Welk filtersysteem voor uw zwembad?

De reden waarom veel mensen op vakantie liever in een zwembad zwemmen dan in zee, is het kraakheldere water. Zuiver water maakt uw zwembad niet alleen aantrekkelijk om naar te kijken, het zorgt ook voor optimaal en ongeremd zwemplezier. Een goede filterinstallatie is daarom onontbeerlijk.

De keuze van een filter is afhankelijk van verschillende factoren. Zo bepaalt het gebruik, het type zwembad en de hoeveelheid water of u best voor een zand-, diatomeeŽn-, cartridge- of biologische filter. Hoewel ze allemaal anders werken, hebben deze filters stuk voor stuk hetzelfde doel: ze maken uw zwembad vrij van de vuildeeltjes die niet opgelost kunnen worden in het water. Naast de filter zelf is ook de snelheid waarmee het water door de filter stroomt van groot belang voor de filtratie. Voor een efficiŽnte werking mag deze zeker niet te hoog zijn. Een lage doorstroomsnelheid daarentegen zorgt voor een laag energieverbruik, een lager verbruik van chemicaliŽn en een goede filtering.

Zandfilters

Hoe werken ze?

Een zandfilter bestaat uit verschillende zandlagen waarbij elke laag zand over een andere korrelgrootte beschikt. Op die manier wordt, wanneer het water zich door de lagen heen werkt, zelfs het kleinste vuildeeltje onderschept.

Hoe onderhoud ik ze?

Wilt u voorkomen dat uw zandfilter verstopt raakt door een opeenhoping van vuildeeltjes, zorg dan voor een regelmatige terugspoeling. Dit doet u door een krachtige opwaartse water- of luchtstroom door de filter te laten stromen, zodat het aangehechte vuil loskomt. Daarnaast is het aangeraden om het zand van de filter om de drie ŗ vijf jaar te vervangen. Zandkorrels worden na verloop van tijd immers gladder door de constante wrijving, waardoor de vuildeeltjes zich niet meer gemakkelijk aan het zand zullen hechten.

Prijsklasse

Zandfilters zijn vooral populair omwille van hun lage prijs. Maar pas op, dit heeft een reden. Een zandfilter is namelijk niet het meest efficiŽnte filtertype. Voor een buitenzwembad waarin u slechte enkele keren per jaar in zwemt, voldoet hij prima, maar voor een intensief gebruikt binnenzwembad kiest u best een ander filtersysteem.

DiatomeeŽnfilters

Hoe werken ze?

DiatomeeŽn zijn qua werking sterk vergelijkbaar met zandfilters. Het enige verschil is dat ze niet op zand werken maar op diatomeeŽn, een poeder dat afkomstig is van fossielen van planktonskeletten.

Hoe onderhoud ik ze?

Het beste spoelt u een diatomeeŽnfilter om de twee weken terug. Let wel op, het filterpoeder wordt hierdoor mee afgevoerd waardoor u de filter na elke terugspoelbeurt opnieuw moet vullen. Dit doet u als volgt: vul een emmer met drie procent diatomeeŽnpoeder en giet dat in de aanzuigleiding. Herhaal dit tot de diatomeeŽnlaag de gewenste dikte geeft. Bouw de laag in fasen op. Wanneer u het in ťťn keer toevoegt, liggen de diatomeeŽn ongelijk en zal de filter minder goed werken.

Prijsklasse

Een diatomeeŽnfilter zorgt voor het meest zuivere water, maar gaat daardoor ook gepaard met een hoger prijskaartje. Deze filter is uitermate geschikt voor een buitenzwembad dat het hele jaar door gebruikt wordt.

Cartridgefilters

Hoe werken ze?

Anders dan een zand- of diatomeeŽnfilter, werkt een cartridgefilter met een uitneembaar patroon uit speciaal papier of polyester. Dit patroon bestaat uit cilindervormige filterelementen waar het vuil in achterblijft. Een cartridgefilter scoort op vlak van waterzuivering iets minder goed dan een diatomeeŽnfilter, maar wel beter dan een zandfilter. Voor een optimale werking kunt u ook kiezen voor een gecombineerde filter, waarbij de filterelementen bezet zijn met diatomeeŽn.

Hoe onderhoud ik ze?

Dit soort filter hoeft u niet terug te spoelen. Het volstaat om de filter simpelweg te reinigen bij elke drukstijging van 0,5 bar. Hiervoor gebruikt u best een tuinslang en geen hogedrukreiniger, om beschadiging aan het patroon te voorkomen. Voor een snelle reiniging kunt u een patroon uit polyester zelfs in de afwasmachine steken.

Prijsklasse

Qua prijsklasse houdt een cartridgefilter het midden tussen een zandfilter en diatomeeŽnfilter.

Biologische filters

Hoe werken ze?

Biologische filters vind je enkel terug in zwemvijvers of in biologische zwembaden. Ze bestaan uit een plantenzone die al dan niet visueel deel uitmaakt van de zwemvijver of het biozwembad. De planten, soms ook helofyten genoemd, groeien boven het wateroppervlak uit en halen zuurstof uit de lucht. Deze geven ze af aan het water, waardoor de zuurstofminnende bacteriŽn in het water actief worden en het vuil afbreken. In combinatie met het filtersubstraat uit lavagruis dat op de bodem van de zwemvijver of het biobad ligt, filteren ze het water op een volledig natuurlijke manier.

Hoe onderhoud ik ze?

Het grote voordeel van een biologische filter is dat hij zichzelf reinigt. Het enige wat u moet doen is de planten snoeien om overwoekering te voorkomen.

Prijsklasse

Omdat er nu eenmaal goedkopere en duurdere filterplanten bestaan, en omdat de grootte van de filterzone afhangt van de grootte van uw zwemvijver, is het moeilijk om een biologische filter te bestempelen als Ďduurí of Ďgoedkoopí.

 

Wilt u meer weten over de doís en doníts van uw zwembad?
Contacteer ons voor een vrijblijvende afspraak.