Dakreiniging

Dakreiniging

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 dakreinigers
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Dakreiniging en dakontmossing: laat je dak opnieuw stralen

Heeft jouw dak het zwaar te verduren gehad onder de weersomstandigheden? Ziet het er verweerd uit of is het begroeid met mos en algen? Dan is het hoog tijd om je dak te laten reinigen! Op deze pagina, kom je meer te weten over de verschillende methoden: van reinigen en ontmossen tot nabehandelingen als coaten en impregneren. Daarnaast brengt onze gratis offerteservice jou snel en eenvoudig in contact met dakreinigers uit je buurt!

Je dak heeft twee belangrijke functies:

 • Enerzijds, is het bepalend voor het uitzicht van je woning.
 • Anderzijds, beschermt het je woning tegen weer en wind.

Doordat je dak elke dag de weerselementen moet trotseren, is het haast onvermijdelijk dat het dakoppervlak na verloop van tijd poreus wordt en dat algen, mos en vuil zich in de poriën van de dakbedekking vastzetten. Wanneer er dan regen- of smeltwater op je dak terechtkomt, blijft de dakbedekking langer vochtig en kunnen er, vooral bij lagere temperaturen, barsten en scheuren ontstaan. Hierdoor is er een verhoogd risico op lekken.

foto voor en na dakpannen reinigen

Het resultaat van een dakreiniging is vaak verbluffend. Bovendien ben je met een extra hydrofugelaag veel langer beschermd! Realisatie door Cleantime

Hoe langer je dak blootgesteld wordt aan boosdoeners zoals mos en vuil, hoe meer kans er is op blijvende schade. Een regelmatige onderhoudsbeurt is dan ook aangeraden om de levensduur van je dak te verlengen.

 

De verschillende technieken om je dak te reinigen

Om je dak in zijn originele conditie en kleur te herstellen, spuit men meestal warm water (+/- 80 à 100°C) onder hoge druk tegen het dakoppervlak. Op die manier lost het vuil en andere aanslag op en wordt het meteen ook weggespoeld. De waterdruk wordt aangepast, afhankelijk van de dakbedekking. Golfplaten en dakpannen kunnen tegen een stootje, maar een leien dak wordt best onder lage druk gereinigd. Ook een rieten dak reinigen vraagt bijzondere aandacht. Je laat de vakman dus best bepalen welke werkwijze geschikt is voor jouw dak.

Merk op dat deze manier van dakreiniging volledig onschadelijk is voor het milieu: er worden immers geen chemische middelen gebruikt.

dak reinigen met hogedruk

Om je dak opnieuw te doen stralen, spuit men alle aanslag met een hogedrukspuit van het dakoppervlak. Foto door ICM Belgium

Tip: het reinigen van je dak is ook meteen de uitgelezen kans om je dakgoot schoon te maken. Lees hier meer over dakgoten (vormen, materialen, prijzen) en dakgoten reinigen.

leien dak ontmossen

Geef mos geen kans en laat regelmatig een onderhoud uitvoeren! Foto door Ontmossing en Coating

Mos op je dak? Dat is perfect normaal! Alle soorten dakbedekking vallen vroeg of laat ten prooi aan mosvorming, zeker die delen van het dak die maar aan weinig zonlicht blootgesteld worden. Hoe poreuzer en vochtiger het dak, hoe makkelijker het mos zich immers kan vasthechten. Wanneer je dak bedekt is met mos, zal het water dat op je dak terechtkomt langer worden vastgehouden. Je dak ontmossen is met andere woorden belangrijk om een vlotte hemelwaterafvoer te garanderen.

De ontmossing van daken gebeurt ook met een hogedrukreiniger. Om te vermijden dat de dakbedekking loskomt of dat er water onder terechtkomt, wordt er vaak een speciaal ontworpen apparaat gebruikt dat het water enkel in een neerwaartse beweging spuit. Indien de staat van de dakbedekking dit toelaat, wordt er een roterende sproeikop op de hogedrukreiniger gemonteerd om de mossen makkelijker te verwijderen.

De staat van het dakoppervlak, alsook de hardnekkigheid van de mossen bepalen of er een reinigingsmiddel of anti-mos product aan het water moet worden toegevoegd. Dit middel zorgt ervoor dat mossen minder snel zullen teruggroeien. Let wel dat het gebruikte product afgestemd moet worden op je dakbedekking om te voorkomen dat het oppervlak poreus zou worden. Net zoals bij het reinigen van een dak, hanteert men bij het ontmossen ook een andere waterdruk afhankelijk van het soort dakbedekking.

 

Vraag: Is een dak ontmossen iets voor doe-het-zelvers?

 

Indien je uitvoerig geïnformeerd bent over de geschikte producten en materialen voor jouw dakbedekking, kan je dit werkje in principe zelf uitvoeren. Er zijn echter een aantal redenen waarom je deze klus best laat uitvoeren door een ervaren vakman. Eerst en vooral, kan je bij het betreden van je dak beschadigingen aanbrengen. Daarnaast houdt dit ook steeds een veiligheidsrisico in! Je dak reinigen met bleekwater of andere chemisch producten is eveneens uit den boze. Ook werken met asbesthoudende materialen kan schadelijke gevolgen hebben voor je gezondheid. Wanneer je de werken laat uitvoeren door een dakreiniger, krijg je daarnaast vaak een garantie op de kwaliteit van hun werken.

Door het gebruik van hogedrukstralen bij het reinigen en/of ontmossen van je dak, kan je dakbedekking kwetsbaar zijn geworden. Om die reden voorzie je jouw dak achteraf best van een vuil- en vochtafstotende coating.

Tijdens het coaten, brengt de dakreiniger met een verfborstel, roller of verfspuit een dubbele laag acrylaatverf aan. Hierdoor is het dakoppervlak minder poreus en dus beter beschermd tegen de aangroei van algen en mossen. Door deze nabehandeling toe te passen, behoudt je dak bovendien langer zijn frisse uitstraling en wordt zijn levensduur beduidend verlengd. Je dak zal minder snel opnieuw gereinigd en/of ontmost moeten worden.

Deze techniek kan overigens ook toegepast worden wanneer je dak er verweerd of dof uitziet. Een gekleurde coating geeft je dak een volledig nieuwe look. Kies voor een transparante dakcoating wanneer je de originele kleur van je dak wil behouden.

dakpannen coaten

De kleur van je dak beu? Met een gekleurde dakcoating ziet je dak er weer als nieuw uit! Foto door M & S

Impregneren is, naast coaten, een tweede techniek om jouw dakbedekking langdurig te beschermen. Het grote verschil met het coaten van je dak is dat het hydrofoberingsmiddel (of waterafstotend product) dat gebruikt wordt bij het impregneren volledig kleurloos is. De oorspronkelijke kleur van de dakbedekking blijft dus steeds bewaard. Beide methoden dienen overigens wel hetzelfde doel: de dakbedekking van een vuil- en waterafstotende laag voorzien om te voorkomen dat algen en mossen zich in de toekomst opnieuw kunnen hechten.

Naast je dak, kan je ook je gevel laten impregneren. Door je dak op hetzelfde moment te laten reinigen en behandelen als je gevel, kan je flink wat uitsparen op de onderhoudskosten.  

Lees hier meer over de mogelijkheden voor gevelreiniging.

 

Welke factoren bepalen de prijs van een dakreiniging?

Om je een idee te geven wat het reinigen van je dak zou kosten, lijsten we hier de gemiddelde prijzen voor dakreiniging, dakcoating, dak ontmossen en dak impregneren even voor je op:

  Prijs per m2
Dak reinigen € 5 - € 15
Dak ontmossen € 10 - € 15
Dak coating € 25 - € 40
Dak impregneren € 5 - € 10

Hou er rekening mee dat dit slechts richtprijzen zijn. De prijs voor het schoonmaken van je dak wordt immers verder beïnvloed door:

 • de reinigingsmethode, reinigingsproducten en eventuele nabehandeling
 • de hardnekkigheid van de vervuiling
 • het soort dakbedekking
 • de bereikbaarheid van de werken
 • de totale dakoppervlakte

Om te weten te komen wat het exact zou kosten om jouw dak te reinigen of te ontmossen, raden we je aan beroep te doen op onze gratis offerteservice!

 

Tip: Is je woning ouder dan 10 jaar? Laat de werken dan uitvoeren door een erkende vakman en betaal slechts 6% btw in plaats van 21%.

 

 

Vergelijk offertes van dakreinigers in jouw buurt

Het reinigen van je dak overlaten aan een ervaren dakreiniger is een uitstekend idee. Hij of zij beschikt over de nodige expertise om je dak weer te doen stralen zonder beschadigingen aan te brengen! Via ons netwerk van gespecialiseerde firma’s kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor dakreiniging vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor het impregneren, coaten, ontmossen & reinigen van je plat dak of hellend dak.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Tips

Tijd om het dak op te kruipen? Dat ontdek je hier!

Ontvang gratis offertes van 3 Dakreinigers in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes