Je huis in veilige handen wanneer je op vakantie vertrekt

Tips Robbe DW Fri 6 Jul 2018

Zowel in de winter als in de zomer trekt de Vlaming er graag op uit om te genieten van een welverdiende vakantie. Blijf jij thuis of wil je net ontsnappen aan de dagelijkse sleur door andere oorden op te zoeken? In dat laatste geval wil je toch graag met een gerust gemoed de deur achter je dichttrekken. Jij hebt liever geen ongewenste bezoekers wanneer je weg bent! Dankzij deze vijf tips is je huis in veilige handen.

inbreker aan het werk

Veiligheidstip 1: Schakel buren, vrienden en familie in

Sociale controle is nog steeds een van de meest doeltreffende preventiemethodes. Vraag gerust aan je buren of ze een extra oogje in het zeil houden terwijl jij met een cocktail naast het zwembad ligt of met je latten op de sneeuw staat. Ook de familie kan ingeschakeld worden om bijvoorbeeld de planten te wateren, de achtergebleven dieren eten te geven en de brievenbus postvrij te maken. Zo zullen zij ook snel onregelmatigheden opmerken. Een leuk ideetje kan zijn om een vriend(in) te vragen om te housesitten. Hij/zij waant zich zo ook een beetje op vakantie … Een win-winsituatie dus!

Veiligheidstip 2: Klop, klop! Is daar iemand?

Activiteit binnenshuis is een absolute afknapper voor elke inbreker. Belangrijk is dus om ervoor te zorgen dat je huis er bewoond uitziet. Domotica to the rescue! Zo stel je eenvoudig in dat de lichten ’s avonds aangaan en dat de rolluiken afgelaten en weer opgetrokken worden. De sensor van de buitenverlichting houdt inbrekers ook op een veilige afstand. Die stel je af zodat bij de minste beweging het licht even aanspringt: wie iets mispeutert, wil immers allesbehalve in de spotlight staan.

Veiligheidstip 3: Radiostilte op je sociale media

Nu je op vakantie bent, is het misschien ook het ideale moment om afstand te doen van je socialemediaverslavingen en met volle teugen te genieten van de rust. Bovendien zijn dieven steeds sluwer geworden bij het zoeken naar mogelijke slachtoffers: ze checken Facebook en Instagram voor vakantieplaatjes. Voor hen is dat een aanwijzing dat ze ongestoord een kijkje kunnen nemen. Laat die vakantieposts en -foto’s dus nog even voor wat ze zijn tot je weer in het land bent.

selfie van koppel op vakantie

Wacht met het posten van je vakantiekiekjes tot je weer thuis bent. Voor inbrekers is dit het signaal dat ze ongestoord hun gang kunnen gaan.

 

Veiligheidstip 4: (G)een handje helpen

Zorg ervoor dat ladders, schroevendraaiers, tangen en ander gereedschap goed opgeborgen zijn zodat inbrekers geen hulpmiddelen vinden ter plaatse. Of anders: zet de kat niet bij de melk. Ook je geheime verstopplekken zijn absoluut geen veilige haven. Inbrekers weten inmiddels ook wel dat dit een ingeburgerd fenomeen is. Dus haal alvast die reservesleutels vanonder de deurmat en bloempotten. De plastic body van een thermometer kan daarentegen een nieuwe creatieve schuilplaats zijn voor je waardevolle bezittingen.

camera aan buitengevel

Een alarmsysteem of camerabewaking blijft nog steeds het meest efficiënte afschrikmiddel tegen dieven.

Veiligheidstip 5: Beveiligingssystemen, meer dan een troef

Alarmsystemen en camerabewaking zijn dan weer de grootste nachtmerrie van elke inbreker. Als die zichtbaar zijn voor de inbreker, is dat voor hem/haar een absolute no-go. Maar voor jou zijn ze ook een extra stok achter de deur. Met een alarmsysteem zullen inbrekers het veel lastiger hebben om je huis binnen te geraken en moest dit toch het geval zijn, worden jij én de rest van de buurt meteen gealarmeerd. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat je een sms ontvangt bij een inbraakpoging. Veel systemen kun je ook op afstand bedienen met je smartphone. Moest je er toch niet volledig gerust in zijn, dan kan je nog steeds alles controleren terwijl je met een cocktail naast het zwembad ligt.

 

Wil je dit interessante artikel delen?