Je trap schilderen? De klus is zo geklaard dankzij deze 3 stappen!

Je trap zo vaak op- en afgelopen dat die ondertussen wel aan vernieuwing toe is? Of je hem simpelweg wat beu gezien? Dan is het hoog tijd om je trap te schilderen! Zo vermijd jij dure renovatiekosten en ziet je trap er meteen uit als nieuw. Hoe je te werk gaat? Dat kom je te weten in dit 3 stappenplan.

Stap 1: de trap stofvrij, vetvrij en volledig schoon maken

Je wilt natuurlijk niet dat je verf ongelijk verdeeld is en al na enkele weken begint af te bladderen. Dan is al dat werk voor niets geweest! Zorg daarom voor een stofvrije, vetvrije en volledig schone ondergrond:

  • Heb je een traploper? Trek die er dan af en schuur de achtergebleven lijm weg.
  • Nog een oude verflaag op je trap liggen? Verwijder die met afbijtmiddel en een verfkrabber.
  • Ontvet de trap met een speciaal ontvettingsmiddel. Elke ondergrond heeft een ander middel nodig. Vergeet zeker niet goed na te spoelen met een nat doek en vervolgens droog te wrijven.
  • Een houten trap? Schuur dan zeker voldoende zodat je trap echt glad is.
  • Haal het stof weg met een borstel. Ga nog eens achterna met een vochtig doek.
hand verft trapleuning wit met verfborstel

Ook de trapleuning kun je schilderen!

Stap 2: de trap tot in de puntjes voorbereiden

Je trap moet dus volledig proper zijn, maar er zijn nog enkele andere dingen die je in orde moet brengen vooraleer je met het eigenlijke verven begint. Zo moet je de delen die niet geschilderd moeten worden, zoals de muur, afplakken. Anders staan die delen achteraf misschien wel vol met verfspatten!

Daarnaast moet je ook zeker met een primer over de trap gaan. Dat maakt elke ondergrond – van hout tot metaal – overschilderbaar. Bovendien blijft de verf dan ook langer zitten: geen afbladdering dus!

hand verft zijkant trap wit met dunne borstel

Vergeet zeker de primer niet!

Stap 3: de trap schilderen

Dan begint nu het echte werk: je trap schilderen. De randen schilder je met een dunnere borstel, voor de grotere tredes gebruik je een roller. Om voor een mooi, egaal resultaat te zorgen, verf je eerst enkele verticale strepen op de traptrede. Dan ga je er met de roller horizontaal over om alles goed uit te smeren. Sluit af door enkele keren met de verfrol naar dezelfde kant te rollen. Laat enkele uren drogen en begin aan je tweede laag.

Noot: Je trap zal 2 à 3 verflagen nodig hebben. Tussen elke verflaag moet je enkele uren droogtijd laten. Begin dus ofwel vroeg in de ochtend met verven, ofwel reken je er meerdere dagen voor.

Wanneer je alle lagen hebt geschilderd, aarzel dan niet om er nog een antisliplaag over te schilderen. Dat maakt de trap extra veilig, zeker als er kinderen in de buurt zijn.

Opgelet: verwijder de afplaktape als de verf nog nat is, anders beschadig je de verflaag!

blauwe pot met witte verf op te schilderen houten trap

 

Geen zin in het stappenplan

Geen zin in dat hele stappenplan? Of ben je niet de handigste harry en ben je bang dat het eindresultaat daardoor te wensen zal overlaten? Laat het werk dan over aan een professionele vakman! Voor 15 tot 20 euro per trede ziet je trap er in geen tijd weer uit als nieuw. De beste vakman voor de laagste prijs? Die vind je via Offrea natuurlijk!

Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?