5 redenen waarom je niet zonder waterverzachter kan

Artikel Nina V. Fri 16 Feb 2018

Ons leidingwater mag dan wel van goede kwaliteit zijn, toch is het onvermijdelijk dat er kalk of kalkresten achterblijven. En dat kan op termijn voor heel wat problemen in je woning zorgen. Niemand wil bijvoorbeeld na enkele jaren zijn of haar kranen al moeten vervangen... Lees zeker verder als je benieuwd bent naar welke voordelen een waterontharder nog meer biedt.

lopend water

1) Verleng de levensduur van leidingwerk, kraanwerk en apparaten

reparatie waterleiding

Door proactief een waterontharder te laten plaatsen, vermijd je dure herstellingen aan je cv- en waterleidingen

Gewoon kraantjeswater heeft een hoge concentratie kalk. Die kalk kan schade toebrengen aan je waterleidingen, maar ook aan de leidingen van je centrale verwarming. Hetzelfde geldt voor apparaten die in contact komen met leidingwater, zoals je wasmachine, vaatwasser, waterkoker, strijkijzer, enz. Die schade is misschien eerst niet zichtbaar, maar kan ervoor zorgen dat je leidingen en apparaten sneller moeten worden vervangen. Kalkaantasting valt dan weer meteen op bij kranen of doucheknoppen. Verwijder je de kalk niet, zal je al gauw te maken krijgen met verstoppingen. Kortom: een waterverzachter is onmisbaar, wil je de levensduur van je waterleidingen, kraanwerk en apparaten maximaliseren.

 

2) Verlaag je energieverbruik

De kalk verhindert een goede circulatie van het water in je boiler, wasmachine, enz. Bijgevolg zal warmte minder efficiënt worden afgegeven, wat betekent dat er meer energie nodig is om hetzelfde effect te bekomen. Wist je dat 1mm kalkaanslag gelijkstaat met een verhoging in energieverbruik van 10%? Men berekende dat een gemiddeld gezin (4 personen) daardoor zelfs tot 650 euro op jaarbasis kan besparen. Door te investeren in een waterverzachter, verhoog je het rendement van je huishoudelijke toestellen en beperk je het energieverlies… een investering die zich dus snel terugverdient!

 

Hoe werkt een waterverzachter? Water ontharden gebeurt via een proces van “ionenuitwisseling”. In hard water zit een hoge concentratie calcium- en magnesiumionen, die voor kalkaanslag zorgen. Het reservoir van de ontharder bevat harskorrels die deze “harde” ionen uit het water filteren, en enkel natriumionen afgeven. Hierdoor krijg je “zacht” water terug.

 

3) Spendeer geen fortuinen aan onderhoudsproducten

Hard water zorgt voor hardnekkige kalkvlekken op glazen douchewanden, tegels, toiletbakken, kranen, enz. Om de kalkaanslag te verwijderen, moet je vaak uren schrobben. Daarnaast komen er dure en agressieve onderhoudsproducten aan te pas. Dus een waterverzachter betekent minder poetsen en minder geld spenderen aan dure producten!

handschoenen badkamer

Wil jij ook geen uren schrobben om je kranen weer schoon te krijgen? Een waterverzachter biedt de oplossing!

 

4) Doe je huid én haar een plezier

vrouw onder douche

Je wassen met zacht water doet wonderen voor je haar en huid!

Last van een droge, geïrriteerde huid of misschien wel dof haar? Wist je dat de hardheid van het gebruikte water vaak de onderliggende oorzaak is? Onderzoek heeft uitgewezen dat huidproblemen zoals eczeem en psoriasis al verholpen kunnen worden simpelweg door zacht water te gebruiken. Wil jij jouw zacht en glanzend haar terug? Het plaatsen van een waterontkalker is een eenvoudige manier om deze problemen te verhelpen. Je doet er bovendien niet enkel je huid en haar een plezier mee, maar ook je portemonnee: shampoo en doucheproducten lossen beter op in zacht water, waardoor je er minder van nodig hebt. Een waterverzachter is dus ook nog eens goed nieuws voor je budget!

5) Laat je vaat en wasgoed schitteren

Ziet jouw vaat er dof uit ongeacht hoeveel glansmiddel je ook gebruikt? Met een waterverzachter, zal je vaat schitteren als nooit tevoren. Ook je kledij en linnen zullen je dankbaar zijn: door de ruwe partikels die aanwezig zijn in hard water, voelt het wasgoed allesbehalve zacht aan en verliest het sneller zijn levendige kleuren. Met een waterverzachter, is dat verleden tijd. Jouw wasgoed zal er langer als nieuw uitzien!

glanzende vaat

 

Geïnteresseerd in een offerte op maat? Vraag dan gratis en vrijblijvend prijzen op bij onze experts in waterbehandeling.

Wil je dit interessante artikel delen?