Beleef jij meer plezier aan een houtkachel of gaskachel?

Artikel Nina V Tue 15 May 2018

In de kille wintermaanden je gezellig voor de haard nestelen… klinkt aanlokkelijk, toch? Een kachel geeft inderdaad een gezellige warmte af en is zo een uitstekend alternatief voor of aanvulling op je centrale verwarming… maar moet je nog steeds kiezen of je voor een hout- of gaskachel gaat? Na het lezen van dit artikel, weet je waar jouw voorkeur naartoe gaat!

leefruimte met houtkachel

Houtkachel: authentiek én betaalbaar

Je eerste optie is een houtkachel. Wat maakt deze mogelijkheid zo aantrekkelijk? Wel:

 • Er gaat eerst en vooral niets boven het knetterende geluid van brandende houtblokken. Een houtkachel is dus de juiste keuze indien je van een charmant en authentiek vlammenspel houdt.
 • Wil je juist de genereerde warmte maximaliseren? Ook dan is een houtkachel een uitstekend idee: het hoge rendement van een moderne installatie (75 à 90 %) is een absoluut pluspunt.
 • Een maximum aan warmte tegen een zacht prijsje? Afhankelijk van de gekozen opties, heb je voor enkele duizenden euro’s al een houtkachel. Dat is een stuk voordeliger dan de aankoop van een gaskachel. Ook de brandstof - hout - kost bijna niets, zeker als je zelf een houtvoorraad kan aanleggen.
 • Er zijn zelfs exemplaren op de markt die over een 2-in-1-functie beschikken: je verwarmt je woning ermee én kan dankzij een ingebouwde bakoven heerlijke zelfgemaakte taarten op tafel toveren!
haard met houtblokken

Je wilt het gezellig maken met een kachel, maar toch ook voor een prijsbewuste keuze gaan? Dan is de houtkachel iets voor jou!

Al overtuigd door de voordelen van een houtkachel? Terecht! Maar misschien wil je toch nog even volgende dingen weten, voor je een definitieve keuze maakt:

 • Een veelgehoord argument tegen een houtkachel is dat het binnenshuis veel stof produceert. Inderdaad: je zal je stofzuiger een keer meer moeten bovenhalen. Ook de houtkachel zelf vraagt het nodige onderhoud. Enerzijds moeten de assen regelmatig verwijderd worden en het glas aan voorzijde proper maken. Je schoorsteen (laten) schoonmaken is ook een jaarlijkse must.
 • Wil je een eigen houtvoorraad aanleggen, zal er anderzijds ook wat tijd kruipen in het verzamelen, proper maken, klieven en drogen van je eigen hout. Vergeet ook niet dat je voldoende ruimte nodig hebt om het hout te stockeren. Met andere woorden: je zal dus een beetje moeten werken voor die gezellige warmte
 • Een andere bekommernis is dat een installatie op hout, wegens het fijnstof dat vrijkomt, vervuilend zou zijn. Kachels en inzethaarden met moderne verbrandingstechnieken stoten echter minder dan 40 mg/m3 uit. Dat is zo’n 12 keer minder dan oudere exemplaren. Kortom: het zijn vooral de oude kachels en haarden die niet aan deze vooropgestelde norm voldoen die vervuilend zijn. Daarom beloofde minister Schauvliege dan ook dat er in het voorjaar van 2018 een premie komt voor het vervangen van oude kachels. Wordt ongetwijfeld vervolgd!
 • Tot slot, bestaat er met een open haard t.o.v. een kachel of inzethaard ook een verhoogd risico op brandgevaar. Laat een brandend vuur dus nooit onbewaakt achter. Een gesloten houtkachel of haard kan ook gevaarlijk zijn voor (kleine) kinderen: om te vermijden dat ze zich verbanden, is het raadzaam er een hekwerk rondom te plaatsen.


Gaskachel: gebruiksgemak troef

Twijfel je toch nog tussen een kachel op hout of gas? Wel, een gashaard is omwille van volgende positieve eigenschappen een waardig alternatief voor de houtkachel:

 • Een kachel op gas is heel wat gebruiksvriendelijker: geen gezeul met houtblokken. En ook de haard zelf moet nauwelijks worden schoongemaakt. Één keer per jaar het stof verwijderen is al voldoende. Kortom: ideaal voor wie de gezelligheid van een kachel wil, maar niet het onderhoud! 
 • Ook op het vlak bediening is een gaskachel heel wat eenvoudiger: je kan ‘em aanzetten door middel van je smartphone of tablet, of met behulp van een afstandsbediening. Niet knoeien met aanmaakblokjes…lekker makkelijk dus! Ook de kachel afzetten gebeurt in een handomdraai. Met een model op gas, zijn vragen als ‘hoe lang wil ik het vuur nog in gang houden?’ dus niet aan de orde.
 • De gezelligheid van een houtkachel is vaak een doorslaggevend element om hiervoor te gezien. Gelukkig zijn er nu ook gaskachels op de markt die hetzelfde sfeereffect bekomen. De vlammen hebben ook die oranje en gele tinten, waardoor ze er net uitzien zoals authentieke houtkachels.
 • Maar hoe zit het met de efficiëntie van een dergelijke verbrandingsinstallatie, vraag je je misschien af? Wel, de moderne gaskachels combineren een hoog rendement (70% à 85%) met het sfeervolle effect. Zo zijn er bijvoorbeeld speksteenkachels op de markt die warmte langer vasthouden en geleidelijk weer afgeven, zodat er een minimum aan energie verloren gaat.

Tip: overweeg ook een derde alternatief, de pelletkachel. Die deelt namelijk veel van z’n voordelen met de houtkachel, maar is bijvoorbeeld energie-efficiënter en kan ook qua temperatuur makkelijker worden geregeld. Onze vakmannen adviseren je graag over de geschikte oplossing voor jouw woning!

brandende gaskachel

Een gashaard zorgt niet enkel voor de nodige verwarming in een ruimte, maar is ook een eye-catcher in je woonkamer.

Zijn er dan wel nadelen verbonden aan een gaskachel, vraag je je misschien wel af? Goed nieuws, er zijn maar enkele aandachtspunten wanneer je voor een installatie op gas kiest:

 • In tegenstelling tot hout, is aardgas is geen co2-neutrale brandstof. Bij hout, wordt kooldioxide die vrijkomt bij verbranding, gecompenseerd door kooldioxide die door nieuw geplante bomen uit de lucht wordt gehaald. Aardgas produceert dus enkel kooldioxide, waardoor de belasting op het milieu hoger ligt. Bovendien is aardgas een fossiele en dus niet-hernieuwbare energiebron.
 • En wat met het prijskaartje? De plaatsing van een gashaard kost meer dan die van de traditionele houtkachel. Reken gemiddeld op zo’n 1000 tot 1500 euro extra. Wees echter niet gierig, want algemeen geldt: hoe duurder de installatie, hoe efficiënter en energiezuiniger hij is. Je wint dus op lange termijn door te investeren in een duurdere installatie. Hou er bovendien rekening mee dat er een gasleiding aanwezig moet zijn op de plaats van de kachel, zo niet kunnen de kosten verder oplopen.
 • Kachels op gas zijn uiteraard brandveilig. Het enige wat je moet weten is dat er in de meeste gashaarden continu een waakvlammetje brandt. Hoewel het geheel onschadelijk is, kan dit af en toe als onprettig ervaren worden. Het vlammetje brandt dus ook op warme dagen (wanneer het dus eigenlijk geheel overbodig is) en dat is uiteraard minder goed nieuws voor je gasverbruik.

Kiezen is niet verliezen 

Kortom, of je nu kiest voor een kachel op hout of gas, jij bent verzekerd van jarenlang comfort. Heb je nog vragen zoals: is het vermogen van de kachel aangepast aan de grootte van de ruimte ? Of hoe haal ik het hoogste rendement uit mijn kachel? Voor verder advies, kan je beroep doen op de kennis van onze betrouwbare installateurs. Zij staan je bij met raad en daad bij zodat jij zeker de juiste keuze maakt.

Wil je dit interessante artikel delen?