Hoe best een plat dak isoleren: advies, isolatiematerialen & prijzen

Ben je benieuwd naar hoe je de isolatie van een plat dak best aanpakt? In dit artikel, beantwoorden we al je vragen over dakisolatie voor een plat dak: isoleer ik best langs de binnenzijde of buitenzijde, welke isolatiematerialen komen in aanmerking, wat kost dakisolatie, enz. Daarnaast brengen we je snel en eenvoudig in contact met een isolatiespecialist uit je buurt!

Opgelet: dakisolatie verplicht vanaf 2020

Sinds 1 januari 2020 is de verplichte dakisolatienorm van kracht. Niet in orde? Dan riskeer jij:

 • Boetes tussen 500 en 990 euro.
 • Een verhuurverbod, terugvordering van huurgelden of ontbinding van het huurcontract.
 • Waardeverlies van je woning bij verkoop.

Maak hier je dakisolatie in orde!

Isolatie plaatsen bij een plat dak langs de binnenzijde  

Isoleren volgens het "koud dak" principe

Een eerste mogelijkheid bestaat erin om het plat dak te isoleren langs de binnenkant, volgens het zogenaamde “koude dak”-principe. Die naam werd aan deze isolatiemethode gegeven omdat de dakstructuur niet door een bovenliggende isolatielaag tegen de weerselementen beschermd wordt. De dakisolatie wordt namelijk tussen of onder de dakconstructie aangebracht. De opbouw van een plat dak met isolatie langs de binnenzijde ziet er als volgt uit:

Deze techniek wordt echter nog maar zelden toegepast omwille van het feit dat de dragende structuur blootgesteld wordt aan temperatuurverschillen en daardoor kan gaan krimpen en uitzetten. Omdat de bovenliggende dakbedekking na verloop van tijd daardoor scheuren en barsten kan gaan vertonen, is een plat dak isoleren langs de binnenzijde geen goed idee. Ook worden er met deze methode vaak vochtproblemen vastgesteld.

Hou er bovendien rekening mee dat de dakwerkers bij het na-isoleren van een plat dak op deze manier de binnenafwerking moeten weghalen om de isolatie te kunnen plaatsen. Daar gaan uiteraard de nodige ongemakken, zoals stof en vuil binnenshuis, mee gepaard.

Doorsnede structuur van koud dak

Vraag: Wat is de minimum dikte voor de isolatie van een plat dak?

- Voor bestaande woningen moet het isolatiemateriaal een Rd-waarde van minimum 4.5m²K/W behalen, wil je aanspraak maken op premies. De l-waarde (of isolatiewaarde) van het gebruikte materiaal bepaalt hoe dik er moet geïsoleerd worden: hoe lager deze lambda-waarde, hoe minder dik de isolatielaag moet zijn. Bijvoorbeeld: een PUR-plaat met een l-waarde van 0.023 W/mK moet een dikte van ongeveer 11 cm hebben, terwijl XPS-platen met een l-waarde van 0.032 W/mK 15cm dik moeten zijn om dezelfde Rd-waarde te bekomen.

- Voor nieuwbouwwonigen, mag de U-waarde maximaal 0.24 W/m²K bedragen om aan de EPB-eisen te voldoen. Dit komt quasi overeen met de vooropgestelde Rd-waarde voor bestaande woningen.

dakbedekking onder isolatie plat dak

Van een plat dak, kan je makkelijk een dakterras maken als je werkt met beloopbare isolatieplaten. Foto door GAC Reno bvba

 

Glaswol, rotswol en isolatieplaten

Vraag je je af welke isolatiematerialen gebruikt worden om een plat dak langs binnenuit te isoleren? Wel, hiervoor zijn er ruwweg twee mogelijkheden:

 • Een eerste optie zijn minerale wollen, zoals glaswol en rotswol. Deze worden geleverd in de vorm van dekens of rollen. Omdat ze erg flexibel zijn, kunnen ze makkelijk tussen de draagstructuur van het dak worden geplaatst. Minerale wollen hebben een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding: voor een relatief lage investeringskost, krijg je een materiaal dat zowel akoestisch als thermisch goed isoleert, en bovendien brandveilig is. Let wel dat het plaatsen van minerale wollen, en dan vooral glaswol isolatie, kan leiden tot irritaties van de ogen, huid en luchtwegen. Draag dus steeds de gepaste bescherming of laat het werkje uitvoeren door een professional!
 • Een tweede optie zijn isolatieplaten uit kunststof. Dit zijn harde platen die makkelijk aan de onderzijde van de dakconstructie kunnen worden bevestigd. Veelgebruikte varianten zijn XPS-platen, EPS-platen, PUR-isolatieplaten, PF-platen en PIR-platen. Vooral de laatste twee platen bieden een uitstekende thermische isolatie. XPS-platen zijn dan weer aan te raden in vochtige ruimtes.

 

Plat dak isoleren langs de buitenkant

Een tweede mogelijkheid is om je dak langs de buitenzijde te isoleren. Het aanbrengen van dakisolatie langs de buitenzijde kan volgens twee methodes, namelijk het warme dak- of omgekeerde dak-principe.

Isoleren volgens het "warm dak" principe

Het warme dak is de methode die het vaakst wordt toegepast voor platdakisolatie, zowel bij renovaties als nieuwbouwprojecten. In tegenstelling tot een koud dak, wordt het isolatiemateriaal bovenop de draagstructuur en onder de dakbedekking van het plat dak aangebracht. Om te vermijden dat condensvocht het isolatiemateriaal kan aantasten, plaatst men net onder de isolatie een dampscherm. De dragende structuur wordt zo optimaal beschermd (“of warm gehouden”) door de bovenliggende isolatielaag. Je zal dus geen last krijgen van vochtproblemen of barsten in de dakbedekking, zoals dat wel het geval kan zijn bij een koud dak.

Detail van opbouw warm dak

Isolatieplaten uit minerale wollen, EPS, PUR en PIR

Voor een warm dak, maakt men meestal gebruik van harde isolatieplaten. Om ervoor te zorgen dat de isolatieplaten perfect aansluiten, zijn ze meestal uitgerust met tanden en groeven die in elkaar vastklikken. Volgende dakisolatieplaten komen in aanmerking voor het isoleren van een warm dak:

 • Minerale wollen worden ingezet voor het isoleren van een plat dak langs de binnenzijde (koud-dak-methode). In drukvaste plaatvorm, zijn ze ook een geschikt isolatiemateriaal voor warme daken.
 • EPS, geëxpandeerd polystyreen, is beter gekend als piepschuim. Het scoort even goed qua thermische isolatie als minerale wollen en is daarnaast één van de meest voordelige opties voor de isolatie van je dak. EPS-platen hebben een hoge drukweerstand en zijn dus perfect beloopbaar, waardoor ze een erg interessant materiaal zijn voor groendaken.
 • De thermische isolatiewaarde van PUR-dakisolatie (uit polyurethaan) overtreft die van minerale wollen en EPS. De milieubelasting van PUR-isolatie ligt echter vrij hoog. Dat komt omdat er tijdens de productie van deze isolatieplaten chemische bestanddelen worden gebruikt. PUR-isolatie is daarnaast ook niet recycleerbaar na gebruik.
 • Een laatste mogelijkheid is PIR-isolatie voor platte daken. Het basisbestanddeel van deze platen is de kunststof polyisocyanaat. PIR-dakisolatie heeft misschien wel een hoog prijskaartje, maar bezit ook meteen de beste isolerende eigenschappen van de vier soorten isolatieplaten voor een plat dak. Dat betekent dat PIR-isolatieplaten minder dik hoeven te zijn om hetzelfde resultaat te behalen als de andere platen. Je dak isoleren met PIR-platen kan dus interessant zijn wanneer je dakrand niet hoog is en je het plaatsverlies wil beperken. Producenten als Recticel, Unilin & Kingspan zijn uitstekende keuzes indien je voor een plat dak isolatie uit PIR zoekt.
plat dak constructie bedekt met PIR-isolatie

Vraag: hoe zorgt men ervoor dat een plat dak afwatert zodat er geen water blijft stilstaan op het dakoppervlak?

Om te garanderen dat hemelwater vlot wordt afgevoerd, moet elk plat dak een minimale hellingsgraad hebben. Die hellingsgraad (+/- 2%) kan op drie mogelijke manieren bekomen worden. Enerzijds, kan men ervoor zorgen dat de dragende constructie reeds in een helling wordt geplaatst. Anderzijds, kan er op de draagstructuur een chapelaag worden voorzien die in de gewenste helling wordt gegoten of kan men gebruik maken van isolatiemateriaal dat reeds over de gewenste helling beschikt.

Isoleren volgens de "omgekeerd dak" methode

Een laatste mogelijkheid bestaat erin je plat dak te isoleren volgens het omgekeerde dak-principe. Deze methode is vooral interessant wanneer je een bestaand plat dak wil isoleren. Het isolatiemateriaal wordt simpelweg bovenop de bestaande dakbedekking (EPDM, pvc of bitumen/roofing) geplaatst. Een belangrijke voorwaarde is dat die nog in goede conditie verkeert en waterdicht is.

Om ervoor te zorgen dat het isolatiemateriaal op zijn plaats blijft, wordt het bedekt met een ballastlaag uit keien, grind of tegels. Deze schutlaag functioneert ook als bescherming tegen uv-stralen en temperatuurschommelingen. Omdat omgekeerde daken beloopbaar zijn, worden ze vaak omgetoverd tot een dakterras.

structuur van omgekeerd dak

Deze methode heeft wel twee beperkingen. Enerzijds, moet de dakrand voldoende hoog zijn: de isolatie mag immers niet boven de dakrand uitsteken. Anderzijds, moet de dragende structuur het extra gewicht van de ballast- en isolatielaag kunnen ondersteunen.

XPS-platen

XPS-platen of harde geëxtrudeerde polystyreenplaten worden door hun vochtwerende eigenschappen vooral ingezet in vochtige omgevingen. XPS-isolatie wordt namelijk gekenmerkt door een gesloten celstructuur waardoor het nauwelijks water opneemt. Zo weet XPS zijn thermische isolatiewaarde, die zich tussen die van EPS- en PUR-platen situeert, voor lange tijd te behouden. Omdat ze drukvast zijn en dus veel gewicht kunnen dragen, vormen XPS-platen de perfecte oplossing voor omgekeerde daken.

Wil je meer weten hoe best een schuin dak te isoleren langs de binnenzijde of buitenzijde? Surf dan naar onze pagina over hellende daken isoleren!

 

Welke factoren bepalen de prijs voor de isolatie van een plat dak?  

Benieuwd naar de kosten voor de isolatie van een plat dak? De prijs per m2 start al vanaf zo’n €30 per vierkante meter. Doordat je jaarlijks vele euro’s uitspaart op je energierekening, heb je deze investering echter op korte termijn terugverdiend! De exacte prijs van dakisolatie wordt verder bepaald door volgende factoren:

 • het isolatiemateriaal (minerale wollen < EPS < XPS < PUR < PIR)
 • de isolatietechniek (langs binnen isoleren is goedkoper dan langs buitenaf)
 • de totale dakoppervlakte
 • de bereikbaarheid van de werken
 • de kosten voor een nieuwe dakbedekking
 • de staat van de dakconstructie (moet die vernieuwd worden?)

Daarnaast zijn er voor de isolatie van een plat dak ook premies voorzien, die jouw investering in dakisolatie financieel ondersteunen. Lees er meer over op onze pagina over premies voor dakisolatie. Wil je de werken zelf uitvoeren? Weet dan dat een plat dak isoleren door doe-het-zelvers met een minder hoge premie beloond wordt. Toch maar een vakman inschakelen? Maak dan gebruik van onze handige en gratis offerteservice!

 

Vergelijk offertes van aannemers in jouw buurt

Wil jij het advies inwinnen van een isolatie-expert? Hij/zij bekijkt welk isolatiemateriaal geschikt is voor jouw dak en komt de isolatie daarna ook vakkundig plaatsen! Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor dakisolatie vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de aannemer met de beste prijs-kwaliteit!

 
 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Aannemers dakisolatie in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes