Met sandwichpanelen je dak snel en voordelig isoleren

Van plan je dak te isoleren en nog op zoek naar een geschikt isolatiemateriaal? Heb je dan al eens aan sandwichpanelen gedacht? Op deze pagina, kom je de voor- en nadelen, alsook de kostprijs van sandwichpanelen te weten. Via onze gratis offerteservice vind je daarnaast snel en eenvoudig een ervaren plaatser uit jouw buurt!

Opgelet: dakisolatie verplicht sinds 2020

Sinds 1 januari 2020 is de verplichte dakisolatienorm van kracht. Niet in orde? Dan riskeer jij:

 • Boetes tussen 500 en 990 euro.
 • Een verhuurverbod, terugvordering van huurgelden of ontbinding van het huurcontract.
 • Waardeverlies van je woning bij verkoop.

Maak hier je dakisolatie in orde!

Wat zijn sandwichpanelen?

Sandwichpanelen voor op het dak zijn in feite geïsoleerde dakplaten die als dakisolatie worden ingezet. Deze dakpanelen hebben hun naam te danken aan het feit dat het isolatiemateriaal door twee metalen platen wordt ‘gesandwicht’.

dakplaten geisoleerd

Je dak isoleren met sandwichpanelen is een erg eenvoudige manier om te besparen op je energiefactuur.

 

Je ziet sandwich dakpanelen vooral opduiken op het dak van industriële gebouwen, zoals magazijnen, loodsen, garages, enz. Ze bezitten echter een hele reeks eigenschappen die ze ook interessant maken voor particuliere woningen:

 • Licht materiaal: geschikt voor zowel nieuwbouwprojecten als dakrenovaties
 • Energiebesparend: uitstekende thermische isolatie
 • Het plaatsen van sandwich dakplaten komt in aanmerking voor premies
 • Ga je voor een sandwichpaneel met een dakpanprofiel, dan zijn ze amper te onderscheiden van het traditionele pannendak
 • Goedkope manier van isoleren: kostenbesparend door snelle plaatsing
 • Kant-en-klare binnenafwerking
 • Zonnepanelen kunnen perfect bovenop deze sandwichplaten worden gemonteerd

 

Twee soorten geïsoleerde sandwichpanelen

We onderscheiden twee types geïsoleerde sandwichpanelen, namelijk tweelagige sandwichpanelen en sandwichelementen.

Tweelagige sandwichpanelen

Een eerste soort sandwichpaneel zijn tweelagige dakplaten. Die zijn opgebouwd uit:

 • Een isolatielaag uit PIR, PUR of minerale wol. Minerale wollen, zoals steen- of glaswol, zijn gekend voor hun brandveilige en geluidsabsorberende kwaliteiten. PIR en PUR zijn dan weer isolatiematerialen uit kunststof die op thermisch vlak erg goed isoleren. De exacte isolatiewaarde van het sandwichpaneel is afhankelijk van het soort isolatie en de dikte van de isolatielaag.
 • Een binnen- en buitenlaag: het isolatiemateriaal wordt aan weerszijden bedekt met veelal stalen of metalen dakplaten.
  • De binnenlaag bestaat meestal uit staal, aluminiumfolie of kunststof en is zo’n 0.5 à 0.6 mm dik. Deze dekplaat wordt in de gewenste kleur gelakt of gecoat en kan daardoor ook meteen als binnenafwerking functioneren. Bovendien is deze binnenlaag makkelijk in onderhoud en bestand tegen schimmels of roest. De binnenkant van het sandwichpaneel dient ook meteen als dampscherm dat ervoor zorgt dat condensvocht de isolatie niet kan aantasten.
  • De dikte van de buitenlaag is vergelijkbaar met die van de binnenlaag, maar wordt meestal nog verder afgewerkt met een polyester deklaag. De buitenlaag kan hierdoor als vervanging voor de klassieke dakbedekking dienen. De buitenkant kan je verder gaan personaliseren door de brede waaier aan RAL-kleuren en vormen. Het trapeziumprofiel is de vaakst gekozen optie, maar sandwichpanelen zijn evenzeer beschikbaar in dakpan- of golfprofiel. Sandwichpanelen vormen dan ook een interessant alternatief voor metalen of stalen dakpanplaten of golfplaten.
dakplaten in verschillende vormen

Sandwichpanelen zijn beschikbaar in verschillende profielen en isolatiediktes. Geïllustreerd door de producten van O-Metall.

 

Sandwichelementen

Naast tweelagige sandwichpanelen, bestaan er ook sandwichelementen. Dit zijn prefab dakelementen waarin, naast een isolatielaag, ook andere dakonderdelen geïntegreerd werden, zoals:

 • de binnenafwerking of binnenbeplating (bv. gipskartonplaat, OSB, multiplex, spaanderplaat …),
 • het dampscherm
 • een deel van het dakbeschot (de kepers en/of gordingen),
 • het onderdak,
 • en zelfs de bevestiging (bv. panlatten) voor verdere dakbedekking.

Deze sandwichelementen zijn met andere woorden een soort all-in-one daksysteem. Doordat ze in één enkele beweging gemonteerd kunnen worden, kan je tot zo’n 25% besparen op werkuren. Een gespecialiseerd aannemer kan deze dakelementen bovendien zowel op spantendaken, gordingendaken als platte daken plaatsen. Het is mogelijk om zowat alle courante dakbedekkingen (pannen, leien, kunststof, bitumen of riet) bovenop deze prefab-dakelementen aan te brengen.

zelfdragende dakelementen

Omdat de dakelementen geprefabriceerd zijn is op de werf een snelle doch kwalitatieve opbouw verzekerd.

 

Tip: Naast sandwichpanelen voor op het dak, bestaan er enerzijds ook sandwichpanelen voor wanden: met deze wandpanelen, kan je je muren tegelijk isoleren én afwerken. Anderzijds zijn er tevens sandwichpanelen voor de gevel: op zoek naar een hedendaagse gevelbekleding? Ook hiervoor kunnen sandwichpanelen worden ingezet!

 

 

Welke factoren bepalen de prijs van sandwichpanelen?

Voor het plaatsen van geïsoleerde dakpanplaten starten de prijzen vanaf 50 euro per vierkante meter (incl. montagekosten). We raden je echter aan om gebruik te maken van onze gratis offerteservice wil je de exacte kosten voor het leggen van sandwichpanelen op je dak kennen, aangezien de prijs per m2 verder afhankelijk is van een hele reeks factoren, zoals:

 • het soort isolatie
 • de dikte van de isolatielaag
 • het type sandwichpaneel
 • de leverancier
 • de gewenste afwerking

Tip: Ga je sandwichpanelen kopen, dan zal het je opvallen dat er zowel sandwichpanelen 1e als 2e keus bestaan. Deze dakplaten verschillen eerst en vooral qua prijs. Wil je de kosten beperken, dan zijn de 2e keus panelen dus een goede optie. Zij hebben ook een degelijke kwaliteit, maar zijn voordeliger omdat ze kleine afwijkingen vertonen (bv. een gering verschil in dikte of een klein deukje). Dat heeft echter weinig of geen impact hebben op de isolerende prestatie van de dakplaten.

 

Vergelijk offertes van plaatsers in jouw buurt

Om een lucht- en waterdichte aansluiting te garanderen, laat je sandwichpanelen best plaatsen door een ervaren dakwerker! Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor dakisolatie met sandwichpanelen vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo treed je snel en eenvoudig in contact met vakmannen gespecialiseerd in het plaatsen van geïsoleerde dakplaten en dat tegen een correcte prijs.

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Aannemers dakisolatie in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes