Bestaand dak zonder onderdak isoleren: hoe pak ik het aan?

Vele oudere woningen beschikken niet over een onderdak. Maar hoeft dat een probleem te zijn wanneer je gaat isoleren? In dit artikel vertellen we je over het nut van een onderdak, hoe je een onderdak kan plaatsen bij een bestaand dak en wat dit je zal kosten. Daarnaast brengen we je snel en eenvoudig in contact met een dakwerker uit je buurt!

Opgelet: dakisolatie verplicht vanaf 2020

Sinds 1 januari 2020 is de verplichte dakisolatienorm van kracht. Niet in orde? Dan riskeer jij:

 • Boetes tussen 500 en 990 euro.
 • Een verhuurverbod, terugvordering van huurgelden of ontbinding van het huurcontract.
 • Waardeverlies van je woning bij verkoop.

Maak hier je dakisolatie in orde!

Waarom is het onderdak zo belangrijk?

Het onderdak is een dampopen folie die aan de koude zijde van het isolatiemateriaal wordt geplaatst, m.a.w. tussen de isolatie en de dakbedekking. Een hellend dak isoleren zonder onderdak heeft weinig nut en wel om volgende redenen:

 • Het onderdak zorgt ervoor dat er geen vuil van buitenaf in je woning kan terechtkomen.
 • Een onderdak is winddicht zodat er geen luchtstromen onder het dak ontstaan.
 • Het beschermt je dakisolatie en daktimmer tegen de weerselementen (sneeuw en smeltwater, regen, etc.). Wanneer isolatiemateriaal vochtig wordt, nemen de isolerende eigenschappen ervan namelijk sterk af.
 • Isolatiemateriaal dat blootgesteld wordt aan vocht vormt een broeihaard voor schimmels.
 • De isolatie zit vlak tegen het timmerwerk. Is het isolatiemateriaal vochtig, dan kan het hout aangetast worden en gaan rotten. En dat is slechts nieuws: houtrot ondermijnt uiteraard de stabiliteit van de dakconstructie.

Omwille van de bovenvermelde redenen, is het absoluut afgeraden om dakisolatie te plaatsen zonder onderdak.

Vraag: wat is het verschil tussen een onderdak en een dampscherm?

Beiden hebben eigenlijk dezelfde functie, namelijk vochtproblemen vermijden. Een dampscherm wordt aan de warme zijde (nl. aan de onderkant) van het isolatiemateriaal geplaatst. Het dampscherm moet dampdicht zijn: condensvocht uit onderliggende ruimtes mag immers niet in contact komen met het isolatiemateriaal. Het onderdak, daarentegen, bevindt zich aan de koude zijde van het isolatiemateriaal (nl. aan de bovenkant) en moet daarom juist dampopen zijn. Het vocht dat langs buiten binnendringt moet immers ook weer kunnen ontsnappen.

 

pannendak zonder onderdak

Zijn je pannen zichtbaar op zolder? Dan heb je geen onderdak! Deze situatie is jammer genoeg nog op veel zolders terug te vinden.

pannendak met onderdak

Het plaatsen van een onderdak is een essentiële stap tijdens het isoleren van je dak. Foto door G & R Projects

correcte plaatsing dampscherm

Een onderdak mag je niet verwarren met een dampscherm. Deze laatste wordt aan de warme kant van de isolatie geplaatst. Foto door Verbisol

 

Onderdak plaatsen zonder pannen te verwijderen

Zoals reeds aangehaald, wordt een onderdak meestal langs de buitenkant geplaatst, namelijk bovenop de dakconstructie. Is je dakbedekking nog in goede staat? Dan zou het jammer zijn om die te moeten weghalen. Gelukkig zijn er twee tijdelijke oplossingen, waarbij je langs de binnenkant te werk kan gaan, namelijk het Ersatz-onderdak en vochtwerende isolatieplaten.

Ersatz-onderdak plaatsen langs binnen

Een eerste mogelijkheid is een Ersatz-onderdak. In plaats van op de kepers, wordt de onderdakfolie aangebracht langs binnen, namelijk tussen de kepers of spanten. Daarnaast, blijft de klassieke opbouw behouden: onder het onderdak komt het isolatiemateriaal met een dampscherm aan de warme zijde.

Toch blijft insijpelend vocht een aandachtpunt: het is onvermijdelijk dat er water op de onderdakfolie terechtkomt. Om te voorkomen dat de houten kepers of spanten gaan rotten, moet dit water opgevangen en afgevoerd worden. Dat blijkt echter niet altijd even evident. Een Ersatz-onderdak mag dan wel de goedkoopste optie zijn, het blijft voor die reden steeds een voorlopige oplossing!

Daarnaast houdt een onderdak plaatsen van binnenuit ook in dat de binnenafwerking, moest die reeds aanwezig zijn, afgebroken moet worden.

Vochtwerende isolatieplaten

Beslis je toch te isoleren zonder onderdak, gebruik dan vochtwerende isolatieplaten aan de binnenkant van je dak, zoals XPS-, PUR- of PIR-platen. Die verliezen hun isolerende eigenschappen niet wanneer ze in aanraking komen met vocht.

Opnieuw moeten we hier twee opmerkingen bij maken: deze methode wordt enkel aangeraden wanneer er slechts sporadisch water binnendringt. Het timmerwerk wordt bovendien niet beschermd tegen de weersomstandigheden, waardoor houtrot zich op termijn toch zal manifesteren. Onder invloed van temperatuurverschillen, zal het hout ook gaan krimpen en uitzetten, wat kan leiden tot scheuren of barsten in de dakbedekking.

 

Vraag: Mijn zolder wordt niet gebruikt, hoef ik dan mijn dak te isoleren?
Is je zolder geen leefruimte maar dient die bijvoorbeeld enkel als opslagplaats, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om enkel je zoldervloer te isoleren.

 

 

Dakbedekking verwijderen en onderdak plaatsen

Een Ersatz-dak en vochtwerende isolatieplaten zijn tussenoplossingen. Beschik je over voldoende financiële middelen om ook meteen je dakbedekking aan te pakken, dan raden we je aan om het onderdak volgens de klassieke methode aan te brengen, nl. langs de buitenkant. Dit is de enige manier om zeker te zijn van een duurzaam resultaat!

Nieuw onderdak tijdens plaatsen sarkingdak

De enige kwalitatieve oplossing om je dak van een onderdak te voorzien is om de dakbedekking te verwijderen en het onderdak op het dakgebinte aan te brengen. Foto door Egeïsche Zee

Na het verwijderen van de dakbedekking, alsook pan- en tengellatten, brengt men het dampscherm en de isolatie aan, tussen of bovenop de blote dakconstructie (sarkingdak). Dat is tenminste zo wanneer het timmerwerk na visuele inspectie nog in prima staat blijkt te verkeren. Zo niet, zal ook de draagstructuur moeten worden hersteld of vervangen. Na het plaatsen van de onderdakfolie, worden er opnieuw pan- en tengellatten aangebracht. Die vormen de basis voor een nieuwe dakbedekking naar keuze (dakpannen, leien, shingles, riet, …).

Lees hier meer over isoleren langs de buitenkant (de sarkingmethode).

 

Wat kost een dak zonder onderdak isoleren?    

Je dak isoleren heeft weinig zin, zonder dat je ook een onderdak laat aanbrengen. Dakisolatie en een onderdak plaatsen gaan dus hand in hand! De prijs hiervan hangt af van een hele reeks factoren:

 • Gekozen methode:
  • hellend dak isoleren langs binnen (Ersatz-dak)
  • hellend dak isoleren langs buiten (sarkingdak): prijs van afbraak en nieuwe dakbedekking moet ook worden verrekend
  • isoleren zonder onderdak met vochtwerende isolatieplaten
 • Gebruikte isolatiemateriaal en vereiste dikte
 • Totale dakoppervlakte
 • Bereikbaarheid van de werken

Om jouw renovatieproject financieel haalbaar te maken, kan je gelukkig rekenen op een hele reeks subsidies. Lees hier meer over premies voor dakisolatie!

 

Vergelijk offertes van aannemers in jouw buurt

Wil je een onderdak laten aanbrengen voor je gaat isoleren? Een onderdak plaatsen is namelijk geen werkje voor doe-het-zelvers. Schakel daarom de hulp in van een vakman! Via ons netwerk van gespecialiseerde dakwerkers kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor dakisolatie vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je snel en eenvoudig de geknipte isolatiespecialist!

 
 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Ontvang gratis offertes van 3 Aannemers dakisolatie in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes