Hoe best een hellend dak isoleren?

Van plan je schuin dak te isoleren en nog op zoek naar meer informatie over hoe je dit het best aanpakt? Isoleer je het best langs binnenzijde of langs buitenzijde, wat is het beste isolatiemateriaal voor een hellend dak, wat kost dakisolatie nu precies ... in dit artikel kom je het allemaal te weten! Meer zelfs: je komt meteen ook snel en eenvoudig in contact met isolatiespecialisten in je buurt!

Opgelet: dakisolatie verplicht vanaf 2020

Sinds 1 januari 2020 is de verplichte dakisolatienorm van kracht. Niet in orde? Dan riskeer jij:

 • Boetes tussen 500 en 990 euro.
 • Een verhuurverbod, terugvordering van huurgelden of ontbinding van het huurcontract.
 • Waardeverlies van je woning bij verkoop.

Maak hier je dakisolatie in orde!

Eerder geïnteresseerd in de isolatie van een plat dak of zoldervloer? Lees er meer over op onze pagina’s over zoldervloer isoleren en plat dak isoleren.

Schuin of hellend dak isoleren langs de binnenzijde

isolatie schuin dak binnenkant

Dakisolatie plaatsen bij een hellend dak kan zowel langs de binnen- als buitenzijde. Wij vertellen je meer over de voordelen van elke methode! Foto door Isolteam Hoboken

 • Bij een renovatie:

  Indien de dakconstructie, het onderdak en de dakbedekking nog in goede staat verkeren, zal de na-isolatie van een hellend dak langs de binnenzijde vanuit financieel standpunt het aantrekkelijkst zijn. In dit geval, hoeft de dakbedekking immers niet vernieuwd te worden.

 • Bij een nieuwbouw:

  De isolatie kan tussen het timmerwerk worden aangebracht, waardoor je plaats bespaart ten opzichte van isoleren langs de buitenkant. Daarnaast beschik je over een ruimere keuze aan isolatiematerialen, wat de prijs kan drukken.

Spantendak of gordingendak isoleren

We onderscheiden twee soorten hellende daken, die qua opbouw van het dakgebinte verschillen:

 • Een gordingendak (of keperdak) is de meest voorkomende constructie. Zoals de naam doet vermoeden, bestaat dit type hellend dak uit twee soorten houten balken: gordingen en kepers. De gordingen lopen horizontaal (m.a.w. evenwijdig met de dakgoot) en worden ingemetseld in de muren. Hierop komen de kepers te liggen, die verticaal worden gepositioneerd (m.a.w. van de goot naar de nok).
 • Een spantendak, daarentegen, bestaat uit houten elementen in de vorm van een driehoek. Die worden op gelijke afstand van elkaar geplaatst en samengehouden door metalen of houten verbindingsstukken.

Hellend dak zonder onderdak isoleren

We haalden reeds aan dat een onderdak een erg belangrijke functie heeft: het biedt namelijk bescherming tegen weersinvloeden van buitenaf. Vele oude daken beschikken echter niet over een onderdak, wat betekent dat je de pannen rechtstreeks kan zien liggen vanuit je zolder. Zonder onderdak wordt het isolatiemateriaal blootgesteld aan sneeuw, regen, wind, vuil, etc. en dat heeft een aantal nadelige gevolgen:

 • Wanneer isolatiemateriaal in contact komt met vocht, verliest het zijn isolerende waarde. Isoleren zonder onderdak heeft dus weinig nut!
 • Niet enkel is vochtig isolatiemateriaal een broeihaard voor schimmels, maar ook het timmerwerk kan mettertijd gaan rotten.

Indien je de zolderruimte enkel als opslag gebruikt, zou je het eventueel kunnen overwegen om de zoldervloer te isoleren. Wil je jouw zolder toch inrichten als een volwaardige leefruimte? Dan zijn er drie mogelijke oplossingen:

dak met gordingen en kepers

Het hellend dak bestaat uit gordingen en kepers, waartussen de isolatie wordt aangebracht. Foto: Schrijn- en timmerwerken Agten

opbouw spantendak

Pre-gefabriceerde dakspanten kunnen sneller worden gemonteerd dan gordingen en kepers. Foto door Luxwood

schuin dak isoleren rockwool

Het heeft geen zin om je dak te isoleren zonder dat je een dampscherm én onderdak aanbrengt. Doe je dit niet, dan neemt de thermische isolatie van het materiaal sterk af. Foto door Verbisol

 1. Een eerste optie is om het onderdak langs de binnenkant van het dak aan te brengen. Bij een zogenaamd Ersatz-onderdak, plaatst men een dampopen onderdakfolie tussen de kepers, waaronder de isolatie en het dampscherm komen. Belangrijk is dat het water dat op het doek terechtkomt voldoende moet worden afgevoerd. Een Ersatz-onderdak biedt dus hooguit een tijdelijke oplossing.
 2. Ook bestaan er vochtwerende isolatieplaten die hun isolatiewaarde behouden wanneer ze in contact komen met vocht. Deze oplossing is enkel aangeraden wanneer de dakbedekking niet veel water doorlaat. Net als bij een Ersatz-dak, wordt de dakconstructie niet beschermd, waardoor die kan gaan rotten of waardoor er barsten in de dakbedekking kunnen ontstaan. Opnieuw is dit dus slechts een lapmiddel .
 3. Wil je het probleem definitief aanpakken? Dan zit er niets anders op dan het verwijderen en vernieuwen van de bestaande dakbedekking. Nadat het onderdak langs de buitenkant aangebracht wordt, plaatst men hierop het isolatiemateriaal. Lees verder indien je meer wil weten over isoleren langs de buitenkant, volgens de zogenaamde sarkingmethode.

 

Schuin dak isoleren langs de buitenkant: sarkingdak

Naast het isoleren langs de binnenkant, kan je een schuin dak ook laten isoleren langs de buitenzijde. In plaats van tussen de kepers of spanten, wordt de isolatie aan de bovenzijde van het dakgebinte bevestigd. Deze isolatiemethode noemt men het sarkingdak. Het grote voordeel van deze methode is dat de plaatsing erg snel kan gebeuren. Zowel voor renovaties, als nieuwbouwwoningen biedt een sarkingdak heel wat voordelen.

Sarkindak structuur

Door je hellend dak te isoleren langs de buitenkant, vormt de isolatielaag een ononderbroken isolatieschild. Sarkingdaken zijn dan ook een echte aanrader in een BENovatietraject.


Een sarkingdak is interessant bij een grondige renovatie, omdat:

 • Een hellend dak na-isoleren langs de buitenkant de beste oplossing is wanneer je de binnenafwerking wil behouden of wanneer je dak nog niet over een onderdak beschikt.
 • Zeker wanneer het om een complete dakrenovatie gaat waarbij ook de dakbedekking aan vernieuwing toe is, is het verstandig om langs de buitenzijde te isoleren.

Een sarkingdak is interessant bij een nieuwbouw:

 • Plaats je de dakisolatie langs de buitenzijde, is het met deze methode makkelijker om een ononderbroken isolatieschild te bekomen. Dat is een enorm voordeel wanneer je van plan bent een passief- of lage energiewoning te bouwen.
 • Daarnaast kan de plaatsing van een sarkingdak erg snel verlopen, zeker wanneer je gebruik maakt van all-in-one dakelementen of sandwichpanelen. Dit zijn zelfdragende panelen die opgebouwd zijn uit zowel een onderdak, isolatielaag, kepers en mogelijk zelfs de binnenafwerking.

De aannemer gaat bij het isoleren langs buitenaf als volgt te werk:

 1. Gaat het om een renovatie? Dan moet de bestaande dakbedekking, alsook de pan- en tengellatten eerst verwijderd worden.
 2. In een tweede stap, plaatst men op de blote dakconstructie een dampscherm. Zoals eerder besproken bij het isoleren langs binnenuit, is deze stap noodzakelijk om te voorkomen dat het isolatiemateriaal wordt aangetast door condensvocht. Kies je voor een opbouw uit dakelementen? Dan worden die in deze fase geplaatst!
 3. Hierna wordt het effectieve isolatiemateriaal aangebracht. Meestal worden er hiervoor harde isolatieplaten gebruikt. Belangrijk is dat deze platen drukvast zijn zodat ze het gewicht van de dakbedekking kunnen dragen.
 4. Op de isolatielaag, wordt de dampopen onderdakfolie aangebracht.
 5. Na het bevestigen van de tengel- en panlatten op de kepers, is het dak klaar voor het leggen van de nieuwe dakbedekking (leien, dakpannen, riet, shingles, …).

 

Tip: besteed voldoende aandacht aan de luchtdichtheid van het sarkingdak. Omdat dit een echt vakwerkje is, raden we het niet aan om een schuin dak zelf te isoleren langs de buitenzijde.

 

 

Welke dakisolatie voor hellende daken?

Isoleer je langs de binnenkant? Dan is de beste dakisolatie voor een hellend dak een flexibel materiaal dat makkelijk tussen de houten structuur kan worden geklemd. Minerale wollen worden in dekenvorm geleverd en kunnen eenvoudig op maat gesneden worden. Glaswol en rotswol scoren goed qua thermische én akoestische isolatie, en zijn daarnaast milieuvriendelijk! Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit materiaal het vaakst wordt gekozen.

 

Tip: snij de glas- of rotswol in stroken die 1 cm breder zijn dan de gewenste afmeting. Zo spant het materiaal tussen de structuur en zal het niet gaan doorhangen.

 

Volgende materialen komen eveneens in aanmerking:

 • Gespoten isolatie zoals PUR-schuim is ook geschikt voor isolatie langs de binnenzijde van een hellend dak, zeker bij oneffen of moeilijk te bereiken oppervlaktes.
 • Kunststofplaten kunnen eventueel bovenop een laag minerale wollen geplaatst worden, om de vereiste Rd-waarde te behalen. Je dak enkel isoleren met bijvoorbeeld PIR-isolatieplaten of PUR-isolatieplaten biedt evenwel niet dezelfde akoestische isolatie als minerale wollen.
 • Draag je het milieu hoog in het vaandel? Dan kan je ook kiezen voor ecologische isolatiematerialen zoals hennep, vlaswol, kurk, enz.
isolatieplaten dak

Een combinatie van minerale wollen en isolatieplaten biedt een optimaal isolatieschild. Foto door FDC Concepts.

Isoleer je langs de buitenkant? De beste dakisolatie voor een schuin dak is dan een materiaal dat sterk genoeg is om het gewicht van de dakbedekking te dragen. Eigenlijk komen enkel harde isolatieplaten met een hoge drukvastheid hiervoor in aanmerking. Die worden voorzien van tanden en groeven zodat ze makkelijk in elkaar klikken. Van buitenaf een hellend dak isoleren kan bijvoorbeeld met PUR-platen, PIR-platen, maar evenzeer met XPS- of EPS-platen. Van alle isolatiematerialen voor je dak, heeft PIR-isolatie echter de hoogste isolatiewaarde, m.a.w. je moet minder dik isoleren om hetzelfde effect te bekomen.

Vraag: waarvoor worden dakplaten met isolatie ingezet?

In de industriebouw is dit een populaire isolatiemethode, waarbij men gebruik maakt van geïsoleerde dakplaten. Zowel de isolatielaag als de dakafwerking zitten verwerkt in éénzelfde dakplaat.

 

Prijs voor de isolatie van een hellend dak

Benieuwd naar wat het kost om je hellend dak te isoleren? De kostprijs van dakisolatie start vanaf zo’n 25 euro per vierkante meter en is verder afhankelijk van een hele reeks factoren, waaronder:

 • Ga je het schuine dak isoleren langs de binnenzijde of buitenzijde?
 • Moet er nieuwe dakbedekking voorzien worden?
 • Wat is het gekozen isolatiemateriaal en welke dikte is vereist?
 • Wat is de totale dakoppervlakte?

Gelukkig levert je dak isoleren ook premies op. Samen met de besparing op je energiefactuur, heb je hierdoor je investering in een mum van tijd terugverdiend! Wacht trouwens niet te lang, want het isoleren van je dak is verplicht sinds 2020.

 

Vergelijk offertes van aannemers in jouw buurt

Wil je voor de isolatie van je dak de hulp inroepen van een isolatie-expert? Dan ben je aan het juiste adres! Via ons netwerk van gespecialiseerde aannemers kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor dakisolatie vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de isolatiespecialist met de beste prijs-kwaliteit!

 
 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Aannemers dakisolatie in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes