Schilderwerken gepland? Ramen & deuren schilderen doe je zo!

Is de verf van jouw ramen & deuren verkleurd of bladdert ze zelfs af? Dat is normaal. Door de gure weeromstandigheden krijgen je kozijnen heel wat te verduren. Hoog tijd dus voor een nieuw likje verf! Houten, pvc of aluminium ramen en deuren: met de juiste voorbereiding, gaat elk materiaal weer schitteren.

Voorbereiding is het halve werk: respecteer de 4 o’s

vakman schildert raamkozijnen, ramen zijn afgeplakt

Zowel binnen als buiten kunnen ramen, deuren en kozijnen geschilderd worden.

Het moeilijkste aan ramen en deuren schilderen is niet zozeer het schilderen zelf, maar wel al het werk dat eraan voorafgaat. Neem je de voorbereidingswerken niet serieus, zal de verf niet gelijkmatig verdeeld worden en binnen de kortste keren barsten en afbladderen. Al dat werk voor niets, dus! Doorloop daarom zeker volgende stappen voor een eindresultaat waar je fier op kan zijn:

  1. Zijn je ramen en deuren uit hout vervaardigd en zijn er hier en daar gaatjes in het hout? OPVULLEN met houtvulmiddel is dan de boodschap.
  2. ONTVET de deur of het raam met een ammoniakwater of ontvettingsmiddel.
  3. En daarna? De ondergrond OPSCHUREN om een optimale hechting van de verf te garanderen. Tip: Maak aluminium en pvc ramen nat om krassen te voorkopen.
  4. ONTSTOF! Spoel al het stof af met water en maak het oppervlak droog met een vod. Zo vermijd je dat er kleine vuil- en stofresten achterblijven, die voor oneffenheden in de verflaag gaan zorgen.

Opgelet bij het schilderen van pvc ramen:

Controleer voor het schilderen of de afdichting tussen het glas en het raamwerk overschilderbaar is. Dat doe je door verf aan te brengen op een klein stukje van de afdichting. Kan je de verf er zo weer afhalen of gaat de verf meteen barstjes vertonen. Verwijder het silicone dan met een cuttermes of voegensnijder. Zo niet, krijg je nooit een egaal en verzorgd eindresultaat.

De grondlaag: cruciaal voor een verzorgd eindresultaat

Of je nu een houten, pvc of aluminium kozijn gaat schilderen, je begint sowieso met het afplakken van de niet te schilderen delen.

De volgende stap is het aanbrengen van een grondlaag of primer. Doe je dat niet, loop je het risico dat de verf niet goed zal hechten. Hetzelfde geldt wanneer je de grondlaag niet voldoende laat opdrogen. Niet alleen zal je dan met oneffenheden te kampen krijgen, je verf zal ook binnen de kortste keren afbladderen. En dat is zonde van de tijd en moeite die je er hebt ingestoken.

man schildert deur wit met roller. Bijna klaar

Laat tussen elke verflaag voldoende droogtijd!

Primer correct aangebracht? Nog een laatste keer lichtjes opschuren en je kan starten met de afwerkingslagen!

Vraag: is eender welke primer geschikt?

Nee, de primer moet aangepast worden aan de ondergrond. Weet je niet welke dat is? Vraag dan advies aan een vakman of bij je doe-het-zelfzaak.

De laatste loodjes: de afwerkingsla(a)g(en)

houten deur wordt geel geschilderd

Volg de juiste techniek voor een egaal eindresultaat.

Het is eindelijk zover: de eigenlijke schilderwerken kunnen beginnen! Voor een optimaal resultaat zul je waarschijnlijk twee lagen aanbrengen. Breng de verf kruiselings aan: zet eerst enkele verticale strepen, dan enkele horizontale over hetzelfde oppervlak.

Tip: roer de verf altijd goed door, tijdens het verven en tussen twee lagen door, om kleurverschillen te vermijden!

Wanneer je de tweede laag hebt aangebracht, borstel je nog even verticaal van onder naar boven voor een egale finishing touch. Niet vergeten die afplakband pas te verwijderen wanneer de verf volledig droog is.

Oeps… breekt het angstzweet je al uit bij het lezen van al deze stappen? Geen nood, voor de iets minder handige harry’s onder ons die toch ook voor dat perfecte eindresultaat willen gaan, staan onze professionele schildersbedrijven klaar.

Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?