Kelder inrichten als man cave

Inspiratie Hanne G. Fri 7 Sep 2018

Een plek waar de man(nen) in huis ongestoord kunnen tv-kijken, gamen of met vrienden kunnen afspreken: dàt is de man cave! De ideale plek voor zo’n man cave? De kelder natuurlijk! Daar zit je rustig en stoor je jouw huisgenoten niet. Benieuwd hoe jij jouw kelder kunt omvormen tot ideale mannenparadijs? Lees dan snel verder!

traditionele man cave met tv, zetel, biljarttafel en dartsspel

Begin bij het begin: kelder waterdicht maken en isoleren

Schimmelvlekken en vochtproblemen onder behangpapier

Wil je gezondheidsproblemen aan ademhalingsorganen en longen vermijden? Denk dan aan kelderdichting!

Je wilt ongetwijfeld zo snel mogelijk beginnen met de eigenlijke inrichting van je man cave. Toch zul je enkele voorbereidende werken moeten uitvoeren. Het eerste – en meteen ook het belangrijkste – waaraan je moet denken, is kelderdichting: het waterdicht maken van je keldervloer en -muren. Een kelder is jammer genoeg heel vochtgevoelig: vochtbestrijding is dus onvermijdelijk. Insijpelend of opstijgend vocht creëert immers schimmels. Die hebben een negatieve invloed op de luchtkwaliteit en kunnen daardoor gezondheidsproblemen veroorzaken. En dat is uiteraard het laatste dat je wilt!

 

Heb je een betonkelder? Goed nieuws: die zijn vaak al waterdicht! Je moet dus waarschijnlijk geen extra kelderdichting uitvoeren!

 

drie mannen kijken samen naar voetbal op tv. Bier, chips en pizza op het salontafel.

Met je vrienden naar een voetbalmatch kijken in de man cave? Zorg dan voor voldoende elektriciteit en stopcontacten!

Het volgende waaraan je moet denken, is isolatie. Zo vermijd je dat er warmte ontsnapt, maar ook dat geluid geproduceerd door al dat mannelijk geweld niet verder raakt dan de keldermuren. Zeg nu zelf: een actiefilm kijken is toch altijd leuker met de volumeknop volledig open. En ook tijdens traditionele spelavonden met vrienden is het niet bepaald stil. Wil jij volledig je zin kunnen doen zonder rekening te moeten houden met de (nacht)rust van je huisgenoten of buren? Dan is isoleren de boodschap! Muur- en plafondisolatie zijn daarbij het belangrijkst.

Is je kelder nog niet afgewerkt, zal je waarschijnlijk ook nog moeten zorgen voor elektriciteit en verwarming: plaats stopcontacten waar nodig en denk na over waar je verlichting en elektrische apparaten wilt. En oh zo belangrijk: vergeet ook zeker geen internetaansluiting!

De eigenlijke afwerking: man cave items

Kelderdichting? Check! Isolatie? Check! Elektriciteit? Check! Dan is je kelder eindelijk klaar voor de laatste stap: het eigenlijke inkleden van de ruimte! Vanaf hier maak je pas écht een man cave van je kelder.

Muren opsmukken

Heb je een muur die wel een likje verf of een leuk behangpapiertje kan gebruiken? Ga er dan zeker mee aan de slag! Schilderen of behangen is echter geen must. Soms kan het ook stoer zijn om de muren onaangeroerd te laten.

Een andere leuke manier om je keldermuren wat op te fleuren, is door posters op te hangen. Die horen dikwijls niet thuis in de woonkamer, maar komen wel tot hun recht in de man cave.

man cave met biljarttafel en zetels

Een biljarttafel in de man cave zorgt voor onvergetelijke spelavonden!

Meubels en apparaten

Je hebt vast al een idee hoe jouw man cave er zal uitzien: een zetel, toog, biljarttafel, dartsspel, oversized flatscreen tv met PlayStation of een heuse repetitieruimte… Je kan het niet gek genoeg bedenken! Alles nieuw aankopen valt misschien niet binnen het budget. Wil je de kosten wat drukken? Denk dan aan de volgende tips:

  • Een goedkope toog knutsel je gemakkelijk zelf in elkaar! Met enkele houten paletten – die je met wat geluk ergens gratis op de kop tikt – heb jij in geen tijd een eigen DIYtoog. De houten paletten kunnen eveneens dienen als salontafel.
  • De decoratie zo goedkoop mogelijk houden? Verzamel dan je oude posters en tijdschriften en hang die ergens op. De man cave is ook de ideale plek om je bekers en medailles te etaleren. Ander ideaal decoratiemateriaal? Lege bier en wijnflessen!
  • Zetel, tvdressoir, tafel… Een uitgebreide man cave heeft al snel veel meubels nodig. Ga daarvoor niet naar de duurste interieurwinkel, maar schuim gewoon plaatselijke kringloopwinkels en rommelmarkten af, of vraag eens rond bij vrienden of kennissen. Ook je eigen oude meubels kun je hergebruiken!
what happens in the man cave, stays in the man cave

Geen verdere uitleg nodig ;-)

Wil je dit interessante artikel delen?