De interieurlening: wat is het en hoe werkt het?

Artikel Charlotte P. Mon 25 Oct 2021

Je nieuwe huis inrichten of je huidige woning opnieuw decoreren: dat is een grote hap uit je budget. Een interieurlening kan je helpen om de kosten te dekken zonder dat je dagelijkse budget uit evenwicht geraakt. Maar wat houdt zo’n krediet precies in? Het Belgische financiële vergelijkingsplatform TopCompare legt uit wat je moet weten over een interieurlening.


Een interieurlening voor de inrichting van je huis

Een nieuwe slaapkamer, een likje verf, de verhuis naar je woning, … Het kostenplaatje van een nieuw interieur kan al snel hoog oplopen. Heb je wat extra budget nodig of kom je liever niet aan je spaargeld? Dan kan een interieurlening de oplossing bieden. Een interieurlening is een persoonlijke lening of lening op afbetaling waarmee je de inrichting van je woning kan financieren. Je kan er bijvoorbeeld nieuwe meubels zoals een tafel of bed mee aankopen, maar ook verf of een verhuizing mee betalen.

Good to know

Het is een krediet zonder specifiek doeleinde, wat betekent dat je er in principe ook aankopen mee kan financieren die niet gerelateerd zijn aan jouw nieuwe interieur. De financiële instelling waarbij je de lening wilt afsluiten, hoeft zo niet te weten of je het geld spendeert aan een nieuwe zetel of toch aan jouw droomreis.

reis met interieurlening betalen

Hoe werkt een interieurlening?

Wil je geld lenen voor jouw nieuw interieur? Dan maak je het best eerst een schatting van de kosten & het benodigde bedrag. Ga je een lening afsluiten voor het volledige bedrag? Of ga je een deel van de kosten met je spaargeld financieren en het andere deel met een krediet? Met een interieurlening kan je gemiddeld tussen €500 en €100.000 lenen, al is dat bedrag afhankelijk van de financiële instelling. Het afbetalen gebeurt via maandelijkse aflossingen terugbetalen over de afgesproken periode.

Let op! Op het geleende bedrag moet je ook rente moet betalen. De vaste rentevoet van een interieurlening, en dus persoonlijke lening, verandert niet tijdens de looptijd, maar ligt wel hoger dan die van andere leningen op afbetaling, zoals een renovatielening of energielening.

Een concreet voorbeeld

Als je op dit moment 10.000 euro wil lenen, kan je bij KBC een rentevoet van 4,49% krijgen terwijl je bij Beobank moet rekening houden met een van 10%. Dat is een verschil van wel 1.150 euro op de totale aflossing. Om de goedkoopste interieurlening te vinden, kan je alle Belgische kredietgevers vergelijken via een persoonlijke lening simulatie.

Welke documenten heb je nodig voor de leningaanvraag?

In tegenstelling tot bijvoorbeeld een hypothecaire lening, is een persoonlijke lening een krediet zonder specifiek doel. Dat betekent dat je bij de aanvraag van een interieurlening geen bewijzen, zoals offertes of facturen, moet voorleggen aan de kredietverstrekker.

Wel moet je je identiteitsdocumenten en inkomstenbewijzen voorleggen om een interieurlening te kunnen aanvragen.

Om een lening aan te gaan, moet je immers 18 jaar oud zijn en voldoende kredietwaardig zijn om te terugbetalingen te doen. Je zal je inkomsten dus moeten bewijzen met loonfiches of via jouw inkomstenbelastingen of jaarrekening als zelfstandige.

kosten en documenten

 

Wat zijn de voor- en nadelen van een interieurlening?

 

Voordelen

  • Je hebt extra budget om je woning in te richten of je interieur te veranderen.
  • Je hoeft je spaarcenten niet aan te spreken.
  • Je betaalt het geleende bedrag gespreid terug waardoor je extra ademruimte hebt in jouw budget.
  • Je hoeft jouw aankopen niet te bewijzen.
  • Je ontvangt het geld vrij snel na je (online) leningaanvraag.

Nadelen

  • De rentevoet ligt vrij hoog.
  • Je komt op de zwarte lijst van de Nationale Bank van België als je je schuld niet kan terugbetalen.
  • Het is mogelijk dat je een wederbeleggingsvergoeding moet betalen aan de bank als je de lening vroeger wil terugbetalen.

Wil je dit interessante artikel delen?