Soorten kookplaten: gas, keramisch of inductie?

Artikel Nina V Mon 16 Jul 2018

Of je nu een fervente chef-kok of een hobbykok bent, je kookplezier hangt voor een groot stuk af van hoe je keuken is ingericht. Een belangrijke keuze daarin is het soort kookplaat: ga je best voor een kookplaat op gas, een vitrokeramische plaat of koken op een inductieplaat? In dit artikel, zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje!

Gaskookplaat: voordelig én perfect regelbaar

pot op gasvuur

Koken op een gaskookplaat: zo deden onze ouders het vroeger bijna allemaal. Met een gasvuur, kan je de temperatuur namelijk perfect controleren. Een steak even dichtschroeien op de hoogste stand en daarna verder laten garen op een laag vuurtje? Het is zo gepiept! En het blijft nog steeds een voordelige mogelijkheid, zowel in aanschaf als in verbruik. Het enige minpuntje aan een kookplaat op gas: het schoonmaken kan een hele karwei zijn. Tegenwoordig bestaan er gasvuren met een glazen oppervlak waardoor het onderhoud heel wat eenvoudiger is. Wie zich daar toch aan ergert, kan misschien beter voor een kookplaat met een egale oppervlakte kiezen, zoals een elektrisch kookvuur.

Elektrische kookplaten: strak en onderhoudsvriendelijk

Koken met een keramische kookplaat: de voor- en nadelen

Een tweede mogelijkheid is koken op een (vitro)keramische kookplaat. Die wordt niet opgewarmd op basis van gas, maar door verwarmingselementen die zich net onder het hittebestendig en gehard glas bevinden. De warmte van de keramische kookplaat wordt doorgegeven aan je potten/pannen. Zijn ze opgewarmd, dan krijgen ze die typisch rode kleur. Dat is het teken dat je kan beginnen bakken of koken. Een nadeel aan dit soort kookplaat is dat het, in verhouding met een gas- of inductiekookplaat, vrij lang duurt voor dat gebeurt. En ook afkoelen heeft tijd nodig: pas dus op dat je je niet verbrandt! Als veiligheidsmaatregel, geven bepaalde modellen aan dat er nog restwarmte aanwezig is.

temperatuur regelen elektrische kookplaat

De eenvoudige bediening is een van de troeven van de vitrokeramische kookplaat: geen draaiknoppen, maar met één simpele vingerbeweging kan je de kookplaat naar wens instellen. Ook het onderhoud is relatief simpel: dankzij het gladde oppervlak, oogt een dergelijke kookplaat niet enkel strak, maar zijn er ook geen hoekjes/kantjes die moeilijk te bereiken zijn. Let enkel op bij hardnekkige vlekken: kookt je pot water bijvoorbeeld over, maak het oppervlak dan zo snel mogelijk schoon. Achteraf zijn die vele moeilijker te verwijderen!

Inductie kookplaat: snel én veilig

witte keuken met inductie kookplaat

Deze twee voordelen deelt de vitrokeramische kookplaat met die op inductie. Waarin ze verschillen is de manier waarop een inductiekookplaat opwarmt: dat gebeurt via een elektromagnetisch veld dat actief wordt van zodra je een pot of pan vervaardigd uit staal of (giet)ijzer op het vuur plaatst. Dat betekent wel dat je eventueel een nieuwe pot- en pannenset moet aanschaffen met een vlakke magnetiseerbare bodem. En ook het prijskaartje van een kookplaat op inductie ligt hoger dan bij de twee andere soorten.

Maar je krijgt er wel heel wat voor terug. Dankzij deze technologie, warmt je inductieplaat binnen luttele seconden op. Opwarmen gebeurt dus vele malen sneller dan bij een vitrokeramische kookplaat en zélfs sneller dan bij een gasfornuis. Ideaal dus voor ongeduldige chef-koks! En je hoeft minder te verbruiken... Omgekeerd geldt ook dat dit soort kookplaat meteen afkoelt en niet opwarmt zonder dat er pan of pot op staat. Kortom, een inductie kookplaat kunnen we in 3 woorden samenvatten: gebruiksvriendelijk, energiezuinig en veilig. Geen wonder dus dat de inductiekookplaat enorm populair is!

Op zoek naar een keukenbouwer die jouw droomkeuken kan realiseren? Vergelijk via Offrea gratis en vrijblijvend offertes!

Wil je dit interessante artikel delen?