Vlaamse dakisolatienorm: dak isoleren verplicht sinds 2020

Wist je dat het isoleren van je dak verplicht is sinds 2020? In dit artikel, lichten we op een erg eenvoudige manier toe wat de voorwaarden en gevolgen van deze verplichte dakisolatienorm zijn. Offrea helpt je daarnaast snel in contact te treden met een isolatiespecialist uit je buurt zodat ook jouw woning tijdig aan deze norm voldoet!

Rekening houden met minimumdikte isolatielaag

Sinds 2020 zijn alle zelfstandige woningen verplicht om over een minimum aan dakisolatie te beschikken. Foto door Isolteam Hoboken

Voor welke woningen wordt dakisolatie verplicht?

Volgens de Vlaamse Wooncode, is dakisolatie verplicht voor woningen, evenals huurwoningen, die gelegen zijn in het Vlaamse Gewest en waarvan de aansluiting op het elektriciteitsnet dateert van voor 01/01/2006. De verplichte dakisolatie is dus ook voor appartementen van kracht. Nieuwbouwwoningen met een aansluiting na 01/01/2006 die voldoen aan de EPB-regelgeving, zijn ook meteen in orde met de Vlaamse dakisolatienorm.

Vraag: Wat is de Vlaamse Wooncode?

Dit decreet stippelt het woonbeleid in Vlaanderen uit en heeft als doel een kwalitatieve huisvesting te garanderen voor elke inwoner. Dakisolatie is, bijvoorbeeld naast veiligheid, één van de belangrijkste pijlers uit dit woonbeleid.

Uitzonderingen op de Vlaamse dakisolatienorm

Je vraagt je misschien af of bepaalde woningen worden vrijgesteld van deze verplichting. Dat is inderdaad het geval, maar slechts in zeer beperkte mate. De wetgeving voor dakisolatie vanaf 2020 is niet van toepassing op:

  • kamers (bv. studentkamers), maar enkel op zelfstandige woningen (appartement, studio of eengezinswoning)
  • daken met een oppervlakte van minder dan 2m2

 

Wat is de minimumnorm voor de isolatie dak sinds 2020?

Een R-waarde voor dakisolatie van 0.75m2K/W is de minimum vereiste sinds 2020. Als je weet dat de R-waarde die noodzakelijk is om in aanmerking te komen voor premies werd vastgesteld op 4.5m2K/W, is deze minimumnorm zeker een haalbare kaart.

De minimale dikte van het isolatiemateriaal hangt af van zijn isolatiewaarde (U-waarde). Gemiddeld genomen, moet het isolatiemateriaal echter zo’n 3 à 4 cm dik zijn om aan de dakisolatienorm te voldoen. Uiteraard is een dikkere isolatielaag vanuit energiebesparend standpunt aangewezen.

Wordt de zolderruimte niet verwarmd of bewoond, dan wordt de isolatie van je zoldervloer gelijkgesteld met dakisolatie. Ook plafondisolatie kan onder specifieke voorwaarden in aanmerking komen.

Wil je weten hoe je best een hellend of plat dak kan isoleren? Lees er alles over op onze pagina’s over de isolatie van platte daken en schuine daken.

 

Wat als de dakisolatienorm niet behaald wordt?

dak van huis isoleren met minerale wollen

De wetgeving omtrent dakisolatie is reeds sinds 1 januari 2015 in werking getreden. Op vraag van een huurder of derde partij (OCMW, sociaal verhuurkantoor, …) kan een wooninspecteur tijdens een woningonderzoek de R-waarde van de dakisolatie komen vaststellen. Wordt de vooropgestelde waarde van 0.75m2K/W niet behaald, dan deelt de inspecteur een aantal strafpunten uit. Doordat het aantal strafpunten mettertijd toeneemt, zal het ontbreken van (voldoende) isolatie vanaf 2020 geleidelijk zwaarder beginnen doorwegen.

Voldoet de isolatie van je dak na 2020 niet aan de Vlaamse dakisolatienorm, dan worden er standaard 15 strafpunten toegekend. Daarnaast wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen daken met een oppervlakte groter of kleiner dan 16m2:

  Dakoppervlakte < 16m² Dakoppervlakte > 16m²
01/01/2015 - 31/12/2017 1 3
01/01/2018 - 31/12/2020 3 9
vanaf 01/01/2020 9 15

Het aantal toegewezen strafpunten bij het niet-nakomen van de isolatienorm is afhankelijk van de dakoppervlakte en de datum van vaststelling.

Een woning met 15 of meer* strafpunten, kan ongeschikt verklaard worden totdat de nodige aanpassingen doorgevoerd zijn. Een woning die onvoldoende geïsoleerd is mag nog wel bewoond worden door de eigenaar, maar mag niet langer verhuurd worden. De verplichte isolatie heeft dus vooral voor huurwoningen grote gevolgen. De huurder mag er blijven wonen tot het huurcontract ten einde loopt, maar de eigenaar riskeert fikse boetes als de woning langer dan een jaar ongeschikt verklaard is.

*Ook het plaatsen van dubbelglas is sinds 2020 verplicht. Gebeurt dat niet, dan worden er hiervoor tot wel 9 strafpunten extra uitgedeeld.

 

Tip: Wil je verdere stappen zetten om je woning nog energiezuiniger te maken? Dat kan! Neem een kijkje op onze pagina’s over het isoleren van de spouwmuur of buitenmuur, zolder isoleren en het vernieuwen van de beglazing.

 

 

Hoe aantonen dat mijn dak aan de isolatienorm voldoet?     

Je kan de isolatie(waarde) van je dak (of zoldervloer) bewijzen door middel van:

  • een energieprestatiecertificaat (EPC)
  • een postinterventiedossier (PID)
  • een bouwplan, factuur of lastenboek

Beschik je niet over één van de drie vernoemde documenten, kan je een EPC-attest laten opmaken door een energiedeskundige, wat je ongeveer €200 zal kosten. De dakisolatie blootleggen voor visuele inspectie is evenwel je eigen verantwoordelijkheid.

Plaatsen dakisolatie door aannemer

Onze isolatiespecialisten adviseren je met veel plezier over het geschikte isolatiemateriaal voor jouw woning.

Vraag: Wat met de isolatie van een dak in een appartementsgebouw?

Omdat het dak als gemeenschappelijk deel beschouwd wordt, ontvangen alle appartementen in een blok hetzelfde aantal strafpunten. De dakisolatienorm belangt dus niet enkel de bewoner of eigenaar aan van het appartement dat zich onder het dak bevindt!

 

Welke factoren bepalen de prijs van dakisolatie?

De vraag naar dakisolatie in 2015, 2016 én 2017 is sterk toegenomen als gevolg van deze maatregel. Samen met andere factoren heeft dit geleid tot een schaarste aan dakisolatie. De prijs van isolatiematerialen is bijgevolg flink gestegen. Het is dan ook niet eenvoudig om een correcte richtprijs mee te geven, aangezien volgende elementen de prijs sterk kunnen beïnvloeden:

  • de totale dakoppervlakte, het isolatiemateriaal en de dikte
  • de isolatietechniek (langs binnen of buiten)
  • de bereikbaarheid van de werken
  • of er een nieuwe dakbedekking of dakconstructie moet worden verzien

Er kan dus een aardig prijskaartje vasthangen aan het plaatsen van dakisolatie. Gelukkig, kan je onder bepaalde voorwaarden ook rekenen op een isolatiepremie. De netbeheerders reiken voor het aanbrengen van dakisolatie een premie uit die kan oplopen tot wel €6/m2. Ook de Vlaamse Overheid voorziet subsidies voor de isolatie van daken in de vorm van de Totaalrenovatiebonus, de Vlaamse Verbeteringspremie en de Burenpremie. Lees er meer over op onze pagina over premies voor dakisolatie.

Benieuwd naar wat het aanbrengen van dakisolatie jou zou kosten? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan via onze handige offerteservice! Je zal versteld staan van wat je kan besparen.

 

Vergelijk offertes van aannemers uit de buurt

Wacht niet tot 2020 om je dak te isoleren, maar zet vandaag al de eerste stap. Wij helpen je graag bij je zoektocht naar een aannemer die jouw dak van isolatie kan voorzien. Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor dakisolatie vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de isolatiespecialist met de beste prijs-kwaliteit!

 
 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Aannemers dakisolatie in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes