6 tips om je woning winterklaar te maken

Tips Nina Verhaert Thu 12 Oct 2017

De koude wintermaanden zijn weer in aantocht. Voor je het binnen lekker knus kan maken, zijn er nog een aantal dingen in en rondom je woning die je aandacht vragen. Hier volgen zes tips om met een gerust hart de winter te kunnen trotseren.

1) Dakgoot en afvoerpijp reinigen

Doorheen het jaar hopen bladeren en ander vuil zich op in je dakgoten en afvoerpijpen. Zeker na de vele bladval in de herfst kunnen er hierdoor verstoppingen ontstaan. De start van de winter is dus het uitgelezen moment om jouw goten en afvoerpijpen proper te maken. Zo wordt regen- en smeltwalter vlot afgevoerd en loop je minder risico op waterschade! Als je toch op een ladder staat, kijk je best ook meteen de staat van je dak na: zijn er bijvoorbeeld gebarsten of verschoven dakpannen die aan vervanging toe zijn?

verstopte dakgoten

Tip: installeer roosters in de dakgoten en/of afvoerpijpen. Die houden het grofste vuil al tegen!

2) Onderhoud CV-ketel en schoorsteen

Om het ’s winters binnen lekker warm te houden, zal je CV-ketel en/of kachel op volle toeren moeten draaien. Een regelmatige onderhoudsbeurt is dus sterk aanbevolen! Gasketels moeten bij wet tweejaarlijks worden gecontroleerd, terwijl dat bij een ketel op stookolie zelfs een jaarlijkse verplichting is. De voornaamste reden is natuurlijk om het gevaar op koolmonoxidevergiftiging en/of brand te verminderen. Maar periodiek onderhoud doet meer dan je denkt:

  • Je verlengt de levensduur van de installatie.
  • Je maximaliseert het rendement waardoor je tot wel 5% op je energiefactuur kan besparen.
  • Je voorkomt storingen en andere defecten: zo kom je ’s winters niet voor onaangename verrassingen te staan.

3) Buitenkraantjes afsluiten

Om te vermijden dat je waterleiding zou stukvriezen, is het aangeraden je buitenkraantje(s) af te sluiten voor de vorstkoude toeslaat. Sluit ook alle watervoorzieningen af in niet-verwarmde kelders! Zo niet, loop je het risico op lekken en andere waterschade en moet je ternauwernood op zoek naar een loodgieter voor een dringende herstellingHoe je dit best aanpakt hangt grotendeels af van je sanitaire installatie. Doorgaans, moet je eerst de afsluitkraan tussen het buitenkraantje en de hoofdkraan dichtzetten. Daarna draai je de buitenkraan open en laat je al het water dat zich nog in de leidingen bevindt weglopen. Voor alle zekerheid kan je het buitenkraantje ook nog inpakken in een doek.

bevroren buitenkraan

4) Planten bedekken of binnenhalen

Ook toe te voegen aan je to-dolijstje: je tuin winterklaar maken! Berg je tuinmeubels op, maak werk van het snoeien, hark alle dode bladeren samen en bedek niet-winterharde planten, of zet ze desnoods binnen. Vergeet ook de plantjes binnenshuis niet. Zeker de exemplaren die dicht bij de verwarming staan, verdienen extra aandacht in de winter!

5) Haal een voorraad strooizout in huis

man die valt op sneeuw

Strooizout en een sneeuwschop zijn onmisbaar om je tuinpad, oprit en stoep ijsvrij te houden. Haal deze benodigheden in huis voor het begint te sneeuwen: winkels raken snel door hun voorraad heen wanneer Koning Winter toeslaat. Wist je trouwens dat je verplicht bent om het voetpad voor je woning sneeuwvrij te houden? Doet er zich daar een ongeval voor, kan je namelijk verantwoordelijk gesteld worden!

6) Stel je thermostaat in

Een laatste tip die we je willen meegeven is om de instellingen van je thermostaat opnieuw te bekijken. Is de zomerstand al uitgeschakeld? Zijn de tijdsinstellingen aangepast aan je nieuwe werkschema? Bepaal zelf wanneer de verwarming op- en afspringt of laat dit over aan een slimme thermostaat. Overweeg het ook om je thermostaat een graadje lager te zetten en een dikke trui aan te trekken. Je kan er tot 7% mee besparen!

Wil je dit interessante artikel delen?