Dakisolatie: wat is de prijs per m² voor de isolatie van een plat of hellend dak?

Van plan je dak te isoleren en benieuwd naar de prijs? In dit artikel kom je meer te weten over de gemiddelde kostprijs voor de isolatie van je dak, of je nu beslist de dakisolatie te laten plaatsen of dit zelf te doen. Overtuigd om een aannemer in te schakelen? Dan kan je via onze gratis offerteservice snel en eenvoudig de vakman met beste prijs-kwaliteit vinden!

Opgelet: dakisolatie verplicht vanaf 2020

Vanaf 1 januari 2020 gaat de verplichte dakisolatienorm in. Niet in orde? Dan riskeer jij:

 • Boetes tussen 500 en 990 euro.
 • Een verhuurverbod, terugvordering van huurgelden of ontbinding van het huurcontract.
 • Waardeverlies van je woning bij verkoop.

Maak hier je dakisolatie in orde!

Hoeveel kost dakisolatie gemiddeld?

De prijs van dakisolatie is afhankelijk van een hele reeks factoren. Het is met andere woorden niet eenvoudig om een algemene richtprijs te geven. Daarom werkten we een prijsvoorbeeld uit voor twee veelvoorkomende situaties.

Wat is de kostprijs van dakisolatie?

"Onze woning dateert van 1999 en het dak beschikt reeds over een onderdak. We zouden ons hellend dak (100+/- m2) graag langs de binnenkant laten isoleren met glaswol. Wat kost het om dit schuin dak te isoleren en op welke termijn is deze investering terugverdiend?"

Glaswol heeft een gemiddelde lambda-waarde van 0.036W/mK en moet dus minstens 17 à 18cm dik zijn om de vereiste Rd-waarde van 4.5m²K/W te behalen, wil je in aanmerking komen voor premies. Ook is het plaatsen van een dampscherm langs de warme zijde van het isolatiemateriaal noodzakelijk om vochtproblemen te vermijden. In deze situatie, mag je rekenen op een gemiddelde prijs van €28 per m2:

 • Kosten dakisolatie                    €2800 (= €28/m2 x 100m2)
 • Premies en subsidies               - €600 (netbeheerderspremie)
 • Totaalkost                                  = €2200
 GasElektriciteitMazout
Gemiddelde besparing/jaar€420€1890€530
Terugverdientijd5 jaar en 3 maanden1 jaar en 2 maanden4 jaar en 2 maanden
Winst na 25 jaar€8356€45303€11121

"Wij zijn een moderne woning met plat dak (+/- 85 m2) aan het bouwen. We zouden dat graag langs de buitenkant isoleren met PIR-platen.  Wat zou dit plat dak isoleren kosten, indien we de isolatie door een aannemer laten plaatsen?"

De EPB-wetgeving eist dat de dakisolatie in een nieuwbouwproject een maximum U-waarde van 0.24W/m²K behaalt. In deze situatie, biedt PIR-dakisolatie een perfecte oplossing. Met een lambda-waarde van 0.023 W/mK, isoleren PIR-platen uitstekend. Dat betekent dat de platen minimum 10 cm dik moeten zijn om de vereiste U-waarde te behalen. Dikker mag uiteraard, wil je nog meer energie besparen!

Om een plat dak te isoleren met PIR-isolatie mag je op een prijs van €50 per m2 rekenen. In totaal, zal dit plat dak isoleren langs de buitenkant je dus zo’n €4250 kosten. Aangezien het om een nieuwbouwproject gaat kom je niet in aanmerking voor premies, maar hoe dikker je isoleert, hoe meer je jaarlijks wel zal besparen op je stookkosten.

 

Wat bepaalt de prijs van dakisolatie?      

Soort isolatiemateriaal

De kostprijs van dakisolatie is eerst en vooral sterk afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal:
*Deze prijzen zijn incl. btw (6%) en vakkundige plaatsing door een isolatiespecialist.

 Rots- en glaswolPIR-isolatiePUR-isolatieEPS-isolatie
Prijs€25-30€45-55€45-55€30-40
 XPS-isolatiePF-isolatieEcol. isolatie 
Prijs€40-50€50-60€40-65 

Gemiddeld, hebben minerale wollen zoals rotswol en glaswol isolatie de laagste prijs per m2, gevolgd door EPS-platen (Tempex-isolatie) en XPS-platen. PF-, PIR- en PUR-isolatieplaten hebben misschien wel een hogere prijs, maar isoleren dan ook het best! Tot slot, zijn er nog de ecologische isolatiematerialen. Vlaswol heeft gemiddeld de laagste prijs en kurk de hoogste, terwijl de prijs van hennep, schapenwol en papiervlokken zich daartussen situeert.

Wil je de eigenschappen van de verschillende isolatiematerialen vergelijken? Surf dan naar onze pagina over soorten isolatie.

Verschillende soorten isolatiemateriaal

Wist je dat de diverse soorten isolatie qua prijs sterk verschillen? Offertes vergelijken loont daarom!

Dikte isolatielaag

Uiteraard is ook de dikte van het isolatiemateriaal bepalend voor de kostprijs: hoe dikker het materiaal moet zijn, hoe duurder. Bij de vermelde prijzen, zijn we uitgegaan van de dikte die nodig is voor het behalen van premies, nl. een Rd-waarde van 4.5m²K/W. Dit komt grotendeels overeen met de vereiste dikte van de isolatielaag voor nieuwbouwwoningen. Voor minerale wollen is dat zo’n 15 à 19 cm, terwijl PIR-isolatieplaten bijvoorbeeld maar 10 à 15 cm dik hoeven te zijn om dezelfde isolerende werking te hebben. Omdat je met deze dakisolatieplaten minder dik moet isoleren, kan je hierdoor heel wat plaats besparen.

Isolatie voor plat dak, hellend dak of zoldervloer

De prijs van dakisolatie voor een plat dak ligt hoger dan die voor een hellend dak. Dat komt voornamelijk doordat je een ruimere keuze aan materialen hebt bij het isoleren van schuine daken. Isoleer je langs de binnenkant van een hellend dak, dan kan je kiezen voor het goedkope rots- of glaswol, waardoor de kosten beperkt blijven tot zo’n 25 à 30 euro per vierkante meter (incl. plaatsing).

Wanneer je een schuin dak langs de buitenkant isoleert, het zogenaamde sarkingdak, ben je meteen aangewezen op drukvaste isolatieplaten met een prijs van min. €40/m2. Ook mag je niet vergeten dat naast de prijs van dakisolatie, de kosten voor een nieuwe dakbedekking hier nog eens bovenop komen.

Dezelfde prijsverhouding is van toepassing bij het isoleren van platte daken. Isoleer je een plat dak langs de buitenzijde, dan moet je bovenop de prijs van de isolatie, ook die van de ballastlaag (omgekeerd dak) of dakbedekking (warm dak) mee in rekening nemen. Dakisolatie voor een plat dak heeft daardoor een prijs per m2 die start vanaf zo’n 70 euro (incl. afwerking).

Het laten plaatsen van isolatie langs de binnenkant van een plat dak, daarentegen, kost je minimum €30/m2. Hoewel een plat dak langs binnenuit isoleren goedkoper is, wordt het niet aangeraden omwille van mogelijke condensatieproblemen.

isolatieplaten dak

Ga je een plat dak isoleren langs de buitenzijde, dan zal je meer moeten betalen dan wanneer je isolatie langs de binnenkant aanbrengt. Isoleren langs buiten wordt echter verkozen, om koudebruggen te vermijden.

In plaats van het dak te isoleren, kan je er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren, bijvoorbeeld wanneer je de zolder niet gaat inrichten als leefruimte. Een van de voordelen van deze methode is het aantrekkelijke prijskaartje: je hoeft immers minder vierkante meters met isolatie te bedekken, waardoor de totaalprijs gedrukt wordt. De vloer van je zolder isoleren kan reeds vanaf 25 euro per m2.

Hellend dak isolerenlangs de binnenkantmin. €25/m²
Hellend dak isolerenlangs de buitenkantmin. €40/m² (excl. dakbedekking)
Plat dak isolerenlangs de binnenkantmin. €30/m²
Plat dak isolerenlangs de buitenkantmin. €70/m² (incl. afwerking)
Zoldervloer isolerenbovenop de zoldervloermin. €25/m²
*Deze prijzen zijn incl. btw (6%) en vakkundige plaatsing door een isolatiespecialist.

 

Dak isoleren: kostprijs doe-het-zelf vs. vakman

Denk je erover om zelf isolatie te plaatsen? Onder bepaalde omstandigheden, is dat perfect mogelijk. Je spaart er zo’n 15 à 20 euro per vierkante meter mee uit. Toch zijn er een aantal uitgesproken redenen waarom het beter is een vakman in te schakelen:

 • Heel wat materialen en isolatiemethodes vragen de nodige expertise. Neem bijvoorbeeld het sarkingdak: het is niet eenvoudig om de dakconstructie volledig luchtdicht te maken. Slaag je hier niet in, dan is er een groot risico op thermische lekken. Dan is het aanbrengen van de isolatie met andere woorden voor niets geweest. Daarnaast weet een vakman ook perfect hoe hij/zij moet omgaan met irriterende materialen zoals glaswol.
 • Met een vakman, ben je niet enkel verzekerd van een kwalitatieve en duurzame afwerking, maar kan je ook op een snelle plaatsing rekenen. Waar jij misschien twee weken voor nodigt hebt, klaart een dakwerker op één enkele dag.
 • Het inschakelen van een aannemer wordt daarnaast ook aangemoedigd door de netbeheerderspremie. Het uitgereikte premiebedrag is immers dubbel zo hoog wanneer de werken door een dakdekker worden uitgevoerd.

Vertrouw het isoleren van je dak dus toe aan een vakman. Via onze gratis offerteservice, kan je snel en eenvoudig de geschikte isolatiespecialist vinden!

 

Premies voor dakisolatie en zoldervloerisolatie

Investeren in isolatie loont de moeite! Daarnaast, voorzien zowel de netbeheerders, gemeentes als de Vlaamse Overheid een hele reeks tegemoetkomingen om het plaatsen van dakisolatie of zoldervloerisolatie financieel te ondersteunen. Zo heb je je investering nog sneller terugverdiend. In 2019 zijn volgende isolatiepremies van toepassing:

 • Netbeheerderspremie (Infrax en Eandis)
 • Totaalrenovatiebonus
 • Burenpremie
 • Gemeentelijke of provinciale dakisolatiepremie

Meer weten? Lees alles over de voorwaarden en uitgereikte bedragen op deze pagina over premies en subsidies.

isolatieplaten zoldervloer

De vloer isoleren is financieel interessanter dan het isoleren van het dak als je de zolder niet actief gebruikt. Foto door Isolteam Hoboken.

 

Vergelijk offertes van specialisten in dakisolatie uit jouw regio

Benieuwd naar wat de kosten zijn voor het isoleren van je zolder of dak? Via ons netwerk van gespecialiseerde dakwerkers kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor dakisolatie vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de vakman met de beste prijs-kwaliteit!

 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Aannemers dakisolatie in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes