5 tips om de beste verfsoort te kiezen voor jouw binnenmuren

Is het tijd om je interieur wat op te frissen en om van je huis een gezellige thuis te maken? En dat op een snelle, goedkope manier? Dan is het tijd voor schilderwerken! Alles staat en valt echter bij de juiste verfsoort. Hier vind je alvast 5 tips om de beste verf te kiezen!

1: Kies een verf op waterbasis

De verf voor je binnenmuren moet sowieso eentje op waterbasis zijn. Waarom? Dat heeft verschillende voordelen! Verf op waterbasis is...

  • ... beter voor het milieu en voor je gezondheid. Het bevat immers minder oplosmiddel dat in het water en in de lucht terecht kan komen. 
  • ... sneller droog en overschilderbaar dan andere verfsoorten. Na slechts enkele uren kun je al aan de tweede laag beginnen: het schilderwerk is dus op amper een dag gebeurd!
  • ... minder sterk geurend dan andere verfsoorten. Jij bent dus meteen van die stinkende schildergeur vanaf!

2: Ga voor acrylverf of voor latexverf

Twee goede verfsoorten op waterbasis? Dat zijn acrylverf en latexverf. Beide dekken goed en zijn gemakkelijk aan te brengen. De verschillen zitten hem in de prijs, de duurzaamheid, de afwasbaarheid en de verkleuring.

verfpotten met verf in verschillende kleuren, propere borstel erbovenop

Zowel acryl- als latexverf hebben een heel spectrum aan kleuren!

Acrylverf is daarbij over het algemeen de duurste optie, maar ze gaat ook langer mee. Acrylverf is daarnaast ook goed afwasbaar en verkleurt niet. Latexverf daarentegen is dan wel goedkoper, maar zal na verloop van tijd vergelen. En dat vuil krijg je niet uit de muren!

3: Beslis tussen glans of mat

Ga je voor glansverf of heb je toch liever mat? Beide hebben zo hun voordelen. Zo is glansverf makkelijk afwasbaar. Ideaal voor veelgebruikte ruimtes zoals de woonkamer of de keuken dus! Matte verf is moeilijker afwasbaar, maar verbergt de foutjes in het oppervlak dan weer beter.

vrouw schildert muur grijs

Glans of mat? De keuze is aan jou!

4: Denk ook eens aan de speciallekes

Uiteraard kun je de hele muur met traditionele verf in je favoriete kleur(en) schilderen. Maar wist je dat er nog opties zijn? Denk bijvoorbeeld aan…

  • schoolbordverf. Ideaal om met krijt een kattenbelletje of een andere leuke boodschap achter te laten.
  • magneetverf. Hang gemakkelijk (en zonder gaatjes te maken!) je favoriete foto’s aan de muur.
vakman schildert muur wit

Dankzij een professionele schilder ben jij gegarandeerd van een perfect resultaat dat niet snel afbladdert!

5: Vraag raad aan een professionele schilder

Ben je er nog steeds niet helemaal uit? Vraag dan raad aan een professionele schilder! Die weet perfect welke verf je moet kiezen en zet die ook nog eens streeploos tegen je muur (of trap, plafond, raam…). Bovendien is de prijs per liter verf vaak goedkoper omdat schilders die verf aan grote hoeveelheden tegelijk aankopen. Wat jij nu nog hoeft te doen? Alleen nog maar genieten van het prachtige eindresultaat!

Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?