Is een ventilatiesysteem in huis noodzakelijk voor gezonde lucht?

Artikel Hanne G. Wed 22 Aug 2018

Hoofdpijn, schimmelvorming, onaangename geurtjes… Als de luchtkwaliteit binnenshuis niet goed is, kun je daar heel wat klachten van ondervinden! Niet moeilijk dus dat in 2006 de EPB-wetgeving is ingevoerd. Die wetgeving verplicht bouwers en verbouwers om een ventilatiesysteem te voorzien. Maar is ventileren wel echt nodig om gezonde binnenlucht te garanderen of zijn er alternatieven?

Ventileren én opfleuren met luchtzuiverende planten?

Woonkamer vol plantjes

Luchtzuiverende planten hebben een gunstig maar beperkt effect op de luchtkwaliteit.

Iets waar je zonder twijfel al snel aan dacht is om meer groen in je interieur te brengen. Luchtzuiverende planten zetten schadelijke stoffen zoals CO2 om naar zuurstof. Een plantje extra in huis heeft dus een gunstig effect op de luchtkwaliteit. En fleurt ook je interieur op!

Waarom dan zo veel geld en moeite steken in een ventilatiesysteem? Helaas blijft het positief effect van planten te beperkt. Een degelijk systeem voor woningventilatie is een stuk efficiënter om een continue doorstroom van propere binnenlucht te garanderen.

Simpelweg je raam openzetten?

Om de lucht in huis te verversen, kun je uiteraard ook verluchten in plaats van ventileren. Er is echter een belangrijk verschil tussen beide:

  • bij het ventileren, ververs je de lucht 24 uur op 24 uur. Op die manier verbeter je de kwaliteit van de binnenlucht.
  • Bij het verluchten, daarentegen, zet je maar tijdelijk de ramen en/of de (buiten)deuren open. Je kan zo in 1 keer een grote hoeveelheid lucht verversen, maar je ramen dag en nacht openzetten is niet haalbaar, zeker niet in de koudere periodes. Nadat je het raam hebt gesloten, duurt het slechts 20 minuten totdat het effect van de verluchting verdwenen is.

Kortom: verluchting moet je dus eerder zien als aanvulling op ventilatie. Nadat je bijvoorbeeld hebt gedoucht, je muren een nieuw kleurtje hebt gegeven, een nacht hebt geslapen, enz. is verluchten zeker geen overbodige luxe. Als enige bron om je binnenlucht te verversen, volstaat verluchting echter niet.

Slaapkamer met open raam

Het is aangeraden om, wanneer je 's morgens wakker wordt, het raam even open te zetten, of je nu een ventilatiesysteem hebt of niet.

VRAAG: Ik woon in een oud huis zonder ventilatiesysteem en val dus niet onder de EPB-wetgeving. Hoe kan ik alsnog gezonde binnenlucht garanderen?

Oude huizen hebben vaak een ventilatierooster dat de lucht zuivert. Bovendien is er, net doordat je een oud huis hebt en je woning waarschijnlijk minder goed geïsoleerd is, al veel natuurlijke ventilatie door de kieren van de ramen en deuren. Dat hebben nieuwe huizen niet. Toch nergens degelijke verluchting aanwezig? Zet je ramen dan zo vaak mogelijk op een kier of op kiepstand en minimum een kwartier per dag wagenwijd open. Op die manier houd je de binnenlucht zo gezond mogelijk.

De dingen op hun beloop laten: geen goed idee

En wat als je nu eens niets actief onderneemt? Ook dat lijkt niet het beste idee en wel om de volgende redenen:

  • Binnenlucht kan vuiler zijn dan de buitenlucht. Binnenlucht bestaat voor 2/3e uit buitenlucht. Voor het overige vult het zich met stoffen die binnenzitten: rook, schoonmaakproducten, stof van de open haard… Daardoor kan er een hoge concentratie fijn stof binnen zitten, zelfs meer dan buiten.
  • Vochtproblemen krijgen de kans om zich te ontwikkelen en kunnen verschillende gezondheidsklachten veroorzaken, zoals hoofdpijn, misselijkheid, allergieën, astma...
  • Schadelijke stoffen krijgen de kans om zich op te stapelen. Schimmels, problemen met huisstofmijt en onaangename geuren zijn dan niet uitzonderlijk.  

Ventileren om gezonde lucht te garanderen

Op de vraag “is een ventilatiesysteem nodig voor een gezond binnenklimaat” is het antwoord dus JA! Om de binnenlucht gezond te houden, moet je wel degelijk maatregelen treffen en de meest efficiënte manier om dat te doen, blijft ventileren. Een ventilatiesysteem zorgt voor goede luchtcirculatie, voor afvoer van verontreinigde lucht en voor aanvoer van verse zuurstof. Woningventilatie is het enige systeem dat dit op een efficiënte en consistente manier doet.

Sommige mensen durven hun ventilitatiesysteem amper op te zetten omdat ze bang zijn dat hun energiekosten de hoogte in zullen schieten. Als je voor een degelijk systeem kiest, is dat echter maar een fabeltje, soms kan het zelfs energiebesparend werken. Wil je graag precies weten wat een ventilatiesysteem kost? Vraag dan gratis en vrijblijvende offertes aan bij onze vakmannen.

Wil je dit interessante artikel delen?