Dakwerken

Dakwerken

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 dakwerkers
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Dakwerken: maak van je dak het visitekaartje van je woning

Ben je een woning aan het bouwen of verbouwen en zoek je nog meer informatie over dakwerken? Hier lees je alles over de verschillende soorten daken en dakwerken (nieuw dak plaatsen, renoveren, isoleren, dakramen, dakkapellen en dakgoten). Daarnaast komen ook isolatiematerialen, prijzen en premies aan bod.

Op zoek naar een professional? Via onze vrijblijvende offerteservice vind je de dakwerker met de beste prijs-kwaliteit!

Vergelijk gratis offertes

wolfsdak bedekt met nieuwe leien

Een dak heeft niet enkel een esthetische, maar ook een beschermende functie. Foto door Dak- & bouwwerken Johan Bamps

Het dak is als het ware het visitekaartje van je woning: samen met de gevel, bepaalt het dak namelijk de uitstraling van je woning. Toch heeft een dak niet enkel een esthetische, maar ook een beschermende functie. Het verhindert dat koude of warme lucht, alsook hemelwater zou binnendringen in je woning. Een energiezuinige woning kan je dus enkel bekomen met een goed geïsoleerde en luchtdichte dakconstructie!

In dit dossier kom je meer te weten over de aandachtspunten bij dakwerken, of je nu van plan bent een nieuw dak te leggen of een bestaand dak te renoveren!

 

Overzicht van dakwerken

De bedekking van je dak moet jarenlang de meest extreme weersomstandigheden trotseren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze na een poosje toe is aan vervanging.

Ook bij een nieuwbouwproject, sta je best even stil bij de kenmerken van de verschillende dakbedekkingen. Afhankelijk van de stijl van je woning, kan je bijvoorbeeld kiezen voor traditionele dakpannen of voor de strakke uitstraling van een leien dak! Heb je een plat dak? Ook dan zijn er vele mogelijkheden! Hier ontdek je de voor- en nadelen van de verschillende soorten dakbedekking.

Dakbedekking hellende daken

 • dakpannen (keramische of betonnen)
 • leien (natuurleien of kunstleien)
 • dakpanplaten
 • bitumenleien of shingles
 • riet

>>> Klik hier voor de kenmerken van deze dakbedekkingen voor hellende daken.

leien dakbedekking op hellend dak

Leien zijn zeer geschikt voor hedendaagse woningen die een strakke look nastreven. Realisatie door Frinculet Claudiu Florentin

 

plat dak met zwarte EPDM dakbedekking

EPDM is steeds populairder aan het worden als dakbedekking voor platte daken. Realisatie door EPDM Solutions

Vind de beste prijs voor dakbedekking

dakwerker op pannendak voor reparatie

Soms zit er niets anders op dan voor een duurzame oplossing te kiezen en het ehele dak te laten vernieuwen. Realisatie door G & R Projects

Je dak krijgt heel wat te verduren. Na ettelijke jaren, is een dakrenovatie met andere woorden onvermijdelijk. Maar welke dakwerken moeten er nu precies uitgevoerd worden om weer voor lange tijd zorgeloos van je dak te kunnen genieten? Om hier een antwoord op te geven, schakel je best een ervaren dakwerker in die het probleem voor jou zal vaststellen. Hij of zij bepaalt hoe uitgebreid de dakrenovatie moet zijn:

 • Gaat het om enkele gesneuvelde dakpannen? Of zijn er kleine barstjes in de dakbedekking? De betreffende dakpannen vervangen of een lokale dakreparatie uitvoeren volstaat dan!
 • Is de dakconstructie (het timmerwerk) nog in goede staat, maar is het jouw dakbedekking die zijn maximale levensduur bereikt heeft? Laat je dakbedekking vervangen en je kan weer jaren zorgeloos van je dak genieten (bv. overzetdak)!
 • Of is het hout van de dragende structuur aangetast door vocht of insecten, zoals de boktor? In dat geval, zal de hele structuur moeten worden afgebroken en opnieuw opgebouwd, net zoals bij een nieuwbouw!
Tip: Een dakrenovatie is meteen ook het uitgelezen moment om dakisolatie aan te brengen (bv. sarkingdak)!
Lees meer over alle mogelijkheden (overzetdak, sarkingdak, dakpanplaten, …).

Vind de beste prijs voor een dakrenovatie

Als je weet dat tot 40% van de warmte in een woning via het dak verdwijnt, is het logisch dat je flink op je energiefactuur kan besparen door te investeren in dakisolatie. Bovendien is een degelijke isolatie ook nodig om te voldoen aan de verplichte isolatienormen van de EPB-regelgeving! Die geldt zowel voor nieuwbouw- als renovatieprojecten.

De meest gebruikte isolatiematerialen zijn

 • minerale wollen (glas- en rotswol)
 • isolatieplaten (EPS-, XPS-, PIR of PUR-platen)
 • cellenglas
 • bio-ecologische isolatiematerialen (kurk, papier, vlas, schapenwol, perliet, vermiculiet, stro en hennep
hellend dak geĆƒÅŠsoleerd langs binnenzijde

Bespaar op je energiefactuur en laat dakisolatie plaatsen! Realisatie door Timberworx

Isolatie hellend dak

Bij een hellend dak, wordt het isolatiemateriaal meestal tussen de dragende structuur (gordingen, kepers en spanten) geplaatst. Bij een renovatie, kan je er ook voor kiezen om het sarkingprincipe toe te passen: dan wordt de isolatie bovenop de draagconstructie bevestigd, in plaats van tussen de kepers of spanten. Een sarkingdak is vooral interessant wanneer je de binnenafwerking onaangeroerd wil laten.

>>> Lees meer over het isoleren van hellende daken.

Isolatie plat dak

De isolatie van een plat dak kan op drie manieren gebeuren, afhankelijk de positie van het isolatiemateriaal. Zo maken we een onderscheid tussen een koud, warm en omgekeerd dak.

>>> Lees meer over het isoleren van platte daken.

Vind de beste prijs voor dakisolatie

Wil je de ruimte onder het dak optimaal benutten? Om deze in te richten als volwaardige ruimte, heb je vaak nood aan extra beloopbare oppervlakte. Die kan je bekomen door het plaatsen van een dakkapel! Niet enkel de gecreëerde ruimte is een voordeel, maar ook de extra lichtinval is een leuk pluspunt. Kortom, een dakkapel doet de waarde van je woning flink stijgen!

Kom meer te weten over dakkapellen (voordelen, soorten, afwerkingen & prijzen).

twee dakkapellen met puntdak

Maak van je zolderruimte een volwaardige leefruimte door het plaatsen van dakkapellen.

Vind de beste prijs voor dakkapellen

wentelend dakraam uitkijkend op wolken

Het engelse woord voor dakraam is 'Skylight'. En das geheel terecht want met een dakraam haal je op een goedkope manier extra zonlicht in je woning.

Een dakraam zorgt, net zoals een dakkapel, voor extra lichtinval in de ruimte onder het dak. Wat zijn dan de grote voordelen van een dakraam? Enerzijds, heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig, terwijl dat wel het geval is wanneer je een dakkapel laat installeren. Anderzijds, is het plaatsen van een dakvenster een goedkopere manier om meer licht binnen te laten. Maar is het doel net om meer beloopbare vloeroppervlakte te creëren? Dan raden we je toch aan om voor een dakkapel te kiezen.

Wil je meer weten over het verschil tussen wentelende en uitzetbare dakramen? Of welke dakramen je kan plaatsen in een plat dak (dakkoepel, lichtstraten of lichttunnel)? Ontdek het op onze pagina over dakramen (voordelen, soorten, merken & prijzen).

Vind de beste prijs voor dakramen

Dakgoten en regenpijpen zijn verantwoordelijk voor het opvangen en afvoeren van regen- en smeltwater. Wil je besparen op je waterfactuur? Dan kan je het hemelwater ook gaan recupereren en inzetten voor allerlei huishoudelijke toepassingen (bewatering van de tuin, sanitair water, …).

Kom hier meer weten over dakgoten en regenpijpen (soorten, materialen, zinkwerken & prijzen).

hellend dak voor en na dakreiniging

Laat je dak reinigen en ontmossen en wees verrast door de transformatie.

Is jouw dak jarenlang blootgesteld aan de weerselementen? Dan is de kans groot dat algen, mos en ander vuil jouw dak hebben aangetast! Door je dak regelmatig te laten ontmossen en reinigen, voorkom je lekken en scheuren in je dakbedekking. Laat je hierover adviseren door een bekwame dakdekker: elke dakbedekking vraagt immers een andere aanpak. Dakpannen kunnen eenvoudig schoongemaakt worden met een hogedrukreiniger, terwijl water juist uit den boze is voor een rieten dak. De dakwerker voorziet jouw dak ook van een beschermende coating, zodat het er weer jaren piekfijn uitziet!

Vind de beste prijs voor dakreiniging

De voordelen van een hellend vs. plat dak

Een eerste belangrijke beslissing is de keuze van het soort dak: een hellend en een plat dak. Waarom zou je een hellend dak verkiezen? Hiervoor zijn verschillende goede redenen:

 • het past bij elke bouwstijl: diverse daksoorten mogelijk (zadeldak, lessenaarsdak, mansardedak, …)
 • het zorgt voor extra ruimte: maximale benutting van oppervlakte onder het dak
 • het reguleert de regenafvoer: hemelwater kan vlot afvloeien
 • het is een beproefde dakconstructie die haar nut heeft bewezen

Ontdek alle mogelijkheden voor hellende daken (daksoorten, isolatie, dakbedekking & prijzen).

 

Ook een plat dak biedt vele voordelen:

 • je hoeft geen rekening te houden met schuine muren en kan de indeling van de ruimtes onder het dak vrij kiezen
 • je kan extra buitenruimte creëren (bv. dakterras, beloopbaar groendak)
 • het strak design is perfect voor moderne bouwstijlen
 • makkelijke plaatsing

Ontdek alle mogelijkheden voor platte daken (daksoorten, isolatie, dakbedekking & prijzen).

Subsidies en premies voor dakrenovatie en -isolatie in 2021

Ben je van plan om je dak te isoleren of renoveren? Dan kan je rekenen op ondersteunende maatregelen die jouw investering financieel interessant maken. Het loont dus zeker de moeite om na te gaan of je in aanmerking komt voor één van volgende subsidies en/of premie.

 • de Vlaamse renovatiepremie komt tussen voor werken aan het dakgebinte, de dakbedekking, de goten en de afvoer
 • premie voor dakisolatie uitgereikt door de netbeheerder, eventueel in combinatie met de totaalrenovatiebonus
 • gemeentelijke of provinciale premie voor dakisolatie, uitgereikt door de gemeente

Tip: premies enkel via erkende aannemer(s)

Om beroep te kunnen doen op het merendeel van de vermelde premies en subsidies, moet je een factuur van een aannemer kunnen voorleggen. Via onze offerteservice, vind je die geschikte dakwerker! Wij beschikken immers over een uitgebreid netwerk van dakdekkers uit de provincies Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.

Vergelijk gratis offertes

Deze handige premiezoeker geeft je in één oogopslag een overzicht van de premies en subsidies die voor jouw situatie van toepassing zijn! Klik hier, wil je meer weten over subsidies of premies voor dakrenovatie of -isolatie in 2021?.

Welke factoren bepalen de prijs van dakwerken?

Gezien de vele opties, kan de prijs van dakwerken aanzienlijk variëren. Om je een idee te geven van de elementen die de prijs beïnvloeden, lijsten we deze even voor je op:

 • soort dakwerken: nieuw dak plaatsen of herstellen/renoveren van bestaand dak
 • soort dak (plat vs. hellend)
 • soort dakbedekking (dakpannen, leien, shingles, riet, epdm, roofing, pvc, …)
 • benodigde isolatiematerialen en -methodes
 • dakgoten (vorm en materiaal, evt. systeem voor waterrecuperatie)
 • de nood aan dakkapellen of dakramen

Tip: offertes op maat zijn gratis bij Offrea

Om de exacte kosten voor de herstelling, vernieuwing of plaatsing van jouw dak te kennen, raden we steeds aan om gratis en vrijblijvende offertes op te vragen bij onze vakmannen. Zo vergelijk je snel en eenvoudig de kostprijs van jouw dakwerken!

Ja, ik wil weten wat dakwerken kosten

Vergelijk offertes van dakwerkers in jouw buurt

Wil je een ervaren dakwerker onder de arm nemen om een nieuw dak te leggen of een bestaand dak te renoveren? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor dakwerken vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je snel en eenvoudig de geknipte expert voor jouw dakwerken!

Vind een dakwerker in jouw regio
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Dakplaten of dakpanelen: ontdek de grootste voordelen & troeven!

Artikel

Hoe je de kosten van je nieuw dak zo laag mogelijk houdt? Dat lees je hier!

Artikel

Hoe een groendak aanleggen? Wij vertellen het je in 4 eenvoudige stappen!

Tips

Zonder zorgen van de winter genieten? Maar je dak dan op tijd winterklaar!

Ontvang gratis offertes van 3 Dakwerkers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes