Dossier binnenschrijnwerk: Wat kosten kasten op maat?

Artikel Hanne G. Wed 24 Oct 2018

Een kast die perfect onder jouw trap of schuin dak past of die volledig naar jouw stijl ontworpen is? Dan ben je op zoek naar een maatkast! Dat is echter duurder dan kiezen voor een kast met standaardafmetingen. Of het die extra kosten waard is? Dat zochten wij voor jou uit!

kledingkast van jonge vrouw in slaapkamer

Standaardkasten versus maatkasten

bruine inbouwkast in keuken

Dat een kast op maat in het algemeen duurder is dan een standaardkast, daar kunnen we niet omheen. Kasten met standaardafmetingen kunnen immers met grote hoeveelheden tegelijk geproduceerd worden, wat bij maatkasten uiteraard niet het geval is. Ook de montage van een standaardkast is eenvoudiger van die van een boekenkast, keukenkast of garderobekast op maat.

Waarom zou je dan toch voor een maatkast kiezen?

  • Omdat je die volledig naar jouw hand kunt zetten, natuurlijk: je beslist zelf over materialen, kleuren en indeling! Graag verschillende kleuren en materialen combineren of zelfs een geheel eigen ontwerp laten plaatsen? Dat kan perfect!
  • Omdat elk huis wel over wat hoekjes en kantjes beschikt. Denk maar aan de ruimte onder een schuin dak of de trap: een kast met standaardafmetingen kan in sommige gevallen wel passen, maar sluit nooit volledig naadloos aan. Jouw droomkast die perfect in de ruimte wordt geïntegreerd? Dat is een ingebouwde kast op maat!

Hoe wordt de prijs van een kast op maat bepaald?

De exacte prijs van jouw kasten op maat? Of je nu gaat voor een keukenkast of een slaapkamerkast, de uiteindelijke kosten hangen af van verschillende factoren: de afmetingen en indeling, het gekozen materiaal, en de accessoires.

Factor 1: afmetingen en indeling

volle dressing met mannen- en vrouwenkledij

Hoe groter je inbouwkast, hoe meer die zal kosten: je hebt immers meer materiaal nodig. Daarmee hangt samen of je voor een open of een gesloten kast gaat: wil je kastdeuren? Als het antwoord ja is, ben je jammer genoeg net iets meer geld kwijt aan materiaal. Hoeveel die meerkost is, wordt ondere andere bepaald door het type deur. Draaideuren zijn doorgaans iets goedkoper dan schuifdeuren.

Wanneer je de exacte afmetingen van je kledingkast kent, kun je beginnen nadenken over de indeling: waar plaats je hangers en waar wil je liever legplanken? Hangers zijn daarbij de goedkoopste optie, eveneens omdat die minder materiaal vragen. Maar ook bij boekenkasten of keukenkasten op maat moet je aan de indeling denken: stel jezelf vragen zoals “hoeveel schappen wil je & hoe groot moeten die zijn?”

Factor 2: gekozen materiaal

Als je kiest voor een maatkast, kun je wat materiaal betreft nog allerlei richtingen uit: mdf, laminaat, massief hout, melamine, metaal of kunststof. Massief hout is daarbij de duurste optie, met kunststof ben je het minste geld kwijt. Een vakman kan je bijstaan in die keuze, die weet immers perfect welk materiaal voor welke toepassing geschikt is. Bijna alle materialen zijn beschikbaar in een matte of hoogglanzende afwerking. Mat is meestal goedkoper.

Factor 3: afwerking en accessoires

Een groot voordeel van een kledingkast op maat? Dat je het naar believen kunt aanvullen met allerlei accessoires! Een grote spiegel op de deuren, extra verlichting of een schoenrek in de kast: het kan allemaal. Je kunt zelfs helemaal over the top gaan met een heuse inloopkast, inclusief make-uptafel, vouwtafel, een tapijtje… niets is te gek! Maar houd zeker in het achterhoofd dat elke extra accessoire een impact zal hebben op de totaalprijs.

Hoeveel kosten kasten op maat nu precies?

witte ingebouwde kast onder schuin dak

Schuin dak? Dan is maatwerk verplicht: daar bestaan immers geen standaardafmetingen voor.

Liever een concreet prijskaartje voor jouw inbouwkast, boekenkast of wandkast naar keuze? Doordat de prijs van zoveel verschillende factoren afhangt, zijn richtprijzen heel uiteenlopend: in het algemeen mag je voor een inbouwkast zeker 200 à 300 euro per lopende meter rekenen. Ter vergelijking: een kast met standaardafmeting kost gemiddeld 50 euro per lopende meter, maar de prijs kan ook al gauw oplopen 300 euro. Je doet er daarom goed aan om vrijblijvende offertes te vergelijken: een kleine extra investering kan vaak voor een mooier en praktischer eindresultaat zorgen. Via de gratis offerteservice van Offrea ontvang jij snel & eenvoudig offertes voor maatkasten van tot wel 3 verschillende vakmannen tegelijk. Zo vind je steeds de beste deal.

Wil je dit interessante artikel delen?