Een smart home denkt in jouw plaats

Artikel Nina Verhaert Fri 5 Jan 2018

“Het is 6u30: de rolluiken in je slaapkamer openen automatisch zodat je al kan wennen aan het natuurlijke daglicht, voordat je wekker om 7 uur gaat. Wordt er een drukke ochtendspits verwacht, dan zal je slimme wekker je wat eerder wakker maken. Zo hoef je je geen zorgen te maken dat je te laat op je werk verschijnt. Eens beneden, staat je koffie al klaar en springt je toast uit de broodrooster.”

Spreekt dit scenario je aan? Wel, in een smart home kan jouw leven zo makkelijk zijn! Dit slim systeem denkt als het ware in jouw plaats. Lees zeker verder als jij droomt van een leven met minder zorgen en meer comfort.

smart home instellen

Een stapje verder dan domotica

Je vraagt je wellicht af hoe een smart home-systeem juist werkt. Wel, iedereen heeft vast al eens gehoord van een domoticasysteem. Alle elektronische apparaten in een woning staan met elkaar in verbinding via een WiFi- of Bluetooth-verbinding. In plaats van alle toestellen apart en manueel te bedienen, biedt domotica jou de mogelijkheid om op eender welk moment de controle over al je apparatuur in handen te hebben. Stel: je gaat slapen. Met 1 simpele druk op de knop schakel je de verlichting en verwarming uit en je alarmsysteem bijvoorbeeld in.

onderdelen smart home systeem

Het maakt bovendien niet uit of je thuis bent of niet, want je kan het systeem ook vanop afstand bedienen. Maar: een smart home gaat hierin nog een stapje verder. Jij moet zelf niets meer doen maar dit slimme systeem denkt voor jou!

Woon je in een smart home, wordt de verlichting en verwarming bijvoorbeeld automatisch uitgeschakeld na een bepaald vooropgesteld tijdstip. Maar je kan dit evenzeer laten afhangen van aanwezigheidsmelders. Registreren die geen activiteit meer op de benedenverdieping, dan weet het systeem dat er niemand meer wakker is en dat het dus overbodig is om bijvoorbeeld nog licht te laten branden.

Vraag: kan deze technologie ook geïnstalleerd worden in een bestaande woning?

Ja, zeker! Door middel van retrofitting, kunnen mits enkele kleine aanpassingen ook bestaande apparaten ‘slim’ gemaakt worden.

Een efficiënter energieverbruik

Bij een smart home, hoort ook een slimme thermostaat. Die zorgt dan weer voor een optimaal energieverbruik. Je kan er namelijk meer mee dan enkel de temperatuur aflezen of de gewenste temperatuur instellen. Het systeem zal de verwarming bijvoorbeeld zelf lager zetten wanneer er een raam openstaat. Maar het zal even goed eerst gebruik maken van natuurlijke zonnewarmte, vooraleer het overschakelt naar een verwarmingssysteem.  

Aan de hand van de locatie van jouw smartphone (‘geofencing’) of aanwezigheidssensoren leert een slimme thermostaat de levensstijl van de bewoners kennen en kan hij het verwarmingsschema daaraan aanpassen. Elke zone of kamer kan zelfs een eigen regeling hebben.

Kortom: in een smart home, win je niet enkel aan comfort, maar gaat er ook een minimum aan energie verloren. Zo maak je een einde aan die te hoge energiefactuur!

woonkamer met slimme thermostaat

 

Veiligheid boven alles

Tot slot, creëert een slim systeem ook een veiligere omgeving. Beeld je de volgende situatie in: je hebt een overheerlijke quiche in de oven staan voor het feestje dat je ’s avonds geeft. Je besluit je ondertussen klaar te gaan maken voordat de gasten arriveren. Maar, je hebt de oven per ongeluk te hoog gezet. De rookmelder schakelt de oven automatisch uit wanneer er rook wordt gedetecteerd. Dankzij dit mooi staaltje IFTTT-technologie (‘if this, then that’), werd er een crisis afgewend!

Interesse in een domotica- of smart home-systeem? Vraag dan hier gratis en vrijblijvend offertes aan. Want prijzen vergelijken loont!

Wil je dit interessante artikel delen?