Van plan je schuin dak te isoleren en nog op zoek naar meer informatie over hoe je dit het best aanpakt? Isoleer je het best langs binnenzijde of langs buitenzijde, wat is het beste isolatiemateriaal voor een hellend dak, wat kost dakisolatie nu precies ... in dit artikel kom je het allemaal te weten! Meer zelfs: je komt meteen ook snel en eenvoudig in contact met isolatiespecialisten in je buurt!
Sinds 1 januari 2020 is de verplichte dakisolatienorm van kracht. Niet in orde? Dan riskeer jij:
Eerder geïnteresseerd in de isolatie van een plat dak of zoldervloer? Lees er meer over op onze pagina’s over zoldervloer isoleren en plat dak isoleren.
Dakisolatie plaatsen bij een hellend dak kan zowel langs de binnen- als buitenzijde. Wij vertellen je meer over de voordelen van elke methode! Foto door Isolteam Hoboken
Indien de dakconstructie, het onderdak en de dakbedekking nog in goede staat verkeren, zal de na-isolatie van een hellend dak langs de binnenzijde vanuit financieel standpunt het aantrekkelijkst zijn. In dit geval, hoeft de dakbedekking immers niet vernieuwd te worden.
De isolatie kan tussen het timmerwerk worden aangebracht, waardoor je plaats bespaart ten opzichte van isoleren langs de buitenkant. Daarnaast beschik je over een ruimere keuze aan isolatiematerialen, wat de prijs kan drukken.
We onderscheiden twee soorten hellende daken, die qua opbouw van het dakgebinte verschillen:
We haalden reeds aan dat een onderdak een erg belangrijke functie heeft: het biedt namelijk bescherming tegen weersinvloeden van buitenaf. Vele oude daken beschikken echter niet over een onderdak, wat betekent dat je de pannen rechtstreeks kan zien liggen vanuit je zolder. Zonder onderdak wordt het isolatiemateriaal blootgesteld aan sneeuw, regen, wind, vuil, etc. en dat heeft een aantal nadelige gevolgen:
Indien je de zolderruimte enkel als opslag gebruikt, zou je het eventueel kunnen overwegen om de zoldervloer te isoleren. Wil je jouw zolder toch inrichten als een volwaardige leefruimte? Dan zijn er drie mogelijke oplossingen:
Het hellend dak bestaat uit gordingen en kepers, waartussen de isolatie wordt aangebracht. Foto: Schrijn- en timmerwerken Agten
Pre-gefabriceerde dakspanten kunnen sneller worden gemonteerd dan gordingen en kepers. Foto door Luxwood
Het heeft geen zin om je dak te isoleren zonder dat je een dampscherm én onderdak aanbrengt. Doe je dit niet, dan neemt de thermische isolatie van het materiaal sterk af. Foto door Verbisol
Naast het isoleren langs de binnenkant, kan je een schuin dak ook laten isoleren langs de buitenzijde. In plaats van tussen de kepers of spanten, wordt de isolatie aan de bovenzijde van het dakgebinte bevestigd. Deze isolatiemethode noemt men het sarkingdak. Het grote voordeel van deze methode is dat de plaatsing erg snel kan gebeuren. Zowel voor renovaties, als nieuwbouwwoningen biedt een sarkingdak heel wat voordelen.
Door je hellend dak te isoleren langs de buitenkant, vormt de isolatielaag een ononderbroken isolatieschild. Sarkingdaken zijn dan ook een echte aanrader in een BENovatietraject.
Een sarkingdak is interessant bij een grondige renovatie, omdat:
Een sarkingdak is interessant bij een nieuwbouw:
De aannemer gaat bij het isoleren langs buitenaf als volgt te werk:
Tip: besteed voldoende aandacht aan de luchtdichtheid van het sarkingdak. Omdat dit een echt vakwerkje is, raden we het niet aan om een schuin dak zelf te isoleren langs de buitenzijde.
Isoleer je langs de binnenkant? Dan is de beste dakisolatie voor een hellend dak een flexibel materiaal dat makkelijk tussen de houten structuur kan worden geklemd. Minerale wollen worden in dekenvorm geleverd en kunnen eenvoudig op maat gesneden worden. Glaswol en rotswol scoren goed qua thermische én akoestische isolatie, en zijn daarnaast milieuvriendelijk! Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit materiaal het vaakst wordt gekozen.
Tip: snij de glas- of rotswol in stroken die 1 cm breder zijn dan de gewenste afmeting. Zo spant het materiaal tussen de structuur en zal het niet gaan doorhangen.
Volgende materialen komen eveneens in aanmerking:
Een combinatie van minerale wollen en isolatieplaten biedt een optimaal isolatieschild. Foto door FDC Concepts.
Isoleer je langs de buitenkant? De beste dakisolatie voor een schuin dak is dan een materiaal dat sterk genoeg is om het gewicht van de dakbedekking te dragen. Eigenlijk komen enkel harde isolatieplaten met een hoge drukvastheid hiervoor in aanmerking. Die worden voorzien van tanden en groeven zodat ze makkelijk in elkaar klikken. Van buitenaf een hellend dak isoleren kan bijvoorbeeld met PUR-platen, PIR-platen, maar evenzeer met XPS- of EPS-platen. Van alle isolatiematerialen voor je dak, heeft PIR-isolatie echter de hoogste isolatiewaarde, m.a.w. je moet minder dik isoleren om hetzelfde effect te bekomen.
Vraag: waarvoor worden dakplaten met isolatie ingezet?
In de industriebouw is dit een populaire isolatiemethode, waarbij men gebruik maakt van geïsoleerde dakplaten. Zowel de isolatielaag als de dakafwerking zitten verwerkt in éénzelfde dakplaat.
Benieuwd naar wat het kost om je hellend dak te isoleren? De kostprijs van dakisolatie start vanaf zo’n 25 euro per vierkante meter en is verder afhankelijk van een hele reeks factoren, waaronder:
Gelukkig levert je dak isoleren ook premies op. Samen met de besparing op je energiefactuur, heb je hierdoor je investering in een mum van tijd terugverdiend! Wacht trouwens niet te lang, want het isoleren van je dak is verplicht sinds 2020.
Wil je voor de isolatie van je dak de hulp inroepen van een isolatie-expert? Dan ben je aan het juiste adres! Via ons netwerk van gespecialiseerde aannemers kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor dakisolatie vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de isolatiespecialist met de beste prijs-kwaliteit!
Wil je deze interessante informatie delen?
Copyright © 2008 - 2023 Offrea bvba - Alle rechten voorbehouden - Cookieverklaring