Zoldervloer isoleren: een waardig alternatief voor dakisolatie

Wil je vermijden dat je energiefactuur hoog oploopt door te investeren in dakisolatie? Dat is een slimme zet! In dit artikel informeren wij je over de verschillende methodes: wat zijn bijvoorbeeld de voordelen van het isoleren van je zoldervloer ten opzichte van het isoleren van je dak? Daarnaast bespreken we ook de verschillende isolatiematerialen en het financiële plaatje (prijzen & premies). Tot slot brengen we je snel en eenvoudig in contact met een isolatiespecialist uit je buurt!

Dak of zoldervloer isoleren?

Laat warmte (én geld!) niet via het dak ontsnappen en investeer in isolatie! Maar hoe pak je dit best aan: door het dak of de zoldervloer te isoleren? De functie van de zolderruimte is hiervoor bepalend: wordt de zolder niet als leefruimte, maar bijvoorbeeld enkel als opslagruimte benut, dan kan je beter de zoldervloer isoleren:

 • Het neemt minder tijd in beslag.
 • Het beschermde volume is kleiner: je betaalt geen stookkosten voor het opwarmen van je zolder.
 • Je hebt minder isolatie nodig dan voor de isolatie van je dak. Voor dakisolatie ligt de prijs daarom hoger dan voor zoldervloerisolatie.
 • Je maakt aanspraak op subsidies en premies voor zoldervloerisolatie.

Opgelet: dakisolatie verplicht vanaf 2020

Sinds 1 januari 2020 is de verplichte dakisolatienorm van kracht. Wordt je zolderverdieping niet bewoond? Dan telt zoldervloerisolatie ook! Niet in orde? Dan riskeer jij:

 • Boetes tussen 500 en 990 euro.
 • Een verhuurverbod, terugvordering van huurgelden of ontbinding van het huurcontract.
 • Waardeverlies van je woning bij verkoop.

Maak hier je dakisolatie in orde!

Meer weten over andere isolatiemogelijkheden zoals spouwmuurisolatie of dakisolatie? Surf dan naar onze pagina’s over spouwmuur isoleren, hellend dak isoleren of plat dak isoleren.

isolatie zoldervloer of isolatie plafond

Door je plafond of zoldervloer te isoleren, zorg je ervoor dat er geen warmte onnodig verloren gaat!
Foto's: D & G Renovatie en Klusbedrijf Nys

 

Vraag: heeft het nut om zowel je dak als je zoldervloer te isoleren?

Onder sommige omstandigheden heeft dat zin. Enerzijds, kan dubbel isoleren interessant zijn indien je de zolder als volwaarde leefruimte gebruikt, en de zoldervloer akoestisch wil isoleren om geluid van/naar de onderliggende ruimtes te beperken. Bovendien, gaat er zo nog minder warmte verloren. Anderzijds; kan je naast je zoldervloer ook nog best je dak isoleren wanneer er zich een technische installatie op zolder bevindt en je deze dus vorstvrij wil houden.

Soorten vloerisolatie voor de zolder

De manier waarop de zoldervloer best geïsoleerd wordt, is sterk afhankelijk van de vloerconstructie:

 • Ga je een houten zoldervloer isoleren, m.a.w. de vloer bestaat uit kepers? Dan gebruik je best een soepel materiaal zoals minerale wollen, die makkelijk tussen de kepers kunnen worden geklemd. Dat is handig, want zo verlies je een minimum aan plaats!
 • Ga je een betonnen zoldervloer isoleren, m.a.w. de vloer bestaat uit een massieve plaat? Dan kies je best voor harde isolatieplaten die bovenop de betonplaat worden aangebracht. Een alternatief is het aanbrengen van een houten raamwerk bovenop de vloerplaat. Het isolatiemateriaal kan dan op dezelfde manier worden geplaatst als bij een houten zoldervloer.

Beschik je over een houten zoldervloer? Dan zijn minerale wollen, zoals glas- of rotswol het materiaal bij uitstek. Wil je de zolder kunnen belopen, voorzie dan OSB- of vezelplaten bovenop de isolatie. Let wel op bij het plaatsen van glaswol (en in mindere mate rotswol): deze materialen kunnen een irriterend effect hebben op de ogen, huid of luchtwegen. Tref dus voldoende beschermende maatregelen of schakel de hulp van een vakman in!

glaswol isolatie

Minerale wollen bieden niet enkel een uitstekende thermische, maar ook akoestische isolatie! Foto door Isolteam Hoboken

Glaswol

Glaswol heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding: dit materiaal uit gerecycleerd glas heeft namelijk goede isolerende eigenschappen én een aantrekkelijk prijskaartje. Doordat het in flexibele dekens wordt geleverd, kan het makkelijk op maat worden gesneden. Zoek je dus een goedkope isolatie die snel geplaatst kan worden? Dan vormt glaswol de perfecte oplossing!

Rotswol (of steenwol)

Net als glaswol, is ook rotswol een milieuvriendelijk product dat goed scoort op vlak van thermische isolatie. Daarnaast is rotswol een erg interessante optie wanneer je jouw zoldervloer van akoestische isolatie wil voorzien.

Lees hier meer over de eigenschappen van glaswol en rotswol isolatie.

Vraag: ik ga mijn zoldervloer isoleren, is een dampscherm dan noodzakelijk?

Ja, dat is niet enkel zo wanneer je een dak gaat isoleren, maar evenzeer bij zoldervloerisolatie. Bij niet-verwarmde zolders, wordt er langs de warme zijde van de zolderisolatie (m.a.w. aan de onderkant) een dampscherm aangebracht. Deze dampremmende folie voorkomt dat opstijgend vocht de isolatie gaat aantasten. Vochtige isolatie gaat niet enkel schimmelen, maar verliest ook veel van zijn isolerende capaciteiten. Sommige isolatieplaten zijn reeds voorzien van een dampdichte laag, zodat je geen apart dampscherm hoeft te plaatsen. Bij minerale wollen, is dit echter een absolute noodzaak!

Gespoten of ingeblazen isolatie kan interessant zijn wanneer de zolder veel hoekjes en kantjes bevat die moeilijk te bereiken zijn (bv. leidingen, kabels, …). Het inblazen of spuiten van isolatie is de beste manier om al die kieren en spleten op te vullen. Zo ontstaan er geen koudebruggen en wordt het warmteverlies optimaal beperkt!

PUR-spuitisolatie

Na het inspuiten van PUR-schuim kan je perfect lopen op de zoldervloer, tenminste als het PUR voldoende dichtheid heeft. Let wel dat er tijdens het aanbrengen van gespoten PUR schadelijke dampen kunnen vrijkomen en dat er tijdelijk geurhinder kan zijn.

Gespoten glaswol

Glaswol bestaat, naast in dekenvorm, ook in de vorm van vlokken die worden ingeblazen. Gespoten glaswol biedt een optimale afdichting en kan op minder dan een dag aangebracht worden. Terwijl glaswol in dekenvorm vaste diktes heeft, kan je met glaswolvlokken de dikte van de isolatielaag volledig zelf bepalen. Ook is glaswol milieuvriendelijker en brandveiliger dan PUR-spuitisolatie, maar wel niet beloopbaar.

De beste isolatie voor een betonnen zoldervloer zijn vloerisolatieplaten. Hou er wel rekening mee dat isolatieplaten uit kunststof een hogere milieubelasting hebben dan minerale wollen of ecologische isolatiematerialen. Wil je dat de isolatie van de zoldervloer beloopbaar is? Dan kies je best voor drukvaste isolatieplaten!

Isolatieplaten voor de vloer bestaan ruwweg uit dezelfde materialen als isolatieplaten die voor het dak gebruikt worden:

 • PUR-platen: PUR-isolatieplaten uit polyurethaan kunnen uitstekende isolerende eigenschappen voorleggen. Vaak wordt de gespoten variant, PUR-schuim, ingezet voor het isoleren van de zoldervloer wanneer het oppervlak niet helemaal effen of moeilijk te bereiken is.
 • PIR-platen uit polyisocyanuraat: van alle isolatieplaten, biedt PIR-isolatie de beste thermische isolatie. Dat betekent dat PIR-isolatieplaten minder dik hoeven te zijn, om hetzelfde isolerende effect te hebben als de andere platen. Dat vertaalt zich uiteraard ook naar een hoger prijskaartje.
isolatieplaat zoldervloer en osb-plaat

Om ervoor te zorgen dat je zoldervloer beloopbaar blijft, wordt deze meestal voorzien van OSB- of vezelplaten. Foto door Isolteam Hoboken

 • Ook EPS-platen en XPS-platen komen in aanmerking voor het isoleren van zoldervloeren.

Lees hier meer over de eigenschappen van PUR, PIR, EPS- en XPS-isolatie.

Premies voor zoldervloerisolatie  

Wist je dat dak- of zoldervloerisolatie verplicht is sinds 2020? Het is dus dringend tijd om te investeren in isolatie, moest je dat nog niet gedaan hebben. Je bespaart er niet enkel minimum 25% mee uit op je energiefactuur, maar je kan ook een aardig deel van je factuur recupereren dankzij een hele reeks subsidies en premies voor zoldervloerisolatie:

 • Premie van de netbeheerders (Eandis en Infrax) voor zoldervloerisolatie (of dakisolatie). Eigenaars van een woning met aansluiting op het net of aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning die dateert van voor 1 januari 2006 ontvangen 3 euro/m2 (doe-het-zelf) of 6 euro/m2 (via een aannemer). De Rd-waarde van de zolderisolatie moet minimaal 4.5 m²K/W bedragen.
 • Indien minstens 10 woningen in dezelfde straat, gemeente, … hun dak of zoldervloer laten isoleren, komen zij ook in aanmerking voor de Burenpremie.
 • Investeer je nog in minstens twee andere energiebesparende maatregelen binnen een periode van 5 jaar, dan krijg je bovenop de netbeheerderspremie ook nog een Totaalrenovatiebonus. De exacte vergoeding loopt op, naarmate je meer investeringen doet.

 

De exacte voorwaarden van deze ondersteunende maatregelen kan je nalezen op onze pagina over subsidies en premies voor dakisolatie (2021).

 

Welke factoren bepalen de prijs voor de isolatie voor een zoldervloer?

Benieuwd naar wat het kost om een zoldervloer te isoleren? De prijs per m2 schommelt tussen de €25 en €35. Volgende factoren zijn vooral bepalend voor de kostprijs:

 • gekozen isolatiemateriaal en gewenste dikte
 • totale oppervlakte vloerisolatie
 • bereikbaarheid van de werken
 • gewenste vloerafwerking (geen vloerbedekking, OSB-plaat, …)

Wil je de exacte prijs voor het isoleren van jouw zoldervloer kennen? Voor een offerte op maat, kan u steeds beroep doen op onze gratis offerteservice!

Zoldervloer isoleren is een goedkope investering

 

Vergelijk offertes van isolatiedeskundigen in jouw buurt

Wil je je door een expert in zoldervloerisolatie laten adviseren over de geschikte oplossing voor jouw woning? Via ons netwerk van gespecialiseerde aannemers kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor zoldervloerisolatie vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de juiste vakman voor het isoleren van je zoldervloer en/of dak!

 
 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Aannemers dakisolatie in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes