Artikel - Wonen en Interieur

Je nieuwbouw schilderen: lang genoeg wachten loont!

Is je nieuwbouw net af? Dan sta jij vast te springen om aan de schilderwerken te beginnen en elke kamer prachtig in te kleuren. Toch loont het de moeite om hier even mee te wachten: zolang je muren vochtig zijn, heeft schilderen geen zin! Je verf zal immers slecht hechten en afbladderen. Wanneer je dan wel mag starten? Dat zochten wij voor jou uit. Opgelet: enkel voor geduldige zielen!

Niet schilderen op natte bepleistering

plafond wordt geschilderd met witte verf en lange verfroller

Begin pas te schilderen wanneer de bepleistering volledig droog is!

Bij een nieuwbouwproject is het onvermijdelijk dat er veel bouwvocht aanwezig is. Denk maar aan het water dat je toevoegt aan het mortelmengsel of het vocht in de chape. Vooraleer je je nieuwbouw schildert, moet je bepleistering echter volledig droog zijn. Verf hecht namelijk niet goed op een vochtige ondergrond, zelfs waterbestendige verf niet. Gevolg? De verf gaat afbladderen en barsten vertonen. In een nieuwbouwwoning moet het pleisterwerk zich immers nog zetten. Een mooi, egaal resultaat kun je dus vergeten als je begint te verven wanneer de bepleistering nog vochtig is.

Zo lang moet je wachten voor te schilderen

Hoe snel de pleisterwerken drogen, hangt af van verschillende factoren:

  • in welk seizoen je bouwt. In een warm, zonnig seizoen droogt de bepleistering sneller.
  • hoe vaak het regende tijdens de bouwwerken. Meer regen betekent meer vocht, en dus een langere tijd om alles droog te krijgen.
  • de ventilatie in de woning. Een goede ventilatie bevordert het droogproces.

Over het algemeen moet je minstens twee seizoenen, waarvan zeker één warme zomer, wachten vooraleer je begint te schilderen. Reken dus zeker op zes maanden tot een jaar vanaf dat de bouwwerken klaar zijn.

Versnel het droogproces

Om het droogproces sneller te laten verlopen, kun je een bouwdroger gebruiken. Die onttrekt het vocht uit de ruimte. Let wel op: soms lijkt de oppervlakte droog, maar bevat de onderste laag nog steeds veel vocht. Dat vocht moet uiteindelijk wel wegkunnen en zal onvermijdelijk de verflaag beschadigen. Wacht dus beter een beetje te lang dan net niet lang genoeg!

Meten is weten

Niet zeker of de bepleistering echt volledig droog is? Investeer dan in een vochtigheidsmeter (± €25). Dat apparaatje vertelt je of je muren klaar zijn om te overschilderen. Als een professioneel schilderbedrijf de schilderwerken komt uitvoeren, meet de firma de vochtigheid gratis.

Toch op zeker spelen en een ervaren schilder inschakelen? Maak dan zeker gebruik van onze gratis en vrijblijvende offerteservice!

Auteur:
- Publicatiedatum:

Wil je dit interessante artikel delen?