer en dus minder gevoelig voor temperatuurschommelingen. Realisatie door Renovatiewerken-Focus

 

Wat zijn de voordelen en nadelen van een bitumen dak?

Zoals elk type dakbedekking, heeft ook een bitumen dak voor- en nadelen. We lijsten de belangrijkste even voor je op, zodat je een overzicht hebt & je keuze kan maken.

 • Levensduur

  Wanneer roofing correct is geplaatst, kan je rekenen op een levensduur van 25 à 30 jaar. Sinds de opmars van bewerkte bitumen gaan bitumen daken in vele gevallen nog langer mee. Kortom, het is een ijzersterk materiaal waar je jarenlang plezier aan zal beleven.

 • Prijskaartje

  Een bitumineuze dakbedekking biedt een goedkopere oplossing dan een synthetische dakafdichting, zoals pvc of EPDM.

 • Eenvoudige reparatie

  Door de jarenlange blootstelling aan de weerselementen, kunnen er beschadigingen ontstaan of delen van het roofingdak loskomen. Wanneer je dakbedekking scheuren, barsten of blazen vertoont, kan dat meestal erg eenvoudig gerepareerd worden. Vaak is het zelfs voldoende om een plaatselijke herstelling uit te voeren. Dat kan op drie manieren:

  • Kleine beschadigingen kunnen hersteld worden door middel van een vloeibaar dakdichtingsproduct op rubberbasis. Deze coating zorgt ervoor dat je dak weer waterdicht is.
  • Middelgrote tot grote beschadigingen kan je aanpakken door het aanbrengen van een rubberdakpasta.
  • De beste resultaten bekom je echter door een nieuwe strook roofing overheen het aangetaste deel aan te brengen.
 • Geschikt voor detailafwerking

  Bitumen is door zijn soepelheid uitermate geschikt om ventilatiekokers waterdicht te maken, regenwaterafvoeren, en andere dakelementen die een gedetailleerde afwerking vragen (hoeken, ronde vormen, …).

  Vraag: Is bitumen geschikt als ondergrond voor een groendak? Ja, dat is mogelijk wanneer je een wortelvaste variant gebruikt, of het bitumen combineert met een wortelwerende folie.

 • Makkelijk te combineren met isolatie

  In het geval van een plat dak wordt er meestal gekozen om te isoleren volgens het warm dak-principe: de isolatie komt op de draagconstructie te liggen, eventueel gescheiden door een dampscherm. De roofing kan dan simpelweg bovenop de isolatie(platen) bevestigd worden.
  Meer weten over het isoleren van je dak? Lees er alles over op onze pagina over dakisolatie.

Overtuigd van de voordelen van bitumen, wil je graag extra informatie of heb je nog specifieke vragen? Onze dakwerkers helpen je graag verder!

Vraag raad aan een dakwerker

plat dak voorzien van drukvaste isolatieplaten

Isolatieplaten worden net onder de dakbedekking aangebracht. Realisatie door EPDM Solutions

 • Onderhoud: jaarlijkse inspectie

  Bitumen daken controleer je het best jaarlijks op lekkages of andere beschadigingen. Verwijder ook meteen takken en ander vuil dat de afvloeiing van regenwater kan bemoeilijken. Let vooral op ingroeiende wortels of andere tekenen van ontkiemende planten. Roofing is namelijk niet wortelbestendig. Wees steeds voorzichtig bij het betreden van het dak, zowel voor je eigen veiligheid, als om te vermijden dat je de dakbedekking beschadigt.

 • Brandveiligheid

  Zoals reeds aangehaald, wordt roofing bevestigd door het materiaal op te warmen met een gasbrander. Deze procedure is natuurlijk niet zonder brandgevaar. Laat het werkje dus zeker uitvoeren door een vakman die hier ervaring mee heeft: hij of zij gebruikt de gepaste technieken om de veiligheid te garanderen.
  Twijfel je tussen EPDM of roofing? Neem dan eens een kijkje op onze pagina die beide materialen met elkaar vergelijkt!

Welke factoren bepalen de prijs van een bitumen dakbedekking?

De gemiddelde prijs van bitumen dakbedekking ligt tussen de 40 en 60 euro per m². Gezien de vele afwerkingsmogelijkheden, wordt de prijs verder beïnvloed door volgende elementen:

 • totale oppervlakte: volumekorting bij grotere daken
 • type bitumen (APP of SBS)
 • moet het dak ook geïsoleerd worden?
 • gaat het om een dakrenovatie (m.a.w. moet de bestaande dakbedekking eerst worden verwijderd)?
 • gaat het om een groendak?

Om de kosten voor de herstelling, vernieuwing of plaatsing van een plat dak met bitumen te kennen, raden we dan ook aan om gratis en vrijblijvend offertes op te vragen bij onze vakmannen. Zo vergelijk je snel en eenvoudig de kostprijs van jouw dakwerken!

 

Vergelijk offertes van dakwerkers in jouw buurt          

Wil je je door een ervaren dakwerker verder laten bijstaan tijdens het leggen van bitumen dakbedekking? Via ons netwerk van gespecialiseerde dakdekkers kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor een bitumen dak vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de geschikte partner voor al je dakwerken!

kostprijs van nieuw bitumen dak
 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Dakwerkers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes