Dakisolatie

Dakisolatie

  • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
  • Vergelijk tot 3 dakisolatie-experten
  • Volledig gratis en vrijblijvend
  • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Dakisolatie plaatsen: laat de warmte niet via het dak ontsnappen

Van plan je dak te isoleren en wil je weten hoe je dit best aanpakt? Wij vertellen je alles over de isolatie van je zoldervloer of dak, of je dat nu langs binnen of buiten wil isoleren! Naast de methodes en isolatiematerialen, komen ook de prijzen en premies voor dakisolatie aan bod. Tot slot, brengen we je snel en eenvoudig in contact met isolatiespecialisten uit je buurt!

Wist je dat dakisolatie niet enkel verplicht is voor nieuwbouwprojecten, maar dat ook bestaande woningen tegen 2020 aan de dakisolatienorm moeten voldoen. Dakisolatie plaatsen is dus een absolute noodzaak, zeker als je weet dat 25% van de warmte in jouw woning verloren kan gaan via het dak. Daarnaast, heeft dakisolatie nog een hele reeks voordelen:

  • Dakisolatie plaatsen = een toename van het wooncomfort voor de bewoners toe.
  • Je bespaart elke maand opnieuw op je energiefactuur en bent daardoor minder afhankelijk van de stijgende energieprijzen.
  • Er wordt geen energie verspild. Het klimaat zal je dus dankbaar zijn!
  • De verkoopwaarde van je woning stijgt: de geïsoleerde zolderruimte onder een schuin dak kan je namelijk omtoveren tot een extra kamer!
dakisolatie bij renovatie

Doordat je minder zal moeten betalen voor je stookkosten, heb je de kosten voor het laten plaatsen van dakisolatie op korte termijn terugverdiend! Foto door Verbisol

 

 

Tip: Wist je dat je nog meer kan besparen door ook je gevel en/of spouwmuur te isoleren? Lees er alles over op onze pagina’s over gevelisolatie en spouwmuurisolatie.

 

Maar hoe begin je nu precies aan het isoleren van je dak? In dit artikel, vind je een antwoord op volgende vragen:

 

Hellend dak isoleren langs buiten of binnen?

Twijfel je tussen het isoleren van je dak langs de binnenzijde of langs de buitenkant (sarkingdak)? Wij zetten de verschillen tussen de methodes even voor jou op een rijtje:

  Dakisolatie plaatsen langs de binnenkant Dakisolatie plaatsen langs de buitenkant
Plaats dakisolatie Tussen of onder de spanten/kepers Op de spanten/kepers
Prijs Goedkoopste optie Hoger prijskaartje
Na-isolatie / Renovatie Vooral interessant wanneer de binnenkant nog niet is afgewerkt. Beste optie om je dak te isoleren tijdens een renovatie, indien: de dakbedekking vernieuwd wordt of de bestaande binnenafwerking behouden moet blijven.
Soort dakisolatie Minerale wollen / Isolatieplaten Drukvaste isolatieplaten
Geen onderdak? Een onderdak langs binnen aanbrengen ("Ersatz-onderdak") is mogelijk, maar is een tijdelijke oplossing Enige manier om duurzaam onderdak te plaatsen
Passiefwoning Groter risico op koudebruggen Ononderbroken isolatieschild voor optimale isolatiescore

Meer weten over het isoleren van hellende daken? Neem dan een kijkje op onze uitgebreide pagina over dakisolatie voor schuine daken!

 

Tip: Het wordt sterk afgeraden je dak te isoleren zonder onderdak. Wil je toch je dak zonder onderdak? Kijk dan hier voor mogelijke oplossingen.

 

 

Plat dak isoleren langs de binnenzijde of buitenzijde

Net zoals bij een schuin dak, heb je ook bij een plat dak de keuze om de dakisolatie aan te brengen langs de binnenzijde (koud dak) of buitenzijde (warm dak of omgekeerd dak).

Het isoleren van je dak langs de binnenzijde wordt ook wel het ‘koude dak’-principe genoemd. Deze term verwijst naar de plaatsing van het isolatiemateriaal: omdat die tussen of onder de dragende structuur aangebracht wordt, wordt het timmerwerk niet tegen de weerselementen beschermd. Omdat deze methode vaak tot condensproblemen leidt, wordt hij nog maar zelden toegepast. Het na-isoleren van je dak op deze manier betekent bovendien ook dat de binnenafwerking moet worden verwijderd, wat voor overlast binnenshuis kan zorgen.

dakisolatie plaatsen: plat dak langs binnen isoleren - koud dak

Om vochtproblemen te vermijden, ga je best langs buiten te werk. Bij het warme dak, plaatst men eerst een dampscherm bovenop de draagstructuur. Net zoals bij een hellend dak, heeft deze dampdichte folie de taak condensvocht van binnenuit tegen te houden zodat het de dakisolatie niet kan aantasten. Het isolatiemateriaal plaatst men vervolgens op het dampscherm, waarna men de dakbedekking (roofing, EPDM, …) aanbrengt. De dakconstructie wordt op deze manier ‘warm’ gehouden door de isolatielaag. Het timmerwerk zal dankzij het dampscherm dus niet gaan krimpen of uitzetten onder invloed van temperatuurverschillen, waardoor het risico op scheuren of barsten in de dakbedekking erg laag is.

Plat dak isoleren langs buiten - warm dak

Een laatste mogelijkheid is het aanbrengen van isolatie langs de buitenkant volgens het omgekeerde dak-principe. Deze techniek wordt voornamelijk toegepast wanneer men een bestaand dak wil isoleren. Verkeert de oude dakbedekking nog in goede conditie, dan kan het isolatiemateriaal hier simpelweg bovenop geplaatst worden. Een ballastlaag uit grind, keien of tegels houdt het isolatiemateriaal op z’n plaats. Omdat je perfect kan lopen op een omgekeerd dak, vormt het de ideale ondergrond voor bijvoorbeeld een dakterras.

Opbouw omgekeerd dak

Vraag: Hoe dik moet dakisolatie zijn?

Wil je in aanmerking komen voor premies en subsidies, dan moet het gekozen isolatiemateriaal een minimum R-waarde van 4.5 m2K/W behalen. Nieuwbouwwoningen moeten dan weer een U-waarde van 0.24W/m²K of minder behalen, om aan de EPB-eisen te voldoen. De exacte dakisolatie dikte hangt af van de isolatiewaarde van het gekozen materiaal: hoe beter het isoleert, hoe minder dik het materiaal hoeft te zijn om hetzelfde resultaat te behalen. Zo moeten minerale wollen bijvoorbeeld zo’n 15 à 19 cm dik zijn om de vooropgestelde isolatiewaarde voor je dak te behalen, terwijl dat voor PIR-platen slechts 11 à 15 cm is.

 

Zoldervloer isoleren i.p.v. dakisolatie plaatsen?

Ben je niet van plan de zolderruimte als leefruimte in te zetten, maar hem louter als opslagruimte te gebruiken? Dan kan het isoleren van je zolder ook door simpelweg de zoldervloer te isoleren, in plaats van te kiezen voor dakisolatie. De zolder isoleren door middel van vloerisolatie heeft namelijk heel wat voordelen:

  • Het is sneller en goedkoper (de te bedekken oppervlakte is kleiner).
  • Het leidt tot een lagere energiefactuur (beschermde volume is kleiner).
  • Het levert dezelfde premies en subsidies als gewone dakisolatie op.

Is de zoldervloer opgebouwd uit houten kepers? Dan zal de isolatie, meestal soepele materialen zoals minerale wollen, hiertussen worden aangebracht. Wanneer je met een betonnen ondergrond te maken hebt, kiest men meestal om die te bedekken met drukvaste isolatieplaten.

Wil je de geïsoleerde zoldervloer kunnen belopen? Dan kan je de zolder best isoleren en afwerken met bijvoorbeeld OSB-platen.

isoleren zoldervloer

 

Tip: We raden je aan om zoldervloer- of dakisolatie te laten plaatsen door een professional. Onze aannemers werken niet enkel sneller, maar beschikken ook over de expertise die nodig is voor een kwalitatieve en duurzame afwerking! Vertrouw de isolatie van je dak daarom toe aan een vakman.

 

Via onze gratis offerteservice, kan je makkelijk prijzen vergelijken. Afhankelijk van je woonplaats, treed je snel in contact met specialisten die dakisolatie plaatsen uit de provincies AntwerpenLimburgOost-VlaanderenVlaams-Brabant of West-Vlaanderen.

 

Soorten isolatiematerialen voor je dak

De beste dakisolatie voor jouw situatie is grotendeels afhankelijk van het soort dak (hellend vs. plat dak) en de isolatiemethode (binnen vs. buiten). Maar ook andere factoren zoals de prijs, akoestische isolatie, brandveiligheid of milieubelasting kunnen doorslaggevend zijn. Daarom zetten we de belangrijkste kenmerken van de verschillende soorten dakisolatie voor jou op een rijtje.

Minerale wollen: glaswol & rotswol

Minerale wollen behoren tot één van de populairste materialen voor dakisolatie, met Rockwool en Isover als bekendste producenten. Zowel rotswol isolatie (ook ‘steenwol’) als glaswol isolatie zijn natuurlijke producten, gewonnen uit respectievelijk vulkanisch gesteente en gerecycleerd glas. Het is een soepel materiaal dat beschikbaar is in de vorm van dekens of rollen, maar evenzeer in plaatvorm. Daarnaast, hebben rots- en glaswol volgende eigenschappen:

  • Goede thermische isolatie: lambda-waarde tussen 0.032 en 0.042W/mK.
  • Zowel glaswol als rotswol hebben een uitstekende geluidsisolatie
  • In dekenvorm zijn ze geschikt voor de isolatie van een plat of hellend dak (langs de binnenkant) of zoldervloer. Door de flexibiliteit van het materiaal, is het makkelijk tussen spanten of kepers te klemmen. Omdat minerale wollen in deze vorm samendrukbaar zijn, worden ze niet gebruikt om hellende daken langs buitenaf te isoleren.
  • Als dakisolatieplaat zijn ze echter wel geschikt als isolatie voor een plat dak langs de buitenkant
  • Milieuvriendelijk: glaswol & rotswol zijn natuurlijk producten die gerecycleerd kunnen worden
  • Minerale wol is brandwerend, maar ook rot- en schimmelvrij
  • Dakisolatie met een aantrekkelijk prijskaartje
op maat snijden van glaswol

Wees voorzichtig bij het plaatsen van minerale wollen. Gebruik de gepaste bescherming om irritaties van de ogen, luchtwegen of huid te vermijden of schakel de hulp in van een ervaren vakman om de dakisolatie te plaatsen.

Kunststof isolatieplaten: EPS, XPS, PIR, PUR & PF

Naast minerale wollen, kan je ook kiezen voor isolatieplaten uit kunststof, zoals het bekende pur of het minder bekende eps. Die sluiten perfect aan door het handige tand- en groefsysteem waarmee ze zijn uitgerust. Isolatieplaten worden niet enkel langs de binnenkant, maar omwille van hun vochtwerende en drukvaste eigenschappen, ook langs de buitenkant van het dak ingezet.

We onderscheiden vijf soorten isolatieplaten, met elk hun specifieke eigenschappen:

dikte isolatie plat dak

Voor je dakisolatie gaat kopen, is het belangrijk om correct advies in te winnen over de geschikte oplossing voor jouw dak. Wil je dakisolatie plaatsen? Doe daarom beroep op de kennis van onze vakmannen.

 
 
  PIR-isolatie PUR-isolatie EPS-isolatie XPS-isolatie PF-isolatie
Brandveilig ++ + + + ++
Prijs dakisolatie €€€ €€€ €€ €€€
Thermische isolatie +++

λ = 0.023 - 0.032 W/mK
+++

λ = 0.023 - 0.032 W/mK
+

λ = 0.033 - 0.042 W/mK
++

λ = 0.029 - 0.038 W/mK
+++

λ = 0.021 - 0.028W/mK
Milieuvriendelijk + + ++ ++ +

Vraag: Bestaat er ook gespoten dakisolatie?

Ja, er bestaan bijvoorbeeld niet enkel PUR-isolatieplaten, maar PUR is ook in gespoten vorm beschikbaar. Zeker bij oneffen of moeilijk te bereiken oppervlaktes, kunnen kieren en spleten makkelijk opgevuld worden door de dakisolatie te gaan spuiten in plaats van de isolatie in vaste vorm aan te brengen.

Ecologische isolatiematerialen: verantwoord(e) dakisolatie plaatsen

Dakisolatie plaatsen kan ook ecologisch. mdat tijdens het fabricageproces van isolatieplaten gebruik gemaakt wordt van chemische bestanddelen, is de productie ervan belastend voor het milieu. Zoek jij dakisolatie die milieuvriendelijk is? Dan hebben we goed nieuws voor jou. Er zijn namelijk een hele reeks ecologische isolatiematerialen op de markt die gewonnen worden uit natuurlijke grondstoffen en die na gebruik weer gerecycleerd kunnen worden:

  • vlaswol met λ = 0.038 W/mK
  • papiervlokken of cellulose met λ =  0.039 W/mK
  • hennep dakisolatie met λ =  0.040 en 0.042 W/mK
  • schapenwol met λ =  0.035 W/mK
  • kurk met λ =  0.038 - 0.040W/mK
isolatie zolder binnenkant

Ecologische dakisolatie heeft niet enkel vochtwerende, maar ook geluidsabsorberende eigenschappen. Foto dakisolatie door Verbisol

Omdat het veelal zachte materialen zijn (m.u.v. kurk), worden ze voornamelijk ingezet voor het isoleren van hellende daken langs de binnenkant. Ze delen daarnaast ook vele kwaliteiten met minerale wollen: ze bieden een uitstekende akoestische isolatie, maar zijn ook rot- en schimmelbestendig.

 

Meer weten over deze milieuvriendelijke oplossingen? Neem dan een kijkje op onze pagina over de verschillende soorten dakisolatie.

 

Vraag: Kan ik ook zogenaamde sandwichpanelen gebruiken voor de isolatie van mijn dak?

Sandwichpanelen komen onder bepaalde voorwaarden inderdaad in aanmerking voor dakisolatie. Er is wel een belangrijk onderscheid te maken tussen tweelagige sandwichpanelen en prefab sandwichdakelementen.

 

Dakisolatie plaatsen: subsidies en premies

Alsof de heuse besparing op je energiefactuur geen motivatie genoeg is, kan je daarnaast ook nog eens rekenen op een hele reeks financiële tegemoetkomingen voor het plaatsen van zoldervloer- of dakisolatie:

  • Isolatiepremie van de netbeheerders (Eandis en Infrax) voor woningen van voor 1/1/2006, waarvan de dakisolatie een min. Rd-waarde van 4.5 m²K/W heeft
  • Totaalrenovatiebonus, wanneer je naast dakisolatie nog twee extra energiebesparende maatregelen treft
  • Burenpremie: wanneer minstens 10 woningen (bv. in dezelfde gemeente) tegelijk beslissen dakisolatie te laten plaatsen
  • Gemeentelijke of provinciale premie voor dakisolatie
  • De Vlaamse Verbeteringspremie voor het plaatsen van dakisolatie in woningen van minstens 25 jaar oud waarvan ook de draagstructuur vernieuwd wordt.
  • Belastingvermindering: dakisolatie laten plaatsen is enkel nog fiscaal aftrekbaar wanneer de aannemingsovereenkomst voor 31/12/2016 werd afgesloten
Heb je recht op subsidies voor de isolatie van jouw dak?

Correct isoleren bespaart je veel geld op lange termijn! Vergelijk vandaag nog offertes & laat dakisolatie plaatsen!

Wil jij ook een deel van je factuur recupereren? Neem dan gauw een kijkje op onze pagina over isolatiepremies en kom te weten of je voldoet aan de voorwaarden.

 

Prijs van dakisolatie: wat kost het om je dak te laten isoleren?

Voor het plaatsen van dakisolatie variëren de prijzen tussen de 25 en 70 euro per vierkante meter (incl. plaatsingskosten). De exacte prijs is afhankelijk van een hele reeks factoren waaronder:

  • het soort dakisolatie: minerale wollen hebben gemiddeld de laagste prijs per m2 met zo’n €25 à 30, terwijl je voor PF-, PUR-, PIR-isolatieplaten al gauw €45 tot €60 per vierkante meter neertelt.
  • de dakisolatie dikte: hoe dikker je wil isoleren, hoe meer je zal moeten betalen. Maar hou hierbij zeker in het achterhoofd dat investeren in een dikkere isolatielaag tot grotere besparingen leidt. Zo heb je je investering dus sneller terugverdiend!
  • de graad van afwerking: wil je je zolder isoleren en meteen ook afwerken, dan zal de prijs hoger oplopen dan wanneer je de zolder onafgewerkt laat.
  • isolatie langs de binnenkant of buitenkant: wanneer je langs binnen isoleert, heb je een ruimere keuze aan materialen. Hierdoor ligt de prijs gemiddeld lager (min. 25 à 30 euro/m2) dan wanneer je de isolatie langs de buitenkant aanbrengt. In dat geval, mag je uitgaan van een minimumprijs van €70/m2 voor platte daken (incl. afwerking) en €40/m2 voor hellende daken (excl. nieuwe dakbedekking)
  • isolatie voor het dak of de zoldervloer: isoleer je de zoldervloer in plaats van het dak, dan heb je minder vierkante meters isolatiemateriaal nodig. Hierdoor kan de totale kostprijs gedrukt worden.

Uiteraard mag je niet enkel naar de initiële kostprijs van dakisolatie kijken. Door de jaarlijkse besparingen, heb je je investering namelijk al na gemiddeld 3 à 5 jaar terugverdiend. Daarna, maak je pure winst!

Voor meer informatie over de prijzen en terugverdientijd van dakisolatie, surf je naar deze pagina.

 

Vergelijk offertes voor dakisolatie van aannemers in jouw buurt

Wil jij de hulp inschakelen van een expert in dakisolatie? Of vrijblijvend een prijs op maat bekomen? Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je door één enkele aanvraag te plaatsen tot 3 offertes voor dakisolatie vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de aannemer met beste prijs-kwaliteit!

Wat is de prijs van goed isoleren?
 
 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Nieuws

De eenmaking van de renovatiepremie belooft meer transparantie.

Ontvang gratis offertes van 3 Aannemers dakisolatie in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes