Zolderkamer inrichten: in 4 stappen meer leefruimte creëren zonder bijbouwen

Artikel Hanne G. Mon 4 Feb 2019

Van je zolder een slaapkamer of speelkamer maken? Slim idee om die broodnodige extra ruimte te creëren. Die bovenverdieping tover je om tot zo veel meer dan een simpele opslagplaats. Hoe je begint aan je zolderkamer inrichten? Dankzij deze vier tips haal je het meeste uit dat (voorheen) donkere kamertje.

roze kinderkamer op zolder

Tip 1: Bepaal of je voor functioneel of fun gaat… of allebei?

Je wint al die extra ruimte door het inrichten van je zolder, maar wat doe je ermee?

speelkamer voor de kinderen met klimmuur en hangzak

Maak van die zolderkamer een heus speelparadijs!

 • Een slaapkamer meer is een evidente keuze. Zo krijgt iedereen zijn privéplekje in huis.
 • Of maak van je bovenverdieping een bureau: een zolderkamer is relatief klein en er is weinig afleiding. De ideale werkplek, dus!
 • Waarom je na een lange werkdag niet terugtrekken op zolder om te ontspannen? Van een homecinema, minibibliotheek tot mancave… uh manattic ;)!
 • Tot slot kan je zolder ook een mix van fun en functioneel zijn: maak er een speelruimte voor de kinderen van. Zo staat al dat speelgoed boven op zolder - lekker uit het zicht. En hoef je niet te vloeken dat je weer voor de zoveelste keer op een verloren LEGO-blokje bent getrapt.

Tip 2: Maak er een leefbare ruimte van

Was je zolder tot nu toe geheel onafgewerkt? Dan moet je hoogstwaarschijnlijk volgende technische zaken eerst in orde maken:

 • Trap: een eerste stap is natuurlijk op je zolder geraken. Is er nog geen trap? Dan wordt dat moeilijk… Maar ook een uitschuifbaar exemplaar vervang je best door een vaste trap naar de zolder. Dat is veel veiliger, zeker als je dagelijks naar boven en beneden moet.
 • Steunbalken: controleer daarna of je zoldervloer draagkrachtig genoeg is. Je wilt natuurlijk niet door de grond zakken – letterlijk dan.
 • Isolatie: is je dak nog niet geïsoleerd? Dan moet dit als eerste werkpunt op je lijstje staan. Zo blijft de zolderruimte in de winter lekker warm en in de zomer heerlijk fris. Extra bonus: je bespaart tot wel 30% op je energiefactuur. Wil je bovendien op de onderliggende verdiepingen geen last hebben van lawaai of voetstappen ? Zorg dan ook voor akoestische vloerisolatie.
 • Airconditioning: hoewel de dakisolatie al heel wat hitte tegenhoudt, blijft de zolder in de zwoele zomermaanden de warmste ruimte in je woning. Een aircosysteem is tijdens die heetste periode dus geen overbodige luxe. Maar geen zorgen: tegenwoordig zijn er kleine airco’s op de markt die je gemakkelijk opbergt. Prijzen starten al vanaf €1000.

Tip 3: Zeg vaarwel tegen dat donker kamertje

Associeer jij een zolder ook meteen met een klein, donker kamertje? Zo maak je er een gezellige én lichte ruimte van:

bed met veel kussens en lampje aan weerszijde

Een knusse slaapkamer op zolder? Check!

 • Ga enkel voor lichte kleuren zoals wit- of beigetinten op je plafond. Zo wordt de ruimte optisch vergroot en krijg je het minder snel benauwd. Voor de muren mag je wel werken met een accentmuur in een felle kleur of behang met een leuk motiefje.
 • Een andere budgetvriendelijke manier om je zolder dubbel zo groot te doen lijken is door een spiegel op te hangen.
 • Dé ultieme manier om een aangenaam ruimtegevoel te creëren ? Zo veel mogelijk natuurlijk daglicht binnenlaten. Indien je budget dit toelaat, is het plaatsen van 1 of meerdere dakramen de oplossing voor extra lichtinval.

Tip 4: Benut elke vierkante centimeter

Een ander veelvoorkomend misverstand is dat je op zolder heel wat ruimte verliest door de schuine plafonds. Het klopt inderdaad dat je daardoor niet overal kan rechtstaan. Toch is het nog altijd perfect mogelijk om elke vierkante centimeter te benutten:

 • Met die lage ruimte tussen het dak en de schuine muur kun je niet veel aanvangen? Mis! Het is net de ideale plaats voor maatkasten: zo heb je eindelijk die luxueuze dressing waar je al lang van droomde… of gewoon meer plaats voor het opbergen van spullen die je niet veel gebruikt, zoals je kerstdecoratie.
 • Meer plek om rechtop te staan én meer lichtinval? Daar zorgt een dakkapel voor. Het is niet enkel een meerwaarde voor binnen, maar ook de buitenkant van je woning krijgt ineens een stuk meer karakter. Wedden dat de waarde van je woning stijgt?!

Ben jij helemaal klaar om je zolder om te toveren tot die kamer waar je altijd al van droomde? Schakel dan vast en zeker een professionele vakman in om een perfecte afwerking te garanderen!

Vorige Volgende

Wil je dit interessante artikel delen?