Soorten dakisolatie: kenmerken van alle isolatiematerialen op een rijtje

Ben je van plan je dak te isoleren en ben je daarvoor nog op zoek naar meer informatie over het geschikte materiaal? In dit artikel lichten we de eigenschappen van de verschillende soorten dakisolatie toe, of het nu gaat om het isoleren van een hellend of plat dak. Daarnaast brengen we je snel en eenvoudig in contact met een isolatiespecialist uit je buurt!

Opgelet: dakisolatie verplicht vanaf 2020

Sinds 1 januari 2020 is de verplichte dakisolatienorm van kracht. Niet in orde? Dan riskeer jij:

 • Boetes tussen 500 en 990 euro.
 • Een verhuurverbod, terugvordering van huurgelden of ontbinding van het huurcontract.
 • Waardeverlies van je woning bij verkoop.

Maak hier je dakisolatie in orde!

Wanneer het dak niet (goed) geïsoleerd werd, gaat er helaas veel warmte verloren. Wil je een energiezuinige woning, dan is investeren in dakisolatie dus een absolute must. Dakisolatie is er echter in vele soorten. Geraak je niet wijs uit de vele isolatiemogelijkheden? Wij helpen je graag bij het maken van de juiste beslissing. Op deze pagina, kom je te weten wat de voor- en nadelen van de verschillende isolatiematerialen zijn, gaande van minerale wollen, tot isolatieplaten en ecologische materialen.

isolatie schuin dak

Het plaatsen van dakisolatie is een absolute noodzaak, wil je een energiezuinige woning bouwen of verbouwen. Foto door Deiso

 

Dakisolatie uit minerale wollen    

Een van de meest gebruikte isolatiematerialen voor daken zijn minerale wollen. Het is vooral glaswol of steenwol dat geschikt is voor dakisolatie. Rockwool en Isover zijn de gekendste producenten van dit isolatiemateriaal, dat meestal geleverd wordt als dekens, rollen of in plaatvorm.

Belangrijk om te weten is dat minerale wollen een natuurlijk product zijn die hun isolatiewaarde voor lange tijd behouden en die na gebruik weer gerecycleerd kunnen worden. Minerale wollen worden daardoor ook ingezet voor het isoleren van spouwmuren, buitengevels, binnenmuren en zoldervloeren.

In het geval van een hellend dak, worden de dekens of rollen door de dakwerker tussen de dakstructuur geklemd om zo een luchtdichte afwerking te bekomen. Minerale wollen zijn dan ook erg in trek bij dakrenovaties: omdat de dekens flexibel zijn, kan je er gemakkelijk onregelmatige oppervlaktes mee isoleren. De niet-samendrukbare isolatieplaten uit minerale wollen worden dan weer voornamelijk aangewend om voor de isolatie van platte daken. Doordat dit isolatiemateriaal makkelijk te plaatsen en goedkoop in aanschaf is, heeft het een erg aantrekkelijk prijskaartje. Het enige nadeel is dat je door de vereiste dikte van dit isolatiemateriaal wel over voldoende ruimte moet beschikken om een correcte plaatsing te kunnen garanderen.

glaswol dakisolatie

Minerale wollen kunnen makkelijk tussen de kepers of spanten van een schuin dak geklemd worden. Foto door Isolteam Hoboken

Vraag: zijn er nog andere isolatiemogelijkheden met anorganische materialen? Ja, ook cellenglas is een duurzaam isolatiemateriaal met vochtwerende, alsook vuur- en drukvaste eigenschappen. Het scoort evenwel minder goed dan minerale wollen op vlak van thermische isolatie (λ = 0.040-0.050W/mK) en heeft een hoger prijskaartje.

Zoals de naam doet vermoeden, wordt glaswol vervaardigd uit gerecycleerd glas, vermengd met zuiver zand en andere toeslagstoffen. Wij sommen de voornaamste kenmerken even voor je op:

 • Glaswol isoleert niet enkel goed op akoestisch vlak, maar ook de thermische isolatiewaarde van glaswol als dakisolatie is uitstekend: de lambda-waarde van glaswol schommelt namelijk tussen 0.032 en 0.040 W/mK. In deze tabel, kan je makkelijk aflezen wat de vereiste isolatiewaarde is om te kunnen profiteren van premies voor dakisolatie .
 • Een tweede groot pluspunt van glaswol is dat het rot- en schimmelbestendig is. Je zal dus geen last krijgen van vochtproblemen.
 • Een laatste voordeel van glaswol is het feit dat het uiterst brandveilig is.

Vraag: wat is de lambda-waarde (λ)? Dit is de warmtegeleidingscoëfficiënt die aanduidt hoe sterk een materiaal warmte geleidt. Hoe lager dit getal, hoe beter het materiaal dus isoleert. Twee materialen met dezelfde lambda-waarde scoren met andere woorden even goed bij gelijke diktes. Een isolatiemateriaal met een hogere lambda-waarde moet dan weer dikker zijn om dezelfde isolatiewaarde als een materiaal met een lage lambda-waarde te behalen.

Het basismateriaal voor steenwol, ook gekend als rotswol, is vulkanisch gesteente (basalt of diabaas) dat tot een dik wolpakket gesponnen wordt. Het beschikt over volgende kenmerken:

 • Rotswol heeft, net als glaswol, een goede thermische isolatiewaarde (λ = 0.035 - 0.042W/mK).
 • Je dak isoleren met steenwol heeft veel van dezelfde voordelen als isoleren met glaswol: het is brandwerend, dampopen, rot- en schimmelvrij, maar ook geluidsabsorberend.

Tip: Omdat werken met glaswol (en in mindere mate rotswol) kan leiden tot irritaties van de luchtwegen, ogen of huid, moet je erg voorzichtig te werk gaan wanneer je je dak isoleert met minerale wollen. Kortom, het is een werkje om toe te vertrouwen aan één van onze gespecialiseerde vakmannen.

 

Soorten dakisolatieplaten uit kunststof

Naast minerale wollen, zijn ook isolatieplaten erg geschikt voor de isolatie van je dak. Meestal zijn ze uitgerust met een handig tand- en groefsysteem zodat de platen makkelijk in elkaar klikken. Zo bekom je een perfecte dichting van je isolatielaag. Terwijl minerale wollen voornamelijk voor hellende daken worden ingezet, zijn isolatieplaten ook geschikt voor platte daken. We onderscheiden vijf verschillende types isolatieplaten, met elk hun eigen kenmerken. In stijgende lijn qua thermische isolatiewaarde, heb je EPS-, XPS-, PUR-, PIR- en PF-platen.

kliksysteem isolatieplaten

Het tand-en groefsysteem van isolatieplaten zorgt voor een naadloze aansluiting. Foto door G & R Projects

 

Platen uit geëxpandeerd polystyreen of EPS, ook gekend als piepschuim, vormen een goedkope manier om je dak van isolatie te voorzien. EPS-isolatie kan volgende troeven voorleggen:

 • De isolatiewaarde van EPS-platen bevindt zich tussen 0.033 en 0.042 W/mK. Piepschuim isoleert misschien dus minder goed dan de andere isolatieplaten, maar het is wel één van de goedkoopste opties.
 • Een van de grote voordelen van EPS-platen is dat ze rot- en schimmelvrij zijn.
 • Ook hebben EPS-isolatieplaten een hoge drukweerstand, wat ze uiterst geschikt maakt voor daken met een grote belasting, zoals groendaken.
 • Hoewel deze dakisolatieplaten brandbaar zijn, is er beter nieuws op ecologisch vlak: EPS is namelijk volledig recycleerbaar.

Harde geëxtrudeerde polystyreenplaten of XPS-platen zijn eveneens een prima isolatiemateriaal:

 • XPS-isolatieplaten hebben een betere isolatiewaarde dan EPS met een λ-waarde die varieert van 0.029 tot 0.038 W/mK.
 • Bekende producenten van XPS-platen zijn Styrodur, Styrofoam en Ursa.
 • Omwille van hun waterafstotende capaciteiten, worden deze platen vooral gebruikt in vochtige omgevingen. Wil je isolatie kopen voor een omgekeerd dak, waarbij de isolatie op dakbedekking komt te liggen, dan zijn XPS-platen je beste optie! XPS combineert deze hoge vochtresistentie met een hoge drukvastheid.
 • Het prijskaartje van XPS ligt hoger dan dat van EPS.
 • Het grootste nadeel van XPS-isolatie is dat het zeer brandbaar is. De rookgassen zijn echter minder giftig dan de gassen die vrijkomen bij de verbranding van PUR-isolatie.
 • Net als EPS, is XPS-isolatie 100% recycleerbaar.

Platen uit polyurethaan of PUR worden veelvuldig toegepast als dakisolatie, maar worden evenzeer ingezet om spouwmuren en vloeren mee te isoleren. PUR-isolatieplaten hebben volgende eigenschappen:

 • PUR-isolatie scoort erg goed op vlak van thermische isolatie. De lambda-waarde, althans in plaatvorm, schommelt tussen 0.023 en 0.032 W/mK.
 • PUR-platen worden aan de warme zijde, nl. langs de onderkant, voorzien van een dampscherm. Dit is een vochtwerende folie die ervoor zorgt dat de isolatielaag geen vocht kan opnemen, zodat het materiaal zijn isolatiewaarde voor lange tijd behoudt. Bij minerale wollen, moet er bijvoorbeeld wel een apart dampscherm worden aangebracht.
 • Weet wel dat PUR-isolatieplaten brandbaar zijn en dat er bij verbranding giftige rookgassen kunnen vrijkomen. Ook tijdens het aanbrengen van PUR-schuim, de gespoten variant, kunnen er schadelijke dampen ontstaan.
 • Voor PUR-dakisolatie, zijn Recticel en Unilin de bekendste producenten.
 • PUR-platen hebben een vrij hoge milieubelasting: bij het productieproces, wordt er gebruik gemaakt van chemische stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. PUR is, in tegenstelling tot XPS en EPS, ook niet recycleerbaar.

Vraag: Hoe kan ik ervoor zorgen dat er geen warmte ontsnapt via de kieren of spleten tussen de isolatieplaten?

Die kunnen eenvoudigweg afgeplakt worden met dampremmende tape of opgevuld worden met PUR-schuim. Dit is de gespoten versie van PUR-isolatieplaten. Ook kan er tweelaags geïsoleerd worden: de isolatieplaten worden dan kruiselings over elkaar geplaatst om een maximale isolatiewaarde te bekomen.

PIR-platen, vervaardigd uit de kunststof polyisocyanuraat, worden vaak beschouwd als de verbeterde versie van PUR-platen.

 • PIR-isolatie heeft een lambda-waarde tussen 0.023 en 0.032 W/mK. PIR behaalt daardoor zelfs bij geringe dikte hoge Rd-waardes voor dakisolatie. Wil je dus een zo hoog mogelijke isolatiewaarde en een minimum aan plaatsverlies, dan raden we je aan om dit soort dakisolatie te kopen.
 • Enkele van de bekendste merken voor PIR-isolatie zijn Kingspan, Xtratherm, Enertherm, Recticel & Unilin.
 • Dit type dakisolatie is, net zoals PUR-platen, meestal bekleed met een dampdichte laag zodat er geen vocht kan opstijgen naar het isolatiemateriaal en de dragende houtstructuur. Ook hier heb je dus geen apart dampscherm nodig.
 • PIR (alsook PUR) wordt naast voor dakisolatie ook veelvuldig gebruikt voor vloerisolatie, spouwmuurisolatie en buitenmuurisolatie.
 • Qua brandveiligheid scoren PIR-platen iets beter dan PUR: ze ontsteken minder snel en geven bij verbranding minder giftige rookgassen vrij. Toch blijven ze even brandbaar.
 • De chemische stoffen die nodig zijn om PIR-platen te produceren en het feit dat de platen na gebruik niet recycleerbaar zijn, leidt ertoe dat ze een hoge milieubelasting hebben.

Een laatste soort isolatieplaat bestaat uit fenolformaldehydeschuim. PF-isolatie beschikt over volgende kwaliteiten:

 • PF-platen hebben de beste lambda-waarde van alle dakisolatiematerialen, namelijk 0.021 tot 0.028W/mK. Helaas hangt hier ook een aardig prijskaartje aan vast.
 • PF heeft brandwerende en drukvaste eigenschappen, maar is erg gevoelig voor vocht. Let dus op met PF-isolatie in vochtige ruimtes of bij daken zonder onderdak.
 • Omwille van de chemische bestanddelen waaruit PF-platen zijn opgebouwd, zijn ze ook niet geheel milieuvriendelijk.
plat dak isoleren met isolatieplaten

Isolatieplaten zijn de oplossing bij uitstek voor platte daken. Foto door Dakwerken Antony BVBA

 

Milieuvriendelijke en ecologische dakisolatie

Wil je jouw dak graag op een ecologisch verantwoorde manier isoleren? Dan zijn onderstaande milieuvriendelijke oplossingen misschien wel iets voor jou! Of het nu gaat over vlas- of schapenwol, hennep, papiervlokken of kurk, zij delen allen volgende voordelen:

 • Net als minerale wollen, bieden ze een uitstekende akoestische isolatie.
 • Ecologische materialen zijn niet milieubelastend: ze worden namelijk gewonnen uit natuurlijke grondstoffen en geproduceerd zonder chemische toevoegingen.
 • De grondstof is hernieuwbaar en het isolatiemateriaal kan na gebruik gerecycleerd worden.
 • Ze zijn vochtregulerend en schimmelbestendig: de isolatiekwaliteit vermindert dus niet wanneer het materiaal in contact komt met vocht.
 • Deze soorten isolatie worden voornamelijk gebruikt bij hellende daken.

Om je wegwijs te maken in de verschillende materialen, lijsten we de voornaamste eigenschappen van elke soort even voor je op.

ecologische dakisolatie

Hecht je veel belang aan de milieuvriendelijkheid van het isolatiemateriaal? Wist je dat je zolder kan laten isoleren met schaap- of vlaswol, kurk of zelfs papier? Foto door Verbisol

Vlas heeft een isolatiewaarde van 0.038 W/mK. De vlasvezels die gebruikt worden voor vlaswolisolatie zijn een restproduct. Van de vlasplant worden naast isolatiedekens of isolatieplaten voor hellende daken namelijk ook vlasvezelplaten, linnen en lijnzaadolie gemaakt.

Je dak isoleren met hennep, gewonnen uit de hennepplant, behoort ook tot de mogelijkheden. Hennepvezelisolatie is, net als vlaswol, beschikbaar in de vorm van dekens of platen die geschikt zijn voor het isoleren van hellende daken. Dit ecologisch verantwoord materiaal scoort met een lambda-waarde tussen 0.040 en 0.042 W/mK ook goed qua thermische isolatie.

Schapenwol is een dierlijk en dus natuurlijk product dat veelal in de vorm van isolatiematten geleverd wordt. Van alle milieuvriendelijke opties, biedt het de beste thermische isolatie (0.035 W/mK) voor hellende daken. Schapenwol is daarentegen ook één van de duurdere opties.

Papiervlokken als dakisolatie (cellulose)

Papiervlokken uit gerecycleerde kranten bieden een voordelige en ecologische manier om je dak van isolatie te voorzien. Ook de term cellulose-isolatie wordt vaak aangewend om naar dit isolatiemateriaal te verwijzen. De thermische isolatiewaarde (0.039 W/mK) van papiervlokken is vergelijkbaar met die van de andere ecologische isolatiematerialen. Let wel dat dit materiaal enkel in een gesloten en dus holle ruimte kan worden ingeblazen. Omdat het niet eenvoudigweg tussen spanten of kepers kan worden geklemd, moeten er vakken voorzien worden zodat de vlokken op hun plaats blijven.

Een laatste isolatiemateriaal die binnen het rijtje van milieuvriendelijke toepassingen hoort zijn isolatieplaten uit kurk. De schors van de kurkeik wordt als het ware afgeschraapt waarna het verder wordt verwerkt tot isolatieplaten met een lambda-waarde van 0.038 tot 0.040W/mK. Dat betekent dat er geen bomen moeten worden gekapt om dit isolatiemateriaal te produceren. Isolatieplaten uit kurk zijn zowel voor platte als schuine daken geschikt. Net als schapenwol, behoort kurk wel tot één van de duurdere ecologische isolatiematerialen.

 

Beste soort dakisolatie voor hellende daken

dakisolatie binnenkant hellend dak

Met een hellend dak, heb je meer mogelijkheden op het vlak van materialen. Foto door Verbisol


Met een schuin dak, kan je op het vlak van isolatie verschillende kanten uit. Zowel minerale wollen, kunststoffen isolatieplaten als ecologische materialen komen in aanmerking. Veel hangt echter af van je eigen voorkeuren en de eigenschappen van het dak:

 • Is het budget de doorslaggevende factor? Dan ben je het best af met glaswol of rotswol die beiden een uitstekende prijs-kwalitetverhouding kunnen voorleggen.
 • Op zoek naar het materiaal met de beste isolerende eigenschappen voor een zo energiezuinig mogelijke woning? Dan zijn PUR-, PIR- en PF-platen de oplossing voor jou! Met deze materialen heb je een minimum aan ruimte nodig en krijg je een maximum aan warmte in de plaats!
 • Draag je ecologie hoog in het vaandel? Kies dan voor materialen met een lage milieubelasting zoals hennep, vlas, papier/cellulose, kurk, enz.
 • Uiteraard is er ook een verschil tussen soorten dakisolatie langs de binnenkant (tussen de spanten en kepers) en soorten dakisolatie langs de buitenkant (bv. sarkingdak). Langs de buitenkant komen enkel drukvaste isolatieplaten in aanmerking, omdat ze het gewicht van de dakbedekking moeten kunnen dragen.

Surf naar onze pagina over dakisolatie voor hellende daken indien je meer wil weten over dit onderwerp!

 

Beste soort dakisolatie voor platte daken

Beschik je over een plat dak? Dan is de voornaamste vraag die je jezelf moet stellen: “Hoe wordt mijn dak juist geïsoleerd?”

Gaat het om een warm dak, m.a.w. het isolatiemateriaal ligt op dragende structuur maar onder de dakbedekking? Dan is het belangrijk dat het isolatiemateriaal beloopbaar blijft en goed tegen temperatuurschommelingen bestand is. Materialen die in aanmerking komen zijn XPS- of PIR-platen, minerale wollen in harde plaatvorm, kurk en cellenglas.

Gaat het om een omgekeerd dak, m.a.w. het isolatiemateriaal ligt op de dakbedekking? Dan is een waterbestendig materiaal, zoals XPS-platen, een must!

Tot slot, kan je je dak ook isoleren volgens het koude dak-principe, waarbij het isolatiemateriaal aan de onderkant van de dragende structuur wordt aangebracht. Deze techniek wordt niet of zeer zelden toegepast, omwille van het grotere risico op vochtproblemen.

Surf naar onze pagina over dakisolatie voor platte daken indien je meer wil weten over hoe best een plat dak isoleren.

 

Isolatiematerialen samengevat in één handige tabel

Omdat er zoveel informatie beschikbaar is over de verschillende isolatiematerialen, hebben we deze voor jou nog eens samengevat in dit handige overzicht:

  Minerale wollen EPS XPS PIR PUR PF Ecologische materialen
Brandveilig +++ + + ++ + ++ -/+
Dikte * 15-19 cm 15-19 cm 14-18 cm 11-15 cm 11-15 cm 10-13 cm 16-19 cm
Prijs €€ €€€ €€€ €€€ €€(€)
Thermische isolatie +(+) +(+) ++ +++ +++ +++ +
Akoestische isolatie +++ + + + + + ++
Milieuvriendelijk ++ +(+) +(+) + + + +++
Plat dak ja, in plaatvorm ja ja, voor omgekeerde daken ja ja ja enkel kurk
Hellend dak ja, dekens ja ja ja ja ja ja
* Dit is de vereiste dikte, wil je een minimum Rd-waarde van 4.5m2K/W behalen die nodig is om aanspraak te maken op de meeste premies voor dakisolatie. Dit getal komt ruwweg overeen met de maximale U-waarde van 0.24 W/m²K die vereist is bij nieuwbouwprojecten.

Wat is de prijs van dakisolatie?

Het laten plaatsen van dakisolatie kan je tussen de 25 en 70 euro per vierkante meter kosten, afhankelijk van een hele reeks factoren. Voor meer informatie over isolatiematerialen en hun prijzen, verwijzen we je graag door naar onze pagina die handelt over de prijzen van dakisolatie. Om de exacte kosten te kennen, raden we je steeds aan om gratis en vrijblijvende offertes op te vragen bij onze vakmannen. Zo vergelijk je snel en eenvoudig de kostprijs voor het isoleren van jouw dak!

 

Vergelijk offertes van aannemers in jouw buurt

Wil je een isolatiespecialist onder de arm nemen? Via ons netwerk van gespecialiseerde dakwerkers kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor dakisolatie vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je snel en eenvoudig de expert met de beste prijs-kwaliteit!

 
 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Aannemers dakisolatie in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes