Schoonmaakbedrijf geeft schoonmaaktips die je veel tijd zullen besparen

Tips Hanne G. Wed 17 Oct 2018

Je huis schoonmaken: voor sommigen een moment om het hoofd even leeg te maken, voor anderen dan weer een ware marteling. Behoor je tot die tweede groep? Dan wil je de klus wellicht zo snel mogelijk klaren. Onze schoonmaakexperts delen hun geheime tips die je veel tijd zullen besparen!

Koppel danst en kuist

Voorkomen is beter dan genezen

vrouw kuist vloer, emmer schoonmaakproducten naast zich

Uren schoonmaakwerk vermijden? Zorg dan dat je het in de eerste plaats kunt voorkomen!

We snappen het: poetsen is niet je favoriete bezigheid en je zou het dan ook liefst zo lang mogelijk uitstellen. Toch bespaar je net tijd door wat meer te kuisen: hoe vaker je schoonmaakt en je rommel opruimt, hoe minder vaak en hoe minder lang je zult moeten poetsen. Vaak zijn het maar kleine dingen: door je afwas snel even af te spoelen of door de glazen douchedeur na het douchen droog te wrijven, geef je kalk en ander vuil geen kans om zich vast te hechten. En zo vermijd je achteraf uren schoonmaak- en schrobwerk. Kortom, de voornaamste tip van onze poetsexperts: voorkomen is beter dan genezen!

Azijn vergemakkelijkt je schoonmaakritueel

Als je snel klaar wilt zijn met poetsen, moet je de juiste producten in huis halen. Een schoonmaakmiddel dat altijd van past komt, is azijn. Ben je vaak uren bezig met de schoonmaak van een vuile microgolf? Niet met azijn! Plaats een schaaltje azijn gedurende 30 seconden in de magnetron en zet hem op maximumstand. Daarna wrijf je alle etensresten makkelijk weg met een keukenpapiertje. Je hoeft dus niet meer te schrobben!

 

Tip van de schoonmaakster: Geen azijn in huis? Een citroen halveren en enkele minuten op 600 Watt in de microgolfoven plaatsen heeft hetzelfde effect!

 

Azijn is ook zeer effectief om je koffiezet of waterkoker te ontkalken. Gebruik de machine zoals anders, maar voeg enkel water en een scheutje azijn toe. Achteraf laat je het mengsel nog even staan, ga je er vervolgens met de spons door en voilà! Laat je apparaat daarna nog één keer draaien met enkel water om er zeker van te zijn dat alle azijnresten zijn weggespoeld.

Nog zo een leuk werkje: het schoonmaken van je badkamertegels. Na verloop van tijd zullen vuil en kalk je mooie tegels gaan aantasten. Ze reinigen kan een lange en vervelende klus zijn, weten ook onze schoonmaakbedrijven. Maak het jezelf een stuk makkelijker door een mengeling van azijn en heet water in te wrijven op de tegels. Nadat je het mengsel enkele minuten hebt laten intrekken, kun je al het vuil simpelweg afnemen met een doek.

arm kuist badkamertegels

Toch niet zo effectief als gehoopt? Dan moet je overgaan naar het stevigere werk: meng 2 eetlepels groene zeep en 8 eetlepels baksoda tot een crème waarmee je de tegels schoon kunt schuren. Een leuke bonus is dat je zo de voegen ook ineens mee proper maakt!

 

Belangrijke opmerking: meng nooit zomaar twee producten samen! Dan verander je immers de chemische samenstelling, wat tot lichamelijke of materiële schade zou kunnen leiden.

 

Nog meer tijdbesparende schoonmaaktips

Uiteraard is azijn niet voor letterlijk elke schoonmaakklus geschikt. Gelukkig weten onze schoonmaakexperts haast voor alle vuil een snelle oplossing!

 • Verwijder vet met vet

  Vlekken op roestvrij staal verwijderen en tegelijkertijd verzekeren dat oppervlaktes langer schoon blijven, doe je door wat olijfolie op een keukenpapier te druppen en dat over de vlek te wrijven. Je keuken zal weer blinken als nooit tevoren!

 • Kuis de koelkast uit

  Een koelkast die stinkt? Leg elke week een ander gebruikt droog theezakje in de koelkast: die zal de vieze geurtjes absorberen. Al zul je af en toe toch de hele koelkast moeten uitkuisen. Maar gelukkig hoeft dat niet met de hand te gebeuren: leg de planken en bakken in het afwasmachine – zo bespaar je jezelf alweer wat werk – en schrob de rest schoon met een simpele schoonmaakspons en afwasmiddel. Je ijskast ziet er weer uit als nieuw!

 • Vermijd verstoppingen

  Een van de oorzaken van een verstopping? Vetvorming in de afvoer! Dit veelvoorkomende probleem vermijden doe je door elke dag koffiedik door de gootsteen te spoelen. Het vet lost erdoor op en stroomt mee door met de koffiedrab. Veel makkelijker én goedkoper dan de ontstoppingsdienst te moeten bellen!

 • Nooit meer strijken

  Strijken kan al snel vervelen en veel tijd innemen. Tijd die je liever aan andere dingen zou spenderen. Gelukkig kun je wat dat betreft het nuttige aan het aangename koppelen: hang je kledij in de badkamer wanneer je een bad of douche neemt. De stoom zal de kreuken doen verdwijnen! Een andere manier om kreuken te vermijden, is door ze meteen op te vouwen nadat ze uit de droogkast komen. Je zal zien: het strijken zal heel wat sneller verlopen dan wanneer je foute plooien moet proberen glad te strijken.

 • Play that funky music, maestro

  De ultieme schoonmaaktip die ervoor zal zorgen dat het hele proces wat sneller vooruitgaat? Zet een leuk muziekje op de achtergrond! Met je favoriete playlist op luid is poetsen nog nooit zo vlot gegaan!

Nog steeds geen tijd of zin om zelf aan de slag te gaan? Of een hardnekkig probleem waar je maar geen raad mee weet? Gelukkig staan onze gespecialiseerde schoonmaakbedrijven paraat om je te helpen met het huishoudelijke werk!

Wil je dit interessante artikel delen?