Centrale verwarming

Centrale verwarming

 • Bespaar tot 30% in slechts 2 minuten!
 • Vergelijk tot 3 cv installateurs
 • Volledig gratis en vrijblijvend
 • Gebruikt door duizenden (ver)bouwers
Vergelijk offertes

De ideale temperatuur in jouw woning door de juiste keuze in centrale verwarming

Denk je na over het installeren, repareren of vernieuwen van jouw centrale verwarming? Bij Offrea kan je terecht voor meer informatie rond de energiebronnen en verwarmingsinstallaties geschikt voor jouw woning. Daarnaast brengen we je op een erg eenvoudige manier in contact met meerdere vakmannen die jou hierin verder kunnen adviseren.

Welke grondstof?

De grondstof waarop jouw centrale verwarming zal werken heeft een sterke invloed op de mogelijke installatietypes én op je energiefactuur. Daarom is de gekozen energiebron het eerste belangrijke element om bij stil te staan tijdens jouw zoektocht naar het gepaste centrale verwarmingssysteem.

Naast de traditionele centrale verwarming op aardgas, hebben hernieuwbare energieopwekkers zoals zonnepanelen, warmtepompen en windmolens ook steeds meer terrein gewonnen. Voor sommige woningen is er een stookolietank (of mazouttank) voorhanden die de grondstof voor de verwarmingsketel levert. Tot slot, kan er ook gebruik gemaakt worden van houtpellets, houtblokken of steenkool om de ideale temperatuur in jouw woning te creëren.

Welke verwarmingsketel?

Bij de keuze voor een centraal verwarmingssysteem dient men naast de grondstof, ook een beslissing te maken wat betreft de verwarmingsketel en de verwarmingsinstallatie. Allereerst, lichten we graag de verschillende verwarmingsketels toe:

 • In een condenserende ketel wordt aardgas of mazout verbrand om warm water te produceren. Tijdens dit proces wordt de warmte uit de vrijgekomen rookgassen gerecupereerd door middel van condensatie, in tegenstelling tot de traditionele verwarmingsketels waar deze restenergie via de schouw ontsnapte. Als gevolg van de warmterecuperatie die plaatsvindt, heeft dit type van ketel een uitstekend energierendement tot wel 109%. Bovendien kan dit type van ketel ingezet worden voor zowel centrale verwarming als warmwaterproductie.
 • Een dergelijk systeem kan milieuvriendelijker gemaakt worden door de integratie van een zonneboiler. In tegenstelling tot traditionele zonnepanelen die functioneren op basis van zonlicht, vangen de collectoren voor een zonneboiler de stralingswarmte van de zon op om zo warm water te genereren. Dit warm water kan dienen voor de verwarming van sanitair of zwembadwater maar evenzeer voor de algemene verwarming van je woning. Wanneer er voldoende zonnestraling is kan een zonneboiler perfect dienen ter ondersteuning van het centrale verwarmingssysteem.
 • Daarnaast kan men ook opteren voor een warmtepomp als centraal verwarmingssysteem. Warmtepompen halen hun energie niet uit aardgas of mazout zoals dat het geval is bij een condensatieketel, maar uit hernieuwbare energiebronnen zoals de lucht, het grondwater of de bodem. Bovendien wordt er geen schadelijke CO2 uitgestoten. Deze milieuvriendelijke oplossing kan gebruikt worden voor verwarming, warmwaterproductie en in sommige gevallen zelfs koeling van uw woning.

Welke verwarmingsinstallatie?

Om je wegwijs te maken in de verschillende opties qua verwarmingsinstallaties, lijsten we hier de meest voorkomende even op:

 • De verwarmingsinstallatie die met de meeste grondstoffen te verzoenen is, is de traditionele chauffage, uitgerust met radiatoren. Warm water, genereerd door de verwarmingsketel, wordt verspreid over verschillende leidingen doorheen jouw woning. Deze leidingen zijn verbonden met radiatoren die de warmte afgeven in de gekozen ruimte(s). Het gemak van het systeem, evenals de gunstige prijs en de snelheid waarmee warmte wordt gegenereerd zorgen er dan ook voor dat dit één van de meest wijdverspreide verwarmingsinstallaties is.
 • Voor een nog snellere opwarming, zijn er verwarmingsinstallaties voorzien van convectoren. De warmte van CV-water vloeit in dit geval door een koperen buis, omgeven door aluminium lamellen. De lamellen zetten deze om naar convectiewarmte die gelijkmatig door de ruimte wordt verspreid. Convectoren zijn niet enkel zuiniger, maar kunnen ook makkelijker weggewerkt worden.
 • Wie nog meer plaats wenst te besparen, kan ook opteren voor vloerverwarming. Deze installatie die werkt op basis van gas, stookolie of elektriciteit heeft bovendien een erg lage energiekost. In tegenstelling tot radiatoren of convectoren, is er slechts een temperatuur van 35°C vereist om de stralingswarmte via verwarmingsbuizen onder de vloer tot in de gewenste ruimtes te brengen. Zo is vloerverwarming niet enkel gunstig voor jouw energiefactuur, maar zorgt het ook voor een constante en aangename warmteverdeling.
 • Naast deze meest voorkomende installatietypes kan je woning ook verwarmd worden op basis van luchtverwarming via het ventilatiesysteem. Op een bijna onzichtbare wijze, wordt verwarmde lucht via een kanalensysteem van roosters en buizen verspreid over de gehele woning. Ditzelfde systeem kan bovendien ook aangewend worden om ruimtes af te koelen.
 • Tot slot, kan men ook nog een reeks andere verwarmingsinstallaties overwegen, zoals kachels of gashaarden en infraroodpanelen.

Welke factoren bepalen de prijs van centrale verwarming?

Onze installateurs baseren zich op jouw noden en wensen om een concreet voorstel uit te werken. Om het totale kostenplaatje van jouw centrale verwarming te kennen, dien je rekening te houden met volgende factoren:

 • de grondstof,
 • het soort verwarmingsinstallatie,
 • het soort ketel,
 • de te verwarmen oppervlakte,
 • en of er werken dienen te gebeuren in een nieuwbouw- of renovatieproject.

Hou er ook rekening mee dat deze factoren niet enkel van belang zijn voor de installatiekost, maar ook invloed hebben op jouw energiefactuur. Hoewel de installatie van een bepaald systeem duurder kan zijn in vergelijking met andere opties, zorgt deze mogelijk voor een verlaagde maandelijkse energiekost.

Vergelijk offertes van installateurs in jouw buurt

Door de veelheid aan mogelijke grondstoffen, verwarmingsketels en -installaties, is het advies van een installateur over de geschikte oplossing voor jouw woning van cruciaal belang. De kennis en ervaring van een installateur verzekert immers de kwaliteit van je verwarmingsinstallatie. Via ons netwerk van gespecialiseerde vakmannen kan je met één enkele aanvraag tot 3 offertes voor centrale verwarming vergelijken. Geheel gratis en vrijblijvend. Zo vind je makkelijk de geschikte installateur.

 

Wil je deze interessante informatie delen?

Gerelateerde blogartikels

Artikel

Je oude cv-ketel vervangen door een nieuw, milieuvriendelijker exemplaar? Dit zijn je opties!

Nieuws

De energienormen verstrengen: wat betekent dit voor jou?

Artikel

Tijd om je cv-ketel te vervangen? Waarom niet kiezen voor een warmtepomp?

Ontvang gratis offertes van 3 Cv installateurs in je buurt en bespaar tot 30% !

Vergelijk offertes