Condensatieketels

Condensatieketels

  • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
  • Vergelijk tot 3 installateurs
  • Volledig gratis en vrijblijvend
  • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

Condensatieketels: dé oplossing tegen milieuvervuilende verwarming

Een cv-ketel die milieuvriendelijk is én jou doet besparen op je energiefactuur? Dat is de condensatieketel! Tegenwoordig is het zelfs een van de weinige cv-ketels die aan de minimumvereisten voor energie-efficiëntie voldoet. Wil je hier meer over weten, moet je zeker verder lezen. Maar ook als je een vakman zoekt die jouw condensatieketel komt installeren, ben je bij Offrea aan het juiste adres!

Condensatieketels: hoe werkt het?

Condensatieketel in stookkot

Condensatieketel door WD Technieken

Condensatieketels zijn verwarmingsketels die het allerhoogste rendement halen. In tegenstelling tot wat de naam zou doen vermoeden, zijn condensatieketels zelfs efficiënter dan een traditionele hoogrendementsketels. Dat hoge rendement wordt behaald dankzij de toepassing van warmterecuperatie: waar de rookgassen bij oude cv-ketels via de schoorsteen ontsnapten, worden deze bij condensatieketels gerecupereerd.

Hoe dat precies in zijn werk gaat? Condensatieketels vermijden warmteverlies door – what’s in a name – te condenseren. De waterdamp die in de verbrandingsgassen zit, wordt via een warmtewisselaar afgekoeld tot een temperatuur waarop hij terug vloeibaar wordt. Wat dat dauwpunt precies is hangt af van de CO2-waarde en de temperatuur van de rookgassen, maar ligt doorgaans rond 50°C. De damp zal terug vloeibaar worden en zo het retourwater voorverwarmen. Alle energie wordt dus zo optimaal mogelijk benut!

Goed voor jouw portemonnee?!

koppel bekijkt de energierekening

Een warm binnenklimaat zonder je zorgen te maken over de energiekosten? Denk dan eens aan een condensatieketel!

Toegegeven,een condensatieketel is een aanzienlijke investering: de aankoopprijs ligt hoger dan die van een traditionele ketel. Gelukkig heb je die kosten op enkele jaren tijd terugverdiend. En daarna? Blijf je verder besparen natuurlijk! Hoe je de investering terugbetaald ziet? Dankzij een laag energiefactuur en dankzij ondersteunende premies.

Besparing #1: Je energiefactuur ligt een pak lager

Heb je een condensatieketel? Dan zal je energiefactuur heel wat minder zijn dan toen je nog een traditionele cv-ketel gebruikte. Concreet zal je winst minstens 10% bedragen bij een gasketel en zelfs 15% bij een mazoutketel. Hoe komt dat?

Dankzij het hoge rendement is je woning sneller opgewarmd: je verbruikt minder energie om jouw woning op dezelfde temperatuur te krijgen. Het verschil in rendement met een traditionele cv-ketel is dan ook aanzienlijk: voor een condensatieketel is dat 109%, voor een traditionele ketel slechts 80%. Er gaat met andere woorden geen energie verloren & je betaalt dus niet voor warmte die je niet gebruikt.

Sinds september 2015 is het verplicht om een condenserende cv-ketel te installeren wanneer je een nieuwe verwarmingsketel plaatst of de oude vervangt: zelfs een gewone hoogrendementsketel voldoet niet meer aan de eisen, aangezien die de wettelijk vastgelegde energie-efficiëntie van minstens 86% niet haalt. De eisen worden trouwens alleen maar strenger.

Besparing #2: Condensatieketels geven je recht op premies

Om de aankoop en installatie van milieuvriendelijke condensatieketels aan te moedigen, reiken de Vlaamse regering, de gemeenten en de provincies een aantal premies uit.

  • Bij grote renovatiewerken heb je recht op de Renovatiepremie, die tot wel 20 à 30% van je facturen kan terugbetalen.
  • Voldoet jouw ketel aan de minimumeisen? Dan komt ook de Vlaamse Verbeteringspremie jouw richting uit!

 

 

  • Ben je beschermde afnemer en heb je dus recht op de sociale maximumprijs? Dan kun je nog eens tot €1.800 terugkrijgen van je netbeheerder.
  • In sommige gemeenten en provincies kom je ook in aanmerking op een aparte premie. Op de website van jouw gemeente en provincie kun je nagaan of die premie jou toekomt.

Condensatieketel op aardgas of mazout?

Laat je een (nieuwe) condensatieketel plaatsen? Dan heb je de keuze tussen een verwarmingsketel op mazout of een op aardgas. Met een mazoutketel kun je meer besparen dan met een gasketel (resp. 15% tegenover 10%), maar toch is het niet het meest gekozen verwarmingssysteem. Integendeel: als er aardgas in de buurt is, zal je waarschijnlijk een gasketel laten installeren. Waarom is dat?

  • Condensatieketels op gas zijn stiller en compacter. Zo heb je bijvoorbeeld geen aparte tank nodig om stookolie in op te slaan.
  • Het is, ondanks de grote besparing op de energiefactuur, nog steeds duurder om met mazout te stoken.
  • Vanaf 2021 mogen geen stookolieketels meer geïnstalleerd worden bij nieuwbouw en ingrijpende energetische renovaties.

Label verraadt energiebron en rendement van de cv-ketel

Label Energiebron Minimaal rendement
Optimaz-elite Stookolie 97,5%
HR TOP Gas 107%

Let op: Optimaz (min. 93%) en HR+ (min. 88,6%) zijn labels voor hoogrendementsketels, niet voor condenserende ketels.

Wat met het onderhoud van condensatieketels?

vakman controleert de condensatieketel

Een onderhoud moet wettelijk om het jaar (mazoutketel) of om de twee jaar (gasketel) gebeuren.

Wil je je rendement ook op lange termijn zo hoog mogelijk houden? Laat je condensatieketel dan regelmatig controleren! Een gasketel moet je tweejaarlijks laten nakijken, voor de mazoutketel moet je elk jaar de onderhoudsman bellen. Waarom? De controles garanderen de veiligheid van jouw ketel en woning. Laat je die niet uitvoeren, dan kun je problemen krijgen met je verzekeringsmaatschappij wanneer zich een schadegeval voordoet. Het onderhoud moet steeds door een erkend technicus gebeuren en kost ongeveer 100 euro (gasketel) tot 120 euro (mazoutketel). Prijzen voor het onderhoud van je cv-ketel kan je hier vergelijken.

Welke factoren bepalen de prijs van condensatieketels?

Wat mag dat kosten? De prijs van een condensatieketel varieert tussen de 1.500 euro en 9.000 euro, en hangt af van volgende factoren:

  • de energiebron: een condensatieketel op stookolie is daarbij duurder dan een op aardgas.
  • het rendement van de ketel: een hoger rendement betekent doorgaans een hogere aankoopprijs. De energiebesparing gaat net in de tegenovergestelde richting.
  • het vermogensbereik: wat is de verwarmingsbehoefte van je woning? Hoe groter de oppervlakte van de kamers die verwarmd moeten worden, hoe duurder de ketel.

Heb je toch liever een exact prijskaartje of advies van een installateur? Offertes vergelijken doe je eenvoudig via onze gratis en vrijblijvende offerteservice.

Vergelijk offertes van installateurs in jouw buurt

Een condensatieketel installeren is een hele investering. Je wil je dus vast eerst informeren bij een expert. Die vakman komt jouw cv-ketel ook ineens vakkundig plaatsen. De ideale installateur voor jouw condensatieketel vinden, doe je door verschillende te vergelijken! Via één enkele aanvraag ontvang jij tot wel drie offertes voor condensatieketels. En het beste van al is: de offerteaanvraag is volledig gratis en vrijblijvend!

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Je oude cv-ketel vervangen door een nieuw, milieuvriendelijker exemplaar? Dit zijn je opties!

Ontvang gratis offertes van 3 Installateurs in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes