Je woning in 5 stappen zomerklaar tijdens het verlengde weekend

De vogeltjes fluiten, de dagen duren steeds langer, de terrasjes vullen zich stilletjesaan … dan weet je: de zomer staat voor de deur! Wat kan jij dit verlengd weekend alvast doen om je voor te bereiden op de komst van (bijna) ieders lievelingsseizoen?

1. Bestrijd de hitte proactief

wit zonnescherm met knikarm

Houd de hitte buiten met zonwering op maat!

Kan het bij jou binnenshuis ook te warm worden tijdens de zwoele zomermaanden? Onderneem nu al actie tegen de hitte die je te wachten staat: vraag een vrijblijvende offerte aan voor zonwering of een airco! Want wanneer de zon zich eindelijk laat zien, zijn de meeste airco’s al uitverkocht of zit de agenda van de vakmannen die ze kunnen plaatsen al helemaal volboekt. Proactief zijn is dus de boodschap!

 

Beschik je al over zonwering of airco? Kijk dan na of alles nog correct werkt en laat indien van toepassing de nodige herstellingen uitvoeren.

2. Houd grote kuis in je kleerkast

Stijgende temperaturen staan synoniem met het bovenhalen van je zomergarderobe. Berg die dikke truien en winterjassen dus maar gauw op. Geef die kledingstukken die het nodig hebben nog een wasbeurt en poets desnoods je schoenen op. Zo vind je ze binnen een halfjaar weer tiptop terug. Heb je nog een extra (lege) kast, kan je jouw winterkleren daarin kwijt. Niet genoeg plek? Geen probleem, bewaar ze dan in kunststoffen bakken en liefst op een koele, droge en donkere plaats: je wil koste wat kost vermijden dat je kleding vochtig wordt en gaat schimmelen.

kleren in kast leggen

Dit verlengd weekend is het ideale moment om grote kuis te houden in je kleerkast.

Het is ook meteen het perfecte moment om je collectie nog eens te bekijken. Wat je vorig jaar niet gedragen hebt, kan je verkopen of weggeven. Zijn de stukken niet meer in goede staat, dan kan je ze best meteen weggooien.

3. Duik de tuin in

Heeft je oprit en/of terras ook geleden onder de winterse weersomstandigheden? Doe ze opnieuw stralen door ze af te spuiten met een hoge drukreiniger of tuinslang. Let op: niet alle tegels en klinkers zijn bestand tegen hoge druk. Dan maar je schrobborstel en je zeepsopje bovenhalen, eventueel aangelengd met een scheut bleekwater. Of nog beter: laat deze karwei over aan één van onze vakmannen gespecialiseerd in oprit- en terrasreiniging.

Geef ook meteen je tuinmeubels een schrobbeurt. Beschik je over een houten tuinstel? Wrijf het dan in met een voedende en beschermende olie, om te vermijden dat het grijs en doffe kleur krijgt.

 

Verwijder ook dat onkruid en die planten die de winter niet overleefd hebben, zodat je plaats kan maken voor nieuwe plantjes. Bij voorkeur plant je ze zo vroeg mogelijk in de lente, zodat ze in de zomer in volle bloei staan. Dit is ook meteen het uitgelezen moment om je moestuin aan te leggen: schiet nu in actie zodat je in de zomer de vruchten zal plukken.

oprit afspuiten

Op je to do-lijstje dit weekend: je oprit en terras een grondige schoonmaakbeurt geven.

Tip: om te vermijden dat het onkruid zou terugkeren, moet je er zeker van zijn dat je ook alle wortels verwijderd hebt. Gebruik bijvoorbeeld een schopje om de wortels makkelijker los te wrikken zonder dat ze afbreken.

Je tuin is nu bijna klaar voor dat feestje… alleen ontbreekt nog één van de belangrijkste elementen: de barbecue. Je kan je barbecuestel na een winter opgeborgen te zijn best reinigen door je rooster in te wrijven met een halve citroen en daarna schoon te maken met een stalen borstel. Zo zal ie er weer piekfijn uitzien.

4. Breng de zomer in huis

Doe je huis heropleven met enkele kleurrijke plantjes voor binnen. Ook je muren een nieuw likje verf geven kan wonderen doen. Eerst testen hoe die nieuwe kleur er precies zou uitzien op je muren? Dat kan in een handomdraai dankzij de gratis Levis Visualizer app.

En niet te vergeten: geef je ramen ook een grondige schoonmaakbeurt. Zo kan het licht makkelijker binnenkomen…voor een zonovergoten gevoel!

5. En stap 5…?

Just relax and enjoy the weekend!

lachende vriendengroep aan zee
Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?